Osječki student Marko Pinjuh odlazi raditi za NASA-u

4

jedač plamena vacuum engine flame eater

Mladi osječki inovator Marko Pinjuh (22), koji je prije dva i pol mjeseca dospio u središte pozornosti javnosti svojom izvedbom vakuumskog motora “jedač plamena”, nakon završetka studija odlazi raditi u američku Nacionalnu svemirsku agenciju – NASA-u, piše Jutarnji list.  Još u studenome 2014., kad se vratio iz Njemačke, gdje je na sajmu inovacija INEA za “jedača plamena” dobio srebrnu medalju, student Elektrotehničkog fakulteta naznačio je kako je NASA zainteresirana za njegov izum, ali o tome nije smio pričati. Sada je, pak, to mogao potvrditi, piše list.

Osječanin Marko Pinjuh ima 22 godine i student je treće godine Elektrotehničkog fakulteta u Osijeku. U organizaciji Udruge inovatora Hrvatske i uz potporu Hrvatske zajednice tehničke kulture, Hrvatske gospodarske komore i Hrvatske banke za obnovu i razvoj, na svjetskom sajmu inovacija IENA u Njemačkoj osvojio je srebro za svoj vakuumski motor “Jedač plamena”. Riječ je, kako je objasnio svojevremeno za Glas Slavonije, o motoru koji omogućava uštedu energije za 40 posto, a, između ostaloga, poseban je i po tome što je njegova montaža moguća na već postojeće sustave grijanja.

“Prišli su mi s ponudama za poslovnu suradnju Austrijanci, Nijemci… te su bili prilično razočarani kada sam im rekao kako sam već u pregovorima za svoju inovaciju s jednom drugom “kompanijom”. Uvjeravali su me da mi sigurno mogu dati bolju ponudu, ali morao sam ih odbiti. Naime, za moj “Jedač plamena” interes je pokazala i NASA, što je u svakom smislu teško nadmašiti. Nedavno su me kontaktirali i ostao sam iznenađen. Najprije sam od njih dobio e-mail i mislio sam da je riječ o kakvoj šali pa sam zatražio neku potvrdu autentičnosti i – dobio je! Objasnili su mi kako traže tehnologiju koja bi osigurala 20 godina dug boravak u svemiru jednog njihovog satelita. Poslali su mi nacrte njihove tehnologije koju planiraju koristiti za satelit i objasnili mi kako su zainteresirani za bilo kakvo poboljšanje koje im mogu osigurati. Malo je za reći koliko sam ponosan”, kazao je Pinjuh krajem prošle godine za Glas Slavonije.

“Da. Točno je da sam sve dogovorio s NASA-om, ali o pojedinostima ću govoriti 19. siječnja na presici”.

[ad id=”40551″]

facebook komentari

 • Blufija stra

  Daj mani se toga.Budi kao mi i lani koju.Ima finih tema, isil, turci, ustaše četnici..a ti se dohvatio gluposti.
  Ta vidiš da nema ni jedan komentar.
  Total ignore…

  • Alan B’Stard

   budala bi u vasionu, da ista gore valja ne bi srbi uzalud sleteli na zemlju!

 • Nina

  Bravo Marko,želim ti puno uspjeha u daljnjem radu!

 • Pametnjaković

  Marko je plagijator.Ovo je općepoznati STIRLINGOV MOTOR.Mogao ga je barem maštovitije nazvati no “jedač plamena”???Smiješno.