Pratite nas

Otvoreno pismo Aleksandru – Saši Magazinoviću koji je protiv kanala na hrvatskom jeziku

Objavljeno

na

Bosna i Hercegovina je država tri konstitutivna naroda, gdje su u uporabi tri službena jezika, hrvatski, bosanski i srpski, te dva pisma, latinica i ćirilica

Budući da Bosna i Hercegovina ima tri javna servisa, RTV Republike Srpske (sa sjedištem u Banja Luci, i srpskim jezikom u službenoj uporabi), RTV Federacije BiH (sa sjedištem u Sarajevu, i bosanskim jezikom u službenoj uporabi) i RTV Bosne i Hercegovine (sa sjedištem u Sarajevu, također s bosanskim jezikom u službenoj uporabi), postavlja se pitanje zašto su zastupnici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH (koje su izabrali bošnjački birači) protiv toga da Hrvati u BiH imaju javni servis na hrvatskom jeziku.

Gospodin Saša Magazinović, zastupnik Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH ispred SDP-a BiH, po nacionalnosti Srbin, je javno podigao glas kako će on i njegova stranka biti protiv kanala na hrvatskom jeziku. U skladu s bošnjačkim vitalnim nacionalnim interesima, tj. onemogućavanjem Hrvatima u BiH da imaju medije na svom jeziku (što je svakom od konstitutivnih naroda u BiH Ustavom i međunarodnim konvencijama zajamčeno pravo), sada imamo situaciju da su i Srbi iz Federacije BiH protiv medija na hrvatskom jeziku.

Dva entiteta i tri naroda je neodrživa političko-teritorijalna formula za opstojnost BiH, i postavlja se pitanje treba li Bosnu i Hercegovinu urediti po mjeri dva naroda ili po mjeri tri naroda.

Kada bi se Bosna i Hercegovina uređivala po mjeri tri naroda, logično bi bilo da osim Republike Srpske, postoje i republike bošnjačkog i hrvatskog naroda, u kojima bi svaki narod imao javni servis na svom materinskom jeziku, kao što to imaju predstavnici srpskog naroda iz kojeg dolazi Saša Magazinović. S obzirom da Sašu Magazinovića biraju bošnjački birači u sarajevskoj izbornoj jedinici, podrazumijeva se kako je u funkciji vitalnih nacionalnih interesa bošnjačkog naroda, i kako se mora politički dokazivati protiv vitalnih interesa hrvatskog naroda, što njemu vjerojatno i ne pada teško.

Podjela Bosne i Hercegovine na bošnjački i srpski teritorijalno-politički prostor, uz pretvaranje hrvatskog naroda u nacionalnu manjinu, bi zasigurno zadovoljilo političke ambicije ovog mladog Srbina, koji se ne zalaže za izjednačavanje konstitutivnosti svih naroda na cijelom prostoru BiH, primjerice Srba u Federaciji BiH, ili Bošnjaka i Hrvata u Republici Srpskoj, nego se zalaže za bošnjačku republiku na prostorima Federacije BiH, koja bi bila politički ekvivalent Republici Srpskoj.

Predsjednik SDP-a BiH, Zlatko Lagumdžija, je kroz projekt Zapadne Njemačke u Federaciji BiH jasno definirao kako će njegova zapadnobošnjačka strana Bosne i Hercegovine (koja je definirana u Bošnjačkom institutu, čiji je on predsjednik), pronalazeći Srbe poput Saše Magazinovića i Svetozara Pudarića, uspostaviti iste odnose u Federaciji BiH kakve je uspostavila Republika Srpska prema Bošnjacima u Republici Srpskoj, što u potpunosti odgovara dogovorima Alije Izetbegovića i Radovana Karadžića o podjeli Bosne i Hercegovine na dva dijela – srpski i bošnjački.

Zastupnik Parlamentarne skupštine BiH, Saša Magazinović, vrlo dobro zna kako opstanak Republike Srpske ovisi isključivo o zadovoljavanju bošnjačkih političkih interesa u Federaciji BiH, i stoga nas nimalo ne čudi što se upravo on, kao politički Srbin, prvi usprotivio kanalu na hrvatskom jeziku, odnosno temeljnom pravu hrvatskog naroda u BiH na informiranje i obrazovanje na svom jeziku. I Zlatku Lagumdžiji i Saši Magazinoviću je kristalno jasno kako je dokidanje temeljnih prava jednom narodu, put ka dokidanju konstitutivnosti tog naroda.

Nadahnut Memorandumom 2 Srpske akademije nauka i umjetnosti, koji je napisan pod brižnom palicom Dobrice Ćosića, Saša Magazinović je osjetio priliku kako je Sarajevu umjesto Vojislava Šešelja potreban novi vojvoda koji će negirati postojanje hrvatskog naroda, a samim tim i hrvatskog jezika, stoga ovom prilikom mi, hrvatski branitelji u BiH, danas, 10. travnja 2014. poručujemo vojvodi Magazinoviću kako je car gol i da može slobodno početi puštati bradu.

P.S. Vojvodo Aleksandre, čisto informativno nas zanima, jesu li Vaši preci bili u partizanskom ili u četničkom antifašističkom pokretu?

KOORDINACIJA UDRUGA PROIZIŠLIH
IZ DOMOVINSKOG RATA

pogled.ba

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Kolumne

Metastaza velikosrpskoga karcinoma

Objavljeno

na

Objavio

Učinkovit lijek protiv karcinoma velikosrpstva pronađen je 1995. godine u mjesecu kolovozu, a on može i danas liječiti, samo kad se s nezaraženoga tkiva hrvatske vlasti odstrani bolesno velikosrpsko tkivo, čijim bi metastazama mogao biti doveden u pitanje cjelokupni život suverene hrvatske države

Nakon poruke glasnogovornika Srpske pravoslavne crkve Irineja Bulovića kako SPC ne će više podupirati dijalog Beograda i Prištine, jer prostor Kosova smatra dijelom srbijanske države, susjedne će se države ozbiljnije pozabaviti najavljenim donošenjem t. zv. Deklaracija o opstanku srpske nacije i ponovnim buđenjem velikosrpskoga karcinoma.

Tim će budućim dokumentom Srbija i Republika Srpska navodno štititi prava Srba na uporabu srpskog jezika i ćiriličnog pisma, proučavanje i njegovanje srpske kulture, proučavanje srpske povijesti i njegovanje tradicija te očuvanje kulturnog nasljeđa.

Naime, bački episkop Irinej smatra kako je Zapad postao politički neučinkovit te da Srbija glede Kosova stvar treba preuzeti u svoje ruke, a to će joj omogućiti održavanje srbijanskoga referenduma o Kosovu. Kosovo je, naime, samo prva dionica u povratku u povratku pod jurisdikciju srpske države.

Na taj način ne samo da SPC ignorira međunarodne dogovore, nego ona priprema i politički teren za buduće zaposjedanje kosovske države.

U tom smislu i t .zv Deklaracija o opstanku srpske nacije samo je okvir za novu velikosrpsku ekspanziju. Naravno, u međunarodnim okolnostima koje će biti prikladnije novom osvajanju.

Što znači ta zaštita proučavanja srpske povijesti i kulture, najbolje svjedoče srbijanski udžbenici, u kojima se današnji naraštaji školaraca podučavaju kako su, bez obzira na svoja nacionalna imena, zapravo muslimani i katolici u BiH i Hrvatskoj Srbi, samo što toga oni još uvijek nisu svjesni.

Naime, muslimani i katolici, za razliku od pravoslavnih u Hrvatskoj, BiH i Crnoj Gori nisu navodno sačuvali svoju srpsku nacionalnu svijest.

Kao nadopuna školskom programu, SPC već skoro dvadesetak godina poslije srbijanskih ratnih poraza u svim poslanicama svojih patrijarha ne želi priznati hrvatsku državu pa čestitke blagdana pravoslavnim vjernicima upućuje u Dalmaciju, Rijeku, Liku, Banovinu, Kordun, Slavoniju i Hrvatsku.

Tako bi se u kontekstu prihvaćanja Deklaracije politički program mogao odnositi ponajprije na održavanje svijesti već osviještenih Srba kako bi se na temelju usvojenih znanja mogli uspješnije boriti za očuvanje svojih zemalja. U radikalnijem slučaju program iz Deklaracije mogao bi se provoditi i na dijelove još uvijek neosviještenoga srpstva, koje srbijanske prosvjetne vlasti prepoznaju pod t. zv. regionalnim imenima kao što su Hrvati, Bošnjaci i Crnogorci.

U sklopu jezično-političkih projekata, kojima se na tragu velikosrpskoga programa Vuka Karadžića iz 19. stoljeća sve štokavce proglašava Srbima, nastala je i nedavna sarajevska Deklaracija o t. zv. zajedničkom jeziku, koja na političkoj razini, poput srbijanskih udžbenika, niječe hrvatski, crnogorski i bošnjački jezik.

Za razliku od jezikoslovnih projekata, srbijanske vlasti uz pomoć svojih agenata u Hrvatskoj gotovo svakodnevno manifestiraju moć političkim projektima.

Tako je nedavno u Rijeci obilježena navodno 300. godišnjica nazočnost pravoslavlja. U sklopu velikosrpskoga projekta što ga promiče SPC ovaj je put, nakon nedavnoga promicanja odcjepljenja Istre od Hrvatske, odabrana Rijeka, kao posebna regija, u kojoj eto pravoslavlje stoluje tri stoljeća.

Kako bi se pak omalovažilo hrvatsko stradanje tijekom srbijanske agresije u gradu Vukovaru, nedavno je, na dan pogibije zapovjednika vukovarske obrane generala Blage Zadre, bio dogovoren i nogometni susret lokalne srpske momčadi iz Vukovara s beogradskom Crvenom zvijezdom.

Sličan karakter političkoga omalovažavanja ili pak nijekanja hrvatske borbe imaju izmišljene obljetnice t. zv. stradanja Srba, poput nedavno manifestativne komemoracije za navodno stradanje t. zv. kozaračke djece u Sisku.

Sve je to manje-više poznato hrvatskoj javnosti, nu unatoč tomu, ni Državno odvjetništvo, ni redarstvo, a ni političke strukture ne reagiraju na ta širenja lažnih vijesti, kojima je već desetljeće i pol podvrgnuta hrvatska javnost.

Nasuprot tomu i represivni aparat i Državno odvjetništvo još se uvijek trude goniti hrvatske branitelje optužene da su navodno počinili zločine protiv Srba.

Učinkovit lijek protiv karcinoma velikosrpstva pronađen je 1995. godine u mjesecu kolovozu, a on može i danas liječiti, samo kad se s nezaraženoga tkiva hrvatske vlasti odstrani bolesno velikosrpsko tkivo, čijim bi metastazama mogao biti doveden u pitanje cjelokupni život suverene hrvatske države.

Ivan Svićušić/Hrvatsko slovo

facebook komentari

Nastavi čitati

Hrvatska

Todorić javio policiji: Sutra se vraćam u Hrvatsku

Objavljeno

na

Objavio

U četvrtak sam u Zagrebu, poručio je policiji Ivica Todorić, doznaju 24 sata iz izvora bliskih istrazi. Javio im se na broj koji je ostavio svom odvjetniku.

Ante Todorić navodno je već krenuo u Hrvatsku te bi i on sutra tijekom dana trebao stići u Zagreb.

Odluka o istražnom zatvoru osumnjičenima u slučaju Agrokor trebala bi biti objavljena u 19,30 sati, doznaje se na zagrebačkom Županijskom sudu.

Nešto prije podneva 12 uhićenih dovedeni su pred suca istrage Zorana Luburića koji bi trebao odlučiti o zahtjevu da se uhićenima, ali i nedostupnima Ivici, Anti i Ivanu Todoriću odredi istražni zatvor.

Njihovi odvjetnici najavili su prije ročišta da će umjesto zatvora predložiti određivanje zamjenskih blažih mjera. U prvom redu se radi o zabrani pristupa svjedocima, s obzirom da je tužiteljstvo kao glavni razlog pritvaranja navelo upravo opasnost od ometanja kaznenog postupka utjecajem na svjedoke, vještake i sudionike postupka.

Odvjetnik Piruške Canjuge, Anto Nobilo, kazao je da će sucu istrage, uz zabranu pristupa svjedocima predložiti i mjeru zabrane napuštanja doma te da će s obzirom na nedavne izmjene zakona pokušati mijenjati postojeću praksu.

I odvjetnik Ivana Crnjca, Ljubo Pavasović Visković, podsjetio je da u hrvatskom zakonodavstvu postoji i mogućnost pritvora u domu koji se rijetko koristi.

Posljednjim izmjenama Zakona o kaznenom postupku otežana je, primjerice, mogućnost izlaska na slobodu uz jamčevinu koja se sada može odrediti jedino ako se pritvor traži zbog opasnosti od bijega.

Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo je na svojoj internetskoj stranici izvijestilo da je odluku o istražnom zatvoru donijelo nakon ispitivanja 12 od ukupno 15 osumnjičenih u ovom slučaju, a ističu i da im je troje osumnjičenih nedostupno. Uz osnivača koncerna Agrokor Ivicu Todorića nedostupni su i njegovi sinovi Ante i Ivan čiji su odvjetnici u više navrata tvrdili da nisu u bijegu te da će se na poziv vratiti u Hrvatsku.

Uz Todorića i sinove, koji nisu u Hrvatskoj, u slučaju Agrokor su osumnjičeni i u ponedjeljak uhićeni Alojzije Pandžić, Damir Kuštrak, Hrvoje Balent, Ivica Crnjac, Olivio Discordia, Marijan Alagušić, Sanja Hrstić, Mislav Galić, Tomislav Lučić, Piruška Canjuga, Ljerka Puljić i Ivica Sertić. Svi su bili članovi uprave ili nadzornog odbora u Agrokoru, dok su Discordia i Hrstić zaposlenici revizorske kuće Baker Tilly koja je radila revizorska izvješća za Agrokor.

Odvjetnik Ante Todorića i prilikom dolaska na sud je ponovio da njegov branjenik dolazi u Hrvatsku te da ga je policija kontaktirala na britanski broj telefona koji su im ranije ustupili.

Svi osumnjičeni terete se za više kaznenih djela protiv gospodarstva i kaznena djela krivotvorenja, odnosno za zlouporabe u gospodarskom poslovanju, krivotvorenje isprava i nezakonito vođenje poslovnih knjiga.

facebook komentari

Nastavi čitati