Oslobođen zapovjednik vojne policije u Livnu Zdenko Andabak

0

Prvostupanjsko vijeće Suda BiH oslobodilo je optužbi nakadašnjeg zapovjednika Vojne policije Hrvatskoga vijeća obrane (HVO) u Livnu Zdenka Andabaka.

Dvojica pomoćnika Muamir Jašarević i Sead Velagić osuđeni su na ukupno dvije i pol godine zatvora zbog zločina počinjenih nad srpskim zatočenicima na području Livna na početku rata u toj zemlji.

Andabak je oslobođen optužbi za zločine protiv čovječnosti zbog nepostojanja dokaza koji bi potvrdili njegovu odgovornost. Istodobno prvostupanjsko vijeće Suda BiH je Muamira Jašarević osudilo na godinu i pol dana zatvora za zlostavljanje srpskih zarobljenika i zločine protiv čovječnosti a Velagića na godinu dana zatvora.

Ovo je druga oslobađajuća prvostupanjska presuda za nekadašnjeg zapovjednika vojne policije u Livnu Zdenka Andabaka kojega je Državno odvjetništvo BiH teretilo i za zločine počinjene nad bošnjačkim civilima u selu Grborezima kod Livna.  No, presudom iz ožujka ove godine oslobođen je optužbi.

Prema prijavi koju su protiv Andabaka ranije podnijele vlasti Republike Srpske, spominjalo se kako je on u Livno stigao u proljeće 1992. godine zajedno sa sadašnjim glavnim tajnikom HDZ-a Milijanom Brkićem, a njihov je prvi zapovjednik bio Branko Miloloža. Operaciju obrane nakon prodora srpskih snaga na području Livna tada je vodio hrvatski general Ante Gotovina.

facebook komentari