Pratite nas

Reagiranja

Otvoreno pismo akademiku Muhamedu Filipoviću

Objavljeno

na

Poštovani!

muhamed filS obzirom da je svečana povelja, poznatija pod imenom „Ahdnama“, koju je ukazujući veliku pažnju bosanskim franjevcima 28. svibnja 1463. kada je osvojio Bosnu, napisao sultan Mehmed II. Osvajač, poznatiji kao El Fatih, nama braniteljima oboljelim od PTSP-a nije jasno na koga se navedena povelja odnosila. Budući da Vi tvrdite kako prije dolaska Turaka u Bosni i Hercegovini nije bilo ni Hrvata ni Srba, isto kako je u svojim stihovima pisao i Safvet beg Bašagić, citiramo: „Od Trebinja pa do Brodskih vrata, nije bilo Srba ni Hrvata, a sada se u naše hire k’o u svome šire…“, ili pak Alija Izetbegović u svojoj Islamskoj deklaraciji, tvrdeći kako je Bosna i Hercegovina država jednog naroda i dvije neislamske manjine, prema Vašem mišljenju, može li biti da se Ahdnama u to vrijeme odnosila na one stanovnike Bosne i Hercegovine koji se danas izjašnjavaju kao „ostali“?

Imajući na umu kako je Ahdnama data bosanskim franjevcima koji dolaze iz rimokatoličke Crkve, logično bi bilo zaključiti kako su, prema Vašoj teoriji, „ostali“ isključivo bh. rimokatolici.

S obzirom da Demokratska fronta na čelu sa Željkom Komšićem danas predstavlja građane Bosne i Hercegovine koji se ne žele nacionalno izjašnjavati nego se vode kao „ostali“, može li biti da Demokratska fronta svoje pravo na konstitutivnost u ime „ostalih“ izvlači upravo iz Ahdname?

Budući da tvrdite kako prije dolaska osmanlija u BiH nije bilo Hrvata ni Srba, želite li reći kako se Vi zalažete da u Bosni Hecegovini budu dva konstitutivna naroda, Bošnjaci i „ostali“?

Ahdnama-005Mi, branitelji oboljeli od PTSP-a, vidimo veliku podudarnost između stranaka koje predstavljaju isključivo bošnjački narod, poput SDA i SBB, i stranaka koje predstavljaju „ostale“, kakve su SDP, DF, SDU i Naša stranka, pa nam se sve čini kako bi novi ustav Bosne i Hercegovine mogao ići utabanim stazama koje su utemeljili Mehmed II. Osvajač, Safvet beg Bašagić i Alija Izetbegović.

Sarajevo kao glavni grad Bosne i Hercegovine je u potpunosti implementirao vlast na načelima bošnjačkog naroda i predstavnika „ostalih“, ostavljajući predstavnicima hrvatskog i srpskog naroda status nacionalne manjine, koji kao takvi nemaju dovoljan kapacitet sudjelovati u političkom životu u Kantonu Sarajevo.

Koalicija predstavnika bošnjačkog naroda SDA i DF-a, koji predstavlja „ostale“ nastala je u prošlom predsjedništvu kada su članovi ispred Federacije bili Bošnjak – Bakir Izetbegović i „ostali“ – Željko Komšić, i očekujemo kako će ta koalicija nakon Sarajeva preuzeti svu vlast na prostorima koje je u Domovinskom ratu držala pod kontrolom Armija BiH, ali i kako će pokušati preuzeti i veći dio političkih pozicija koje su Daytonskim sporazumom pripale hrvatskom i srpskom narodu.

Nadamo se kako i Vi, kao jedan od vodećih bošnjačkih intelektualaca, povijesni revizionar te jedan od utemeljitelja bošnjačko-muslimanske organizacije (MBO) uviđate kako će sve pozicije koje po Daytonu pripadaju Bošnjacima pripasti bošnjačkim strankama (SDA), a kako one pozicije koje pripadaju Hrvatima i Srbima treba dijeliti sa strankama koje predstavljaju „ostale“ čime „ostali“ u biti dekonstituiraju hrvatski i srpski narod u Bosni i Hercegovini, što je prema našem mišljenju, kršenje Daytonskog mirovnog sporazuma.

Smatramo kako nijedna pozicija koja bi trebala pripadati hrvatskom i srpskom narodu ne može pripasti onima koji se na posljednjem popisu stanovništva nisu izjasnili kao Hrvat ili Srbin, i zanima nas, da li se i Vi, kao bošnjački intelektualac, slažete s našim stajalištima, pa Vas stoga ovim putem molimo da, ako ste u mogućnosti, svoje mišljenje iznesete u jednoj od emisija Senada Hadžifejzovića.

Napomena: S obzirom da je 1248. godine iz Vatikana stigla službena potvrda dopuštenja uporabe hrvatskog jezika i glagoljice u crkvenoj liturgiji, koju je odobrio papa Inocent IV., što je praktički značilo da hrvatski jezik, uz latinski, hebrejski i grčki, službeno postaje četvrti liturgijski jezik, te budući da je Ahdnama napisana izričito bosanskim franjevcima, mi branitelji oboljeli od PTSP-a smatramo kako su se „ostali“ u to vrijeme molili na hrvatskom, a ne na bosanskom jeziku kako danas tvrdi predsjednik „ostalih“, Željko Komšić.

S poštovanjem!

Sektor branitelja oboljelih od PTSP-a

KOORDINACIJA UDRUGA PROIZIŠLIH

IZ DOMOVINSKOG RATA HZ-HB

Kamenjar.com

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Reagiranja

HASANBEGOVIĆ O ODLUCI USTAVNOG SUDA: ‘Ova odluka je povratak cenzure iz vremena komunizma’

Objavljeno

na

Objavio

“NDH bila nacistička i fašistička tvorevina”: Ustavni sud donio važnu i dalekosežnu odluku.

Hoće li se sada zabraniti knjige u kojima se iznose povijesne interpretacije suprostavljene odluci Ustavnog suda? Hoće li one biti proglašene protuustavnom literaturom, pita Hasanbegović

Vijeće za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima još nije dalo preporuke za tretman tih režima, a Ustavni sud već je jasno definirao NDH kao negaciju temeljnih vrednota ustavnog poretka Hrvatske.

Stoga je teško očekivati da bi Vijeće svojim preporukama, koje Vlada namjerava pretočiti u zakon, moglo ići ispod razine odluke Ustavnog suda kojom je poništena odluka Općinskog vijeća Čačinaca od 11. travnja 1997., a kojom je jedna ulica dobila naziv 10. travnja. Izdvojeno je mišljenje imao sudac Miroslav Šumanović, izabran prošle godine kao kandidat HDZ-a, koji smatra da nije na Ustavnom sudu da određuje povijesne istine i da ne postoji društveni konsenzus o karakteru NDH.

Prije desetak dana skupina povjesničara, među kojima je i Zlatko Hasanbegović, uputila je apel protiv propisivanja službene istine. Njega je dosad online potpisalo preko tisuću ljudi. Hasanbegović ističe da su htjeli upozoriti upravo na stvari kakva je odluka Ustavnog suda.

– Značajan dio ozbiljne srednjostrujaške historiografije krši tu odluku. Hoće li se sada zabraniti knjige u kojima se iznose povijesne interpretacije suprostavljene odluci Ustavnog suda? Hoće li one biti proglašene protuustavnom literaturom?

Ova odluka predstavlja poziv na povratak cenzure iz vremena komunizma. Moj bi stav bio jednak i da je Ustavni sud, skupina nekompetentnih ljudi izabranih temeljem političke trgovine, procjenjivao jugoslavenski komunizam. Pozivam premijera Plenkovića da raspusti Vijeće, jer je Ustavni sud već dao pravorijek, rekao nam je Hasanbegović.

Dakle, podizanje (vraćanje) biste Ive Lole Ribara i crvena zvijezda petokraka sukladne su ustavnim vrednotama hrvatske države. Za Dom spremni i Ulica 10. travnja nisu.
Još malo pa će i svi Hrvati koji su rođeni 10. travnja biti proglašeni protuustavnom kategorijom. Jadni smo, da jadniji ne možemo biti.

facebook komentari

Nastavi čitati

Reagiranja

Mladen Pavković: Dijele lekcije, a kad se upali svjetlo bježe kao miševi!

Objavljeno

na

Ovoga je dosta. U zadnje vrijeme relativno mnogi dijele lekcije hrvatskim braniteljima. Netko kaže da treba konačno  priznati i reći istinu, da nisu svi „branitelji“ bili branitelji! Zatim zamjeraju pojedinim udrugama proizašlim iz Domovinskog rata da se ponašaju i da svojim zahtjevima podsjećaju na SUBNOR, što izaziva osjećaj nelagode.

Zatim ističu da su pojedinci izmanipulirani, od političara i političkih stranaka, da se odnos društva prema njima značajno promijenio, u smislu da ih se drugačije doživljava i gleda, da su izgubili na dignitetu i zaslugama koje su neupitne. Uz to neki pišu da se mnogi branitelji još i danas srame „akcija“ u Savskoj, odnosno onog šatora i njihovih samozvanih lidera.

Nu, priznaju braniteljima da su oni ispred svih, jer su to zaslužili obranom Domovine narušenim zdravljem i izgubljenim životom.

Dakle, „oni su ispred svih“, ali moraju i trebaju biti poput ovčica. Nisu oni ti koji se trebaju buniti što njihova djeca nisu zaposlena, što dobar dio njih nema nikakvo zaposlenje, što neki već i kopaju po kantama za smeće ili „uživaju“ gledajući tajkune, odnosno njihovu imovinu koju su opljačkali dok su se oni borili. Ako se pobune, onda su „izmanipulirani“, onda je to tek „šačica“ ili mala skupina branitelja, koji predstavljaju sami sebe. Govore i da ima iznimno mnogo braniteljskih udruga, a ne vide da raznih humanitarnih, vinogradarskih, pčelarskih, konjskih, alkoholičarskih i tko zna kakvih sve ne ima daleko, daleko više. One im ne smetaju, jer nisu „izmanipulirane“ i jer među njima nema „lažnih“ članova!

Branitelji nisu mala djeca, pa da se svatko s njima može igrati kao s lutkama na koncu. Osim toga, što znači da nisu svi „branitelji“ branitelji? Branitelji su oni koji su stekli status branitelja. To bi isto tako bilo da netko kaže da su većina rukovoditelja firmi – „kriminalci“, pa da zbog toga „nitko“ ne želi kupovati njihovu robu. Druga je stvar što pretežno oni koji su rat proveli u podrumu „cijene branitelje“, ali ne i one koji su „branitelji“, a nisu branitelji. U tome je „kvaka“. Na taj način se naprosto vade zbog čega ne žele pomagati akcije branitelja, jer oni bi pomagali kad bi svi branitelji bili branitelji, ali kad među njima ima lažnih i sličnih (što oni znaju!), e onda ne bi. To su priče za malu djecu.

Branitelj je branitelj. I točka.

U zadnje vrijeme sve se češće čuje da pojedine braniteljske udruge podsjećaju na SUBNOR. To ih smeta. A ne smeta ih što istinske udruge SUBNOR-a još uvijek postoje, što su sve brojnije, i obilno su financirane državnim novcem, kao recimo četničke Novosti, pupovčev SNV i druge,  s ciljem da ruše sve što hrvatski diše!

Tko se od tih braniteljskih dušobrižnika bunio na srbijanske derneke koje svako malo priređuju razni  pupovci? Da, bune se, ali tako da ih nitko ne čuje.

A kad „zagrmi“ neka braniteljska udruga ili neki branitelj to „ne čuju“ ili se pak svim sredstvima negativno okreću prema tim ljudima i govore i pišu kako su „isti kao partizani“ ili „komunisti“ i tome slično.

Stoga, vi koji ste u vrijeme rata bili u mišjim rupama, koji ste u to vrijeme „studirali“  ili plesali  Žikina kola, koji ste se obogatili na grbači  hrvatskih dragovoljaca i stradalnika odite u tri „pm“ i ne dijelite nam lekcije!

Jaki ste samo kad je ugašeno svjetlo, a kad se upali nema vas nigdje!

Da to ste vi!

Mladen Pavković

facebook komentari

Nastavi čitati