Pratite nas

Reagiranja

Otvoreno pismo: „Afera brat“

Objavljeno

na

Zna li hrvatska javnost da je Marić najraširenije prezime u Hrvatskoj i da je najviše  Marića stradalo u Domovinskom ratu?  Tada nitko nije pitao jesu li „Marići“ bili u “ sukobu interesa“, piše prof. Mirna Sunić-Žakman u otvorenom pismu kojeg objavljujemo:

Cijeli prošli tjedan hrvatska javnost medijski je bila izložena uvredama i medijskom  prijeporu na račun  imenovanja Svetimira Marića, dipl. ing., brata ministra dr. Gorana Marića, članom Uprave „Tehničkih servisa željezničkih vozila d.o.o.“ Mediji su već standardno prozivali Gorana Marića za nepotizam i sukob interesa. Vjerojatno je taj medijski happening dobro došao javnosti kako bi se skrenula pozornosti s drugih važnijih tema.

Gotovo ništa se u medijima nije govorilo da je Svetimir Marić svoju poslovnu karijeru započeo kao diplomirani inžinjer upravo u HŽ-u—još davne 1983. godine. Godinu dana kasnije prelazi u „Željezničku tehničku školu“  (danas “Tehnička škola, Zagreb“) gdje predaje stručne predmete, a nakon uspostave hrvatske države postaje ravnateljem škole. Ravnateljem ostaje do 1999.godine.

Škola je tada brojila oko 1.200 učenika i bila je povezana sa obrazovnim sustavom HŽ-a. Svetimir Marić radi na uređenju škole, uvodi nove programe, oprema tehničke kabinete za učenike, i izrađuje nove stručne udžbenike. Sve to on radi u jeku rata, pod zvukom sirena u Zagrebu i ratne opasanosti. U isto vrijeme, kako bi učenici škole iz cijele Hrvatske bili zbrinuti i imali gdje boraviti, pripaja susjednu zgradu, učenički dom u vlasništvu Grada Zagreba, matičnoj ustanovi „Željezničkoj tehničkoj školi“. Ravnatelj Marić u tom periodu osniva i učenički servis kako bi učenici tijekom svojih zimskih i ljetnih praznika mogli legalno raditi i pomagati svojim roditeljima.

S obzirom na stručnost i iskustvo stečeno na HŽ-u, a kasnije u srodnim tvrtkama u kojima je na odgovornim položajima, sve pokazuje da bi Svetimir Marić bio učinkoviti kandidat uprave „Tehnički servisi željezničkih vozila d.o.o.“

Hrvatska javnost je imala velika očekivanja od razvitka željezničkog sustava, kojeg su provele mnoge post-komunističke zemlje. Svaka nova vlada u Hrvatskoj voli isticati  važnost željezničkog prometa. No, kao i u svim gospodarskim sektorima i iz hrvatskih željeznica dolazile su priče o aferama, korupciji i odlasku u stečaj mnogih tvrtki ( Gredelj d.o.o., Posit d.o.o., Remont d.o.o., itd.).

Sadašnja atmosfera medijskog linča i navodnog sukoba interesa završila je ostavkom ing. Svetimira Marića. No postavlja se pitanje jesu li mediji isto tako glasni i revni glede  „sukoba interesa“,  u mnogobrojnim hrvatskim diplomatskim predstavništvima, HEP-u, ministarstvima, HAVC-u, u sudstvu, i drugim državnim tvrtkama? Ne izgledaju nimalo brzi u otkrivanju nepotizma ili sukoba interesa, kao što se to događa u ovom navedenom slučaju.

Zna li hrvatska javnost da je Marić najraširenije prezime u Hrvatskoj i da je najviše  Marića stradalo u Domovinskom ratu?  Tada nitko nije pitao jesu li „Marići“ bili u “ sukobu interesa“.

Prof. Mirna Sunić-Žakman

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Reagiranja

Tuđman o prisluškivanju iz BiH: “Oni naprosto ne žele uspostaviti prijateljske odnose s Hrvatskom”

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Hrvatske Ranko Ostojić u četvrtak je izvijestio javnost kako je to tijelo zatražilo očitovanje sigurnosno-obavještajnih-agencija vezano uz navodno prisluškivanje hrvatskih dužnosnika od strane BiH.

“Odbor je zatražio očitovanje Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA) i očitovanje hrvatskih sigurnosno-obavještajnih agencija vezano za izjave ministra sigurnosti BiH o tome da se prisluškuju dužnosnici Republike Hrvatske.

To je bio i povod za traženje dodatnog izvješća ima li takvih slučajeva i s drugim zemljama i imat ćemo zatvorenu sjednicu odmah po primitku očitovanja naših sigurnosnih službi”, rekao je Ostojić, javlja Dnevnik.hr.

“Nedopustivo je da se dogodi, a pogotovo da netko tako javno navodi, da se prisluškuju dužnosnici. Bez obzira na opravdanje i kasnije demantije tražimo da naše sigurnosne službe izvijeste ovaj Odbor o tome što se konkretno događa i koje su mjere poduzete s naše strane. Mislim da na to treba imati adekvatan odgovor i izvršna vlast”, kazao je Ostojić.

Agrokor i širenje HEP-a, ali i odnosi hrvatske vlade i mađarskog mol-a, teme su koje, piše tjednik, zanimaju tajnu službu susjedne države. Miroslava Tuđmana, brinu izjave koje stižu iz BiH.

“Prvi zaključak koji se može izvući jest da se tamo radi po interesima pojedinih grupacija ili političkih opcija”, smatra Miroslav Tuđman iz HDZ-a.

Hrvati u BiH, jedno su od ključnih vanjskopolitičkih ciljeva vlade Andreja Plenkovića. U toj je zemlji bio već nekoliko puta pa ovakvi postupci tajne službe BiH, za Tuđmana, su jasna poruka.

Podsjetimo, mediji u BiH su prenijeli u srijedu riječi ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića koji je potvrdio da je Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA) BiH, u skladu sa zakonima i Ustavom BiH, prisluškivala određene hrvatske dužnosnike s ciljem zaštite ekonomskih interesa BIH i njenih građana.

facebook komentari

Nastavi čitati

Reagiranja

Ipak se odgađa Noć kazališta

Objavljeno

na

Nakon apela Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata91. (UHBDR91.) da se Međunarodna manifestacija Noć kazališta ne održi 18. studenog, na Dan sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje, organizator, NS Dubrava, je samo dan nakon toga,  i na svojim službenim stranicama objavio novi datum.

Dakle, ova manifestacija se odgađa i bit će održana 25. studenoga, bez obzira što će se u drugim državama održati onako kako su pravovremeno obavijestili.

To je svakako dobro došao potez organizatora, jer nikako ne bi imalo smisla da se „poklope“ kazališne predstave i sjećanje na dane ponosa i slave!

Međutim, pojedini hrvatski (?) portali su vrlo zločesto reagirali na apel branitelja, zalažući se da se manifestacija ipak održi 18. studenog, samo da se toga dana  što više skrene pozornost s održavanja skupova u Vukovaru i Škabrnji.

To im, srećom,  ovog puta, nije uspjelo.

Mladen Pavković

facebook komentari

Nastavi čitati