VIDEO: Oslobođenje Gotovine i Markača Dan žalosti za Jutarnji list, Documentu, Jasnu Babić i sličnu bulumentu

9

Prije dvije godine medijsku javnost u Hrvatskoj, velikosrpske fašiste i samozvane borce za ljudska prava iz Documente Centra za legalno izvlačenje novaca iz državnog proračuna šokirala je vijest o puštanju na slobodu hrvatskih generala Mladena Markača i Ante Gotovine.16. studeni, koliko god Hrvatska postojala kao država, a neće dugo ukoliko se ovako nastavi, zauvijek će ostati značajan datum u hrvatskoj povijesti, iako, naravno, ni osuđujuća presuda u Haagu hrvatskim generalima ne bi značilo da su oni krivi.

meronjutarnji
Isječak naslovnice Jutarnjeg

Političke presude, političkog suda, nikada ne odražavaju realno stanje na terenu. Pogotovo ne suda koji nije sudio glavnim zločincima JNA, koji je privremeno na slobodu pustio Vojislava Šešelja, koji je propustio priliku osuditi Miloševića i koji je praktički oslobodio vukovarske krvnike.

Naime, žalbeno vijeće haškog suda, na čelu s američkim sucem Theodorom Meronom, pravomoćnom presudom oslobodilo je hrvatske generala, na taj način Oluja je i pred političkim sudom u Haagu postala legitimna i čista vojno redarstvena operacija, s čime se do danas mnogi nisu pomirili, prije sve Vesna Teršelič, Zoran Pusić, Eugen Jakovčić i slični trgovci ljudskim pravima, profiterima ljudske nesreće u Hrvatskoj. Tog 16. studenog 2012. godine Zoran Pusić ispričavao se velikosrpskom fašisti, bivšem ‘ministru’ nacističke paradržave takozvane Krajine, Savi Štrbcu, Eugen Jakovčić, obliven suzama, javljao se Trga bana Jelačića na kojem se okupilo oko 150 000 Hrvata kako bi dočekalo svoje heroje, Vesna Teršelič, pretjerano govoreći, bila je na rubu samoubojstva, utješio ju je samo novac iz državnog proračuna koji joj je pomogao da ublaži tugu. Stjepan Mesić 16. studenoga 2012. izgubio je pet godina života, zbog čega će živjeti mjesec dana manje od neuništivog Josipa Manolića, hrvatskog Metuzalema i crvenog monarha.

Međutim, vijest o oslobođenju hrvatskih generala ponajprije je šokirala Jutarnji list i jedan dio hrvatskih novinara te medija koji su najavljivali ‘konačnu presudu Hrvatskoj Franje Tuđmana’. Sjetimo se fašističkog pamfleta Snježane Pavić u Jutarnjem listu nekoliko minuta prije nego što je sud oslobodio hrvatske časnike, pamflet je vrlo brzo uklonjen, no sramota Jutarnjeg lista ostala je kao trajni podsjetnik Hrvatima koji su shvatili s kim imaju posla kad  s Jutarnjim listom imaju posla, režimsko glasilo osramotilo se po tko zna koji puta. Upravo je Jutarnji list i izdanja ephazijskog medijskog kartela godinama progonio generala Gotovinu proglašavajući ga kriminalcem i pljačkašem, prednjačili su Davor Butković, Snježana Pavić, Gordan Malić te skandalozna Jelena Lovrić, koja je po nekim tvrdnjama nekih njenih bivših drugova komunista zazivala vojni udar JNA kako bi srušili demokratsku vlast u Hrvatskoj.

Nije samo bulumenta iz Jutarnjeg lista izbezumljeno promatrala slavlje hrvatskog naroda diljem zemlje, reakcija kontroverzne novinarke, Jasne Babić, koja je tijekom devedesetih bauljala na relaciji Zagreb-Beograd, podsjećala je na reakciju Borisa Dežulovića kad je Tito umro, a ovaj navodno pao pod stol u birtiji u Splitu shrvan tugom. Dakle, nisu svi slavili oslobođenje hrvatskih generala, vođa posrnule partije nije zaboravio podsjetiti Hrvate da su dva suca bila protiv oslobađajućih presuda hrvatskim generalima, kao da to nije redovita praksa suda u takvim prilikama, pogotovo suda čija je uloga prije svega politička.

Hrvatima, naravno, nije trebala sudska presuda kako bi znali da su generali nedužni. (tinolovka-news)

Podsjetimo: Na današnji dan prije dvije godine Ante Gotovina i Mladen Markač izišli su iz haškog pritvora.

Žalbeno vijeće Haškog suda odbacilo je prvostupanjske presude od 24 i 18 godina kazne i, uz tvrdnju da nije postojao udruženi zločinački pothvat, oslobodilo hrvatske generale.

Gotovina i Markač pušteni su na slobodu i Vladinim su se zrakoplovom vratili u Hrvatsku, gdje ih je na glavnom zagrebačkom trgu dočekalo mnoštvo građana.

Domovinski rat završio je Olujom, ali danas je ovo pravna oluja. Naš Domovinski rat je čist, on je temelj na kojem gradimo budućnost, ona pripada nama, poručio je prije dvije godine Ante Gotovina i dodao koliko je sretan što vidi suborce od kojih su neki sada i sijedi. Okupljenom mnoštvu Gotovina je zahvalio i rekao kako je to naša zajednička pobjeda. Ovo je točka na “i” da rat pripada povijesti i okrećemo se budućnosti. Iza nas su i ratnička Oluja i pravna oluja.

Moj ponos je bio srušen optužnicom da sam sudionik zločinačkog pothvata. Jako me pogodila optužnica, mislio sam da ću umrijeti ako se takva presuda donese, kazao je general Markač. Usto je rekao kako je sretan što će naša generacija i one poslije nas moći govoriti kako Hrvatska nema nikakvu mrlju, gradimo budućnost bez ikakve mrlje na svojoj povijesnoj karti.

Kako Tužiteljstvo nije podnijelo zahtjev za reviziju postupka, oslobađajuća je presuda postala pravomoćna prije godinu dana, simbolički 18. studenog – na Dan sjećana na vukovarsku tragediju.   Kamenjar.com

facebook komentari

 • suze mi krenu kad se prisjetim ovog dana! Hvala Bogu da je tako bilo! pozdrav Našim generalima

  • Agromentum

   suze radosnice koje nam nitko ne može oduzeti…

 • 1diablo

  To je bio jedan od sretniji dana u mome životu..Pozdrav generalima,posebno Anti Gotovini!

 • peppermintt

  Neka plaču ko im smeta. Zaludu podmeću klipove, zaludu siju mržnju i podjele Hrvatska je tu, stoji, a generali slobodni ljudi.
  Pozdrav Domovini Hrvata 🙂

 • Gabro Vuskic

  Ja osobno neću biti sretan ni zadovoljan dok se ne REHABILITIRAJU svi oni hrvatski vojnici koji su na svojim vojničkim odorama imali i nosili hrvatska nacionalna obilježja, počevči od stoljeća sedmoga pa do danas.
  Ja znam i u to vjerujem da je bilo i drugih i mnogo drugih Hrvata koji su se borili, padali ginuli u toj borbi za isti komad zemlje hrvatske i za istu Hrvatsku, ali samo pod tuđim vojničkim odorama i tuđim obilježjima na tim odorama i za tuđe ime. Mi tim Hrvatima moramo dati isto priznanje a hrvatskim antifašističkim političarima poručiti da ih oni, u svojim mislima i djelima REHABILITIRAJU i dadnu im ime kao Hrvati koji su bili prevareni i zavedeni promidžmom neprijatelja Hrvatske, a to se danas zna – a i uvijek se je znalo – da su ti neprijatelji Hrvatski bili i ostali Jugoslaveni svih boja i svij političkih tendencija.

  Mi državotvorni Hrvati moramo imati jednu – NAŠU HRVATSKU MISIJU – koja će u PLEJADU HRVATSKIH MUĆENIKA STAVITI IMENA SVIH ONIH HRVATA koji su se na jedan ili na drugi način borili za Hrvatsku, a ne za ovaj ili onaj politički poredak. da bi se to postiglo, moramo se grčeviti obima rukama držati one sve izreke koju je hrvatski vizioner Vjekoslav Maks Luburić, genera DRINJANIN uputio svim HRVATIMA prigodom proslave Desetog Travnja 1968. godine. Ovu svetu izreku treba stalno, sustavno i uvijek i na svakom mjestu citirati. ja ju ovdje citiram:

  “ONI KOJI BI HTJELI SVOJ RAT, SVOJ BIVŠI RAT, PROSLIJEDITI U USTAŠKO PARTIZANSKO HRVATSKI RAT MEĐU NAŠIM SINOVIMA SU: IZDAJNICI HRVATSKE STVARI” Otporaš.

 • wolf

  Velik je to dan bio za nas.

  • Alan B’Stard

   Velik i vazan dan

 • prepri43

  To je za sve Hrvate bio dan neviđenog ponosa usporediv samo s podizanjem veličanstvenog stijega na kninsku tvrđavo 1995.godine!

  • Tako je bilo! Bio je to velik i značajan dan! Tko u srcu ima imalo ljubavi za Hrvatsku, taj dan je bio ponosan, a suze su same tekle!