Pratite nas

Opterećenje za državni proračun – parazitske civilne udruge ili Crkva?

Objavljeno

na

Glas razuma – pokret za sekularnu Hrvatsku

Na društvenim mrežama pojavio se poziv na prosvjed „Raskinimo vatikanske ugovore“ koji bi se trebao održati 20. rujna 2014. na Cvjetnom trgu u Zagrebu. Sporna su naime novčana sredstva koja se zbog potpisanih ugovora sa Vatikanom, izdvajaju za Crkvu.

glas razumaNo, zagrebimo malo ispod površine, pa pogledajmo tko to zapravo organizira ovakav prosvjed i zbog čega je tim ljudima Crkva najveći neprijatelj ove države.

U facebook događaju kao organizatori prosvjeda navedeni su „građanska inicijativa“ Glas Razuma, Inicijativa Nisam vjernik, Udruga Protagora.

U svom proglasu ističu kako njih nitko ne financira, počevši od države pa sve do Soroša kako im se spotiče. E pa, krenimo redom.

Predsjednica udruge Protagora je Vesna Mihoković Puhovski, žena Žarka Puhovskog koji je 1988. bio jedan od osnivača Udruženja za Jugoslavensku demokratsku inicijativu (UJDI grupa). Od 2000. godine bio je predsjednik Hrvatske nevladine organizacije Hrvatskog helsinškog odbora za ljudska prava. Nakon sloma Hrvatskog proljeća 1972. djelovao je kao krunski svjedok optužbe protiv studenata.

Osim što je Vesna Mihoković Puhovski predsjednica Protagore, predsjednica je i Foruma za slobodu odgoja, te je članica Savjeta za razvoj civilnog društva i Izvršnog odbora Europskog foruma za slobodu odgoja.

Govore kako ih ne financira država ni Soroš. Pogledajmo donatore samo Foruma za slobodu odgoja na njihovim web stranicama. To su: Iskon Internet (2001. – 2013.), ASSIST American Secondary Schools for International Students and Teachers (2000. – 2013.), HMC The Headmasters’ and Headmistresses’ Conference (2000. – 2013.), Europska unija (2002. – 2011.), Škole u RH (2008. – 2011.), Fakulteti u RH (2008. – 2009.), Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa (2003. – 2011.), Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija (2007. – 2008.), Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi (2004. – 2006.), Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti (2005. – 2011.), Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske (2001. – 2002.), Ured za ljudska prava Vlade Republike Hrvatske (2001. – 2011.), Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva (2005. – 2009.), Zagrebačka županija (2010.), Bjelovarsko-bilogorska županija (2002.), Istarska županija (2005.), Osječko-baranjska županija (2002. – 2004.), Primorsko-goranska županija (2005.-2010.), Grad Zagreb (2004. – 2011.), Grad Rijeka (2002. – 2009.), Grad Velika Gorica (2002. – 2011.), Grad Bjelovar (2002.), Grad Bakar (2002.), Hrvatski pravni centar (2008.), Institut otvoreno društvo Hrvatska (2000. – 2006.), Open Society Institute New York (2000. – 2007.), Heinrich Böll Stiftung (2005.), Veleposlanstvo Kraljevine Nizozemske (2008.), Veleposlanstvo Kraljevine Švedske (2009.), Veleposlanstvo Švicarske Konfederacije (2005.), Veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država (2005. – 2007.), United States Department of State (2001.), Veleučilište VERN, Zagrebački holding (2009.), Agencija za mobilnost i programe Europske unije (2011. – 2012.), NESsT (2011.).

Da, dobro vidite draga gospodo. Ovo je samo JEDNA od donatorskih listi mnogih organizacija kojom rukovodi jedan te isti kadar ljudi.

Pogledajmo sada civilne udruge koje podržavaju ovu inicijativu: Udruga “Centar za građansku hrabrost”, Udruga “David”, Ženska mreža Hrvatske, Udruga “Antares”.

Udruga „David“ poznata je po žestokim napadima na Crkvu. Boris Stanojević je predsjednik te udruge. Slavko Čiča je blagajnik, a 2013. ujedno i predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine Brodsko-posavske županije. Ana Hederić je dopredsjednica. Zanimljivo je kako se ova udruga navodno bori za ljudska prava, a kada pogledate Statut udruge članak 7., tada shvatite svu totalitarističku mržnju i diskriminaciju kojom se ova udruga vodi. Upitno je samo kako je ovakav Statut mogao stupiti na snagu obzirom na ustavna načela o zabrani rasne, nacionalne ili RELIGIJSKE diskriminacije?

Članak 7. Statuta udruge “David”

“Članom Udruge može postati svaka domaća i strana poslovno sposobna fizička osoba, koja se u pristupnoj izjavi obveže da će poštovati pravila Udruge, da će plaćati članarinu, da nije član crkve ili je iz crkve istupila, te nije pripadnik ostalih religijskih institucija. …”

Pitamo se kakva bi se hajka digla da u svoj Statut stavimo kako uvjetujemo članstvo samo punoljetnim građanima RH, koji nisu “obojani”? Tko je ovu lakrdiju dopustio?

Zanimljivo kako su iz udruge David članovi usko vezani sa organizacijama Iskorak, Građanska Akcija, Forumom za slobodu odgoja, te ostalim organizacijama koje podržavaju ovu inicijativu. Mnogi od njih su i članovi više organizacija, te preko odruštvenih mreža djeluju preko mnoštvo lažnih profila.

Pogledajmo koji portali pišu o tome koliko novca Crkva „pojede“. To su: H-alter, Forum.tm, Lupiga.com i sl. Upravo ti portali zadnjih godina redovito dobivaju bespovratna sredstva od Ministarstva financija, te bivaju jedni od najbolje ocjenjenih portala na natječaju Ministarstva, od strane „stručnog žirija“. Tako je 2013. godine na natječaju Ministarstva kulture za bespovratna sredstva, H-alter najbolje ocijenjen, te je „nagrađen“ sa 400.000,00kn. Na trećem mjestu je Forum.tm koji je nagrađen također sa 400.000,00kn, a Lupiga.com „izborio“ je 200.000,00kn. Rezultate tog natječaja možete provjeriti na web stranicama Ministarstva. Pogledajmo koji portali su najviše bodova osvojili ove godine na natječaju. Zanimljivo kako su ovi portali također podržavali inicijativu “Građani glasaju PROTIV” na referendumu o braku.

Neke stvari sada jasnije? Osim ovih portala, nepovratna sredstva redovito ostvaruju organizacije „Mladi antifašisti Zagreb“ sa svojom publikacijom: Nepokoreni grad, zatim lgtb portal Crol.hr, te mnogi drugi. Imate natječaje na stranicama ministarstava, samo malo dublje zagrebite ukoliko želite istinu.

Zbog čega ova inicijativa brutalno laže kako nema novčanih sredstava, kako ih nitko ne financira, te traže donacije od simpatizera i onih koji podupiru ovu inicijativu? Zašto se kriju iza fiktivne “Građanske inicijative” i podupiru je sa svojim poprilično bogatim udrugama? Zbog čega im je Crkva glavni neprijatelj u državi i po čijoj direktivi? Možda ne žele dijeliti “proračunski plijen” sa nekim drugim? Do kada će mnoge obitelji u ovoj državi paratizirati državni proračun organiziranjem raznoraznih udruga i fiktivnoj borbi za ljudska prava, te silovanjem društva nametanjem ekstremne liberalizacije dok im projekte između ostalog financira država i Veleposlanstva Nizozemske i SAD-a?  (urbanadesnica.hr)

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Povijesnice

17. listopada 1990. Prva utakmica Hrvatske nogometne reprezentacije protiv SAD-a

Objavljeno

na

Objavio

Na današnji dan, 17. listopada 1990. godine, hrvatska nogometna reprezentacija odigrala je svoju prvu povijesnu utakmicu.

Na Maksimiru je gost bila ekipa SAD-a, a Hrvatska je golovima Aljoše Asanovića i Ivana Cvjetkovića slavila 2:1.

U toj legendarnoj utakmici za Hrvatsku su nastupili Dražen Ladić, Zoran Vulić, Drago Čelić, Darko Dražić, Vlado Kasalo, Saša Peršon, Kujtim Shala, Zlatko Kranjčar, Ivan Cvjetković, Aljoša Asanović, Marko Mlinarić, a još su zaigrali i Tonči Gabrić, Gregor Židan te Mladen Mladenović. Izbornik je bio bivši hrvatski nogometaš, reprezentativac, trener, danas nažalost pokojni Dražan Jerković.

Utakmica je odigrana u sklopu proslave vraćanja spomenika banu Josipu Jelačiću na zagrebački Trg bana Jelačića: pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske dr. Franje Tuđmana odigrana je pred 30-ak tisuća gledatelja na stadionu Maksimir dan poslije postavljanja spomenika – 17. listopada 1990. u 19 sati.

Ideja provedena u tajnosti

Kada je Nogometni savez SAD-a objavio da želi u Europi odigrati dvije prijateljske utakmice za koje traže suparnike, tadašnji glavni urednik Sportskih novosti Darko Tironi prvi je inicijator ideje dovođenja američke reprezentacije u Hrvatsku.

Tadašnji predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Mladen Vedriš i dopredsjednik Rudolf Sabljak zbog političke situacije u tom trenutku proveli su tu ideju u velikoj tajnosti, najviše uz pomoć hrvatskog iseljenika Ivana Opačka i Vinka Hotka, te Jure Klarića, direktora tvrtke Voće koja je platila 90.000$ za troškove dolaska gostujuće reprezentacije.

Nakon što su dobili ukupno četiri ponude, Amerikanci su se odlučili za utakmice s Hrvatskom i Poljskom, koju su pobijedili u Varšavi (2:3) par dana prije utakmice s Hrvatskom.

Ante Pavlović je tada kao glavni tajnik Jugoslavenskog nogometnog saveza potpisao dozvolu za odigravanje utakmice bez znanja ikoga drugoga u Beogradu i prijavio je Fifi, s obzirom da je Hrvatski nogometni savez u to vrijeme bio član Jugoslavenskog nogometnog saveza.

Unatoč pokušajima Jugoslavenskog nogometnog saveza da spriječi odigravanje utakmice, to im nije uspjelo jer je FIFA izdala dozvolu za odigravanjem. Slična stvar se dogodila i sa slijedećom utakmicom hrvatske reprezentacije protiv Rumunjske u Rijeci.

Kako je Jugoslavenski nogometni savez u pokušaju sprječavanja utakmice zaprijetio da će kazniti sve nogometaše uz Jugoslavenske lige koji nastupe na ovoj utakmici, Izbornik Jerković je, da bi izbjegao eventualne kazne, momčad sastavio uglavnom od igrača koji su tada već igrali izvan Hrvatske. Igor Štimac, Davor Šuker, Željko Petrović i Borislav Cvetković nisu bili u sastavu zbog ozljeda, a Zlatka Vujovića (PSG), Tomislava Ivkovića (Sporting), Srećka Bogdana (Karlsruher SC), Harisa Škoru (Torino FC) i Davora Jozića (AC Cesena) unatoč njihovim osobnim željama za sudjelovanjem njihovi klubovi nisu pustili na utakmicu jer nisu imali tu obvezu, s obzirom se utakmica nije igrala u terminu predviđenom za nastupe A reprezentacija.

Vlado Kasalo je došao na utakmicu iz Nürnberga bez dozvole svoga kluba i za to je po povratku platio klupsku kaznu od 25 tisuća njemačkih maraka, a Aljoša Asanović, strijelac povijesnog prvog pogotka, je također imao problem s klubom, francuskim FC Metzom, koji je imao važnu utakmicu četiri dana poslije, ali je uspio nagovoriti vlasnika kluba da mu ustupi mali privatni zrakoplov kako bi došao na utakmicu i zanimljivo je da je morao izaći u 58′ minuti utakmice samo zato da bi stigao na zrakoplov, koji je morao sletjeti nazad u Francusku do ponoći.

Izbornik Jerković složio je svoj stručni stožer tako da je uključio glavne trenere iz tadašnja četiri hrvatska prvoligaša, to su bili Zdenko Kobeščak iz Dinama, Joško Skoblar iz Hajduka, Vladimir Lukarić iz Rijeke i Ivica Grnja iz Osijeka.

Prije utakmice bogat kulturno-zabavni program

Prije same utakmice priređen je bogati program. Bilo je tu velikih balona aeronautičkog društva Coning iz Varaždina, u velikom mimohodu prodefilirali su 110 sinjskih momaka i vitezova viteškog alkarskog društva, šibenska limena glazba, folklorni ansambli KUD-ova ‘Petar Zrinski’ iz Vrbovca i ‘Ivo Lozica’ iz Lumbarde na Korčuli u narodnim nošnjama, te viteško društvo ‘Kumpanija’ iz Blata na Korčuli. U glazbenom programu su nastupili Dubrovački trubaduri, Krunoslav Cigoj i Tomislav Ivčić, a u poluvremenu je nastupilo još i Prljavo kazalište.[

Prvi pogodak na utakmici – a samim tim i prvi pogodak za hrvatsku reprezentaciju u novijoj povijesti hrvatskog nogometa – postigao je Aljoša Asanović u 29-oj minuti. Četiri minute poslije Ivan Cvjetković je povećao vodstvo na 2:0, a oba su pogotka postignuta uz asistenciju Marka Mlinarića. Tim je rezultatom završilo prvo poluvrijeme.

U drugom je poluvremenu reprezentacija SAD-a pogotkom Troya Dayaka u 80-oj minuti utakmice ostvarila konačni rezultat 2:1. Kapetan hrvatske reprezentacije bio je Zlatko Kranjčar, a najboljim igračem utakmice bio je proglašen Marko Mlinarić kojemu je nagradu uručio doajen hrvatskoga sportskog novinarstva Mladen Delić.

Ova utakmica ima poseban značaj i po tome što na njoj promoviran dres hrvatske nogometne reprezentacije, koji će poslije postati i ostati jedan od najvećih hrvatskih brandova uopće. Taj prvi dres, prema kojemu su nastali sve ostale inačice dresa do danas, dizajnirao je akademski slikar Miroslav Šutej, kao i plakat za utakmicu.

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Policija privela sedam osoba zbog skrnavljenje spomenika braniteljima u Novom Travniku

Objavljeno

na

Objavio

Policija u Novom Travniku privela je u utorak sedam osoba koje su tijekom vikenda sudjelovale u skrnavljenju spomen obilježja braniteljima Domovinskog rata Hrvatskoga vijeća obrane (HVO), a mediji navode da su vandali bošnjački mladići.

Kako se navodi u priopćenju MUP-a Srednjobosanske županije, novotravnički policajci završili su kriminalističko istraživanje nad sedam osoba u dobi od 19 do 23 godine, koji se terete da su uništili križ sa spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima u Novom Travniku.

Mladići su priznali da su u noći s petka na subotu srušili spomen križ težak 70 kilograma te su ga odnijeli sa sobom.

Policija je navela inicijale vandala koji su počinili ovaj prekršaj, M.B. rođen 1997., S.L. rođen 1998., H.G. rođen 1998., S.A. rođen 1999., B.R. rođen 1997., M.P. rođen 1994. i M.S. rođen 2000. svi iz Novog Travnika.

Policija će protiv njih Županijskom državnom odvjetništvu u Travniku dostaviti izvještaj o počinjenom kaznenom djelu.

Mediji navode kako su počinitelji bošnjački mladići, te da se radi o kaznenome djelu počinjenom iz mržnje.

Unatoč odlukama, Federacija BiH ne želi vratiti imovinu Katoličkoj crkvi u Travniku

facebook komentari

Nastavi čitati