Otvoren 26. Sajam knjiga u Sarajevu: Više od 100 izlagača iz BiH, regije i svijeta

0

“Riječ – knjiga – univerzum” je moto pod kojim su danas otvorena vrata za posjetitelje 26. Međunarodnog sajma knjige i učila, u Kulturno-sportskom centru Skenderija u Sarajevu.

Organizator ovogodišnjeg Međunarodnog sajma sajma knjige i učila je Centar Skenderija, a partneri su TKD “Šahinpašić” i Udruženje izdavača i knjižara (UIK). Ulaz za posjetitelje Sajma, koji će službeno biti otvoren večeras, ove godine je besplatan.

sajam knjige

Posjetitelji će imati priliku upoznati se s najnovijim, ali i starijim izdanjima knjiga, na štandovima više od 100 izlagača iz Bosne i Hercegovine, zemalja regije, ali i cijelog svijeta.

Prvih 15 posjetitelja Sajma nagrađeno je knjigama koje su im poklonili TKD Šahinpašić, UIK i Ured za kulturu i turizam Republike Turske pri Ambasadi Turske u BiH.

Direktor TDK Šahinpašić Ajdin Šahinpašić istakao je u izjavi za Anadolu Agency da Međunarodni sajam knjiga i učila ove godine obuhvaća promocije izdavačkih kuća, književnih dijela i autora, organizaciju okruglih stolova o aktualnim temama iz područja knjižarstva i književnosti, susrete sa laureatima književnih nagrada, promocije kulturnih centara drugih zemalja i mnoge druge zanimljive aktivnosti.

Većina sadržaja bit će organizirana u okviru centralnog prezentacijskog prostora, vizualno stiliziranog kao bosanska kuća.

“Imamo i dvije prateće manifestacije koje će obilježiti ovaj Sajam. Radi se o međunarodnom susretu bibliotekara slavista i izložba Herthe Muller. Na Sajmu će se predstaviti izlagači iz različitih zemalja, kao i kulturni centri Republike Turske, Kraljevine, Saudijske Arabije, Irana, Goethe Institut i drugih institucija”, kazao je Šahinpašić.

Ovogodišnji sarajevski sajam knjiga se održava u terminu od 23. do 28. travnja.

AA

facebook komentari