Connect with us

Intervju

Ornela Vištica: Ljubav je za mene svetinja

Published

on

Akademska glumica Ornela Vištica, koju trenutačno gledamo u RTL-ovoj dramskoj seriji “Vatre Ivanjske”, samo je za tportal.hr iskreno progovorila o ljubavi, koja joj je iznad karijere, atmosferi na setu, Milanu Bandiću, majčinstvu i nadolazećim blagdanima.

Još od malih nogu Ornelinoj su mami svi govorili kako ima prekrasnu kći. No umjesto da prošeta modnim pistama, Ornela je odlučila zakoračiti u jedan posve drugi svijet, a želja za svjetlima reflektora u njoj je bila toliko jaka da je zagrebačku Akademiju dramske umjetnosti upisala iz prve, što je uistinu prava rijetkost.

Ovu 25-godišnju glumicu trenutačno gledamo u RTL-ovoj dramskoj seriji “Vatre Ivanjske” koja je mladoj Mostarki i nekadašnjoj najljepšoj Hrvatici prema izboru časopisa Globus već druga telenovela u kojoj glumi.

Po čemu se Klara razlikuje od Vaših prethodnih uloga?
– Ona nije lik na prvu nego se postupno razvija. Od samog početka emitiranja pa do kraja serije doživljava velike promjene i u njoj se nalaze četiri žene. Od jedne djevojčice i mlade žene koja je nezrela, susreće se s porazom i emocionalnim slomom koji je vodi prema ubojstvu. To je žena s puno slojeva i ovisno o situaciji, ti slojevi izlaze vani. Moram priznati kako se svi čude da dosad nisam poludjela, jer ju teško glumiti. Opsjednuta je Viktorom i za njega je spremna sve napraviti.

Kakva je atmosfera na setu?
– Trenutačno je zahtjevno jer već mjesecima snimamo svakodnevno. To je tempo za koji je potrebno puno snage i žrtve. Teško pitanje. Nekad je bolja atmosfera, nekad lošija. No, najvažnije je da na kraju sve završi s osmijehom na licu jer samo tako možemo započeti novi dan.

Kako izgleda Vaš jedan dan, čime ga obično započinjete, kako završavate?
– Cijeli dan obilježi snimanje, a završavam ga tuširanjem i spavanjem. Iscrpljujuće je i sigurna sam da svi koji rade ovakve formate znaju tu činjenicu. Samo najjači opstaju. Treba puno fizičke i psihičke snage za izdržati tih sedam mjeseci snimanja.

1ornelaKako se nosite s negativnim komentarima, primjerice, onima na forumima?
– Kad sam se odlučila baviti ovim poslom upisavši Akademiju s 18 godina, nitko me nije mogao zaustaviti i tada sam shvatila koliko u meni ima snage i hrabrosti te da moram biti jaka sve to izdržati. Polazim od toga da je to težak posao i kada prihvaćam neku ulogu, razumljivo je da će biti pozitivne i negativne kritike. Teško me može nešto slomiti. Kritike rado čujem i za one koje smatram da su točne – uvažim ih. Tužno je da se danas sve svodi na virtualni svijet. Na forumima se skrivaju ljudi pod različitim imenima. Pišu negativne i ružne komentare. Za mene je to potpuno gubljenje vremena, širenje negativne energije, pa čak i mržnje. Za to sam da se sve kaže u četiri oka.

“Vatre Ivanjske” donijele su Vam i novu ljubav. Je li Vam dečko jedan od najvećih kritičara?
– O privatnom životu ne bih govorila. Ljubav je za mene svetinja i stvar koju želim sačuvati. Ne dam nikome da se u to miješa.

Mnoge su se glumačke ljubavi rađale upravo na setovima. Kako ste ranije gledali na to? Jeste li mislili da se to Vama ne može dogoditi….?
– Nisam nikad razmišljala o tome. To je nešto što se dogodi ili ne dogodi. Ljubav je nešto što mi je najvažnije u životu, ona mi je ispred karijere i svega ostalog. Svaka informacija o mom ljubavnom životu vrijedna je za mene i nikad je ne bih dijelila s javnošću. Uostalom, mene nikad nećete vidjeti da se šećem na špici, ispijam tamo kavu ili se ljubim. Jednostavno, nisam takav tip osobe.

Nedavno ste prilično emotivno napisali na Facebooku kako Vam je žao Milana Bandića. Jeste li ga imali prilike upoznati?
– Ne sramim se pokazati svoje emocije. Prije svega sam čovjek. Trudim se biti što bolja i imati osjećaj za svakog drugog istog ili različitog od sebe i oko sebe.

Vaša najbolja prijateljica Doris Pinčić Rogoznica majka je malenog Donata. Bude li Vam se majčinski osjećaji, kad je po Vama najbolji trenutak?
– Morat ću se posavjetovati s Doris pa ću vam javiti.

Da niste glumica, biste li se ikad prijavili na neki izbor ljepote?
– S obzirom da mi je mama bila na izborima ljepote, jednom je čak bila i jedna od pratilja Jugoslavije, svi su od mene takvo nešto očekivali. Ipak, pozornica je ta koja me pratila od malih nogu i koja je na koncu prevladala postavši moj životni poziv.

Tko je za Vas pravi ideal ljepote?
– Ljepota dolazi iz unutarnje snage i bogatstva koje nosimo u sebi. Oduvijek sam se divila, recimo, Juliette Binoche i Charlize Theron. Zanimljive su i jako lijepe.

Gdje ćete biti za blagdane?
– Jedva čekam kad će doći. Sigurno ću biti u društvu najdražih i onih osoba koje mi najviše znače. Kao i svake godine, odlazak u moj rodni Mostar se podrazumijeva.

Tportal

kamenjar.com

facebook komentari

Continue Reading
Advertisement
Comments

Intervju

Plenković: Rasprava u Saboru pokazala kritizerstvo bez argumenata

Published

on

By

U povodu prve godine rada svoje Vlade, premijer Andrej Plenković Hrvatskom je saboru podnio izvješće.

U jednosatnom govoru spomenuo je mnoge probleme s kojima se Vlada susrela u protekloj godini. Oporbeni klubovi žestoko su kritizirali njegov govor.

U razgovoru za HRT premijer Plenković je rekao kako je rasprava u Saboru pokazala jedno kritizerstvo bez argumenata koje nije bilo na razini jedne konstruktivne rasprave. Meni se čini da smo na sva četiri ključna stožerna programa naše vlade odgovorili. Unijeli smo gospodarsku sigurnost, rast i društvenu solidarnost.

Naglasio je činjenicu da nije bilo trećih izbora u manje od 24 mjeseca, a to bi bilo jako loše i za institucije i za političke stranke. S te strane sam jako zadovoljan da su kolege iz HNS-a prepoznali poruku važnosti stabilnosti, koja je bila poruka međunarodnim financijskim, gospodarskim institucijama.

Pogledajte gospodarski rast, smanjenje javnog duga, proračunskog manjka, najnižu stopu nezaposlenosti, najbolju turističku sezonu… Svi pokazatelji idu u pozitivnom smjeru, istaknuo je Plenković.

Govoreći o problemu iseljavanja iz Hrvatske, premijer je rekao kako to nije problem nastao 16. listopada 2016. godine, već problem koji traje već nekoliko godina. Naš je cilj demokratska revitalizacija zemlje i u tom smislu smo poduzeli niz mjera. Sve njih sam pobrojio u godišnjem izvješću pred zastupnicima. Od rodiljnih naknada, porezne reforme, sufinanciranja stambenih kredita.

Sve su to mjere koje idu za demografskom obnovom, a sadržane su u našem programu. One će ići za tim da našim mladim obiteljima stvorimo preduvjete da ostanu u Hrvatskoj, kazao je. Istaknuo je kako je jučer na užem kabinetu Vlade odlučeno da će se pronaći sredstva za svih 2400 zahtjeva koji  su podneseni za stambeno sufinanciranje.

Premijer je istaknuo kako su početkom godine prepoznali probleme u Agrokoru i na njih reagirali na najbolji mogući način. To je kompanija koja je u privatnom vlasništvu i koja je imala velik utjecaj na hrvatsko gospodarstvo. Nismo imali drugog scenarija nego ići s posebnim zakonom koji bi spriječio gospodarski i financijski krah ne samo te kompanije već i kompanija koje su s njom povezane, rekao je. Dodao je i da je to bila politička odluka i jedini mogući politički odabir.

Kolege iz oporbe ne prepoznaju ono što smo učinili i dobili s Lex Agrokorom. Ispadamo kao netko tko je napravio neki potez koji nije bio dobar. Nismo radili populistički, nismo radili napamet. Na nama je bilo da utvrdimo činjenice, a na savjetnicima da pomognu u dogovoru s vjerovnicima kako napraviti  put prema nagodbi i dugoročnoj održivosti kompanije i očuvanju radnih mjesta, istaknuo je Plenković.

Na pitanje je li potrebno utvrditi političku odgovornost kad je u pitanju Agrokor, premijer je kako im je u interesu da se se rasvijetle sve okolnosti koje su dovele do ove situacije u Agrokoru. Hoće li to biti istražno povjerenstvo ili neki drugi način rasprave u Saboru pred nekim saborskim odborom – to je pitanje u vezi kojega smo otvoreni.

Ono što je važno reći je to da samo istražno povjerenstvo regulirano zakonom te da njegov Članak 4 ne ostavlja baš previše mjesta za interpretaciju. Prema mišljenju mnogih pravnih autoriteta ukoliko se pokrene kazneni postupak istražno povjerenstvo prestaje s radom. To ne znači da Vlada i HDZ ne žele da se rasvijetli sve vezano uz Agrokor. Upravo obrnuto, mislim da bi to bilo zdravo za hrvatsko društvo, naglasio je Plenković.

Plenković: Ova godina bila je za Hrvatsku jedna od najizazovnijih nakon Domovinskog rata

facebook komentari

Continue Reading

Intervju

Todorićev prvi intervju nakon sloma Agrokora

Published

on

By

Ivica Todorić dao je intervju agenciji Bloomberg, kazavši kako vlada sada vodi tvrtku u krivom smjeru.

Ambiciozno širenje Agrokora imalo je smisla gledno iz poslovne perspektive, ustvrdio je Ivica Todorić u intervjuu za Bloomberg, prvom otkad je morao otići sa čela koncerna te poručuje da hrvatska Vlada danas vodi prehrambeni koncern u pogrešnom smjeru.

Todorić ne priznaje bilo kakve strateške greške izuzev nedovoljne komunikacije, ističe Bloomberg. Intervju je vođen elektronskom poštom i naknadnim telefonskim razgovorom.

Todorić tvrdi da bi Agrokorovi planovi, uključujući i najveću akviziciju, onu slovenskog maloprodajnog lanca Mercatora, polučili željene rezultate da je dobio dovoljno vremena da ih provede u djelo.

“Imali smo jasan plan i strategiju”, tvrdi Todorić, osnivač i još uvijek vlasnik prehrambenog koncerna. “No, Vlada nam nije dozvolila da ga provedemo u djelo.”

Agrokor zapošljava 57 tisuća radnika, a njegov portfelj uključuje, između ostalog, proizvođače hrane i energije i softverske kompanije na čitavom području Balkana.

Todorić je izgradio grupu tijekom desetljeća tranzicije Jugoslavije u tržišno gospodarstvo da bi potom prepustio kontrolu nad kompanijom izvanrednoj upravi koju je imenovala hrvatska Vlada kako bi se provelo restrukturiranje i izbjegao potencijalni slom koji bi uzdrmao gospodarstvo cijele regije, piše Bloomberg.

Nekada je bio najbogatiji građanin Hrvatske a danas spočitava sam sebi da nije pravodobno javno reagirao na bojazni investitora.

Vrijednost Agrokorovih obveznica snažno je pala od siječnja jer kreditori nisu bili sigurni kako će konglomerat riješiti problem sedam milijardi dolara duga, nagomilanog radi financiranja poslovnog širenja.

“Moja je najveća odgovornost što nisam bio prisutan u medijima, nisam komentirao ni opovrgavao određene priče koje su objavljivane ili se o njima pričalo”, kaže Todorić. “Nismo imali vremena objašnjavati nekim ljudima što radimo”, dodaje.

S dolaskom izvanredne uprave, Todorić je formalno ostao vlasnik koncerna, ali ne može sudjelovati u odlučivanju o njegovu restrukturiranju niti o poslovnoj strategiji.

Tvrdi da zbivanja nakon njegova odlaska odražavaju “nekompetentnost i bezakonje”. Kaže da razmišlja o tome kako da se suprotstavi Vladi u pitanju ‘lex Agrokora’, posebnog zakona koji je Hrvatska usvojila kako bi stvorila pravni okvir za preuzimanje njegove kompanije.

Mercator je, po njegovim riječima, bio “logična akvizicija gledano iz poslovne perspektive”.

“Rezultat je bilo drugi po veličini maloprodajni lanac u jugoistočnoj Europi, s prihodima od šest milijardi eura i 2.000 trgovina. Morate razumjesti da tako komplicirani i krupni procesi traju”, ističe Todorić.

Iako su početne istrage u travnju razotkrile “moguće nepravilnosti” u Agrokorovim poslovnim knjigama, Todorić je njihove rezultate otklonio kao nastojanja Vlade da “upotrijebi revizore za svoje političke ciljeve”. “Nema sumnje da sam griješio, svatko tko radi griješi, a ja sam radio dan i noć 40 godina kako bih izgradio Agrokor”, napominje.

“Teško je izdvojiti jednu stvar ali u cjelini gledano, postigli smo nevjerojatan uspjeh. Stvorili smo najveću kompaniju u ovom dijelu Europe”, zaključuje Todorić.

facebook komentari

Continue Reading