Pratite nas

BiH

Osam točaka Europe za BiH

Objavljeno

na

”Vijeće za vanjske poslove složilo se s obnovljenim pristupom Europske unije prema Bosni i Hercegovini na njezinom putu uključenja u EU. Svi uvjeti za realizaciju tog puta, uključujući i ‘Sejdić-Finci’ morat će biti ispunjeni”, stoji u zaključcima Vijeća za vanjske poslove (FAC) koji su danas usvojeni u Bruxellesu.

bih-europskaunija-zastaveVijeće je, prenosi Dnevni avaz, raspravljalo i o situaciji u BiH i odlučilo prihvatiti inicijativu Njemačke i Velike Britanije, kao inicijativu EU, te zadužiti tijela i institucije EU za njihovu realizaciju.

U osam zaključaka, između ostalog, istaknuta je podrška perspektive članstva BiH u EU, te potvrđeno jednoglasno opredjeljenje da je “BiH suverena i jedinstvena država s neupitnim teritorijalnim integritetom i suverenitetom”.

”Vijeće poziva političke lidere BiH da utemelje reforme potrebne za EU integracije u rad svih relevantnih institucija BiH”, jedan je od zaključaka.

Ističe se i važnost programa za rast i zapošljavanje, kako bi se fokus preusmjerio na pitanja koja se najizravnije tiču svakog bh. građanina. Podsjeća se i na prosvjede u veljači koji su “naglasili krhkost ekonomsko-socijalne situacije”.

Pozdravljena je nedavna posjeta BiH potpredsjednice Europske komisije Federice Mogherini i tajnika za proširenje Johannesa Hahna, te su njih dvoje pozvani da nastave svoj angažman u BiH. Oni bi imali zadatak i “osigurati da se u najranijem mogućem roku postigne nepovratna pisana obveza koju bi potpisali bh. lideri, na provođenju potrebnih reformi u okvirima procesa pristupanja EU”.

”Generalni cilj je da se osigura funkcionalnost i efikasnost na svim razinama vlasti i omogući BiH da se pripremi za buduće pristupanje EU. Taj tekst, također, sadržavao bi opredjeljenje da se radi u konsultacijama s EU na realizaciji početne agende reformi, u skladu s pravnim stečevinama i propisima (acquis) EU”, stoji u zaključcima.

Ističe se da se potrebne reforme za približavanje BiH Uniji moraju provoditi uz striktno poštivanje Kopenhagenških kriterija (funkcionalnost institucija), te uz usvojeni mehanizam koordinacije i program “Rast i zapošljavanje”, posebno njegove segment socio-ekonomskih reformi.

”Vodstvo BiH će se obvezati na napredak u daljoj fazi reformi, kako bi se ojačala funkcionalnost svih razina vlasti”, navedeno je u zaključcima.

Mogherini i Hahn su zaduženi da redovno izvještavaju Vijeće o napretku u BiH, posebno po osnovi pisanog opredjeljenja bh. lidera da se provode reforme i kako se one provode u nadležnim tijelima u BiH.

”Kada se pisano opredjeljenje usuglasi u Predsjedništvu BiH, te potpisano u tom organu, ali i od strane političkih lidera i podržano u Parlamentu BiH, Vijeće će odlučiti o stupanju na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SAA). Mjerljiv napredak na provedbi reformske agende, uključiv “Rast i zapošljavanje“ bit će potreban kako bi se razmotrila aplikacija BiH za članstvo u EU. Kada Vijeće bude zatražilo od Europske komisije da razmotri aplikaciju za status za članstvo, morat će se posebna pažnja posvetiti provedbi odluke ‘Sejdić-Finci”’, stoji u zaključcima FAC-a.

Istodobno bh. stranke i politički lideri pozvane su da što prije formiraju vlast na svim razinama.

Avaz

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

BiH

Na Mosoru obilježena 71. obljetnica smrti „Škripara“

Objavljeno

na

Objavio

Svetom misom zadušnicom i polaganjem vijenaca na Mosoru (široki Brijeg) je u nedjelju, 17. rujna, obilježena 71. obljetnica smrti  „Škripara“ koji su mučki ubijeni 18. rujna 1946.

Marijofil Mandić, Zlatko Ćavar, Jure Zovke, Božo Hrkać, Jakiša Alpeza, Vidak Prskalo, Veselko Rezić, Ivan Jurčić, Ivan Kolobarić i Ivan Katura imena su ubijenih “Škripara”, za čije ubojstvo nitko nikada nije procesuiran.

Prije služenja svete mise, održana je procesija do groba pobijenih “Škripara”.

Na grob stradalih Škripara vijenac je položilo izaslanstvo Grada Širokog Brijega, Gradski vijećnici Stjepan Marić i Vlado Ćorić, zastupnik u Skupštini ŽZH Ivan Damjanović i Marko Ćavar.

Vijenac su također položili članovi navijačke skupine “Škripari” koji ponosno nose njihove ime.

Nakon svete mise domaćini i njihovi gosti uživali su u prigodnome druženju.

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Krešić: Vehabijske zajednice u BiH su mnogobrojne

Objavljeno

na

Objavio

Pokazalo se da su vehabijske zajednice u BiH mnogobrojne, umrežene, s tisućama članova i sljedbenika te s mnogostruko više simpatizera među “običnim”, autohtonim stanovništvom u BiH.

”Činjenica je da je tema radikalizacije u Bosni i Hercegovini svakodnevna i da se o tome govori svakojako.

U više navrata upozoravao sam na taj problem te smo ga i prepoznali kroz strategiju za prevenciju i borbu protiv terorizma”, kazao je Mijo Krešić, zamjenik ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine u intervjuu za Hrvatski medijski servis.

Dodao je kako i isto tako i činjenica da i ”naši partneri vode računa o stanju u Bosni i Hercegovini, tako da vrlo često imamo različite informacije o tome”.

”Pojavom tzv. Islamske države na prostoru Iraka i Sirije, to je pitanje u Bosni i Hercegovini vrlo brzo artikulirano u velikom kapacitetu.

Pokazalo se, naime, da su vehabijske zajednice u Bosni i Hercegovini mnogobrojne, umrežene, s tisućama članova i sljedbenika te, što je najopasnije, s mnogostruko više simpatizera među “običnim”, autohtonim stanovništvom u Bosni i Hercegovini. Tako se gotovo neosjetno težište sa stranaca prenijelo na domaće stanovništvo koje je konvertiralo u radikalnu ideologiju”, rekao je Krešić.

Krešić je upozorio na visinu kazni za osobe optužene zbog odlaska na strana ratišta na Bliski istok.

”U ovom dijelu postoje velika nesnalaženja u kojem smjeru treba ići i poduzimati aktivnosti. Neki od njih će izdržati svoje kazne na koje su osuđeni, a da nisu prošli kroz programe deradikalizacije. Činjenica je da će po odsluženju kazne te osobe biti slobodni građani i idoli za sljedbenike ideologija koje su u nastajanju, a koje ne uvažavaju različitosti Bosni i Hercegovini. To je ono što ne bismo trebali nikako ignorirati”, kazao je Krešić.

facebook komentari

Nastavi čitati