Pratite nas

Naši u svijetu

Oružani sukobi u Kairu, pristaše svrgnutog predsjednika uzvikuju: “Morsi će se vratiti još noćas”, Muslimanska Braća najavljuju neprekidne prosvjede: “Naša gola prsa su jača od metaka”

Objavljeno

na

Prema posljednjim informacijama izbili su oružani sukobi u Kairu. Pojedini svjedoci ističu kako su se sukobile skupine na glavnom kairskom mostu na putu prema trgu Tahrir. U isto vrijeme stiže informacija kako se velik broj pro-Morsi prosvjednika kreće prema zgradi državne televizije. Postoji ozbiljna opasnost da bi se dvije međusobno suprotstavljene skupine mogle susresti te bi pritom nesumnjivo došlo do znatnog sukoba. Na ulicama je prisutna i vojska.

22:54
Sukobi su se proširili na 8 gradskih četvrti. Broj mrtvih narastao je na 17.

21:35
Prema zadnjim informacijama egipatskog ministarstva zdravstva broj mrtvih je narastao na 10 osoba dok je preko 200 ozlijeđenih u sukobima međusobno suprotstavljenih skupina.

21:30
Svjedoci ističu kako su Morsijevi pristaše naoružani “pištoljima, noževima i štapovima” te su spremni na borbu. Optužuju generala Abdela-Fattaha El-Sisija za “izdaju” te uzvikuju kako će se “Morsi vratiti još noćas”.
Pristaše Muslimanske Braće žele Morsija natragMohammed Badie se obraća pristašama MorsijaIz egipatske Muslimanske Braće poručuju kako kreću s neprekidnim masovnim prosvjedima ispred predsjedničke palače u Kairu sve dok se svrgnutog Mohameda Morsija ne vrati na vlast. Vrhovni vođa Muslimanske Braće, Mohammed Badie, obratio se danas pristašama Morsija istaknuvši kako “vojska mora prestati pucati u ljude” te kako je “Morsi predsjednik svih Egipćana”.

Ove izjave dolaze svega dva dana nakon što su milijuni, prema nekim procjenama i preko 30 milijuna, izašli na ulice tražeći pad Mohameda Morsija – što su i dobili, uz pomoć vojske koja ga je razriješila dužnosti te najavila održavanje prijevremenih predsjedničkih izbora.
Odmah uz Tahrir nalazi se vojska”Naša gola prsa jača su od metaka”, poručio je Badie na današnjem skupu te pozvao sve pristaše da ostanu na ulicama Kaira i drugih gradova. Svojom prisutnošću odbacio je ranije informacije da je uhićen te da se nalazi na nepoznatoj lokaciji. U isto vrijeme u sukobima koji su izbili na nekoliko lokacija diljem zemlje ubijeno je najmanje 6 osoba. Posljednje vijesti govore kako je još jedna osoba ubijena na jugu zemlje, u gradu Assiut.

“Egipatskoj vojsci poručujem… Bog je velik, mi ćemo se žrtvovati”, rekao je Badie za vrijeme današnjeg žestokog govora dok su vojni helikopteri kružili iznad.Neki pristaše Morsija došli su zamotani u pogrebne plahte ističući kako žele umrijeti za njegaDok pro-Morsi prosvjednici marširaju Kairom, vojska pokazuje svoju prisutnost u zraku

izvor(i): Press TV | AFP | RT | BBC

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Naši u svijetu

Održan sastanak s izaslanstvom kulturnog i sportskog društva Cro Vienna

Objavljeno

na

Objavio

U utorak, 19. rujna 2017., Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske održao je sastanak s predstavnicima kulturnog i sportskog društva Cro Vienna iz Beča: Matom Stojanovićem, predsjednikom, Andrijom Bubalovićem, sportskim direktorom, Stjepanom Pranjićem i Željkom Batarilom, članovima Izvršnog odbora.

G. Batarilo i g. Stajanović su ukratko predstavili rad društva Cro Vienna, koje je prepoznato od mnogobrojnih sportskih institucija i djelatnika te od samog svog osnutka sudjeluje u natjecanju u organizaciji austrijskog nogometnog saveza što mu kao klubu iseljeničkog podrijetla daje poseban značaj.

Uz seniore, u društvu djeluje i juniorska selekcija sa više od dvjesto djece. Naglašeno je da Društvo svojim radom značajno doprinosi očuvanju kulturnog identiteta Hrvata u Austriji a aktivnim sudjelovanjem u okrilju austrijskih institucija značajno doprinosi integriranosti Hrvata u austrijsko društvo.

Državni tajnik Milas zahvalio se na naporima i aktivnostima koje vodstvo Cro Vienne poduzima u promicanju hrvatske kulture i identiteta te je naglasio važnost zajedništva Hrvata u Austriji. Istaknuo je kako Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske želi ostvariti što bolju suradnju sa svim hrvatskim udrugama, organizacijama i institucijama koje djeluju širom svijeta, pa tako i Republici Austriji. „Cilj svih naših zajedničkih napora mora biti očuvanje hrvatskog identiteta te unapređenje odnosa i suradnje domovinske i iseljene Hrvatske“ – rekao je državni tajnik Milas.

facebook komentari

Nastavi čitati

Naši u svijetu

Andrej Plenković s predstavnicima hrvatske zajednice u New Yorku

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednik Vlade Andrej Plenković jučer se, prvoga dana svog boravka u New Yorku, sastao s predstavnicima hrvatske zajednice u SAD-u, gdje su njega i ministricu vanjskih poslova Mariju Pejčinović Burić došli pozdraviti Hrvati iz New Yorka, Los Angelesa, Houstona, Philadephie, Washingtona.

“Drago mi je da smo prilikom posjeta New Yorku u organizaciji našeg veleposlanstva i konzulata i stalnog predstavništva pri UN-u imali mogućnost susresti se s predstavnicima Hrvata koji žive u SAD-u i to ne samo ovdje u New Yorku nego i iz drugih država.

Čak su došli predstavnici Hrvatskog svjetskog kongresa iz Los Angelesa, Hrvati iz Washingtona, Philadelphie, Houstona, niza gradova”, rekao je Plenković.

“Ovo je trenutak kad želimo okupiti sve one koji žele dati doprinos svojoj domovini”, istaknuo je premijer dodajući kako američki Hrvati to doista čine s puno entuzijazma.

“Rijetke su hrvatske obitelji koje nemaju nekoga na nekom od kontinenata i zato mi je osobno uvijek drago vidjeti tu vrstu topline i želje da i oni više približe sebe domovini, a i da promoviraju Hrvatsku što je to moguće više ovdje u Americi”, rekao je premijer.

Podsjetio je na 25. godišnjicu hrvatskog članstva u UN-u i govor koji je tada održao prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, dok su ministrica vanjskih poslova i hrvatski veleposlanik u Washingtonu Pjer Šimunović pozvali Hrvate u Americi na suradnju.

Upitan uoči govora američkog predsjednika Donalda Trumpa što očekuje od njegovog prvog nastupa u Općoj skupštini UN-a, Plenković je rekao kako bi govor trebao ukazati na glavne smjernice američke vanjske politike.

“Trebao bi pokazati na koji način on i njegova administracija vide multilateralizam, način na koji se prilagodio funkcioniranju međunarodnih odnosa i tu očekujem govor koji će nam u ovom trenutku otkriti glavne konture američke vanjske politike koja onda utječe i na sve ostale”, istaknuo je Plenković.

Dodao je kako je znakovito da ovoga puta u New Yorku neće biti njemačke kancelarke Angele Merkel koja je zauzeta izborima, kao ni ruskog i kineskog predsjednika, Vladimira Putina i Xi Jinpina, pa će tako, zaključio je, Trumpov govor biti dominantna tema i sljedećih nekoliko dana.

Obraćanje premijera Plenkovića Općoj skupštini UN-a predviđeno je za četvrtak.

facebook komentari

Nastavi čitati