Oporba odbila konsultacije s predsjednikom RS, Dodik: Mandatar će biti iz SNSD-a

0

Mandatar za sastav nove Vlade RS-a bit će iz SNSD-a – potvrdio je danas predsjednik RS-a i SNSD-a Milorad Dodik nakon prvih konsultacija koje je o pitanju mandatara obavio s predstavnicima svoje stranke.

dodik mandatDodik je naveo da ga je izaslanstvo SNSD-a obavijestilo da ima skupštinsku većinu, na osnovu koalicijskog sporazuma s DNS-om, iz čije stranke je predsjednik Narodne skupštine RS-a, te sa SP-om, a nakon sutrašnjih konsultacija s ovim strankama odredit će dan kada će priopćiti ime kandidata za entitetskog premijera.

Na danas zakazane konsultacije kod predsjednika RS-a nisu se odazvali predstavnici SDS-a i SRS-a, a Dodik je na press-konferenciji rekao da se oporba “ponaša kao mala uvrijeđena djeca, koja se ljute, jer nisu nešto dobila” i da žele nestabilnost institucija.

Istaknuo je da su time propustili priliku razgovarati ne samo o izboru mandatara već i drugim pitanjima važnim za RS, ali da nedolazak oporbe ne umanjuje značaj predlaganja mandatara za sastav nove Vlade RS-a.

Poziv na konsultacije, kako je potvrdio, uputio je i zastupnicima Koalicije „Domovina” u parlamentu RS-a, ali ne zna još da li će se odazvati.

Cilj je, kaže, da RS tijekom prosinca ima novu entitetsku vladu, te usvoji proračun za 2015. godinu i ekonomsku politiku.

Dodik je ponovo ustvrdio da nije bilo kupovine zastupnika, da je skupštinska većina u RS-u legitimna i legalna, te je ponovo negirao da je psovao zastupnika PDP-a Branislava Borenovića na sjednici Narodne skupštie RS-a, prvog saziva.

Čavić pisao Dodiku

Predsjednik Narodnog demokratskog pokreta (NDP) Dragan Čavić obavijestio je predsjednika RS-a Milorada Dodika da je poziv toj stranci na konsultacije o kandidatu za predsjednika Vlade RS “suvišan i nepotreban, te sračunat kako bi se u javnosti stvori privid da će izbor mandatara biti proveden na demokratski način”.

– Vi i Vaši sljedbenici ne krijete da ste „kupovali zastupnike” kako bi osigurali zamjenu za dva nepouzdana zastupnika iz vaše skupštinske većine. S razlogom sumnjamo da je jedan od ta dva i narodni zastupnik koji je izabran na našoj izbornoj listi kandidata za Narodnu skupštinu RS – navodi predsjednik NDP-a.

– Kada ste ga već „kupili”, kako taj politički transfer naziva predsjednica Vlade RS u audiosnimku, koji je za nas autentičnan sve dok se drugačije ne dokaže, predlažemo Vam da konsultacije obavite s njim, iako pretpostavljamo da ste te konsultacije obavili prije nego što ste položili svečanu prisegu i da je on nakon tih „konsultacija” postao dio skupštinske većine – dodaju iz NDP-a.

Za njih je „neozbiljno” da s Dodikom obavljaju bilo kakve konsultacije koje za rezultat trebaju imati formiranje Vlade RS, na osnovu skupštinske većine kojoj su kvorum osigurala, prema navedenom audiosnimku, dva narodna zastupnika, koji su od strane Dodikovih članova stranke nazvani „papci” i još dva narodna zastupnika koja su dobila epitet „kupljeni”.

– Kada bi još u tu skupštinsku većinu ušli i zastupnici oporbe koje vi osobno često sramno nazivate „izdajnici”, kakva bi to država bila u kojoj je Vlada formirana zahvaljujući „papcima, kupljenim zastupnicima i izdajnicima” – pita se, između ostalog, Dragan Čavić u pismu upućenom Dodiku.

Nijedna od oporbenih stranaka u RS-u nije prihvatila poziv na konsultacije koje je zakazao predjednik RS-a o mandataru za sastav nove Vlade RS. (Fena)

facebook komentari