Pratite nas

Pregled

Organizatori Thompsonovog koncerta: Ovo je skup potpore nepravedno osuđenima i optuženima

Objavljeno

na

Koncert potpore hrvatskim uznicima u Haagu, koji se večeras održava na Stadionu Hrvatskog športskog kluba Zrinjski u Mostaru u cilju negiranja optužnice i nepravomoćne presude kojom su Hrvati, HVO, Herceg Bosna proglašeni agresorima i zločincima zajedno s Hrvatskom, koji su navodno jedini dijelili BiH, podigao je prašinu nakon što su stigle žestoke osude bošnjačke javnosti, a tome se priklonilo i Vijeće za provedbu mira u BiH (PIC) koje se brine za nadzor provedbe mirovnog sporazuma, piše Večernji list BiH.

Organizatori koncerta na kojemu će nastupiti Marko Perković Thompson, što je poslužilo dijelu bošnjačke javnosti da skup propagandistički predstavi “nacističkim orgijanjem”, najavljuju kako će to biti skup potpore i pjesme.

Navodni zločinački pothvat

“Ovo je skup potpore nepravedno osuđenima i optuženima. Ovaj je događaj potekao iz naroda i nema drugih konotacija. To je potpora hrvatskog naroda uznicima u Haagu koji su zadužili ovaj narod”, rekao je na konferenciji za novinare u Mostaru predsjednik Udruge “Hrvatsko srce nade” Luka Proleta.

Proleta ja objasnio kako koncert koji se organizira na Stadionu Hrvatskog športskog kluba Zrinjski nema politički karakter te da će policija i zaštitari onemogućiti izgrede ili isticanje neprimjerenih obilježja. 
“Kao udruga unaprijed se ograđujemo i osuđujemo svaki takav čin. U dogovoru smo s MUP-om da, ako primijete pojedince ili skupine ljudi neprimjerenoga ponašanja, takve uklone sa skupa”, dodao je Proleta.

Voditelj Odjela za branitelje pri HNS-u BiH Slavko Marin istaknuo je kako je skup potpore šestorici dužnosnika Herceg Bosne organiziran kako bi im se pomoglo dokazati nevinost i odbaciti optužbe kojim se Hrvate nastoji kolektivno povezati s navodnim udruženim zločinačkim pothvatom.

Komentirao je i priopćenje PIC-a tvrdeći da su organizatori koncerta na istome tragu, piše Večernji list BiH. “Obavještavamo da to nije skup inata, prkosa, nego skup domoljuba, pomoći ljudima u nevolji koji se brane”, rekao je Marin.

Mudžahedini

Potporu održavanju koncerta uputile su brojne hrvatske udruge i političke stranke, među kojima su HSS BiH, Republikanci, Koordinacija udruga Domovinskog rata Hercegovačko-neretvanske županije, predstavnici američkih Hrvata.

Svi oni upozoravaju na krajnje neprincipijelan odnos prema “zločincima” i herojima. Na web-stranici Predsjedništva BiH nekoliko je objava vezanih uz javnu potporu najviših bošnjačkih dužnosnika pravomoćno osuđenom ratnom zločincu Rasimu Deliću, nekadašnjem načelniku Glavnog stožera Armije BiH, piše Večernji list BiH.

Skandalozno je, ali najprije ga je u uredu bošnjačkoga člana u Predsjedništvu primio Haris Silajdžić 13. prosinca 2007., a zatim je zloupotrijebljena i postrojena svečana postrojba Oružanih snaga BiH na pokopu koji je obavljen uz najviše počasti.

Čak i unatoč pravomoćnoj sudskoj presudi koja uključuje i ritualna ubojstva odsijecanjem glava koje su počinili mudžahedini koji su se borili u redovima Armije BiH. 
Istodobno Sarajevska županija je cijelo vrijeme osiguravala novac za obranu bošnjačkih optuženika.

Thompson pred koncert u Mostaru: Ponosno i dostojanstveno dajmo podršku braniteljima!

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Pregled

Kolinda Grabar-Kitarović pisala Kavazoviću: I dalje ostajem pri izrečenim stavovima

Objavljeno

na

Objavio

U pismu se predsjednica Grabar-Kitarović zahvaljuje na upućenom pismu, uvažavanju i iskrenim riječima, ali i dalje ostaje pri izrečenim stavovima.

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović uputila je pismo reisul-ulemi Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazoviću, kao odgovor na njegova dva ranije upućena pisma, te poručila kako “i dalje ostaje pri izrečenim stavovima”.

Kavazović je od Grabar-Kitarović tražio da pojasni javno izrečene tvrdnje o tisućama dobrovoljaca koji se sa sirijskog ratišta vraćaju u Bosnu i Hercegovinu, ali i o radikalizaciji islama u toj državi.

U pismu se predsjednica Grabar-Kitarović zahvaljuje na upućenom pismu, uvažavanju i iskrenim riječima, ali i dalje ostaje pri izrečenim stavovima.

Kavazović je u izjavi za agenciju MINA izrazio zahvalnost Grabar-Kitarović na odgovoru ističući kako se s njom slaže da je “iskrena komunikacija najbolji put da se otklone bilo koje i bilo kakve dvojbe koje bi mogle naštetiti odnosima država i naroda kojima pripadamo”.

On je u posljednjem pismu od predsjednice Hrvatske i drugih organa i dužnosnika te zemlje tražio da “prestanu sa zlonamjernom kampanjom koja za cilj ima diskreditovanje Bošnjaka i sijanje straha od njihovog prisustva u Europi”.

Također je zatražio od predsjednice Hrvatske da, radi očuvanja dobrosusjedskih odnosa, pojasni dokaze na osnovu kojih iznosi tvrdnje o tome da su muslimani u Bosni i Hercegovini i okruženju opasnost po Hrvatsku i Europu.

Prethodno je hrvatska predsjednica izjavila kako “retorika koja stiže iz Bosne i Hercegovine prema Hrvatskoj nije zdrava i prijateljska” nakon što je hrvatska obavještajna agencija objavila podatke o “prijetnji islamskog radikalizma u regiji”.

“U posljednje vrijeme primjećujem retoriku protiv Hrvatske, pa i protivljenje Pelješkom mostu, koji nikako ne može ugroziti Bosnu i Hercegovinu”, rekla je Grabar-Kitarović novinarima.

Bošnjački dužnosnici u Bosni i Hercegovini protive se tomu da se gradnja Pelješkog mosta počne prije nego dvije susjedne zemlje riješe granicu na moru.

“Ta retorika nije zdrava, nije dobra, jer su Bosna i Hercegovina i Hrvatska orijentirane jedna na drugu”, dodala je hrvatska predsjednica.

Hrvatska Sigurnosno-obavještajna agencija u izvješću objavljenom ranije navodi da se s područja hrvatskog jugoistočnog susjedstva ISIL-u priključilo gotovo 1.000 ljudi, uglavnom “sljedbenika džihadističkog salafizma”.

Upitana je li reakcija Bošnjaka, s obzirom na to izvješće, pretjerana, Grabar-Kitarović je rekla da SOA radi objektivno, kvalitetno i bez političkog utjecaja.

“Brojke same nisu bitne koliko su bitni trendovi rasta radikalizma i pojedinaca koji su ili dio ekstremističkih skupina ili su samoradikalizirani pojedinci”, kazala je predsjednica Hrvatske.

Istaknula je da se protivi tomu da se ekstremizam i radikalizam izjednačuju s bilo kojim narodom, etničkom ili religijskom skupinom.

Predsjednica: Apsolutno nema nikakve kampanje protiv BiH, nego upravo suprotno

facebook komentari

Nastavi čitati

Pregled

Kapetan Dragan osuđen na 15 godina zatvora za ratni zločin

Objavljeno

na

Objavio

Dragan Vasiljković, poznatiji kao kapetan Dragan, osuđen je na 15 godina zatvora zbog ratnog zločina.

Na Županijskom sudu u Splitu izrečena je presuda Draganu Vasiljkoviću, poznatijem kao kapetan Dragan, zbog ratnih zločina nad hrvatskim vojnicima i civilima.

Proglašen je krivim po dvije točke optužnice: zlostavljanje zatvorenika na Kninskoj tvrđavi i napad na policijsku postaju u Glini.

Postupak protiv Vasiljkovića trajao je godinu dana i u njemu je ispitano 60 svjedoka. Optuženom se sudilo prema tri točke optužnice, i to za zločin protiv ratnih zarobljenika i civilnog stanovništva od sredine 1991. do početka 1993.

Prošli je tjedan Dragan Vasiljković u svojoj obrani ustvrdio da je žrtva montiranog političkog procesa. Odbacio je sve navode iz optužnice, posebno onaj da je imao zapovjedništvo nad zatvorom u Kninu. Rekao je da je samo jednom prigodom dao prijedlog da se zatvor preseli.

Tužiteljice Županijskog državnog odvjetništva iz Šibenika Živana Beroš Dodig i Sanda Pavlović Lučić završni su govor držale tri i pol sata i među ostalim rekle da je tužiteljstvo dokazalo da je Vasiljković bio zapovjednik Jedinice za posebne namjene u sastavu paravojnih postrojbi SAO Krajine, koja je sjedište imala u prostoru tvrđave u Kninu.

Vasiljković je optužen da je kao zapovjednik Jedinice za posebne namjene u sastavu paravojnih srpskih postrojbi, odnosno zapovjednik Nastavnog centra za obuku pripadnika specijalnih postrojbi Alfa, postupao suprotno odredbama Ženevske konvencije. Na teret mu se stavlja da je u lipnju i srpnju 1991. u zatvoru na kninskoj tvrđavi te tijekom veljače 1993. u Bruškoj kod Benkovca mučio, zlostavljao i usmrćivao zarobljene pripadnike Hrvatske vojske i policije.

Usto je optužen i da je tijekom srpnja 1991. u Glini, u dogovoru sa zapovjednikom tenkovske jedinice JNA, izradio plan napada na tamošnju policijsku postaju te prigradsko naselje Jukinac, sela Gornji i Donji Viduševac, a zatim i njihovo zauzimanje. Tijekom napada oštećeni su i uništeni civilni objekti, stanovništvo natjerano na bijeg, opljačkana imovina, a ubijeni su i ranjeni civili među kojima i jedan strani novinar.

Ivan Šantek: Očekujem da će ‘kapetan Dragan’ biti osuđen za sve zločine

facebook komentari

Nastavi čitati