Optuženi za ratni zločin na Ovčari pušteni na slobodu

0

Izdržavanje zatvorske kazne im je prekinuto jer protiv njih više nema pravomoćne odluke

Poslije 12 godina provedenih u zatvoru odlukom Apelacijskog suda u Beogradu šestero okrivljenih za počinjene ratnih zločina na Ovčari 1991. godine pušteno je da se brane sa slobode. Na slobodi su tako Miroljub Vujović, Stanko Vujanović, Predrag Milojević, Saša Radak, Đorđe Šošić i Miroslav Đanković. Prema navodima medija oni imaju obvezu da se svakoga dana javljaju policijskoj stanici kojoj pripadaju po mjestu prebivališta.

Apelacijski sud donio je odluku da okrivljene ne treba dalje zadržavati po zakonskom osnovu po kojem im je pritvor određen, a to je opasnost od bijega. Izdržavanje zatvorske kazne im je prekinuto jer protiv njih više nema pravosnažne odluke. Za ubojstvo preko 200 hrvatskih civila, ubijenih na Ovčari 1991. godine, Tužiteljstvo za ratne zločine do sada je optužilo 20 osoba.  Od tog broja, njih 15 je pravomoćno osuđeno na ukupno 207 godina zatvora, dok je petoro oslobođeno optužbi.

Iz Tužiteljstva navode kako će na odluku Apelacijskog suda podnijeti žalbu istoga trenutka kada u Tužiteljstvo stigne pismena odluka. Zločin na Ovčari dogodio se 20. studenoga 1991. godine, odnosno, samo dva dana nakon pada obrane grada. Ubijeni na Ovčari odveženi su iz kruga vukovarske bolnice, a među njima je bilo i ranjenika i civila. Mučena su i ubijena najmanje 193 hrvatska ratna zarobljenika. Najmlađa žrtva Ovčare bio je 16-godišnji Igor Kačić.

 

facebook komentari