Pratite nas

Zanimljivosti

Osječki student Marko Pinjuh odlazi raditi za NASA-u

Objavljeno

na

jedač plamena vacuum engine flame eater

Mladi osječki inovator Marko Pinjuh (22), koji je prije dva i pol mjeseca dospio u središte pozornosti javnosti svojom izvedbom vakuumskog motora “jedač plamena”, nakon završetka studija odlazi raditi u američku Nacionalnu svemirsku agenciju – NASA-u, piše Jutarnji list.  Još u studenome 2014., kad se vratio iz Njemačke, gdje je na sajmu inovacija INEA za “jedača plamena” dobio srebrnu medalju, student Elektrotehničkog fakulteta naznačio je kako je NASA zainteresirana za njegov izum, ali o tome nije smio pričati. Sada je, pak, to mogao potvrditi, piše list.

Osječanin Marko Pinjuh ima 22 godine i student je treće godine Elektrotehničkog fakulteta u Osijeku. U organizaciji Udruge inovatora Hrvatske i uz potporu Hrvatske zajednice tehničke kulture, Hrvatske gospodarske komore i Hrvatske banke za obnovu i razvoj, na svjetskom sajmu inovacija IENA u Njemačkoj osvojio je srebro za svoj vakuumski motor “Jedač plamena”. Riječ je, kako je objasnio svojevremeno za Glas Slavonije, o motoru koji omogućava uštedu energije za 40 posto, a, između ostaloga, poseban je i po tome što je njegova montaža moguća na već postojeće sustave grijanja.

“Prišli su mi s ponudama za poslovnu suradnju Austrijanci, Nijemci… te su bili prilično razočarani kada sam im rekao kako sam već u pregovorima za svoju inovaciju s jednom drugom “kompanijom”. Uvjeravali su me da mi sigurno mogu dati bolju ponudu, ali morao sam ih odbiti. Naime, za moj “Jedač plamena” interes je pokazala i NASA, što je u svakom smislu teško nadmašiti. Nedavno su me kontaktirali i ostao sam iznenađen. Najprije sam od njih dobio e-mail i mislio sam da je riječ o kakvoj šali pa sam zatražio neku potvrdu autentičnosti i – dobio je! Objasnili su mi kako traže tehnologiju koja bi osigurala 20 godina dug boravak u svemiru jednog njihovog satelita. Poslali su mi nacrte njihove tehnologije koju planiraju koristiti za satelit i objasnili mi kako su zainteresirani za bilo kakvo poboljšanje koje im mogu osigurati. Malo je za reći koliko sam ponosan”, kazao je Pinjuh krajem prošle godine za Glas Slavonije.

“Da. Točno je da sam sve dogovorio s NASA-om, ali o pojedinostima ću govoriti 19. siječnja na presici”.

[ad id=”40551″]

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Zanimljivosti

U VUKOVARU PODIGNUT SUHOZIDNI ZAVJETNI KRIŽ

Objavljeno

na

Objavio

U Vatikanskoj ulici nasuprot Vodotornja u Vukovaru, hrvatski  branitelji  s otoka Paga  izgradili su suhozidni križ, koji je posvetio gvardijan fra Ivica Jagodić iz Župe sv. Filipa i Jakova u Vukovaru.

“Skupa s našim braniteljima UHVDR-a već smo napravili puno suhozidnih križeva, a sada smo željeli jedan  pokloniti gradu Vukovaru. Ovo je bilo nešto posebno, Vukovar je grad heroj i svi oni koji su sudjelovali u izgradnji ovog križa napravili su ga s puno emocija. To je hrvatski simbol koji je grad Vukovar zaslužio i ovaj križ za Vukovar predstavlja svu patnju i sve ono što su Vukovar i njegovi branitelji prošli tijekom Domovinskog rata. Križ koji je rađen u Vukovaru, bio je gotov za tri sata, a radilo ga je 54 hrvatska branitelja s otoka Paga”, istaknuo je Ante Fabijanić, gradonačelnik Paga, javlja Glas Slavonije.

Foto/Grad Vukovar

Davor Fabijanić, predsjednik Udruge hrvatskih veterana Domovinskoga rata s Paga i zamjenik gradonačelnika, rekao je da su se za ovu lokaciju odlučili jer je nedaleko od prepoznatljivog vukovarskog simbola stradanja- Vodotornja s kojeg će se vidjeti suhozidni križ koji je podignut kao simbol žrtve i patnje, ali i simbol zajedništva.

 

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava za ovu hvale vrijednu akciju izrazio je riječi zahvale… pa je i na Facebooku poručio:

 

“Posvetili smo suhozidni križ koji su Vukovaru na dar izgradili prijatelji s Paga na čelu s gradonačelnikom Antom Fabijanićem i udrugom HVIDR-a Pag.

Ovaj je križ simbol patnje koju su Vukovarci i hrvatski branitelji Vukovara podnijeli. Grad Vukovar rado je prihvatio ovaj hrvatski simbol i promiče vrijednosti iz Domovinskog rata. Također, ovo je autentična priča o hrvatskom zajedništvu izraslom upravo na tim vrijednostima.

Hvala vam, dragi prijatelji što Vukovar uvijek nosite u srcu i što ste s velikom energijom i pijetetom Vukovarcima učinili ovu gestu te ugradili dio sebe kao trajni podsjetnik na značaj koji Vukovar ima u srcima pravih domoljuba diljem Hrvatske i šire!”, napisao je Ivan Penava.

facebook komentari

Nastavi čitati

Zanimljivosti

(VIDEO) Iznenađenje za mladu i goste: Njemački mladoženja po prvi put pričao na hrvatskom jeziku i sve oduševio

Objavljeno

na

Objavio

Na jednoj svadbi mladoženja je priredio iznenađenje za mladu.

Obratio se mladi i svim svatovima na hrvatskom jeziku, priznajući na kraju da hrvatski ne razumije i da je sve naučio napamet.

Simpatični je mladić priznao da je svoj govor naučio napamet, a supruzi Mariji nije rekao da će ga držati kako ona ne bi bila nervozna. I iz njenih se reakcija vidi da je iznenađena. A ako ga nakon ovog govora ostavi, rekao je, otići će živjeti s ujakom u Livno i biti čoban.

Pogledajte video koji je objavio Foto studio Micko:

facebook komentari

Nastavi čitati