„Otkad sam sebe uhvatio u laži, više nikom ne vjerujem“

1

Jedan moj prijatelj i VITEZ, Toni, znao je reći: „Otkad sam sebe uhvatio u laži, više nikom ne vjerujem“. Preuzeo sam to od njega još davnih ’90.-ih i stalno sebe provjeravam, sve izračune, sve tablice, ….

Ispravak netočnog navoda! Replika!

Sumnjam da je poneki saborski zastupnik replicirao sam sebi ili da je dignuo pločicu: Ispravak netočnog navoda.

Zato danas ovom analizom osobno repliciram sebi i ispravljam netočne podatke iz prošlih analiza.

U analizi 07.04.2017. napisao sam, nakon što su objavljeni podatci o povratku 43 000 Hrvata u Domovinu:

„Sa 100 % sigurnošću TVRDIM da se trend broja iseljenika iz RH drastično smanjio!“

„Ne mogu sa 100 % sigurnošću tvrditi, jer to ne može nitko, da je broj iseljavanja Hrvata „prestao“, ali da je trend smanjivanja iseljavanja drastično u padu, mogu!“


( Očekivano se podigla „bura“ da lažem, pišem neistine, izmišljam, ….skoro mi nisu rekli da vidim „bijele miševe“….)

Mjesec dana kasnije, 09.05.2017. u analizi: HRVATI SE VRAĆAJU – VJEROVALI ILI NE,
(http://kamenjar.com/hrvati-se-vracaju-vjerovali-ne/ )
odmah po izlasku novih podataka DZS (podatke DZS dostavlja MUP) o povratku 65 000 Hrvata u Domovinu „bura napada“ na mene (u stvarnosti na MUP) digla se još više.

43 000 + 65 000 = 108 000!

I onda sam se sjetio mog prijatelja i VITEZA Tonija i njegovih riječi, i sve ponovno provjeriti, sve ponovno „prekopati“ i vidjeti jesam li i gdje sam, ako sam pogriješio.

Kako podatke o Graničnom prometu vodi Ministarstvo unutarnjih poslova i svakodnevno ih objavljuje na svojim internetskim stranicama, normalno, pod „povećalom“ sam „pretresao“ MUP. Puno pisanja, stupaca, redaka, brojeva da se zavrti u glavi, iiiiiiiiiiii….

Sve točno! Hvala MUP-u!

Eh, ali kad već „pretresam“ MUP i stare tj. objavljene podatke, red je da malo „prekopam“ i nove tj. neobjavljene i to što kaže travanj 2017. E, sad tek nastaje pravi ŠOK!

4 stupca, 30 redaka, nekoliko među redaka (zbog lakše obrade i provjere podataka, ipak se radi o milijunima prelazaka granice RH) kažu:

U travnju 2017., broj Hrvata koji su se vratili u Domovinu iznosi 48 644!

43 000 + 65 000 + 48 000 = 156 000 Hrvata koji su se u samo tri posljednja mjeseca vratili u Domovinu!

( Dozvoljeno je odstupanje i u promilima pa čak i u ponekom postotnom bodu, a poglavito zbog „redovnih migracija“, ali TO je TO! )

Stoga, moja iskrena isprika jer naslov analize je trebao glasiti:

HRVATI SE DEFINITIVNO VRAĆAJU!

(  Palac doli: “ „dežurnim katastrofičarima“, poznatim (priznatim) „demografima“ i ostalim stručnjacima iseljavanja“. )

Kako sam takav kakav jesam, ni to mi nije bilo dovoljno, pa sam „prekopao“ MUP i još malo detaljnije tj. sada i „strance“. I opet stupovi, redci, među redci, …..iiiiiii….. opet ŠOK!

Podatci o graničnom prometu stranaca za travanj 2017. kažu: u RH je ušlo 248 405 više stranaca nego li je izišlo. U istom razdoblju 2016. taj broj u travnju iznosio je 144 000 više stranaca.

Ta razlika više ulazaka u RH nego prošle godine kaže nam još puno toga, a poglavito da će biti zabilježen jako visoki broj noćenja u komercijalnim smještajnim jedinicama.

Još jednom, moja iskrena isprika jer sam napisao da će u travnju 2017. „puknuti“ još jedan rekord tj. da će biti zabilježeno povijesnih 2 000 000 turističkih noćenja u travnju 2017., naime to nije istina jer točan (točniji) naslov treba glasiti:

Po prvi put u travnju 2017. RH će zabilježiti novi rekord turističkih noćenja, u komercijalnim smještajnim objektima, u iznosu od cca 2 200 000!

Ali ni to nije sve.

Svi podatci poviše otkrivaju nam mnogo više nego li to naše srce i razum mogu trenutno prihvatiti. Naime, samo ovi podatci nam kažu da će ujedno i rast Trgovine na malo biti na povijesnim razinama od postanka naše mlade Države. ( Ni najmanje se ne smijemo iznenaditi kad bude objavljeno da je rast Trgovine na malo u travnju 2017. veći od 10,2 % realno i cca 12,5%-13,5% nominalno veći u odnosu na isto razdoblje prošle 2016., povijesne gospodarske godine.

( neke simulacije kažu i da će rast Trgovina na malo prijeći i 11,1 % realno, …., ali to zvuči toliko dobro da se ne želim ni zamarati time iako bi veličanstven uspjeh bio i rast od „samo“ 5,0 % )

No, ni to nije sve.

Suzdržano sam procijenio da će broj nezaposlenih u svibnju 2017., usprkos upisu nezaposlenih iz „neaktivnosti“, pasti na cca 11,8 %, još jedna isprika na „skromnosti“ jer sve trenutne projekcije kažu i još poneki deseti dio postotnog boda manje, tj. cca 11,6 %.

Razmišljanja sam da je ovog trenutka sasvim suvišno pisati o najboljem Proračunu RH, „plodovima“ porezne reforme, (unatoč kritikama) …. To se podrazumijeva samo od sebe, a tko ne može razumjeti, ionako je suvišno što god napisao.
Činjenica jeste da Hrvatska još nije ni svjesna svojih prednosti, vrijednosti ljudi, kapaciteta, ljepota, ali ne samo krajolika već one ljudske, „dubinske“ jer kad srca Hrvatska zakucaju jednim ritmom jači smo i od svih bura i nevera!

Vjerovali ili ne,

Hrvatska ide dalje unatoč i usprkos!

Milivoj Lokas/Kamenjar.com

facebook komentari

  • Vladimir Dananić

    Ja ću ovdje samo iskoristiti izreku Woodyja Allena, koji je rekao:„Ja se ne bojim svoje smrti. Samo ne želim biti prisutan kada dođe“. Pa se tako i naši katastrofičari ne boje hrvatskih uspjeha. Samo ne žele biti prisutni kada se oni, unatoč i usprkos svemu, dogode.