Pratite nas

Nebuloze

Ostajem doživotno u svom uredu bivšeg predsjednika

Objavljeno

na

Naravno, ostajem raditi u svom uredu bivšeg predsjednika Republike. Otići ću iz ureda samo ako jednog dana ipak umrem – odgovorio je Stjepan Mesić na upit novinara Večernjeg Lista na pitanje hoće li – nakon što Hrvatska uskoro dobije još jednog bivšeg predsjednika – i dalje koristiti Ured predsjednika Republike Hrvatske po prestanku obnašanja dužnosti.

Mesić će iskoristiti stečeno pravo da doživotno koristi ured bivšeg predsjednika, pravo koje više neće moći koristiti nijedan predsjednik ili predsjednica nakon isteka mandata. Naime, Zakon o pravima predsjednika RH po prestanku obnašanja dužnosti, po kojem je Mesić i ostvario pravo na ured bivšeg predsjednika, izmijenjen je u ožujku 2013. godine.

Ugrađena je vremenska odrednica prema kojoj bivši predsjednici ubuduće više neće imati doživotno pravo na svoj ured već samo pet godina nakon odlaska s dužnosti predsjednika RH. Predsjednik na odlasku Ivo Josipović već je najavio da ne misli iskoristiti pravo na ured bivšeg predsjednika i kako će nakon isteka mandata reaktivirati svoj status na Pravnom fakultetu u Zagrebu, gdje je prije nego što je postao predsjednik RH predavao na Katedri za kazneno procesno pravo.

Prema spomenutom zakonu bivši predsjednici imaju, među ostalim, i pravo na ured u kojemu mogu zaposliti dva državna službenika, a imaju pravo i na osobnog vozača i službeni automobil. Troškovi ureda podmiruju se iz državnog proračuna, a godišnji budžet ureda donosi Sabor na prijedlog Vlade. U državnom proračunu za ovu godinu za Mesićev ured, koji se nalazi u Grškovićevoj ulici u Zagrebu, rezervirano je 863.000 kuna. – U uredu imam samo jednog zaposlenog. Poslove poput prijevoda dokumenata naručujem od vanjskih suradnika. Imam pravo i na automobil s vozačem, ali ti troškovi nisu na budžetu ureda. Vozača i automobil koristim povremeno, prema potrebi – rekao nam je Stjepan Mesić. Kaže da mu je kao bivšem predsjedniku ured potreban.

Član sam raznih foruma u svijetu i bilo bi mi jako teško komunicirati iz svog stana. Radim dosta na promociji države. Nedavno sam s Kinezima bio u Rijeci. Bilo bi dobro da se Kina uključi u neki od većih projekata poput izgradnje nizinske pruge od riječke luke do Mađarske. Za to je potreban tripartitni dogovor između Hrvatske, Mađarske i Kine. Bruxelles bi trebao odobriti takav dogovor s Kinezima jer je očito kako EU za takav projekt nema novca – kaže Mesić o svojim nedavnim aktivnostima u svojstvu bivšeg predsjednika.

[ad id=”40551″]

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Nebuloze

Skandalozno – Puhovski: ”Nitko se ne usudi reći – HOS-ovci su bili agresori”

Objavljeno

na

Objavio

Žarko Puhovski komentirao je političke aktualnosti koje su u posljednje vrijeme u fokusu javnosti za N1 TV.

Na novinarsko pitanje kako je prošla ‘ova runda’ po  pitanju izmještanja ploče, Puhovski je odgovorio:

“Predsjednik se bavi kupovanjem vremena. Makne ploču 15 kilometara pa onda tamo bude kosturnica partizanska, ali stvar se kao malo smirila. To tako ne ide. Jedno rješenje koje se pojavilo je zafrkantski prijedlog na internetu da se napravi postmoderna inačica štafete tj. da se trči s tom pločom po raznim dijelovima Hrvatske jer bi to bilo riješenje kad ne znate kud ćete s njom.

Ako se prihvati da je Jasenovac mjesto pijeteta onda je to i Vukovar. S druge strane mjesta pijeteta bi značila da hrvatski zakoni tu ne važe i da to bude corpus separatum i tu se vraća pitanje o poziciji HOS-a. Oni dugo nisu bili dio službene vojske i treba jasno reći, a to se nitko ne usudi reći – HOS-ovci nisu bili branitelji nego agresori. Oni su se borili po svom programu za Hrvatsku do Zemuna.

Po međunarodnom pravu to je agresija na tuđi teritorij. Oni su bili i unutarnji agresori jer su se pozivali na Pavelića koji je klao manjine. Oni po programu nisu bili branitelji. Stvar je bila jednostavna. Ministarstvo uprave je trebalo delegalizirati taj pozdrav. Ovo micanje ploče je zapravo ilegalno. Nema druge nego reći – to je ustaški, koljački pozdrav koji nije prihvatljiv. Ljudi su se borili za krive vrijednosti na pravoj stani. Treba reći da su se borili za Hrvatsku, ali ideologiju staviti u zagradu.”  Kazao je Puhovski za N1

facebook komentari

Nastavi čitati

Nebuloze

Bojan Glavašević “Brkati generali, odjebite!”

Objavljeno

na

Objavio

Govoreći o odnosima Hrvatske i Slovenije, u kontekstu preispitivanje borbene spremnosti Slovenske vojske da zaštiti provedbu arbitraže, Davor Domazet Lošo je za portal Direktno.hr kazao: “Hrvatski bi pješaci za 48 sati mogli ući u Ljubljanu”

“Autom smo u Ljubljani za 1,5 h – za dobar koncert, drage ljude i veselje. A brkatim generalima i ostalima željnim rata mogu samo reći – odjebite… – objavio je SDP-ov zastupnik Bojan Glavašević na Twitteru komentirajući izjave Domazeta Loše o izvanrednoj sjednici slovenskog parlamenta o spremnosti vojske da provede arbitražnu presudu o granici s Hrvatskom, prenosi maxportal.hr

Ta poruka odgovor je na izjavu admirala Davora Domazeta Loše “hrvatski bi pješaci za 48 sati mogli ući u Ljubljanu”.

Komentarući napetost u odnosima Zageba i ljubljane Lošo je postavio pitanje koji “Zašto hrvatska politika uopće pristaje na sustavno slovensko ucjenjivanje” te da je “u geostrateškom smislu Slovenija samo privjesak Hrvatske”.

“Na takvo 17 godina dugo ucjenjivanje Hrvatske, koje zapravo traje još od Domovinskog rata, može odgovoriti na jedini način na koji oni razumiju – a to je za oktavu više, pojasnio je Lošo  izjavu o pješacima i 48 sati do Ljubljane.

 

Bojan Glavašević kritički se osvrnuo na admiralove izjave rekavši između ostalog da se Hrvatska rata nagledala za deset životnih vijekova.

– I nakon tolikih trauma i gubitaka, nakon svih nestalih i svih suza koje smo prolili, zbog 3 srdele u Piranu neki bi opet ratovali – rekao je Glavašević.

facebook komentari

Nastavi čitati