Općina Široki Brijeg diže još jedan kredit

0

ŠIROKI BRIJEG – Računi Općine Široki Brijeg su još uvijek blokirani, a djelatnicima općine plaća kasni danima. Od načelnika općine Mire Kraljevića doznajemo da bi se ti problemi uskoro trebali riješiti zahvaljujući kreditu koji je Općina bila primorana podići.

“Evo, imamo naznaka od banke da bi kredit trebao konačno biti realiziran već danas (četvrtak). Vrijedno je istaknuti da je Općinsko vijeće još krajem mjeseca rujna prošle godine donijelo odluku o zaduženju, ali zbog, mogu slobodno reći, nekih formalno-tehničkih razloga došli smo do kraja veljače. Kredit od 1,5 milijuna maraka će se otplaćivati 7 godina. Također, istina je da su općinski djelatnici dobili plaću za prosinac 2013., a plaća za siječanj kasni”, kazao je načelnik Kraljević, prenosi Dnevni list.

Izmirivanje obveza

Podsjetimo, računi Općine su blokirani u siječnju i to zbog dugovanja prema Zavodu mirovinskog osiguranja FBiH, a s ovim kreditom u potpunosti će se zatvoriti dugovanja prema Zavodu sa 31. prosinca 2013. godine.

Kraljević je naglasio kako Općina izmiruje svoje obveze sukladno priljevu sredstava. “Naravno da u ovih proteklih mjesec dana otkada smo blokirani nismo bili u mogućnosti izmirivati svoje obveze. Ali, realizacijom ovog kredita krenut ćemo u rješavanje zaostalih obveza”, ističe načelnik.

Prihodi u padu

Načelnik je podsjetio kako su prihodi u proračunu Širokog Brijega u stalnom padu.

“Prihod od raspodjele javnih prihoda je u stalnom padu i na to sam ukazivao u proteklih nekoliko godina i nastavit ću sve dok se nešto ne promijeni u raspodjeli sredstava od javnih prihoda. Nadam se da će se konačno početi primjenjivati preliminarni rezultati popisa stanovništva iz 2013., a ne procjena Zavoda za statistiku koja je svih ovih godina prikazivala 2-3 tisuće stanovnika manje. A upravo se raspodjela javnih prihoda u najvećoj mjeri temelji na broju stanovnika i broju učenika u osnovnom obrazovanju” – istaknuo je Kraljević.

dnevni-list.ba

facebook komentari