Oskrnavili HOS-ovu ploču u Jasenovcu i ostavili poruku braniteljima

14

‘Inicijativa mladih za ljudska prava – Hrvatska (Inicijativa) jutros je prelijepila ploču koju su na zgradi dječjeg vrtića u Jasenovcu postavili HOS Jasenovac i UDHOS Grada Zagreba. Ovo smo učinili u cilju obrane temeljnih vrijednosti Republike Hrvatske, u izostanku adekvatne reakcije institucija vlasti u zemlji, navode u Inicijativi.

Priopćenje Inicijative mladih za ljudska prava – Hrvatska, prenosimo u cijelosti:

‘Poštovani/e,

Inicijativa mladih za ljudska prava – Hrvatska (Inicijativa) jutros je prelijepila ploču koju su na zgradi dječjeg vrtića u Jasenovcu postavili HOS Jasenovac i UDHOS Grada Zagreba. Ovo smo učinili u cilju obrane temeljnih vrijednosti Republike Hrvatske, u izostanku adekvatne reakcije institucija vlasti u zemlji.

Naime, na ploči je istaknut tekst ‘Za dom spremni’ koji, kao što je to potvrdio i Ustavni sud Republike Hrvatske, predstavlja manifestaciju rasističke ideologije i veliča fašistički režim NDH.

Raspravljajući o ovoj ploči, Odbor za Ustav, poslovnik i politički sustav Hrvatskog sabora zaključio je da ovaj tekst na ploči vrijeđa žrtve i da je potrebno poduzeti nužne radnje kako bi se ploča uklonila.

Budući da Vlada g. Andreja Plenkovića nije do danas poduzela nikakve značajne radnje i nije pokazala niti minimum političke hrabrosti u zaštiti vrijednosti temeljnih načela Republike Hrvatske, Inicijativa je, bez oštećivanja ploče istu prekrila pismom članovima udruga koje su ju postavile. Cijeli tekst pisma nalazi se niže.

Poštovani članovi HOS-a Jasenovac

i UDHOS-a Grada Zagreba,

koristimo ovu priliku kako bismo s vama porazgovarali o temeljnim vrijednostima naše zajedničke države.

Naime, Republika Hrvatska je svojim Ustavom utemeljena kao socijalna država koja svim svojim građanima jamči građanska i ljudska prava, a čije su institucije utemeljene na demokratskim načelima. Naša je Republika utemeljenjem prema ovim vrijednostima jasno određena protiv bilo kakvih i svih nedemokratskih, neslobodnih, rasističkih, fašističkih i totalitarnih nastojanja.

Istim tim Ustavom, naša Republika crpi svoju državnost i iz ideje (koju pritom sam Ustav naziva činjenicom) kako je u ratu za neovisnost 1990-ih izborena samostalna, neovisna, suverena i demokratska država.

Poštovani, vi ste ovom svojom pločom, odnosno isticanjem simbola mržnje, stali protiv temeljnih postulata naše zajedničke države. Nadalje, možda nenamjerno, ali iskoristili ste svoje poginule time što ste njihove smrti instrumentalizirali za promociju nastojanja suprotnih ustavnim načelima Republike Hrvatske. I još ste to učinili na način kojim relativizirate i zapravo ismijavate žrtve ustaškoga fašističkoga terora koji je baš ovu zemlju ovdje natopio njihovom krvlju.

Sramotno je i obeshrabrujuće odsustvo adekvatne reakcije nositelja vlasti i institucija, koji su dužni, i to u ime obrane ustavnih načela Republike Hrvatske, sankcionirati nastojanja poput ovog vašeg.

Ako vam je zaista stalo do nacionalnih interesa RH, do demokracije, mira, stabilnosti i sigurnosti, uklonite s ovog i svakog drugog mjesta  simbole fašizma i mržnje. Nadamo se da ćete razumjeti kako na taj način, osim što odajete počast svojim suborcima, iskazujete poštovanje prema državi u kojoj živite i njezinim temeljnim načelima.

Inicijativa mladih za ljudska prava’, stoji u priopćenju Inicijative mladih za ljudska prava – Hrvatska.

 

facebook komentari

 • dubokaistina

  imate vi crveni punu hrvatsku vasih oda fasistima ¨!!

 • dubokaistina

  kazneno je djelo unistavanje tude imovine,neka opcina Jasenovac podnese kaznenu prijavu protiv njih!!Razbijena cirilicina ploca ili prepravljanje ploce hos-u,identicno je kazneno djelo,unistavnje tude imovine,te se ocekuje kaznena prijava protiv pocinitelja!!!

  • kostresh

   nemos nist. pioniri jos nisu polozili zakletvu. tek se dokazuju da su ozbiljni.
   sad ce tovaris mesc da ih pohvali!

   • dubokaistina

    ovo sta oni navode zasto su to napravili tj pozivaju se na neke recenice koje ne razumiju i na osnovu toga unistavaju tudu imovinu!!!Navode potpuno besmisleno nekakvu rasnu i ostale priglupe navode..to su obrazas citanja zakona sdpovac..po uzoru na maloumnog Jovanovica..osnova etika i prava zasniva se na onom sto si ucinio na a ne pretpostavka da ce se to desiti!!!COVJEK može bit osuden za ubojstvo kradu ne može bit osuden za pomisao da ce to uciniti.Kad ce netko u hrvatskoj raditi stvari tipa diskriminacije tada se može govoriti o njihovim natpisima!!

 • Amigo

  SKOJ u akciji, HOS na spavanju

  • veki

   Hrvatska na spavanju.

   • dubokaistina

    veki ne može se tu nista..pozdravimo se lijepo i ostavimo neka se oni medusobno bore..nasu domovinu su stvarali oni koji su je i rusili..stvarali su je oni koji su ubijali one koji su je stvarali,jel moguci drugi ishod?Mislm da nije,otpetljavanje povjesti stavljanje stvari na svoje mjesto trajalo bi 50 godina..hrvtaski narod je zatrovan komuzimom laznim domoljubima i pravim cetnicima..nema tu spasa zadnji put svjetlo je svijetlilo 1945 tad je zauvijek ugaseno..laku noc

 • Saga

  Najprije skrnaviti Hrvate i njihove svetinje, skrnaviti uspomenu na mrtve hrvatske junake, a onda tek razgovarati… zanimljivo. Od koga li su to pokupili?

  • dubokaistina

   samo gledaj i cudi se…dok se ti ili mi cudimo oni djeluju ,a mi?MI imamo problem sami s sobom..i to veliki problem..neki od nas kuju u zvijezde nekoga tko je Hrv..dozivio kao kazaliusne daske za svoju predstavu..da podijeljeni smo na istinu i laz,na pravdu i nepravdu,na neznanje i znanje..oni nisu ni stigli na taj nivo..oni su jos na raznini svojih tifusarskih predaka..mrzi mrzi i mrzi..kako je moguce da ljudsko bice nije evoluiralo od 1945?kako je moguce da postoji mrznja od 60 godina?To meni nije jasno..

 • Miljenko Klarić

  Štakori su počeli izlaziti iz svojih rupa. To je dobro jer sada znamo gdje su.

 • Agromentum

  Komunistički teror ne spominju da se ne bi tate, mame i djedovi naljutili.

 • goranka
 • Poslušajte hrvatsku Himnu.
  https://youtu.be/uwsr7b-lA6M?t=210

 • bakran

  Ma pi… vam materina balava. Što vam se ćaće nisu išli borit 91. za Hrvatsku, pa biste im danas na grobovima mogli pisat što vas je volja. Tu pod krinkom nekakvih ‘ustavnih načela’, ‘obrane nacionalnih interesa, mira, demokracije’, i čega sve ne, prodajete najkrvaviju komunjarsku demagogiju očeva i djedova koji su žarili i palili po Hrvatima punih 45 godina. Mrš gamadi u rupe iz kojih ste izgmizali!