Pratite nas

Reagiranja

Otvoreno pismo članovima kluba zastupnika MOST-a

Objavljeno

na

Poštovani,

Vjerujem kako ste dobro informirani o aferi HAVC i o načinu na koji je tijelo zaduženo za nadzor nad zakonitošću rada u HAVC-u, UO HAVC-a prikrivao kriminal u HAVC-u.

Više nadzora nad zakonitošću rada u HAVC-u dokazalo je najteža kršenja zakona , njih više od stotine!

UO HAVC-a, suprotno zahtjevu nadležnog ministarstva nije smijenilo ravnatelja.

To se od njih nije ni moglo očekivati, jer članovi UO suprotno zakonu, ali i elementarnom moralu, od HAVC-a primaju milijune kuna preko svojih udruga, tvrtki i članova obitelji!

O tome smo Vam pisali i poslali dokumente.

Jučer se dogodio skandal nezabilježen u demokratskim zemljama svijeta.

Za ministricu kulture predložena je, uprkos dokazima, članica UO HAVC-a Nina Obuljen.

Pozivamo Vas, zastupnike MOST-a, koji je u kampanji istaknuo nultu toleranciju na korupciju i kriminal da ne podržite kandidatkinju Obuljen.

Prije nego što dignete ruku za Ninu Obuljen, pozivamo vas da pročitate nalaze nadzora nad zakonitošću rada HAVC-a. Svi su javno dostupni, a mi vam šaljemo samo mali dio koji je više nego dovoljan da donesete svoje zaključke.

Također javno vas pozivamo da odmah, danas, napravite uvid u nalaz Državne revizije nad radom HAVC-a koji je u radu, a koji je također potpuno negativan sa više desetaka kršenja zakona i protuzakonitih milijunskih isplata. To navodimo jer će se on pokušati sakriti od javnosti, da bi ga netko mogao u danima koji slijede možda pokušati “preraditi” .

Dana 08.travnja 2016. godine Uprava za pravne i financijske poslove, Sektor za normativne i upravno pravne poslove Ministarstva kulture, sukladno čl. 19. i 20. Zakona o audiovizualnoj djelatnosti sačinila je Izvješće o provedenom nadzoru nad zakonitošću rada HAVC-a, pod brojem KLASA: 612-01/16-01/0035, Ur broj 532-06-01-01/6-16-3. Tom prilikom su utvrđene slijedeće nezakonitosti i nepravilnosti:

 1. Nezakonito isplaćivanje dodatka na plaći voditeljima Odjela HAVC-a u vremenskom razdoblju od 01.06.2014.g. do 08.04.2016.g.
 2. Nezakonito isplaćivanje plaće od 01.01. 2012.g. do 08.04.2016.g. voditeljici Odjela Media desk.
 3. Nezakonit ugovor ravnatelja Hrvoja Hribara od 05.12.2014.g. gdje je sam u ugovor ugradio članak po kojem ima pravo na naknadu od 6 mjesečnih bruto  plaća(!) prije prestanka radnog odnosa.
 4. Neusklađenost Statuta, Pravilnika, sistematizacije, koeficijenata složenosti poslova sa pravnim propisima.
 5. Nezakonita isplata stimulacija za vremensko razdoblje od 2011. do 2015.g koje su dobivane temeljem odluke ravnatelja Hribara, što je protivno odredbama Zakona o plaćama u javnim službama.
 6. Nedonošenje Pravilnika o računovodstvenom i financijskom poslovanju jer je to zakonska obveza HAVC-a od osnivanja 2008.g.
 7. Čitav niz nezakonitosti u dodijeli više desetaka milijuna kuna na javnim pozivima suprotno čl. 21. Zakona o audiovizualnim djelatnostima, u kojem su sudjelovali članovi Hrvatskog audiovizualnog vijeća Zrinko Ogresta, Silvestar Kolbas, Mima Simić i Teodor Celakoski, te članovi Upravnog odbora HAVC-a Hrvoje Turković, Darija Kulenović Gudan te predsjednica AV Vijeća Vera Robić Škarica, kao i ravnatelj Hrvoje Hribar. Radi se o javnim pozivima gdje je utvrđeno da su članovi UO HAVC-a, ravnatelj i članovi te predsjednica AV Vijeća sami sebi, svojim poduzećima, svojim supružnicima, svojoj djeci i svojim udrugama na javnim pozivima dijelili novac suprotno navedenom čl.21. Zakona o audiovizualnim djelatnostima. Veći dio nepravilnosti i nezakonitosti  utvrđen je u vrijeme kad je i Nina Obuljen bila članica UO HAVC-a.

Također Ministarstvo financija je provelo u vremenskom razdoblju od 25.02. do 05.03.2013.g. proračunski nadzor nad HAVC-om te utvrdilo da suprotno članku 36. Zakona o audiovizualnim djelatnostima Hrvoje Hribar nije naplatio potraživanja od obveznika za financiranje audiovizualnih djelatnosti u iznosu od 42.216.405,88 kuna, ostvario je manjak prihoda u iznosu od 10.230.402,29 kuna, nenamjenski utrošio daljnjih 141.227,06 kuna, te postupio protivno odredbama Zakona o javnoj nabavi za usluge u pokretnoj elektroničkoj komunikacijskoj mreži za koje je potrošio 123.344,39 kuna, kao i za sustav za upravljanje bazom podataka koji je platio 389.060,28 kuna! O navedenom je sastavljen Zapisnik o obavljenom proračunskom nadzoru u HAVC-u od 21.06.2013.g. u Ministarstvu financija, koje ga kao i Ministarstvo kulture posjeduje.

Znači li prijedlog imenovanja za ministricu kulture da HDZ vrši pritisak da se ti negativni nalazi nekako prerade, da državna tijela zažmire na kriminal u HAVC-u i kršenja Zakona, jer iz UO HAVC-a dolazi  osobna prijateljica, kandidatkinja za ministricu Nina Obuljen? Sada se vrši veliki pritisak na ljude koji su izradili te nalaze da ih preprave u pozitivne! To neće proći, sve će biti dano javnosti na uvid! Radi se o NAJNEGATIVNIJIM NALAZIMA IKADA, KOJI SVOJOM KONTINUIRANOŠĆU U KRIMINALU I NEPOSTUPANJU ODGOVORNIH ZASTRAŠUJU!

Zar prijedlogom njenog imenovanja i javnom podrškom osobi koja javno izgovara neistine kako u HAVC-u  nema kriminala, mandatar ne vrši  pritisak na nadležna tijela da nekako prikriju već do sada utvrđene stotine primjera kršenja Zakona? Ili?

Mandataru su ti nalazi poznati. Ali, mandatar kaže da Ninu Obuljen treba odvojiti od poslovanja HAVC-a ?

Pa ona je tamo bila članica Upravnog odbora kada su se desetinama puta kršili hrvatski zakoni.

I bila obvezana nalazima nadzora Ministarstva kulture smijeniti Hribara.

Pogledajte članak iz VL od 9.lipnja og., kojim  Ministar kulture potvrđuje kako je od UO HAVC-a zbog kršenja zakona u HAVC-u, što je UTVRDIO NADZOR MINISTARSTVA KULTURE, zatražio ODGOVORNO POSTUPANJE – SMJENU RAVNATELJA! Pogledajte dokumente koje smo vam ranije poslali sa citatima iz više NEGATIVNIH NALAZA NADZORA! Pa tko se usudi tako manipulirati voljom hrvatskih građana?

Umjesto smjene ravnatelja HAVC-a , sada članica UO HAVC-a smjenjuje ministra kulture!

To je, očito, pozadina i pravi razlog odlaska ministra kulture!

Manadatar kaže kako će prvi zadatak Nine Obuljen, ako postane ministrica biti da istraži kriminal u HAVC-u i kazni one koji ga čine? Pa kako bi ona takvo što učinila, kada bi tako presudila ne samo samoj sebi, nego i mandataru , jer manadatar a posredno i HDZ stoje iza osobe koja je kriminal i kršenja zakona u HAVC-u dopustila?

Ovaj slučaj je najveći skandal u Hrvatskoj ikada!

Jer osim promoviranja osobe koja je odgovorna za prikrivanje dokazanih kršenja zakona u HAVC-u, na ovaj način mandatar hrvatske vlade vrši pritisak na sve da se prikrije kriminal u HAVC-u i promovira one koji ga cijelo vrijeme pokrivaju!

Bilo bi to, kao da nekog tko krši zakone stavimo da bude ministar policije i sa te pozicije sankcionira sebe i one sa kojima je do jučer kršio zakone!

Znači li sve ovo kako se sudbina ove Vlade veže uz kriminal u HAVC-u?

Hoće li Vlada podnijeti ostavku, kada još neka institucija, nakon njih toliko do sada, utvrdi da se u HAVC-u krši Zakon, obzirom da ste za ministricu predložili članicu UO HAVC-a, čija je zakonska obaveza bila da spriječi i sankcionira kriminal u HAVC-u? Ili će Vlada vršiti pritisak na sva tijela da nekako urede nalaze da sada budu pozitivni?

Nagrađuje li mandatar Ninu Obuljen zbog njihovog privatnog odnosa i zbog privatnog odnosa sa kojim se kandidatkinja Obuljen hvali, baš kao i vodstvo HAVC-a, a žmiri na kriminal i negativne nalaze nadzora? Je li je takvo što prihvatljivo?

Kako je moguće i da mandatar jedne europske zemlje postupa na taj način?

Istovremeno, ekipa iz HAVC-a svima nama poručuje kako im nitko ne može ništa, jer njihova osoba dolazi na čelo ministarstva kulture. Paralelno su pokušavali kupiti šutnju onih koji su govorili o kriminalu u HAVC-u  i počeli prijetiti.

Prijetiti, nama hrvatskim dragovoljcima.. u hrvatskoj državi za koju smo davali zdravlje i živote?

Sve ovo je neviđeni bezobrazluk i provokacija.

Protiv UO HAVC-a i ravnatelja HAVC-a podignuto je više kaznenih prijava koje su temeljene na dokumentima koje UO HAVC-a nije demantirao, nego samo najavio kaznenu prijavu protiv onih „zviždača“ koji su dokaze o kriminalu dostavili javnosti.

Prijedlog imenovanja gđe Obuljen ne možemo razumjeti nikako drugačije nego kao podršku kriminalu i drsku  provokaciju.

Je li prijedlog za imenovanje Nine Obuljen znači kako mandatar daje podršku:

 • djelovanju Nine Obuljen u HAVC-u,
 • Osobama koje financiraju i promoviraju hrvatskim novcem antihrvatske pamflete,
 • Osobama koje drsko obmanjuju cijelu javnost da se u HAVC-u ne krše hrvatski zakoni, iako su nalazi nadzora dospjeli u javnost – a oni dokazuju više od 100 slučajeva kršenja Zakona!
 • Osobama koje se hvale da to sve mogu jer su privatno u bliskim odnosima sa mandatarom?

Molimo Vas pozovite mandatara i klub HDZ-a da prijedlog imenovanja kompromitirane osobe povuče, kako bi se izbjegle sve posljedice koje će uslijediti.

Je li prijedlog imenovanja gđe Obuljen  primjerice znači da mandatar preuzima odgovornost za posljedice kršenja zakona i kaznenih djela počinjenih u HAVC-u, ali i enormne, nesagledive štete za RH?

Je li  prijedlog znači da podržavate rad UO HAVC-a i to da je HAVC, nakon mandatarove javne podrške članici UO HAVC-a Nini Obuljen, producentu pamfleta „15 minuta-Masakr u Dvoru“ ponovo, protuzakonito dao novac? Taj recidiv, izravna je posljedica podrške Nini Obuljen.

Pozivam vas da se zajedno suprotstavimo organiziranom kriminalu.

Hrvatska, kao europska država ne može i ne smije davati podršku osobama koje su na bilo koji način umiješane u kriminal i prikrivanje kriminala.

Nakon svega ovoga, nitko od zastupnika ne može reći da nije znao.

Je li je Hrvatska za koju smo se borili i ginuli ova Hrvatska u kojoj mandatar vlade zamjenjuje one koji su se borili protiv kršenja zakona sa onima koji su kršenje zakona prikrivali? I zar je u Hrvatskoj samo takva osoba moguća ministrica kulture koju HDZ može pronaći? Pozivamo vas da štetu spriječite dok nije prekasno. U suprotnom, mi ćemo ovu borbu nastaviti, a Vas sve molimo da upitate sebe poštovani zastupnici – a čime smo svi mi zaslužili da nas netko u državi Hrvatskoj gazi i ponižava? Budite ono što promovirate –  pravi, pošteni ljudi koji se bore za ono što vrijedi!

Za Koordinaciju braniteljskih i stradalničkih udruga iz Domovinskog rata

Zorica Gregurić

Zagreb, 19. Listopada 2016. godine

Otvoreno pismo članovima kluba zastupnika HDZ-a

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Reagiranja

Mladen Pavković: U Pazinu su hrvatsku Predsjednicu dočekali i ispratili partizanskim pjesmama

Objavljeno

na

Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović nije se nadala da će na svečanoj sjednici Skupštine Istarske županije u Pazinu (25. rujna 2017.) doživjeti zvižduk za zviždukom.

I to od koga? Od onih koji Hrvatskoj drže lekcije o antifašizmu! Sram ih može biti!

Zviždali su Predsjednici samo na spomen katoličkog svećenstva i Katoličke crkve u Hrvata. Oni priznaju za „Boga“ samo Tita, partiju i komunizam. I dalje se ponašaju „crno bijelo“. Partizani, Tito i komunisti uvijek su bili dobri i pošteni, a svi drugi, a najviše Hrvati, – „ovce za klanje“! E, stanite malo vi koji nikada niste trpjeli Hrvate i Hrvatsku (svaka čast iznimkama), kojima je „svetinja“ Josipović, Mesić i Rade Šerbedžija, osvježite se  hladnom vodom i pogledajte gdje živite? Još ste uvijek u Hrvatskoj, iako neprestano težite nekakvoj imaginarnoj Republici, na čelu s nekakvim Jakovčićem.

U svom govoru, Predsjednica je bila vrlo korektna, ali što to vrijedi kad je došla među ljude koji jedva čekaju da iskale svoj bijes na Hrvate i Hrvatsku, na sve ono što nema veze s bivšom, propalom Jugoslavijom. Pljeskali su samo kad se u dvorani spomenulo Titovo ime. Čak su i skandirali jednom od najvećih komunističkih zločinaca. Istina, Tito je bio na čelu pobjedničke vojske do 1945., ali je isto tako, od završetka II. svjetskog rata, bio na čelu komunističkih krvnika koji su pobili na stotine tisuća nevinih Hrvata, među kojima je bio i veliki broj svećenika.

Na tom skupu ekstremnih ljevičara, komunista i Jugoslavena (svaka čast iznimkama) govorili su i Stjepan Mesić, Franjo Habulin, Valter Flego i drugi. Flego je, među ostalim „podučio“ i Predsjednicu da je „povijest učiteljica života“, ali da „neki još uvijek nisu ništa naučili iz nje i da je zato potrebno prisjećati se, ponavljati istinu, njegovati i baštiniti antifašizam“.

Tamošnji borci „iz 1941.“ nikako ne mogu gospođi Kolindi Grabar Kitarović oprostiti što im je tita iz svoje radne sobe poslala u ropotarnicu, ali to nije razlog da se i na ovakvim mjestima ponašaju bezobrazno i nekorektno, jer ipak je ona došla na njihov poziv i bila njihov gost. Stoga ne stoji, kako smo čuli, da su danas u Hrvatskoj u opasnosti i antifašisti i demokracija, a još manje da će, kako su rekli, „val revizionizma ustaštva potopiti sve ono što je Hrvatsku činilo kulturnom, razvijenom, civiliziranom i europskom državom“.

S obzirom da u Hrvatskoj nema niti je bilo ustaša nakon II. svjetskog rata, oni su ti koji preokreću povijest samo da ih nitko ne pita: o Golim Otocima, suđenjima bez suđenja, masovnim grobnicama od Vardara pa do Triglava, ali i gdje su bili u vrijeme srbijanske i ine agresije? (Svaka čast iznimkama.)

Dobro je da je predsjednica RH vidjela kako se ponašaju ti ljudi, da je „antifašista“ svakim danom sve više i da su sve glasniji u dozivanju onoga za što smo mislili da smo u hrvatskom obrambenom Domovinskome ratu pobijedili!

Spomenimo još da hrvatsku Predsjednicu nisu ispratili domoljubnim pjesmama, već onima koje dobro znaju, a koje su se pjevale maršalu, kao što je: „Druže Tito mi ti se kunemo!“

Mladen Pavković

facebook komentari

Nastavi čitati

Reagiranja

Đakić: Vučić je smiješan. Što on ima sa zakonom?

Objavljeno

na

Objavio

Kada se već činilo da će dugo očekivani Zakon o pravima hrvatskih branitelja, koji je ovih dana aklamacijom prihvaćen od svih političkih opcija u saborskom Odboru za veterane, biti naposljetku donesen konsenzsom i mirno, svoje primjedbe na zakon javno su iznijeli Milorad Pupovac i Aleksandar Vučić.

Ovaj potonji, srpski predsjednik, o Zakonu se referirao na marginama zasjedanja Opće skupštine UN-a u New Yorku.

– U tom zakonu, u jednom članku govori se o agresiji Srbije i dijela stanovnika Hrvatske. Takva definicija i unošenje u zakone… to je za nas izuzetno teško – kazao je Vučić u izjavi za Radio televiziju Srbije (RTS).

Istodobno, Pupovac je o zakonu govorio za Radio Beograd. – Predloženi zakon za nas nije prihvatljiv jer se stvari koje su bile dio ratnih propagandi nastoje sada ozakoniti u pogledu odnosa prema Srbiji i u pogledu odnosa prema BiH i Crnoj Gori – naveo je Pupovac dodajući kako “ne može biti dobro da se Hrvatska neprestano vraća, održava i zaoštrava ratnu priču”.

Za Večernji list je najprije komentirao ministar branitelja Tomo Medved koji je kratko poručio kako su “odredbe novog zakona temeljene na Deklaraciji o Domovinskom ratu”. No novi prijedlog zakona kroz formulaciju “agresiju na RH izvršile su Srbija, Crna Gora, JNA i paravojne postrojbe iz BiH uz pomoć velikog broja pripadnika srpske nacionalne manjine u RH”, preciznije i šire imenuje sve agresore, s naglaskom na “veliki broj” Srba, dok Deklaracija ne spominje BiH te navodi oružanu pobunu tek “dijela srpskog pučanstva”, što je Pupovca i Vučića potaknulo na reakciju.

– Vučić je smiješan, što on ima sa Zakonom o hrvatskim braniteljima? Očito se boji naknade štete koju će Srbija prije ili kasnije morati platiti, koja se navodi u jednoj od pet pristupnih točaka Srbije u EU – kaže Josip Đakić (HDZ), predsjednik saborskog Odbora za ratne veterane.

– Što se tiče formulacije o “dijelu” ili “velikom dijelu” Srba koji su sudjelovali u agresiji i koja je za njih sporna, može se lako usporediti broj Srba koji je tada živio u Hrvatskoj i onaj koji se protiv nje borio. No činjenica je da je taj broj bio velik – kaže Đakić.

Član Odbora Zdravko Ronko (SDP) kaže pak kako podržava većinu članaka ovog zakona, no kako bi bilo točnije napisati da je dio srpske nacionalne manjine sudjelovao u agresiji, a ne “veliki broj” jer je dio Srba branio Hrvatsku.

Zastupnik Mosta Miro Bulj ima nedvosmislenu poruku za Vučića. – Je li broj bio velik ili nije, to Vučić najbolje zna, kao jedan od vođa pobune i pripadnik četničkih odreda. Bolje bi mu bilo da kaže gdje su naši nestali i da se bavi ratnom odštetom Hrvatskoj koja će ga koštati 40 milijardi eura. Sramota je da Vučić uopće komentira naš zakon, a da mu Pupovac suflira – zaključio je Miro Bulj. Dodao je i kako činjenica da su Srbi 90-ih okupirali trećinu Hrvatske dovoljno govori sama za sebe.

facebook komentari

Nastavi čitati