Pratite nas

Hrvatska

Otrkio krivca za pad industrije: za sve je krivo hladno ljeto, nisu se palile klime niti pila osvježavajuća pića

Objavljeno

na

U EMISIJI Otvoreno na programu HRT 1, večeras se raspravljalo o gospodarskoj i industrijskoj situaciji u kojoj se Hrvatska trenutačno nalazi.

O stanju u hrvatskoj industriji raspravljali su HDZ-ov Domagoj Ivan Milošević, SDP-ov Ivo Jelušić, ORaH-ov Davor škrlec i Vuk Vuković sa Zagrebačke škole ekonomije i menadžmenta.

“Slabo” ljeto krivo za pad industrije

Pad industrijske proizvodnje za 4,2 posto u kolovozu Marko Krištof, ravnatelj Državnog zavoda za statistiku, veže uz umjerene temperature ovog ljeta. Manje se palila klima, manje su se konzumirala pića kao osvježenje, istaknuo je.

Krištof je istaknuo kako su druge grane rasle ili stagnirale, navodeći primjer prerađivačke industrije koja je ostala na istoj razini, dok su duhanski proizvodi i tekstil rasli.

Milošević: Rezultati izvoza su fiktivni

Milošević je ustvrdio kako hrvatska industrija pada općenito te kako to nije vezano uz vremenske prilike. Istaknuo je i kako su okolne zemlje s kojima bismo se trebali uspoređivati, kao što su Mađarska, češka i Slovačka, zabilježile rast. Naveo je i kako je industriji potrebna stabilna investicijska klima, upravljanje troškom kapitala te razvijanje tržišta. Osvrćući se na podatke o rastu izvoza koje je prezentirao premijer Milanović, rekao je kako su fiktivni i da se radi isključivo o promjeni metodologije.

Jelušić: HDZ-u smetaju pozitivni pokazatelji

Ivo Jelušić istaknuo je kako je za vrijeme mandata Vlade ostvaren rast izvoza te pad nezaposlenosti.

“Imali smo nekoliko mjeseci uzastopno rast. Ajmo čekati cijelu godinu, nemojmo žuriti. Trendovi pokazuju da dolazi do oporavka. Prošle godine je 218.000 ljudi sa Zavoda za zapošljavanje našlo posao, zaposlilo se. Kad se i pozitivna stvar dogodi, HDZ-u to smeta jer nisu na vlasti, a da su na vlasti to bi im bilo dobro”, naglasio je Jelušić.

Škrlec je upozorio kako se postojeći problemi ne mogu riješiti na uobičajen način te kako su potrebne nove metode.

“Treba ulagati u inovaciju, mala i srednja poduzeća, koja su prilagodljivija”, komentirao je.

Milošević: Dečki na vlasti uveli porezni ringišpil

Milošević je oštro kritizirao fiskalnu politiku SDP-a.

“Mene zapanjuju trendovi. Sposobnost zamjenjivanja teza kod SDP-a je nevjerojatna, građani žive sve teže, gospodarstvo je na dnu. Dečki na vlasti uveli su porezni ringišpil, ne zna se kad će netko iz vlade uvesti neki novi porez”, smatra Milošević.

Jelušić se složio kako već dvije i po godine nema rasta, ali upozorio je da već sedmu godinu nema gospodarskog rasta. Rekao je kako imamo pad od 12,5 posto BDP-a, a kako je HDZ zaslužan za 10 posto tog pada.

Škrlec: Još ne znamo što i kako s industrijom

ORaH-ov Škrlec je, komentirajući industrijsku strategiju, rekao kako je to “krasan analitički dokument u kojemu se zaključuje da ne znamo što i kako”.

“Trebalo je uvesti neke druge strategije, nisko ugljičnu strategiju i onu održivog razvoja, iz toga bi se izvodila industrijska i razvojna strategija i specijalizacija”, smatra on.

Milošević se obrušio na Milanovićev posjet SAD-u i na ono što je nazvao “uništavanjem domaće industrije”.

“Premijer je u SAD-u umjesto da spašava domaću industriju. Vlada doprinijela propasti industrije. HDZ je ostavio iza sebe fondove gospodarske suradnje, koji se ne koriste. Obama je spašavao američku automobilsku industriju, a Hrvatska ne spašava Gredelj”, istaknuo je.

Vuković: Sprega lokalnih poduzetnika i političara

Vuković se osvrnuo na odnos između korupcije na lokalnoj razini i nerazvijenosti. Istaknuo je kako je s rastom sprege između poduzetnika i političara izglednije da političari ponovno osvoje vlast. S druge strane, što su poduzetnici bliže samoupravi, pokazuju rezultati Vukovićevog istraživanja, to bolje žive.

Jelušić i Milošević složili su se kako je potrebna reforma javne uprave, koja po koči mnoge stvari.

Vuković je napomenuo kako se ekonomsku struku nedovoljno konzultira te kako je u SAD-u i Velikoj Britaniji situacija drugačija.

Jelušić: Nije smetalo kad je Sanader INA-u prodao

Odgovarajući na Miloševićeve kritike usmjerene spram Milanovićevog posjeta SAD-u, Jelušić se oštro osvrnuo i na Ivu Sanadera.

“Zadaća premijera je da osigura ulaganja! Nije vam smetalo kad je HDZ-ov premijer sjedio po restoranima i prodavao INA-u, tada niste dizali glas”.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Događaji

108 kadeta i kadetkinja položilo svečanu prisegu na HVU

Objavljeno

na

Objavio

Foto: MORH/ M. Čobanović

Svečana prisega 15. naraštaja kadeta Oružanih snaga Republike Hrvatske i svečano obilježavanje početka akademske godine 2017./2018. održano je na Hrvatskom vojnom učilištu “Dr. Franjo Tuđman” u Zagrebu danas, u petak, 22. rujna 2017. godine.

Svečanosti su prisustvovali predsjednica Republike Hrvatske i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH Kolinda Grabar-Kitarović, izaslanik predsjednika Vlade potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera OS RH, general zbora Mirko Šundov, zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH general pukovnik Drago Matanovići drugi visoki uzvanici, kao i obitelji kadeta te obitelji heroja Domovinskog rata Blage Zadra i Predraga Matanovića.

Današnju svečanu prisegu položilo je 108 kadetkinja i kadeta 15. naraštaja od kojih je 98 kadeta 4. naraštaja sveučilišnih studijskih programa Vojno inženjerstvo i Vojno vođenje i upravljanje, te 10 kadeta za zvanje vojni pilot. Iako nisu polagali prisegu, među njima je i šest kadeta iz Bosne i Hercegovine, Kosova, Makedonije i Crne Gore. Svi navedeni programi odnose se na preddiplomske sveučilišne studije namijenjene za obrazovanje budućih časnika OS RH, a  razvijeni su u suradnji Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman” i Sveučilišta u Zagrebu.

U prigodnom govoru nakon polaganja svečane prisege, predsjednica RH i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH Kolinda Grabar-Kitarović istaknula je kako je pristupanje kadeta Oružanim snagama RH njihova važna, velika i časna zadaća. “Čestitam svim kadetkinjama i kadetima ovaj poseban dan i sigurna sam kako ćete nakon polaganja ove svečane prisege i dalje dokazivati svoje  vjerno i časno služenje Domovini.

Neka vam uspomena na sve one koji su svoje živote položili za Lijepu našu bude motiv za prihvaćanje svakog novog izazova i izvršenja svake zadaće koja se pred vas postavi. Prihvatite sve zadatke kao nagradu jer vas svaki od njih vodi prema napretku. Vi ste jamci sigurnosti i stabilnosti, a s obzirom na promjene unutar međunarodnog sigurnosnog okruženja i izazova s kojima se susrećemo, jasno je kako vojni poziv postaje sve složeniji.”

Potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević naglasio je kako hrvatskoj vojsci trebaju visoko obrazovani kadrovi “kako bismo pravovremeno i učinkovito mogli odgovoriti na sve ugroze i rizike i pružiti adekvatnu zaštitu našem narodu.”

Također, ministar je najavio i predstojeću transformaciju Hrvatskog vojnog učilišta u sveučilište te potpunu integraciju u Sveučilišnu zajednicu Republike Hrvatske, “gdje ćete biti ravnopravni i priznati kao i svi ostali studenti na ostalim sveučilištima u Hrvatskoj. Ja vam kao ministar obrane, dajem riječ da će vaši napori biti prepoznati, cijenjeni i nagrađeni. Vrednovat će se svaki sat proveden nad knjigama i svaka kap prolivenog znoja, svako vaše ulaganje u sebe i vlastiti razvoj kao ljudi, časnika i budućih vođa u Oružanim snagama.“, poručio je Krstičević.

Načelnik Glavnog stožera OS RH, general zbora Mirko Šundov kadete je još jednom podsjetio na čuvanje svih vrednota na kojima su utemeljene Oružane snage RH.

“Budite ponosni danas na sve što ste postigli i vodite se onom poznatom Euripidovom izrekom – Nikad se nemoj umoriti u davanju domovini. Sada ćete pokazati sve vještine koje ste stekli i od vas će se zahtijevati stečena znanja primijeniti u konkretnim situacijama. Nije važna samo vaša vojna obuka i sposobnost, već i socijalna inteligencija koju ćete upotrijebiti u međunarodnom okruženju poštujući pritom kulturološke razlike i norme.”

Zapovjednik Hrvatskog vojno učilišta, general pukovnik Slavko Barić, današnji je dan nazvao značajnim za Oružane snage i Ministarstvo obrane RH, ali i za sve kadete koji su se odlučili za iznimno častan poziv. “Hvala vašim roditeljima koji su svoju djecu usmjerili prema ovom časnom zanimanju i davanju Domovini. Pred vama su godine kada ćete svojim zalaganjem, učenjem i ulaganjem u svoju budućnost postati časnici koji će biti prepoznati i u civilnom i vojnom sustavu, ali i u međunarodnom okruženju. Budite dinamični i zahtijevajte od svojih nadređenih nova znanja”, rekao je general Barić.

facebook komentari

Nastavi čitati

Hrvatska

Poruka Predsjednice: Nasilje je jezik slabića

Objavljeno

na

Objavio

Nasilje je jezik slabića, a naša je zadaća uspostaviti sustav zaštite od nasilja, još više društveno ozračje nenasilja, u kojem će svatko, posebice djeca i žene, imati sigurnost ne samo života nego i svog dostojanstva, poručila je u petak predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u povodu obilježavanja Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama

Hrvatska taj dan obilježava u znak sjećanja na tragično ubojstvo triju žena – sutkinje, odvjetnice i stranke u postupku te teško ranjavanje sudske službenice, 22. rujna 1999. godine na zagrebačkom Općinskome sudu. Zločin je tijekom održavanja brakorazvodne parnice počinio suprug stranke u postupku.

“Nažalost, vijesti iz crnih kronika, ne samo u našoj zemlji nego i u cijelom svijetu, potvrđuju da suvremena društva, unatoč proklamiranoj ravnopravnosti spolova, ne nalaze načina stati na kraj tome zlu”, upozorava predsjednica u svojoj poruci.

Naglašava da je borba protiv nasilja nad djecom i ženama bitna  prije svega za normalan život naših obitelji i za normalne međuljudske odnose, a samim time ima opću društvenu važnost.

“Odgoj za nenasilje mora biti kontinuiran, a ne kampanjski, tek kada se ono dogodi. Naša je zadaća uspostaviti sustav zaštite od nasilja, a još više društveno ozračje nenasilja, u kojem će svatko, posebice djeca i žene, imati sigurnost ne samo života nego i svog dostojanstva”, poručuje.

Takav odgoj, naglašava, mora se provoditi kroz resornu suradnju institucija, djelotvornu sudsku praksu, ali prije svega kroz promicanje kulture ophođenja i međusobnog uvažavanja. Ističe pritom i ulogu svih državnih, obrazovanih i religijskih institucija, a posebno obitelji, u kojoj se primarno formira kultura ponašanja.

“Naša je roditeljska dužnost učiti djecu da je svako nasilje prema ženi i prema djetetu krajnje neprihvatljivo. Nasilje je jezik slabića, o nasilju ne smijemo šutjeti niti biti popustljivi prema zlostavljačima, što se nažalost nerijetko događa”, stoji u poruci hrvatske predsjednice Grabar-Kitarović.

facebook komentari

Nastavi čitati