Ostavke na stolu: Zlatka Lagumdžije i Nermina Nikšića

1

Predsjednik SDP-a, Zlatko Lagumdžija, navodno je nakon izborne noći stranačkom vrhu ponudio svoju ostavku zbog poraza predsjedničkog kandidata Bakira Hadžiomerovića i loših izborih rezultata stranke.

Dnevni list piše kako su članovi Predsjedništva SDP-a ostali zatečeni Lagumdžijinom ponudom da odmah u noći između nedjelje i ponedjeljka prihvati njegovu ostavku. S druge strane, moglo bi se reći da se nazire Lagumžijin odlazak.

”Iskreno se zahvaljujemo svim građanima koji su izašli na izbore i koji su dali svoj glas SDP BiH. Hvala i onima koji nam nisu dali svoj glas, dajući nam do znanja da je vrijeme da krenemo dalje, suštinski promijenimo pristup i način rada”, napisao je predsjednik SDP-a BiH na svojem Facebook profilu i izazvao more komentara u kojem ga većina ljudi kritizira.

”Poštovani profesore Zlatko Lagumdžija oslušnite malo narod oslušnite zaboravljene građane i čuj te razloge ovakvoga debakla SDP kao što smo trebali oslušnuti odmah poslije općinskih izbora kada se osjetio pad popularnosti i podrške SDP-u. Uradite to danas dok nije kasno već sutra jer narod ipak pamti i kažnjava svaki potez svaku riječ”, navodi se u jednom komentaru.

Drugi pak misle kako je njegova jedina greška je ”što je najveći mangup od svih predsjednika stranaka pa im uvijek doskoči i pomrsi račune”.

”Uvijek kad bi pričao s članovima drugih stranaka bio bi problem Zlatko jer očigledno da bi htjeli nekog nesposobnog. SDP je sigurno kičma BiH i nitko drugi nema taj kapacitet”, jedan je od komentara.

Drugi pak navode kako je SDP je vodio bahatu politiku, interesno orijentiranu prema pojedincima unutar svojih redova, grupa, a to su birači kaznili…”

”Ne može se za Komšića i DF koristiti naziv “narančasti patuljak” Lipovača praviti čestitke sa samim sobom kako klanja i nazivati druge političke oponente stidnim dlaka (blaža verzija) i očekivati dobar rezultat…”, navode komentatori na Lagumdžijinom profilu.

SDP BiH bi, prema podacima s birališta, trebao dobiti svega 13 zastupnika u odnosu na 28 koliko je imao u ovom mandatu. Time je SDP u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH izgubio 15 zastupnika ili čak 53,57 posto.

Lagumdžiju su pak birači zaobišli na listama izbjegavajući zaokružiti njegovo ime, pa bi tako ministru vanjskih poslova, koji se za tu poziciju očajnički borio zbog čega se otezalo s formiranjem vlasti, to mogla biti posljednja, udobna fotelja.

Inače, u četvrtak su ostavne na stranačke dužnosti podnijeli Nermin Nikšić i Damir Hadžić, a Nikšić navodno priprema kandidaturu za predsjednika SDP-a BiH.

Federalni premijer Nermin Nikšić podnio je ostavku na mjesto  glavnog tajnika Socijaldemokratske partije BiH, javlja TV1.

Nermin NiksicOva televizija navodi da je ostavka došla kao rezultat izbornog debakla SDP-a na općim izborima.

Pozivajući se na izvore bliske SDP-u, TV1 je objavila kako je aktualni federalni premijer Nermin Nikšić podnio ostavku na mjesto glavni tajnika stranke.

U svom obrazloženju Nikšić je naveo da je ostavka njegov osobni čin i odnos prema izbornom rezultatu i odgovornosti prema SDP-u, prenosi portal “Oslobođenja”.

U obrazloženju je Nikšić također dodao da ostaje član SDP-a i da će učiniti sve da u sljedećem razdoblju kroz institucije stranke, Predsjedništvo i Glavni odbor, ali i sljedeći kongres doprinese da SDP “nakon svega izađe još jači”.

Ostavku je podnio i dopredsjednik SDP-a Damir Hadžić, a pojedini izvori tvrde kako bi na sljedećem konkresu stranke, koji je planiran za proljeće sljedeće godine, svoju kandidaturu za predsjednika stranke mogao istaknuti upravo Nikšić.

Podsjećamo, pojedini mediji objavili su i da je Zlatko Lagumdžija svoju ostavku stavio na stol, a SDP je, prema izbornim rezultatima najveći gubitnik Općih izbora 2014.
(Bljesak.info)

“U ponedjeljak je sjednica Predsjedništva stranke, a u subotu će zasjedati Glavni odbor na kojem ćemo donijeti odluku o organiziranju izvanrednog kongresa. Mene je Kongres izabrao i on je mjesto gdje kompletno rukovodstvo treba položiti račune”, kazao je predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija nakon stranačkog “brodoloma” i ostavki na stranačke dužnosti odlazećeg premijera Federacije i sada već bivšeg generalnog tajnika SDP-a Nermina Nikšića, te također već bivšeg dopredsjednika SDP-a, te odlazećeg ministra prometa i komunikacija u Vladi Federacije Damira Hadžića.

Nermin Nikšić tvrdi da je razlog njegove ostavke katastrofalan rezultat SDP-a, a ne priprema Bakira Hadžiomerovića za predsjednika stranke od strane Zlatka Lagumdžije o čemu se već naveliko govori. – Podnošenje ostavki mene i Nikšića je moralna obaveza. Siguran sam da bi i Zlatko Lagumdžija podnio ostavku, ali bismo se našli u statutarnoj pat poziciji – kazao je Damir Hadžić slikovito objasnivši kako netko “ovaj brod mora dovesti do luke”. Lagumdžija je kazao da nikoga ne priprema na mjesto predsjednika SDP-a.

– Jedini čovjek koji sigurno to neće biti sam ja i to je od ranije poznato – kazao je lider SDP-a istaknuvši kako će odgovarati Kongresu koji ga je i birao. – Nažalost, ja samo Kongresu mogu podnijeti ostavku. SDP je brod u uzburkanom moru, ali nismo Costa Concordija i nisam kapetan koji bi taj brod napustio. Sa ovom posadom i sa mnom kao kapetanom, SDP ćemo dovesti u jednu mirnu luku.

Jesmo doživjeli brodolom, ali smo obvezni članovima SDP-a kazati što smo učinili.

Kapetan snosi najviše odgovornosti – dodao je Lagumdžija, koji je čelo SDP-a BiH preuzeo davne 1997. godine. Kako “Dnevni avaz” saznaje izanredni kongres SDP-a bit će održan za otprilike 20 dana i na njemu će biti izabran novi predsjednik i novo rukovodstvo ove stranke.

facebook komentari

  • Gabro Vuskic

    A gdje su drugi? Šta oni čekaju? Možda oni misle da ćemo ih silom najuriti. Varaju se ako tako misle.