Oprezni reformator: kralj Abdulah

47

abdulahSaudijski kralj Abdulah umro je u 91. godini života. Pokušavao je svoju zemlju oprezno reformirati. Ipak, ta država ostala je vrlo konzervativna, a njemu i njegovim prethodnicima najvažnije je bilo očuvanje dinastije.

saudiU konzervativnoj Saudijskoj Arabiji promjene se događaju kao na usporenoj snimci. To je znao i kralj Abdulah, koji je vrlo oprezno okretao i podešavao vijke društvenog uređenja svoje zemlje. U radikalne reforme se nije upuštao.

Abdulah ibn Abdulaziz al-Saud bio je šesti kralj od osnivanja saudijske monarhije. No, sam je pripadao još drugoj generaciji kraljevske obitelji. U toj velikoj pustinjskoj državi sinovi ne nasljeđuju tron od oca, već na njega stupaju braća osnivača države Abdulaziza ibn Sauda, koji je preminuo 1953. On je imao više od trideset sinova. Kada je Abdulah postao kralj 2005. godine, imao je više od 80 godina.

Odgajan je u duhu tradicionalnog islama. Kao i drugi prinčevi, bio je angažiran na državnim poslovima. 1962. je preuzeo zapovjedništvo nad Nacionalnom gardom. Kasnije je postao drugi, a zatim i prvi zamjenik šefa vlade. U apsolutističkoj saudijskoj monarhiji, kralj je istovremeno i premijer, a princ prijestolonasljednik je njegov zamjenik. Kada se Abdulahov polubrat i prethodnik na funkciji, kralj Fahd, zbog teške bolesti morao povući s trona, Abdulah je 1996. praktično preuzeo njegove poslove.

Regionalna sila

Na vanjskopolitičkom području Abdulah je nastavio graditi pozicije saudijske Arabije kao regionalne sile. Pri tome je najviše nastojao suzbiti utjecaj Irana. To je postalo jasno i u sirijskom građanskom ratu. Rijad je podržavao pobunjenike, s namjerom da svrgne proiranski režim sirijskog predsjednika Bašara al Asada i tako oslabi Teheran.

Kao saudijski kralj Abdulah je bio i „čuvar obje svete džamije“. U njegovoj zemlji se nalaze dva najvažnija mjesta za islam – Meka i Medina. Svake godine u Meku dolaze milijuni muslimana iz čitavoga svijeta. Zbog toga i saudijski vladari imaju posebnu ulogu u islamu.

Hodočasnici u Meki Hodočasnici u Meki

Saudijci imaju posebnu poziciju zbog svoje odanosti vahabizmu kao vrlo rigoroznom tumačenju islama. Država, bogati pojedinci i poluslužbene zaklade izvoze tu beskompromisnu verziju religije i u druge zemlje. Poslije napada na New York i Washington od 11. rujna 2001., kraljevstvo je optuženo da podržava radikalni islamizam u svijetu. U Saudijskoj Arabiji čak i najmanje reforme lako nailaze na otpor ultrakonzervativnih predstavnika religije. Zato je Abdulah smijenio više protivnika svojih reformi.

Prva žena u vladi

Kritizirali su ga i zbog opreznog uvođenja žena u javne poslove. Nakon što su saudijski muškarci dobili pravo glasa na lokalnim izborima, i žene bi trebale dobiti pravo glasa na takvim izborima od 2015. godine. Abdulah je osim toga 2009. prvi put dodijelio jednoj ženi funkciju u vladi. Zamjenica ministra obrazovanja je bila mjerodavna za žene u zdravstvenom sustavu u kojem je striktno odvojena skrb o muškarcima i ženama. I savjetodavno tijelo – šuru – Abdulah je otvorio za ženske članove. Pri tome je kritičarima uputio jasne riječi: „Uravnotežena modernizacija je važan zahtjev koji odgovara našim islamskim vrijednostima. U našem vremenu nema mjesta za one koji puno oklijevaju i nemaju hrabrosti.“ No, s promjenama se nije išlo predaleko. Ni za vrijeme njegove vladavine žene nisu dobile pravo voziti motorna vozila. Saudijska Arabija je jedina zemlja na svijetu u kojoj to nije dozvoljeno.

Šura u Rijadu Šura u Rijadu

Njegove reforme, osim toga, nikada nisu ograničavale apsolutne ovlasti monarha. Savjetodavna šura nema gotovo nikakav utjecaj. Kritike na račun kraljevske kuće i islama su tabu. Zahtjevi za daljnjim reformama se kazneno gone kao napadi na državni poredak. Kritičarima se izriču surove kazne – tako je bloger Raif Badavi prošle godine osuđen na deset godina zatvora i 1.000 udaraca bičem odnosno štapom.

U Saudijskoj Arabiji se nije mogao osjetiti ni najmanji dašak Arapskog proljeća. Svaki prosvjed protiv pojava kao što su nepotizam ili korupcija zabranjuje se ili ga brutalno guše jake policijske snage. Saudijske trupe su čak upale u Bahrein da bi zaštitile tamošnju kraljevsku kuću od razjarenih demonstranata. Pri tome je trebalo spriječiti i da nezadovoljstvo prijeđe u Saudijsku Arabiju. Na kraju krajeva, Abdulahu, kao i njegovim prethodnicima, uvijek je bilo najvažnije očuvati vlastitu dinastiju.

facebook komentari

 • peppermintt

  “Ni za vrijeme njegove vladavine žene nisu dobile pravo voziti motorna
  vozila. Saudijska Arabija je jedina zemlja na svijetu u kojoj to nije
  dozvoljeno.”

  zašto je im problem dopustiti vožnju ženama ???

  • diablo

   Da je samo vožnja u pitanju.. 🙂 Tamo je sramota vidjeti ženu kako sama ide ulicom ili sama u šopingu..Ako su oni ”reformatori” , Bože baci ciglu i budi precizan kad ugledaš njegova nasljednika..

   • peppermintt

    niti se smiju zabavljati prije ugovorenog braka
    ode glava namah jube

    • Herceg-Bosna

     je pepi nema javno al zato one pijanče i zabave održavaju tajno,
     ima sado mazo seksa droge eeeeeeeee
     a javno svetice,,,,

     • peppermintt

      jelde ogledalce, koga muljaju :))
      al znaš što one moraju , a morti neke i ne bi tile al ne more im bit, iako je to posve druga kultura i način odgoja, one se odgajaju biti podložne muškarcu u svakom pogledu, to im se predstavlja kao uzvišeni čin vjere

     • Herceg-Bosna

      ja sam gledala snimku na youtube od nekog amerikanca nvinara koji je snimao tajno živt maldih doli,arabija, iran, irak itd
      čak mislim da su ga i tužili, nesićam se dobro al bilo je nekog nereda radi tih objava,,
      ma ono je orgijanje po noći sex, droga alkohol,al po danu , nema miganja

     • Otporaš

      herceg.bosna znaš ti onu kdaja dijevoka uživala svoje mladenačke dane prije udaje, pa kada je došlo vrijeme za udaju – ovo je priča iz vrlo vrlo starih dana – ona se povjeri materi. Mater, ko’ mater kaže kćeri: neboj se ti. Poslije svatova svak će biti pijan, pa i on….bolje je ne ići dalje, mogu dobiti po glavi…

  • Lilith

   Nepojmljivo! A pogledaj ovu gore! Mi bi joj sve dali 🙂

   • Herceg-Bosna

    bil i ti ?

    • Lilith

     Ja bi joj dao da vozi slobodno! Dao bi joj i moj automobilčić da može sama do Mepasmalla

     • Herceg-Bosna

      nepitam te to
      pitam bil je i ti opleo?

     • Lilith

      ja ne volin ove što se ne briju, vidiš joj brčina jadna

     • Herceg-Bosna

      hahahhahaha di ti vidi brčine hahahha

     • Lilith

      a joj.. ovo su obrve, učinilo mi se kad je sva crna garava 😉

     • Herceg-Bosna

      ih ko te nezna skupo bi te platio :))

     • Agromentum

      Znaš onu: zavela me mala garava… 🙂

     • Karanfilov

      ”ja ne volin ove što se ne briju”

      E moj Lile, nemaš ti pojma. Pa njima je obaveza da se briju. Tako piše u ćitabima. :)))

     • Lilith

      Eto ne znan ja kakve su muslimanke! 😉 😀

     • diablo

      Tko nebi ovu sa slike, ja bi njega za kaznu.. 😀

     • Herceg-Bosna

      ma laže on da je nebi, samo nesmi pisat tu svašta da ga nebi žena opendrečila što ima bludne misli Prema drugim ženama :)) jel tako lili 😛

     • Agromentum

      Hihi

     • Lilith

      Nemam ja nikakvih bludnih misli o ženi sa slike! Mogu ustvrdit da je lijepa i to je to!

     • Agromentum

      Ogledalce ne zna da mi imamo smisla i za stvari kao što su estetika, lijepo… Pa i erotika je u npr. umjetnosti opisana kao dio nas. A ona odma na blud…. Haha

     • Herceg-Bosna

      neeee izigravajte svece kad niste, :))

     • Lilith

      A moja ogledalo da baš moram, ‘odero’ bi je ko šilježe :))

     • Herceg-Bosna

      ih kao da te neznam lijoo hahahah

     • Lilith

      nemaš ti pojma o meni,ogledalo!

     • Herceg-Bosna

      to ti misliš lijoooo!

     • srka

      Je`s video kako je repka S.Arabije razbila repku SRNjemacke u rukometu?

      by Srka®

     • Herceg-Bosna

      aha 🙂 moš misliti 😉

     • HRSmoock

      Dobro, nemoj sad da nas ofiraš :))

     • Herceg-Bosna

      moram malo :))

  • srka

   Stoljećima su muškarci ti koji su išli u lov na divljač, a lov zahtijeva: brzinu, vještinu…potom dobro oko za duljinu…te reflexe à la prve klase!
   Sve te sposobnosti muškima su i dan danas u genima protkane….te nam je to i te kako od koristi u orjentiranju pri voznji motornih vozila….ljepši spol se brinio o djeci, te nije bilo potrebe za jakim forsiranjem…razvijanjem gore navedenih sposobnosti ili pak čula…
   E to je najveći problem za ljepši spol u saobraćaju (njem.: Verkehr).
   Većina zapadnjaka ne rado vidi zenski spol u saobraćaju i dozivljava ih kao faktor smetnje…i opasnost po okoliš

   by Srka®

   • Agromentum

    Ajd ne provaljuj se, ako tebi žene u prometu smetaju, ne mora i za druge to značit’. Živiš na zapadu a nisi nikad pročitao statistike gdje jasno stoji da su žene u prometu manja opasnost od muškaraca.

    • srka

     Ma ne smetaju meni zene u prometu, ja samo navodim…zašto je to tako…
     A te statistike o ljepšem spolu, te manje prometnih nezgoda…te bolje ovo te bolje ono…ne ide to…
     Ovako…zene su toliko oprezne i vrlo često spore…da u prometu vrlo često isprovociraju muške…te ovi zbog njih naprave prometnu nezgodu….i dobiju “crnog Petra”…što bi rekli à la njemci…
     😉
     by Srka®

     • Agromentum

      Ima ih koje su spore i u tom smislu stvarno pretjeruju i prave kolone iza sebe. Ali nisu sve, kad se malo bolje pogleda, meni je upalo u oči da ima mlađih ženskih osoba koje su dosta agresivne u prometu. PS: prati malo neke s A3 ili Golfom pa ćeš se iznenadit’. 🙂

     • srka

      Ma sale malo Agro…znam ja kak stvari stoje…a meni supruga uvijek govori da smo mi muski dok smo mladi u prometu i dobri…dok kao stariji….uffff…katastrofa.

      by Srka®

     • Agromentum

      Nemoj ti meni na šalu kad se radi o ozbiljnim stvarima. Aha, dok si bio mlad, bio si i dobar, kaže tvoja žena. Haha, a sad “…uffff…katastrofa”… hihhihi.

     • srka

      Hihihihi….to se odnosi na druge starije ucesnike u prometu…a mi smo ti u jeku mladosti.
      😉

      by Srka®

     • Agromentum

      Pa tu imaš pravo, htili bi mi bit’ malo stariji i ozbiljniji al se šeširi na flohmarktu brzo rasprodaju. :)))

   • Karanfilov

    Šrđo, ‘rđo jedna.

    • srka

     Karanfile cvijeće moje,
     Karanfilr cvijeće moje…što ti je?
     Šta ti bi?
     by Srka®

     • Karanfilov

      Koliko sam vidio iz tvog komentara ti podržavaš ovu nebulozu. Ti kao EUROPLJANIN i intelektualac da podržavaš ovakve stvari. Netje da može, rođooo…

     • srka

      Ma yok!
      Moj upis gore ne daje potporu ugnjetavanja ljepseg spola…naprotiv sto je za muske…to treba biti i za ljepsi spol.

      by Srka®

   • peppermintt

    nasmija ti mene dobro, aj probaj čuvat dicu bez sposobnosti-brzine vještine, reflexa à la prve klase hehe a to je nama sve utkano u gene
    rič je o tomu da muškarci si uzimaju pravo procjenjivat što za nas je a što nije, nakon ovog komentara men se čini srki nisi ti zapada ni vidio :))

 • cleuna

  Ja bih ovoj dolje dao sve moguce dozvole…vozacku pogotovo,ali nikako automatski mjenjac,samo rucni.

  • HRSmoock

   I kuplung da radi :))