Pratite nas

Kultura

Otvoren 18. Mediteran Film Festival!

Objavljeno

na

Projekcijom filmova ”The Gray Area” i ”Džudžan i ganga”, na sceni otvorenog kina, otvoren je 18. Mediteran Film Festival.

Filmovi su nastali na radionicama MFF-a. Šest predavača koji dolaze iz Američkog filmskog kampa za mlade Outside The Lens (San Diego), Filmske produkcije Rough Cut Productions (Philadelphia) i YouTubea (Los Angeles) prenijelo je mladima iz Dubrovnika, Širokog Brijega i San Diega filmsko znanje kroz program MFF School u sklopu kojeg su mladi radili na razvoju scenarija, snimanju, produkciji i postprodukciji.

Lucy Eagleson, voditeljica filmske radionice, rekla je kako im je čast doći u Široki Brijeg svake godine.

”Ovo nam je postao drugi dom. Ponosni smo na naše učenike. Hercegovino, iz duše te ljubimo”, rekla je Eagleson nakon čega je otvorenom scenom odjeknula američko-hercegovačka ganga.

Khaldoun Sinno, otpravnik poslova Delegacije EU u BiH, koja je jeda od pokrovitelja Festivala, rekao je kako je MFF spajanje ljudi.

”U EU smo ponosni što smo sponzori MMF jer je Mediteran upravo kolijevka europske kulture”, rekao je i iskoristio priliku da čestita Festivalu na nagradi sa Sarajevo Film Festivala.

Drew Giblin, ataše za kulturu i obrazovanje u Veleposlanstvu SAD-a u BiH, rekao je kako je Veleposlanstvo ponosno da podržava ovaj festival.

”Svaka vam čast. Vi morate biti ponosni zbog ovog festivala. Umjetnost je most između SAD-a i BiH. Ključna je stvar fokus na mladima i rad na njihovoj kreativnosti. Hvala vam na šansi da radimo zajedno”, rekao je Giblin.

Direktor Festivala, Tomislav Topić rekao je kako mu je drago da se tijekom MFF-a djeca educiraju.

”Nadam se da će njihova budućnost biti filmska. U četiri dana  možete pogledati mnogo kvalitetnih filmova”, rekao je Topić.

Gradonačelnik Širokog Brijega Miro Kraljević, službeno otvarajući festival rekao je kako mu je čast ugostiti goste iz cijeloga svijeta. Čestitao je festivalu na uspješnoj organizaciji po 18. put.

”Iz godine u godinu vidimo kako njihov rad napreduje i dobiva na značaju u filmskoj industriji”, rekao je.

Tomislav Ruk, član Uprave Generalnog pokrovitelja HT Eroneta čestitao je Festivalu na punoljetnosti i rekao kako je čast biti pokroviteljem MFF-a.

Natjecateljski program otvorio je ”Ruski film ceste”. Koproducent filma, Srđan Šarenac rekao je kako je riječ o vrlo eksperimentalnom dokumentarnom filmu koji donosi novitet u dokumentarni film jer u njemu nije bilo procesa snimanja.

Na festivalu, koji traje do 26. kolovoza, bit će prikazao ukupno 45 filmova. U natjecateljskom dijelu, u dugometražnoj konkurenciji natječe se 12 dokumentaraca, a u kratkometražnoj deset filmova.

Festival je i ove godine pripremio program za djecu MFF Fora, OFF program s hollywoodskim filmovima, retrospektivom devet domaćih kratkih filmova, program predstavljanja domaćih autora, projekcije na otvorenom, radionice i druge sadržaje.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Kultura

Ištvančićev film “Škverski kipar” oduševio Mađarsku

Objavljeno

na

Objavio

Žiri sastavljen od istaknutih mađarskih filmaša oskarovca Ferenca Rófusza, Sándora Sáre i Béle Ternovszkya dodijelio je Prvu nagradu dokumentarnom filmu “Škverski kipar” redatelja Branka Ištvančića u selekciji programa međunarodnog filma na održanom prvom Seven Hills Film Festivalu 2017. u Mađarskoj.

Nagrada je redatelju dodijeljena na završnoj ceremoniji 23. rujna 2017. u kazališnoj i koncertnoj dvorani u mađarskom gradu Komlou. Uz mađarskog oskarovca, nagradu je redatelju predao i gradonačelnik grada Komloa Jozo Polić koji je s ponosom istaknuo svoje hrvatsko porijeklo, a  koji danas živi u Mađarskoj.

Na festivalu je bio prisutan i pokrovitelj ovog značajnog događaja dr. Péter Hoppál mađarski državni tajnik za kulturu koji je svim nagrađenim autorima uputio svoju čestitku.

Dokumentarni film “Škverski kipar” govori o inženjeru strojarstva splitskog brodogradilišta Stanislavu Bavčeviću (1954-2009), “škverskom kiparu”, koji je godinama od otpadnog brodograđevnog materijala izrađivao skulpture. On je čovjek koji je u splitskom brodogradilištu našao ne samo egzistenciju već i neiscrpno vrelo inspiracije i materijala za svoju umjetnost. U onome što svima nama predstavlja gomilu otpada on je vidio beskraj figura, likova i oblika.

Uz scenarij Damira Sirkovića, kameru Borisa Poljaka i glazbu Dalibora Grubačevića, film je snimljen u produkciji Udruge za audiovizualno stvaralaštvo Artizana, a uz potporu, nedavno ugašenog, Dokumentarističkog fonda Grada Splita kojim se pokušavalo poticati i razvijati filmsko stvaralaštvo od strane gradskog poglavarstva u Splitu. Film je premijerno prikazan na Danima hrvatskog filma 2014. godine, potom u programu “Ješke” na Festivalu mediteranskog filma u Splitu 2014., u glavnom programu Međunarodnog festivala filmova o umjetnosti FIFA 2015., Međunarodnom festivalu dokumentarnog i antropološkog filma Pärnu 2016. i u programu niza drugih filmskih festivala.

facebook komentari

Nastavi čitati

Kultura

Svaki kamen jeca, plače i sinove svoje zove

Objavljeno

na

Objavio

Godine su mnoge prošle
od kad odoh iz svog sela
kad se sjetim tad niz lice
kanu gorka suza vrela.

Mislila sam u tuđini
ja ću ostat ljeto, dva
srce pati, kosa sijedi
prođe mnogo godina.

Često sanjam kako pijem
hladnu vodu sa bunara
ispred kuće nježnim glasom
doziva me majka stara.

Staru izbu i ognjište
i molitve nježne zvuke
na kamenu svakom vidim
svoga oca vrijedne ruke.

I ograde sanjam često
klanac, lozu kraj solara
svakog dana u tuđini
meni fali kuća stara.

Stari orah ispred kuće
jednu tužnu priču piše
u toj kući sada nitko
niti živi, niti diše.

Samo laste svoja gnijezda
savijaju ispod krova
zraka sunca pozdravlja je
kada sviću jutra nova.

Svaki kamen jeca, plače
i sinove svoje zove
da se vrate, zapjevaju
kući staroj pjesme nove.

Ljiljana Tolj / Kamenjar.com

facebook komentari

Nastavi čitati