Pratite nas

BiH

Osim policije, svi znaju tko je Hrvatima u BiH ubio generala i ministra

Objavljeno

na

Likvidacijom i prikrivanjem ubojica generala Šantića bh. Hrvatima poslana je jasna poruka – odlazite! Kratak je put od političkih ubojstava do bombaša samoubojica čiji geleri neće birati žrtve samo jedne nacije

[dropcap]S[/dropcap]travična priča o nestalom ratnom zapovjedniku obrane Bihaća, hrvatskom generalu Vladi Šantiću, protekloga tjedna potresla je BiH. Jednom pokajniku proradila je savjest. Nazvao je redakciju Avaza i otkrio tajnu skrivanu 19 godina. Priznao je da su generala HVO-a mučki ubili. To su ionako svi znali osim policije. Međutim, monstruoznost kako su to učinili je zaista šokantna. Šantića su 8. ožujka 1995. oteli, na smrt premlatili, potom “ovjerili” s četiri metka i strpali u bačvu.

Zalili su ga benzinom i gipsom. I zakopali u vrtaču. Prije nekoliko dana na tom mjestu su pronašli bačve. I ostatke ljudskog tijela. Čeka se DNK analiza. Iako je Bihać bio u enklavi okružen srpskim snagama, odmah nakon nestanka generala procurila je vijest kako su ga likvidirali pripadnici vojne policije Petog korpusa Armije BiH kojim je zapovijedao Hamdija Abdić Tigar, jedan od najbližih suradnika generala Atifa Dudakovića.

jozo leutar

Jozo Leutar

Oni su u tom hermetički zatvorenom prostoru bili gospodari života i smrti. Danas je pitanje samo zašto su istražitelji dva desetljeća manipulirali tragičnom sudbinom generala Šantića?! U zadnjem intervjuu koji smo radili s generalom Šantićem, on je istaknuo kako je suradnja HVO-a i Armije dobra. Govorio je da zajedno brane enklavu i ako bilo tko izgubi bitku, “za sve je izgubljen rat”. Šantićeve riječi zvučale su krhkim optimizmom o savezništvu Hrvata i Bošnjaka. Koji nikako nije zaživljavao. A Washingtonski sporazum je tada već bio na snazi gotovo godinu dana. Ubojstvo generala HVO-a dogodilo se u trenutku kada su u Bonu vođeni pregovori o bržoj uspostavi Federacije. Hrvati su pokazivali konstruktivnost.

I tada, baš kao i u sličnim situacijama ranije, čim pregovori dobro počnu, dogodi se neki incident. Veliko-bošnjačkoj politici nije bilo u interesu da prostor Federacije dijele bilo s kim. Hrvate je trebalo isprovocirati i proglasiti krivim. Potom, politički zagospodariti teritorijem. Međutim, iako su im ubili generala, Hrvati su ostali smireni. Štoviše, samo pet mjeseci nakon zločina, Hrvatska vojska deblokirala je opkoljeni bihaćki džep i spasila tamošnje stanovnike, uglavnom Bošnjake, od sudbine kakvu su njihovi sunarodnjaci doživjeli u zaštićenoj UN- ovoj zoni u Srebrenici. Nikada to bošnjačka politika nije iskreno priznala, a još manje cijenila. Naprotiv. One institucije koje su godinama odbijale istražiti i procesuirati “slučaj Šantić” danas čine novu nepravdu prema njemu, njegovoj obitelji i suborcima. Više nego uvredljivo zvuči to što danas likvidaciju hrvatskoga generala pokušavaju pravno, politički i medijski karakterizirati kao klasično ubojstvo, a ne ratni zločin.

To je jednako kao što su podmetnuli Hrvatima da su ubili svog doministra policije Jozu Leutara. Treba li uopće spominjati da je 15 godina poslije još nepoznato tko je u središtu Sarajeva izvršio ovaj atentat. Zločin se vješto skriva. Što i nije teško. Jer su vjerojatno nalogodavci oni koji imaju mogućnost upravljati istragama. Čak je iz početne dokumentacije nestao film o atentatu koji su snimile osobe iz američkog Veleposlanstva i Leutarova torba. Nestao je i geler izvađen iz glave ubijenog doministra koji je bio smješten na Intenzivnom odjelu sarajevskog Kliničkog centra. To je svakako mogla učiniti samo službena osoba. Ostalo je nerazjašnjeno još na desetke političkih ubojstava Hrvata. Većina njih učinjena je s istom porukom: iseljavajte se! Za isti cilj Hrvate se politički razvlašćuje, biraju im predstavnike, montiraju im političke procese… Je li tome došao kraj?!

Nažalost, Bosna i Hercegovina ne ide u dobrom smjeru. Ponajviše zbog srpskog separatizma i bošnjačkog unitarizma. I jedni i drugi žele svoju (bošnjačku i srpsku) republiku. Hrvati su smetnja. Želi ih se zastrašiti, protjerati! Zato su im vjerojatno ubili i generala, i ministra, i mnoge druge. Ne bude li aktualna bošnjačka politika zaustavila političko razvlašćivanje najmal-obrojnijeg naroda, zemlja će otići u kaos. Šantićevo ratno upozorenje “ako izgubimo ( Hrvati) bitku, svi (BiH) ćemo izgubiti rat”, ostvarit će se u miru. BiH se radikalizira. Pa i zbog toga što se atentatima pokušavaju ostvariti politički ciljevi. Iz Sirije u BiH vraćaju se “sveti ratnici”. Koji su se za svoje ideje spremni na bh. ulicama boriti kao bombaši samoubojice.

Njihov radikalizam uskoro nitko neće moći kontrolirati. Pa čak ni oni koji su zbog sličnih ideja dali nalog za ubojstvo hrvatskoga generala i ministra. Kratak je put od političkih ubojstava do bombaša samoubojica. A njihovi geleri neće birati žrtve samo jedne nacije.

Jozo Pavković/VL

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

BiH

Božo Ljubić: Belgijski model, kojeg za BiH predlaže Asdown i sam sam bezbroj puta zagovarao

Objavljeno

na

Objavio

Božo Ljubić: Belgijski model, kojeg za BiH predlaže Asdown i sam sam bezbroj puta zagovarao

Ovakva Bosna i Hercegovina je najveći problem svojim građanima bez obzira kojoj naciji pripadaju

Predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog Narodnog Sabora BiH i zastupnik u Hrvatskom saboru dr. Božo Ljubić smatra izuzetno važnim što je u tako važnoj zemlji, kao što je Ujedinjeno kraljevstvo i u tako važnoj instituciji, kao što je Dom lordova raspravljano o BiH, pri čemu je bivši visoki predstavnik u BiH lord Paddy Ashdown kazao upravo ono na što već godinama upozoravaju hrvatski političari u BiH, da je Bosna i Hercegovina disfukcionalna država i da će se raspasti bez ustavnog preuređenja. Uz to, lord Ashdown kao riješenje za BiH predložio je belgijski model, kojeg godinama predlažu upravo Hrvati.

-Ovakva Bosna i Hercegovina je najveći problem svojim građanima bez obzira kojoj naciji pripadaju ali kao što vidimo iz zbivanja u BiH i oko BiH zadnjih godina pa i zadnjih dana, da spomenem samo aferu nezakonitog prisluškivanja vlastitih i susjednih dužnosnika, ona sve više postaje problem za susjedstvo a time i za Europu, kaže dr. Ljubić za Hrvatski Medijski Servis.

Ono što se moglo čuti u više navrata u ovoj debati lordova je to što su oni Bosnu i Hercegovinu okarakterizirali kao distopijsko društvo i državu. Ljubić kaže kako mi koji živimo tu realnost u BiH na svojoj koži osjećamo što to znači.

-Lord Asdown se ne zadržava na konstataciji stanja već kao netko tko je u stanju problem Bosne i Hercegovina malo „dublje zagrebati“, predlaže i put rješenja i s time se potpuno slažem. Naravno ne i sa svime što je uradio i ostavio kao nasljeđe svog mandat u BiH, kaže dr Ljubić.

Predsjednik GV HNS BiH dr Božo Ljubić: Slažem se s Peddy Ashdownom kako je potrebno da se taj proces odvija uz pomoć SAD-a i EU uz sudjelovanje susjednih država Hrvatske i Srbije

I sam je, veli, nebrojeno puta, o tome govorio, spominjući Belgiju kao najbliži model za državno uređenje Bosne i Hercegovine.

-Ja, koji nisam politolog, to bih definirao kao dvodimenzionalnu Federaciju tj. federaciju teritorijalnih jedinica-entiteta, republika…- u kojima bi, svaki, jedan od tri naroda bio većina te drugu dimenziju federalizma tj. federaciju tri zajednice, od kojih svaka ima vlastiti kulturni, religijski i jezični identitet, što bi omogućilo svakom od tri naroda da u potpunosti realiziraju svoj identitete bez obzira, da li će živjeti u entitetu(republici) vlastite ili heteroetničke većine, kaže Ljubić.

Ono gdje se još slaže s Peddy Ashdownom je potreba da se taj proces odvija uz pomoć SAD-a i EU uz sudjelovanje susjednih država Hrvatske i Srbije, kao potpisnica Daytonskog mirovnog sporazuma.

On smatra kako je ova debata britanskih lordova bila važna.

-Iako, nitko od sudionika nije eksplicitno to ustvrdio, iz sadržaja debate nalazim potvrdu za svoju tezu, koju treba uporno ponavljati našim partnerima iz EU i SAD kao i susjedima; pokušaj zadržavanja statusa quo je za Bosnu i Hercegovinu i sve nas mnogo veći rizik nego poduzimanje korjenite ustavne reforme.

Lordovi uzburkali duhove zbog izjava da BiH prijeti raspad

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Prisluškivanje gospodarstvenika bio je očito paravan da bi se motrilo poteze političara

Objavljeno

na

Objavio

U skladu sa Zakonom o zaštiti tajnih podataka BiH i Zakona o Obavještajno-sigurnosnoj agenciji BiH, Sud bi povrijedio navedene zakone ukoliko bi odgovarao na pitanja koja su postavljena”.

Tako su iz Suda BiH odgovorili na naše pitanje o tome je li Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA) ove zemlje prisluškivala i pratila političke dužnosnike i gospodarstvenike iz Hrvatske i BiH da bi spriječila “ekonomsko podrivanje zemlje”, što je ustvrdio ministar sigurnosti Dragan Mektić, piše VečernjiList

Tjednik Nacional objavio je da agenti OSA-e, kojom upravlja Osman Mehmadagić Osmica, blizak suradnik vladajuće bošnjačke obitelji Izetbegović, prisluškuju gospodarstvenike, ali i državni vrh Hrvatske vezano za Agrokor i Konzum, Aluminij iz Mostara i njegovu privatizaciju te Elektroprivredu Herceg Bosne. Doznaje se da su upravo na meti bili i direktori Konzuma BiH, Velproa, Aluminija, a onda preko njih Vladin povjerenik Ante Ramljak, ali i potpredsjednica Vlade te ministrica gospodarstva Martina Dalić, a onda po logici stvari i sam premijer Andrej Plenković.

Prisluškivanje gospodarstvenika bio je očito paravan da bi se motrilo poteze političara. Zamjenik ministra sigurnosti BiH Mijo Krešić ustvrdio je da nije znao za tajne operacije OSA-e. – Činjenica jest da je u posljednje vrijeme jako velik pritisak na Hrvate u BiH, posebice na one koji obnašaju dužnosti na različitim razinama. OSA se ne smije miješati u takve aktivnosti jer ćemo svi platiti cijenu tih zloporaba. OSA nije privatna institucija, nego institucija BiH koju financiraju porezni obveznici – rekao je Krešić. Najspornije su tvrdnje koje je iznio Večernjakov sugovornik, bivši obavještajni djelatnik, da unutar struktura još uvijek postoje parastrukture nekadašnje bošnjačke tajne službe AID-a, kao i srpske službe pod nadzorom vladajućih stranaka. Sve donedavno bošnjačka politika u BiH pod svojim nadzorom imala je sve alate represivnog aparata, od toga da bi izabranu metu prisluškivala OSA, “hapsila” stranačka policija, optužnicu podizali podobni tužitelji i presuđivali suci po mjeri.

U sadašnjoj su strukturi OSA i Federalna uprava policije (FUP) stranački aparat SDA. Smjenom glavnog državnog tužitelja Gorana Salihovića i predsjednice Suda Meddžide Kreso doslovno je prekinuta ta nit od kompromitiranja dužnosnika preko namještanja dokaza do osude. U posljednje dvije godine u više navrata pokušavalo se na različite načine kompromitirati hrvatske dužnosnike, a ponajprije je meta bio hrvatski lider u BiH Dragan Čović – od pokušaja da ga se poveže s ubojstvom doministra unutarnjih poslova Joze Leutara, zatim s korupcijskom aferom smijenjenog direktora Uprave za neizravno oporezivanje Kemala Čauševića do tvrdnji da su njegovi suradnici povezani s otmicama ili tvrdnje da su Hrvati u BiH zagovornici ruske strane, a protiv članstva u NATO-u i EU…

Posljednja afera izašla je na vidjelo kada je BiH na vrhuncu kriza u odnosima bošnjačkih i hrvatskih stranaka, kao i dužnosnika SDA Bakira Izetbegovića i HDZ-a BiH Dragana Čovića o izmjenama sudbonosno važnih odredbi Izbornog zakona BiH koje bi trebale dovesti do jednakopravnosti bh. Hrvata, te prepucavanja predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i bošnjačkog vodstva o opasnostima od radikalnih islamista i njihova broja u zemlji.

Bošnjačka strana odbacila je prijedloge o izmjenama Izbornog zakona kako bi nastavili političko nasilje nad malobrojnijim Hrvatima po receptu Srba u bivšoj Jugoslaviji. I to upravo u vrijeme kada administracija SAD-a pokazuje ambicije da mijenja Daytonski sporazum da bi se i riješilo hrvatsko pitanje. Kako bi političko Sarajevo to spriječilo, kroz obavještajno podzemlje bh. Hrvate prikazuje se kao rusku ekspozituru.

 

facebook komentari

Nastavi čitati