Osobnu iskaznicu nema 200 tisuća BH građana

0

Prema podacima Agencije za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH osobnu iskaznicu u posjedu trenutno nema 196.944 građana.

imagesBroj osoba bez osobne iskaznice u BiH u siječnju 2015. godine veći je za čak 67.437 u odnosu na travanj 2014. godine. Tada, prema evidencijama IDDEEA, osobnu iskaznicu nije zamijenilo ili produžilo 129.437 osoba.

Prema podacima IDDEEA-e, u posjedu građana BiH nalazi se 3.020.449 osobnih iskaznica, a tijekom 2015. godine treba biti zamijenjena 372.571 osobna koja ističe.

Posljednja stara osobna Bosne i Hercegovine, biometrijskom koja se izdaje od ožujka 2013, treba biti zamijenjena krajem veljače 2023. godine, prenijela je Anadolija.

Neposjedovanje osobne iskaznice predstavlja prekršaj koji se u skladu sa kažnjava novčano od 10 do 100 KM. Zakon o osobnoj iskaznici Bosne i Hercegovine jasno propisuje da svaki građanin – državljanin BiH s navršenih 18 godina, odnosno po stjecanju punoljetvstva, mora imati osobnu iskaznicu. Samo onim koji imaju manje od 18 godina ostavlja se mogućnost hoće li imati osobnu iskaznicu ili ne.

Također, svaki građanin koji već ima osobnu iskaznicu u roku od 15 dana prije njezinog isteka bi morao predati zahtjev za izdavanje nove. S obzirom na novi sustav provjera koje se odnose na uvjerenja o državljanstvu i matičnoj knjizi rođenih (rodni list) rok za zamjenu, odnosno izdavanje nove osobne iskaznice je u skladu sa zakonskim odredbama upravo 15 dana.

Naknada za zamjenu ili izdavanje nove osobne iskaznice iznosi 18 KM, plus jedna marka naknade za poštarinu. Građani Bosne i Hercegovine s njom mogu preći međudržavne granice s Republikom Srbijom i Republikom Crnom Gorom, prenosi bljesak.info.

 

facebook komentari