ORBAN: Dopustite nam da se ne pridržavamo europske politike o migracijama zbog koje više nećemo znati tko smo ni što smo

4

Mađarski premijer Viktor Orban u ponedjeljak je isključio mogućnost donošenja zajedničke europske politike o migracijama, nakon sastanka na kojemu su u Varšavi sudjelovali premijeri Beneluxa i Višegradske skupine.

Izjava dolazi nekoliko dana pošto je u Bruxellesu počeo postupak protiv Mađarske, Poljske i Češke (sve tri su, uz Slovačku, članice Višegradske skupine) zbog toga što uporno odbijaju primiti tražitelje azila iz Italije i Grčke.

“Možemo doći do točke koja će označiti stanovito podudaranje ili neke iste elemente, ali doista sumnjam da će se donijeti jedinstvena i cjelovita europska politika o migracijama, mislim da za to nema izgleda”, rekao je Orban na tiskovnoj konferenciji koju je zajedno održalo sedam predsjednika vlada, rekavši da želi sačuvati nacionalni identitet svoje zemlje.

“Dopustite nam da se ne pridržavamo europske politike o migracijama zbog koje više nećemo znati tko smo ni što smo”, istaknuo je.

Luksemburški premijer Xavier Bettel je odgovorio mađarskom kolegi da “solidarnost nije rastezljiv pojam”. “Ako svatko bude određivao što je solidarnost, to će biti kraj Europske unije. Solidarnost je temelj europskog projekta”, rekao je oštro.

Sedmero predsjednika vlada je u Varšavi razgovaralo o nizu tema, nekoliko dana prije europskog summita o Brexitu. “Nije bilo zabranjenih tema”, pohvalio se Bettel.

> Viktor Orban: Europi danas nedostaju političari koji će razmišljati o dugoročnoj strategiji, a ne o tome kako ih prikazuju mediji

facebook komentari

 • Istina

  Bez obzira na svoju prošlost Orban vuče dobre poteze. Slažem se s ovom njegovom izjavom:

  “Dopustite nam da se ne pridržavamo europske politike o migracijama zbog
  koje više nećemo znati tko smo ni što smo”, istaknuo je.

 • Sivooki

  Glas vapijućeg u pustinji formatiranog uma.

 • Dusko Besenic

  Jedan domoljubni oglas : ,, Mijenjam preostalu vrijednost INA-e za Orbana!” :)))) (nemoćan smijeh)

 • Dusko Besenic

  Luksemburški premijer je klasičan europski birokratski idiot, ,,drvene glave” i operiran od morala i sposobnosti sagledavanja budućih događaja! Treba mu, za početak, poslati jedno dvjestotinjak tisuća tih izbjeglica-migranata i za godinu dana više neće moći prepoznati svoju državu!