Martina Mlinarević Sopta: Sjećanje na fra Ivicu

143

Fra Ivica je poginuo 1. rujna 2014. žureći jednom bolesniku pred kojim je bio njegov kraj, ni ne sluteći da je i on tu tek koji čas i gotovo.

Fotografija vijesti

Došli bi oni tu večer, ali pao je snijeg u Livnu. I ne samo snijeg, bila je oluja, i vijavica, i vjetar. Mogla sam mu pružiti ruku, vidjeti one oči s Ramskim jezerom u svakoj zjenici, ali nisam i nikad neću. Nema veze, kažem Josipu, i može, poslat ću knjige svakako. Za dvoje njemu dragih ljudi. Josip je svećenik iz Livna i moj divan prijatelj. Znamo se kroz priče koje smo pročitali i odživjeli, pjesme koje smo odlušali, snove koje smo ili ćemo tek odsanjati, svatko na svojoj strani, pridržavajući – ja južni ćošak kamenjarske Hercegovine; i on sjeverni, ondje gdje se na rubu hladnoće nedjeljivim rajfešlusom spaja s Bosnom. Jednu od knjiga namjenio je njemu, fra Ivici Baketariću, svom najboljem prijatelju, kolegi, suradniku, jaranu. Simpatično, potrefilo je Valentinovo, pa je i njegova posveta postala nezamijenjivi isječak mozaika kojeg baštine samo sretna i posebna prijateljstva. Ona koja ti automatski nacrtaju najtopliji osmijeh i u najgoroj vijavici.Kad pišete knjigu, ne razmišljate da će netko možda umrijeti uz nju. Ne razmišljate o rukama koje će listati vaš život među prstima, ni ne sluteći da je njihov život tu još koji čas i gotovo. Takvi smo mi ljudi. O kraju nikad ne mislimo. Ili mislimo samo kratko. Obično nakon što netko nama blizak doživi svoj kraj. Pa obećamo sebi da ćemo otada drugačije, bolje, iskrenije, životnije, luđe, ne štedeći se, ne kalkulirajući. Da ćemo raditi što smo sanjali, govoriti sve čega smo se bojali, voljeti i gorjeti po srcu, a ne po propisu. Moš mislit. Fra Ivica je jednom rekao kako je nerazumno živjeti kao da nikad nećemo umrijeti. Previše uljuljani u pomisao da imamo još neke sate, i dane, i godine. Za život, za oprost, za ljubav, za sreću. Jer nemamo.

Fra Ivica je poginuo 1. rujna 2014. žureći jednom bolesniku pred kojim je bio njegov kraj, ni ne sluteći da je i on tu tek koji čas i gotovo. Fra Ivica je stariji od mene tek dvadeset dana. Bik po horoskopu, ljudina u životu. Znaš, nije lako biti rođen u proljeće. Život na tebe nakalemi stotine raznih osjetila da bi disao svijet ispravno. U bojama, u ljepoti, u punini. Obično ti nadoda i more emocija, ponešto talenata i veliku ljubav za sve vrste umjetnosti. Fra Ivica je imao svega u izobilju, talenata pogotovo. Obnavljao je ruševine svakog onog života u čiji bi atrij kročio. Radio sa siromašnima, bolesnima, mladima. Davao sebe u svom pozivu gorljivo, davao čovjeka u sebi nesebično. Kad ode takva osoba, kao da se odlomi strop koji te štitio od svega.

Došli bi oni tu večer na promociju moje knjige, ali pao je snijeg u Livnu. I ne samo snijeg, bila je oluja, i vijavica, i vjetar. Mogla sam mu pružiti ruku, vidjeti one oči s Ramskim jezerom u svakoj zjenici, ali nisam i nikad neću. Mladima s kojima je radio jedne prilike istaknuo je: “Nemojte da se 90 godina vašeg života svede na svega pet rečenica.” Tražio je ispunjenost, a ne prazninu. Da ne budeš samo prolaznik u filmu kojeg režiraš. Da ne gledaš svoj život sa strane, kao na rendgenu. Nego da ga živiš i odživiš. Da slomiš svaku i najmanju kost od radosti, tuge, užitka, borbe, pomoći drugome. Da rendgen na kraju pokaže da si se ubio živeći. Svakim svojim atomom, kao da sutra ne postoji. On je proživio tek trideset i dvije. A ostavio je iza sebe milijune rečenica. Onih koje se mogu izreći. I onih koje se odšute uz suze, kao što to već danima radi moj Josip. Za svog najboljeg prijatelja. “Ja sam fratar od 150 kila koji cmizdri”, napisat će mi. Smijem se, šakom stiskajući dušu u grlu. Jer on je čovjek sa 150 srca i jedno je upravo izgubio.

Vjerujem da knjige umiru skupa sa svojim vlasnicima. Možete vi njih nakon nečije smrti složiti na neko drugo mjesto, premjestiti u neke druge svjetove, ali bez onih ruku kojima su bile namjenjene, ti listovi više ne žive. Sretna sam jer je moj život nakratko živio s fra Ivicom. Kad je njegova soba otpečaćena, moja knjiga je bila prva knjiga tamo. Ležala je beživotno, ostavljeno, sama bez svog vlasnika, dok su on i onaj bolesnik kojem je jurio da mu srcem pomogne, skupa ležali u istoj mrtvačnici, isti dan. Zato ću ovu priču isprintati, od nje napraviti papirnati avion i baciti prema nebu. Da pročitaš, Umjetniče. Tu na nebu čije si boje uvijek slikao oduševljen, ni ne sluteći da ćeš uskoro biti ukras svakog njegovog sutona.

Piše: Martina Mlinarević Sopta

facebook komentari

 • peppermintt

  Zanimljivo je primijetiti da su pobunjeničke snage na tom području
  zajednički činile postrojbe regularne komunističke JNA, postrojbe
  domaćih Srba koje su nosile ime 28. partizanske divizije, četničke
  postrojbe Belih Orlova koje su kasnije počinile velike zločine u Voćinu i
  razne druge postrojbe. To govori da su se u velikosrpskom projektu
  ujedinile razne političke ideologije sa različitim znakovljem (službena
  JNA, kokarde, crvena petokraka i dr.) sa ciljem protjerivanja i
  uništavanja Hrvata na područjima gdje su živjeli.”

  poraženi otišli u povijest i jedni i drugi

  • Alan B’Stard

   Samo neka se ne bavi polikom. Tu se nije proslavila.:)

 • 1diablo

  Dobra je Martina.. 😀

  • Agromentum

   Dobra, dobra, a još uz to i iz Š. Brijega. Lako je tebi… :)))

   • 1diablo

    Nop,Martina je iz Ljubuškog,samo se udala u Široki… :)))

    • Agromentum

     Pa šta ima veze, bolje nego da je obrnuto. Kod mene ti je vako: ja žalim kad neka ode a ne kad neka dođe. 🙂

    • DIKI

     Ja mislio ti umro. Navukao te Smuk na koku (rđa je to), i ti se overklokovao. Napola te i ožalio.

     • 1diablo

      Pa dobro majku mu,mogu li ja danut dušom bar jedan dan,aa DIKI?? 🙂 Evo vidiš i ovdje mi žele nešto imputirat i izvući iz konteksta,a samo sam napisao kako je Martina dobra(mislio sam kolumnistica).. a e 😀

     • DIKI

      Što su komentatori na portalima nežni, čudo jedno. Uvredljivi, tankih živaca, katastrofa. Tebe diraju jer ti očale ne stoje lepo kao meni.

     • DIKI

      Dirao sam ti simpatiju na tebi dragom mestu.

     • peppermintt

      znaš ti onu pismu-krećo Hakija….:))

     • DIKI

      Napisala ”krasotica” sa očavama: ”nema:Srbi islamske vjere ne postoje.”. I nisam izdržao, morao sam joj direktno napisati :”Naravno. Ne postoji ni nov BMW za 100 evrića a i Srpkinje šefovi na Poskoku. Šarena laža. Ali lepo zvuči. Zijev…..Ta OZNA nikako da odapne, deluje od Triglava do Vardara. Čudna služba, skoro neuništiva.”
      Po običaju, malo je glumila nekima veličinu a znam da je dolazila na Vesti i toliko prodavala pamet da mi se smučila iz momenta. Mene zna iz viđenja ali me je zaobilazila u širokom luku. Sada se pita, odakle taj idi…t ovde? Eto, morao sam, mada mi se taj portal ič ne sviđa.

     • peppermintt

      a nisi se udvarao ni malkice ? aj biž ća eto će mo ti virovat :))

     • DIKI

      Otiđi na ”
      “Srbi muhamedanske vere”: Narodnost BOŠNJAK, Zanimanje SRBIN”, jako nisko, pri dnu.

     • peppermintt

      na vesti net ??

     • DIKI

      Ma jok, tu kod vas, na vašem ”lipom” Poskoku.

     • 1diablo

      ma ko mu viruje,,,jubee poviri u inbox….Jel to se počeo udvarat onoj,aaa?? 😀

     • peppermintt

      neka je 🙂

     • DIKI

      Eto i mene, i dalje mislim da mi lepše stoje cvike.

     • peppermintt

      tko je ovo ? 🙂

     • 1diablo

      Pa naš DIKI,glavom i bradom.. 😀

     • peppermintt

      i majicom 😀

     • peppermintt

      ne virujem ja dok smocky ne potvrdi 😉

     • HRSmoock

      Kako? “Donesite mi glavu Alfreda Garsije”? Pa ne radimo više to :))

     • peppermintt

      dedr potvrdi identitet dotičnog :))

     • HRSmoock

      Nek odsječe vrh kažiprsta (izrašće mu novi) :)))

     • DIKI

      Mda, da se ”opsetim” bio neki gmaz koji tvrdi da koristim fotke mrtvih ljudi. Znaš li možda takvog?

     • HRSmoock

      Možda. Neki woodoo?

     • DIKI

      Ma, tužio te mejlom iz momenta.

     • HRSmoock

      I dalje se ne može tamo? Zaključani? Možda je i bolje. Nešto ne volem gospođice koje se bacaju flašama.

     • DIKI

      Ufff, da vidiš kako izgleda. A tek ”drugarca”. Što kaže sinak ”Đurđelija Katastrofić”. Ali, sad šacnuo na vesti naslov ”Gvožđara u kojoj je Aleksandar Vučić radio za 2 funte”. Ejjjj bre, zabole me i gde je i šta je radio, gledam sada šta radi. Ali, siguran sam da će mnoge zanimati.

     • HRSmoock

      Za dve funte kod Pakija? Pa kad je to bilo? Do 1984. Laže. Znaju ga neki moji ortaci iz bloka 45. Stvarno je bio u Londonu. Znam tu ekipu ali se njega i brata ne sjećam. Nije to tako davno bilo. 1988. ili 1989. Napričami Krstivoje da se bata nešto khurchi. Ja ga znam iz NBS. Jeste malo naduvan, ali je pristojan.

     • DIKI

      Ma čak i da ne laže. Znao jednu ženu, život joj uludo prošao, u komšiluku gde smo bili podstanari, beda, muž se kocka, ona jedva pokretna, problem i do Wc-a, a njoj najvažnije kako je bilo na Cecinoj svadbi?!?!? Po nekada se pitam, možda su svi oni u pravu, nemoguće da su skoro svi budale, možda ja nisam sav svoj. Svastika u Skoplju živi i radi, a brine za Beograd i Srbiju. Prvi joj komšija šiptar (skoro celo naselje), pa joj kažem, ženo božja, brini svoju brigu.
      Ženin dalji burazer u Kijevu, bili na Skajpu, i on meni: ”mani se zete ratova, to je gotovo, prošlo. ” Stan mu veoma blizu majdana, a sada nema šanse da se izvuče odande. Koj ga znae, možda oni znaju nešto što ja ne znam-

     • HRSmoock

      Od kako (otkako) je Nele objavio da crkho Maršal…Eskapizam je u modi. Samo nije to za svakoga. Generacija punkera je upozorena na vrijeme što je život u laži, ali Yu pop scena i narodnjaci su to preskočili. Da nemam obaveza, radio bih kao čuvar plaže u Ostiji i odvaljivao bih se od ganje svakoga dana, sve dok ne poželim da uđem u more i otplivam do Afrike :)) Štos je naći omjer između frustracija, razočaranja i obaveza…Ima jedan film “Cider Hose Rules”…Stari majstor, Michael Caine. Kralj eskapizma :))

     • DIKI

      A šta, Maršal umro??? Niko da javi, koji su to smradovi……

     • HRSmoock

      Pričala mi bivša žena. 5. oktobar. Tast (taj je od 1944. bio na sremskom kao klianac) skamenje…Pojavljuje se natpis “Nova RTS”. Marko Janković i sl…Kaže da tri dana nije progovorio. A posle nedelju dana je počeo gledat B92 :)) Potrebno je vrijeme da se slegne…Gradivo.

     • DIKI

      Treba još malo obelit i kosu i brkove. Naočare ne moraš. One su iste.

     • peppermintt

      ček virnula moja baka i veli ovo je glumac Dragan Nikolić
      ha štaš sad 😀

     • DIKI

      Nemoj da te čuje Dragan Nikolić, ubio bi se iz momenta. A baka ne vidi dobro? Kamo sreće da sve ne vide. Zato se i snalazim, lako je ovim lepima.

     • 1diablo

      DIKI,moje saučešće,pandrkno general Kadijević..

     • DIKI

      Eeee, suze me obliše. Vala, ko mi je sve komandovao čudo i da sam u jednom komadu. Ne dam se ja, iako ne mogu reklamirat kahvu kao Dragan Nikolić, snalazim se.

     • 1diablo

      Čitam da je i on nešto na debelom i tako..Šteta,dobar čovjek i glumac..

     • DIKI

      Čuj, ako on nije imao za lep život, ja i ti sigurno nismo. A od nečega se mora i umreti. Evo, imam viziju, vidim, vidim, vidim, ti ćeš umreti od ženske ruke. Kako ti se dopao dron tvoje ”očava” simpatije. Prilično prostački, a?

     • 1diablo

      Niti idem tamo,niti čitam….bljak portal….

     • wolf

      Oce li ga pokopat u Cernobilu.Mjesavina
      ljudskog i radioaktivnog otpada.

     • 1diablo

      Ja bi njega na indijanski način..

     • wolf

      Baka pocela lajkat,gluho bilo :)))

     • 1diablo

      :))))

     • DIKI

      Već sam hteo i da pitam da vam nije odapeo Smuk, da se nije predoziro, ali nije, eno ga plače za Kadijevićem. Suza suzu stiže.

     • peppermintt

      pitala ja da virne jer si mi “sujmjiv ”
      al dobro al veliš ti si meni ok 🙂

     • DIKI

      Proverila svoje teške i ničim opravdane sumnje? Pa ne lepim se ja na te sa ”naočavama” kao neki koje nećemo spominjati. A jel i ti nosiš naočave?

     • peppermintt

      nego naočave tebe lipo dočekale na volej, bome meč point za nju :))

     • DIKI

      Bojim se da imaš naopake standarde. Ne ide to tako kako ti zamišljaš. Upravo se kod nas pojavio novi lik koji lupeta, tek toliko da se vidi da se neko češe . Ne šalju se dronovi kada je svejedno. Ja svakako nemam nameru tamo ići, apsolutno neprijatna atmosfera, loša obrada, tmurne boje, veoma, veoma loš portal. Alo ko voli, molim lepo. nisam antiprotivan.
      Svašta i vi žene računate u poene. a jok, ne ide to tako, sažaljevam slučaj.

     • peppermintt

      :))) a čudi me da je srbima loš portal ono baš su prijateljski prema izrazito 🙂 zaprave velim
      nego si pristavio taj čaj od metvice 😉 nisi skužio foru :))9

     • 1diablo

      yubee,kako ti gledaš na ovu tužnu vijest??

     • peppermintt

      di si spremio na ovaj portalski jel ? to će lilith 😉

     • 1diablo

      nop,

     • peppermintt

      ček odo vidit 😉

     • wolf

      Polako nemoj svratat priko tipkovnice :))))

     • wolf

      :)))))

     • 1diablo

      :))))

     • peppermintt
     • HRSmoock

      Briši odmah…

     • peppermintt

      šoo nije to tajna 🙂 a i piše na portalu :))

     • HRSmoock

      Ma…Prati nas i jedan manijak…U stvari, više manijaka i budala.

     • peppermintt

      aha ok budemo otvorili malo oči 😉

     • DIKI

      Manijak? Nema na net-u manijaka. Evo, gledao ja u ruter, ništa samo neka antenica….

     • HRSmoock

      Ovako…Trojica psihopata, ali jedan je zbilja odlepio. Krade jaja sa grobova…”Rt straha” na srpski način. I sve mu je gore…

     • DIKI

      Aaaa, bratja Sorabi. Ništa gore od bivših Soraba ili oni koji bi da budu bivši. Ali, mislim da su neke bivše Srpkinje još gore.

     • HRSmoock

      Nije to…Uopće. Recimo mix dijaspore i potreba za flertovanjem. Nisi bio prisutan tokom raspada na vestima. Bilo je onako…Baš. Fali im fizički kontakt. I Prsnal Džizus, ofkors. Ima generacija koje vole “Depeche Mode”. Problem je što su oni od 7 do 77 :))

     • DIKI

      Sve je to lepo, problem je što su oni i u životu takvi. Ili još gori. Ja sam uvek isti. Što reče ova moja: ”Baksuze, ostario si pameti se prizvao nisi”.

     • HRSmoock

      Nekima je ovo jedini život. Zaprepastio sam se u par slučajeva…Ali dobro. Ritam života je postao takav. Znaš li koliko je teško okupiti društvance od 7, 8 ljudi, ne daj bože više, ako nisu neke glupe godišnjice, slave, rođendančići i sl? Ne izlazi se više svaki dan. Neki jednostavno ne mogu da se pomire sa takvim promenama.

     • DIKI

      Skupilo se društvo u kancelariji i tužaljka: ”Ne družimo se, ode život, ljudi se povukli…. I ja im tada kažem: ”Ide nova godina, dođite kod mene. Piće nosite ako imate posebne želje, sve ostalo standardno ima, klopa takođe”. I odmah krenuli, pa ne znam , pa ne verujem,pa… I ja im lepo kažem , ne kenj..te, ne želite da se družite. Tako recite i ne lupetajte. Nije do sveta, do vas je. A sada i da oće ne mogu. Jedan je vojni ataše u….., drugi na školovanju, treći ima jaku aritmiju, ni pivo mu ne daju….
      Umoran sam od ljudi kojima je uvek neko drugi kriv. Ali baš umoran.

     • HRSmoock

      Malkice godine, malkice smor, a najviše kriza srednjih godina .)) Znam ljude koji se druže i svakoga dana, ali…To je uz rakiju, pivce i sl…Statično. Ljudi, a pogotovo žene žele ne znam…Wow provod. Ekstazu bez narkotika. Moj drug, inače “poznati” srpski pisac Srđan Valjarević je to skontao još 1996. “Godine u kojima se ljudi najviše pale na život. Kad ono, međutim…Kesa”.

     • peppermintt

      a dobro kak se nije uklopila tamo ?

     • HRSmoock

      Možda nije naišla na prave ljude.

     • peppermintt

      ono se čini prilično aktivan portal, čak više nego poskok 🙂

     • HRSmoock

      Mnogo se lože. Nema tu zezancije. A onda počinju šupljak priče…

     • peppermintt

      🙂

     • 1diablo

      ihhh,kad ti sad ”pojedinci” zatrpaju inbox :)))))))

     • peppermintt

      ne brini jube 😉

     • peppermintt

      kontam oću portal sav u crno obojat :)))

     • 1diablo

      samo trakicu u ćošu.. :))

     • peppermintt

      gluho bilo :))

     • DIKI

      Ja ne moram da se sa tom jadnicom opterećujem, ništa mi ne znači. Vi joj pridajete toliku važnost da je strava. Kod nas je prošla prilično nezapaženo. Valjda joj se to i nije dopalo.

     • 1diablo

      Dobro ljudi o kome vi?? 😀

     • DIKI

      A o kome ti?

     • 1diablo

      Veljko umro,da mu đava dušu prosti,pa bio je i meni zapovjednik jedno vrime 🙂

     • DIKI

      Žao mi te kao brata.

     • HRSmoock

      Zaboravih…Moja sućut.

     • peppermintt

      tuguje li Srbija :))

     • HRSmoock

      Zaboravilo se. Retko ko zna ko je on.

     • peppermintt

      aa brisanje ??

     • HRSmoock

      Mene odavno ne zanimaju. Oba komandanta su mi se vratila iz Haga, znači sve je OK :)))

     • wolf

      Oce se Blufi ovaj put bacit pod tenk,ode mu jos jedan tatko :)))

     • peppermintt

      ruše mu se snovi jedan po jedan :))

     • 1diablo

      ahahahahahaaaa,jadan on,dušu je dao za Putina,a ovaj prc 😀

     • HRSmoock

      O Mileni Dravić. A na koga si ti mislio…

     • 1diablo

      Na Seku,još je ružnija od Milene.. 😀

     • HRSmoock

      Sad bi te Izet ubio…

     • peppermintt

      senkica i spomenkica :)))

     • Alan B’Stard

      Ja sam tek dosao, mene zanima, nish ne kuzim 🙂

     • 1diablo

      Počeli smo sa Martinom,onda smo imali komemoraciju za Veljka i onda odeee.. 🙂

     • peppermintt

      :))) nego oov o čaju od nane fora je u ovome nana je zapravo metvica a metvica je zapravo pepermint :))))

     • HRSmoock

      Bingo.

     • peppermintt

      ko kuži kuži :)))

     • DIKI

      Nemoj se uvrediti, kada sam svojevremeno čitao njene čaršafe na Vestima, nije me ni trunku zaintrigirala. Ja imam (to je možda falinka) običaj da kada nekoga otpišem kao nezanimljivog, lepo ga ostavim u nekom budžaku i ne opterećujem se više. ”Njen” portal mi se nije dopao (vaš je vizuelno lepši), njen stil je stil žena koje ovde kod nas ordiniraju na Plavom mostu, i verovala ili ne, što se mene tiče ende. Ali, kažem, eno joj drona već na vestima, ni manje ni više ”Mirko”. Idi begaj, doći će i Slavko. I sada ja treba da dumam o njezinim ”značenjima”? Idi begaj…..Previše se zanimate za nju, kada toga nestane ubiće se kao siroče.

     • peppermintt

      :)))

     • DIKI

      Ne stvarno. Visi vam na portalu i gleda ko šta piše. Zašto? Pa tamo je prelepo, Bahami, klanjaju joj se neki ko da ih bože me prosti Srka podučavao, zašto dolazi ovde? Doduše, ima tu par lepih okica, pa eve ga i Tihi (ne znam da li se našmrkao ili rida za Kadijevićem), pa ne zaboravi, čak i slika mog čuvenog Srećka. Pa Srećko je na mnogim portalima hit. Ali dobro, neka je, sada grize naočare, moraće nove kupovati.

     • 1diablo

      :))))

     • wolf

      Sad i sumljiv,jeli uprla zelju u solju od kavurine :))))

     • peppermintt

      nijr bolan ja zaprave pitala, jer sam mislila da zeza diki i da je stavio nekog s njihove scene a ja ih ne poznam al veli ona je Dragan Nikolić 🙂

     • wolf

      Sta vice nu prle dusina ti mista :)))

     • 1diablo

      ahahahahah,samo fali šmajser i Tihi..to bi mogao bit Smoock,, 🙂

     • HRSmoock

      Nop, ne volim 9×19. Ispod .308 i 6X ništa.

     • 1diablo

      Zna sam da ćeš ostavit limun :))Nego,ču li ti za ovu tužnu osmrtnicu??

     • HRSmoock

      Greota…Mlad čovik…I drug.

     • DIKI

      Tihi, brte, al’ si se promeniooo….

     • HRSmoock

      Tihi je nosio “Nagant” u drugoj sezoni. komesar…

     • DIKI

      Šta god da je nosio, mnoge uzdisale za njim.

     • HRSmoock

      To nikad nisam skontao. Zašto je Tihi bio popularniji? I u životu. A Dragan je igrao u bomba filmovima…

     • 1diablo

      A oženio ono strašilo…tugoo 🙁

     • peppermintt

      smao neka znaš Dragan je dobio komplinet kako je bio zgodan i gospodin 🙂

     • DIKI

      Kada je bio mlad, bio je nekako previše koščat. Sa godinama nekako se prolepšao. Mada, ja se baš u mušku lepotu ne razumem previše, ali, pitaj me za neko žensko….

     • peppermintt

      evo, koja ima prednost Seve il Jele ?

     • DIKI

      Pa sad, ako baš mora, Seve. Ali, to je stvar ukusa, neko nešto voli. Tačan odgovor bi dobila kada bih ja to razgaćio, skinuo ratničke boje, i dobro premerio na jakom suncu. Volim plaže, smrt su za maske. Ne pomaže ni vodootporna šminka. Ali, znam mnoge koje baš i nisu lepotinja ali bi, uhhh, to se batak odgriza. Zubima….

     • HRSmoock

      Ma kakva Vučkovićka i Rozga…Zdene, Ida i Peppić.

     • peppermintt

      Zdene je numero uno definitivno, baš mi je super ona 🙂 Ida je klasa, a pepy je naprdivaljka :)))

     • HRSmoock

      Zezaj se još dok možeš :))

     • peppermintt

      ja se nadam kak me taj poriv neće napusiti 😉

     • HRSmoock

      Daj Bože.

     • peppermintt

      zake me pripadaš uvik, 😛 ohrabri malčice :))))

     • HRSmoock

      Pa dobro moraćeš osam sati da “odsviraš”. U ozbiljnom tonu. To mi ponekad najteže pada. Ali posle toga..Waaaaaaaaa!

     • peppermintt

      😛 :)))

     • wolf

      culi naprdivaljka,stali ce mislit kad zdrakne :)))

     • 1diablo

      yubee je kao Connie Nielsen,,,

     • peppermintt

      😀 :)))

     • 1diablo

      Jele bez dileme!

     • peppermintt

      Nije, evo veli, on i Milena su vodili emisiju Obraz uz obraz

     • peppermintt

      wolfe isprika, tek sad vidim da je tebi otišla ova replika o “sujmnji” a namijenjena je dikiju
      🙂

     • wolf

      Ma ne sekiraj se,ja sam ti ko sudernjaca sve provarim :))))

     • peppermintt

      🙂

 • ofrljeee

  zzzzzz