Organske farme pustinje Wadi Rum, Jordan

5

Wadi-Rum-630x310

U južnom Jordanu, u blizini granice sa Saudijskom Arabijom, nalazi se Wadi Rum – krajolik toliko neobičan da je nazvan “Dolina Mjeseca.” Planine od granita i pješčenjaka se uzdižu iznad dolina punih crvenog pijeska, a oko 720 kvardratnih kilometara ovog područja ispunjeno je uskim tjesnacima, prirodnim lukovima, visokim liticama, te masivnim klizištima i špiljama.

Područje je, naravno, suho, zbog čega je i vegetacija rijetka pojava. No, uprkos tome, pustinjska područja Jordana se posljednjih godina pretvaraju u poljoprivredne površine, a Beduini koji žive u Wadi Rum regiji su uključeni u ove projekte koji, čini se, imaju jako svijetlu budućnost.

Više
Wadi-Rum-1

Iako se čini kao čudan izbor površine za farme (poznate kao “Rum Farme”), ispod pustinje Wadi Rum se nalaze velike zalihe vode koje se protežu i duboko u teritoriju Saudijske Arabije. Rum Farme crpe tu vodu i koriste je za navodnjavanje pustinjskog tla na kojem se uzgaja povrće, žitarice i stočna hrana, uključujući patlidžane, kupus, smokve, krompir, tikvice, paradajz i ostalo povrće.

Organske Rum farme pustinje Wadi Rum danas koriste istu tehniku navodnjavanja i način uzgajanja kao što su to radili i drevni Egipćani i Nabatejci, a koja nakon toliko stoljeća i dalje daje fantastične rezultate. Voda se crpi iz zemlje, na dubini od 30 do 400 metara, a zatim navodnjava kružna polja prečnika 78 hektara, pomoću pokretne rampe s mlaznicama za zalijevanje. Također se koriste i posebni ‘plastični tuneli’ kako bi pomogli da se voda što duže zadrži, te da se biljke što lakše nose sa ekstremnim pustinjskim temperaturama.

Wadi-Rum-3Wadi-Rum-4Wadi-Rum-5

facebook komentari

 • peppermintt

  a moći 🙂

  • Lilith

   Čudo su! Ljudi se bore i čine nemoguće, a mi imamo ovo skoro na gotovo, samo malo nam fali! Fali nam da valja ministarstvo poljoprivrede!

   • peppermintt

    ovo je lilith pravi izazov prirode i čovika , a kod nas nedostaje motiva to je problem…

    • Lilith

     Motiva da, odnosno kvalitetnog vodstva tj, plasmana ili izvoza proizvoda!

     • peppermintt

      motiv izazova s više razina lile, kao prvo izazov uključivanja u političke tijekove, zatim izazov stvaranja dodane vrijednosti iz svih raspoloživih izvora, zatim izazov stvaranja vrhunski kvalitetnog životnog okružja di jesmo , ka šta ovi rade 😉