OTVORENO PISMO HRVATSKIM BRANITELJIMA I ZASTUPNICIMA U HRVATSKOM SABORU

2

OTVORENO PISMO HRVATSKIM BRANITELJIMA I ZASTUPNICIMA U HRVATSKOM SABORU DAMIRU KRSTIČEVIĆU, ŽELJKU GLASNOVIĆU, BRANIMIRU GLAVAŠU, ANTI KOTROMANOVIĆU I MIRI BULJU

Pomozimo živima, omogućimo hrvatskim braniteljima doživljenje prosječne životne dobi u Republici Hrvatskoj.

[ad id=”93788″]

Poštovana gospodo hrvatski branitelji i novoizabrani zastupnici Hrvatskog sabora,

obraćamo vam se u ime hrvatskih branitelja koji su vam u velikom broju dali svoj glas na parlamentarnim izborima, jer ste poznati hrvatski branitelji a to ste i isticali u predizbornoj kampanji.

Ako niste bili do sada upoznati s gorućim problemom hrvatskih branitelja, ukratko ćemo vas upoznati, a to je da hrvatski branitelji prerano umiru za razliku od opće populacije i to s prosječno navršenih 50,9 godina ( dok opća populacija u RH prosječno umire s navršenih 73 godine života ). Hrvatski branitelji umiru najviše od raznih oblika karcinoma, te srčanih i moždanih udara. Sve ovo je pokazala studija Ministarstva hrvatskih branitelja, koja je na opetovano traženje Koordinacije napokon u lipnju, 2012. g. analizirala smrtnost braniteljske populacije. Studija je pokazala da je od 1998 -2010 godine umrlo 24.249 hrvatskih branitelja ( podaci su uzeti na osnovu onih hrvatskih branitelja čije su obitelji zatražile od Ministarstva plaćanje pogreba i vojnih počasti, dok je nepoznat broj hrvatskih branitelja koji su umrli a njihove obitelji nisu tražile plaćanje pogreba i vojne počasti ).

Od 2010 do 31. 10. 2015. g. prema istim podacima Ministarstva umrlo je još 14.856 hrvatskih branitelja, što zajedno čini brojku od 39.105 hrvatskih branitelja umrlih od 1998. g.

Nakon alarmantnih podataka o smrtnosti braniteljske populacije Ministarstvo hrvatskih branitelja nije učinilo ništa kako bi preveniralo preranu smrtnost, osim pustih obećanja.

Zato su se na poticaj hrvatskih branitelja pokrenuli pojedini liječnici koji su željeli pomoći braniteljskoj populaciji da prerano ne umire, te pokrenuli javnozdravstveni projekt pod nazivom Na prvoj crti zdravlja koji će se baviti znanstvenim i edukativnim aktivnostima vezanim uz zdravlje hrvatskih branitelja.

U sklopu ovog projekta u Zagrebu se 4. i 5. prosinca 2015. u prostorijama Zagrebačkog instituta za kulturu zdravlja ( Kvaternikov trg 9 ) organizira simpozij pod geslom

Pomozimo živima –   Brinimo zajedno o zdravlju onih koji su stvarali našu domovinu, kao iskrenim činom domoljublja i čovječnosti, gdje će liječnička struka uz predstavnike braniteljskih i civilnih udruga govoriti o epidemiološkim pokazateljima vezanim uz zdravlja hrvatskih branitelja, fizičkom i psihosocijalnom zdravlju ove populacije, važnosti optimalne komunikacije sa i o hrvatskim braniteljima, edukativnim programima, a s posebnim naglaskom na dosadašnja iskustva dobre prakse te vizije razvoja novih programa na ovom području.

Smatramo da vi kao novoizabrani zastupnici morate biti na tom simpoziju, što više od vas tražimo da nazočite simpoziju, te se bolje upoznate s navedenom problematikom i načinima kako pomoći hrvatskim braniteljima da dožive prosječnu starost opće populacije, ponajviše vezano uz zakonsku regulativu koju vi možete inicirati u Hrvatskom saboru.

Poštovana gospodo, zatomite svoja politička uvjerenja i interese stranaka koje predstavljate, sjetite se svog zajedništva u hrvatskom domovinskom ratu, kad ste svi djelovali kao jedan, s istom svrhom i ciljem, sad je cilj drugi a to je Pomozimo živima, omogućimo hrvatskim braniteljima doživljenje prosječne životne dobi u Republici Hrvatskoj.

PREDSJEDAVAJUĆI RADNOG PREDSJEDNIŠTVA KOORDINACIJE

Tomislav Čolak

Kamenjar.com

facebook komentari

  • Stina Živac

    Pa to je većinom desno glasačko tijelo i po Milančetu je bolje da umre. Što se tiče HDZ-e nisam siguran ni da su oni nešto bolji prema borcima jer u tu stranku su involvirani svi komunisti koji se stide biti u SDP-i, a isto baštine i veličaju zločinca Titu i čeznu za nostalgičnim vremenima iz onoga doba. Najbolji primjer toga je HDZ BiH i upitajte komentatoricu Višnju Starešinu što misli o ex-komunistima u ovoj partiji.

  • ivica. soušek

    Svaka čast apelima, ali je stvarnost ovakova : 1. Kapitalizam jeDruštvenoEkonomska formacija kapitala u kojoj su i radnici trošak !? 2. Branitelji , a posebno oni koji ne rade, su ExtraTrošak !? 3. BolesniBranitelji su SuperExtra trošak !? 4. HDZ-ova vlast je prva , u nizu HR vlasti, nepriznavajućih Radničkih i Braniteljskih Općenitih , ljudskih, vrijednosti , pa je utopija tražiti , nakon 20-ak godina , od sadašnjih vlasti milost…prema braniteljima koji su odavno zaboravljeni ( jer je HR pamet kratka)…!? Dokaz : Dedakovića su napravile invalidom Francekove batine ( sudski dokazano ) pa se trošak povećao, a odnos već tada i definirao… !? Borković se sakrivao i nekako preživio dok su , istovremeno, Todorići cvali , kao što i danas cvatu …!? Branitelji su se vratili iz rata , na GO PATOS ( pretvorba od već 1993 g. na dalje..) !? 5. Kako će , gospodine, HR sa tristo milijardi KN izaći u susret vašim prijedlozima traženja ? Pa zar i slike Gotovine nisu skidane ( kao zločinačke slike ) dok je još bio neosuđen ) !? Zar Vi ne vidite što je država RH napravila svoim braniteljima i radnicima !? Zar ne vidite da ovdije nema LJUDI !? Da ih ima ,tražili bi , makar, odgovornost Franceka , Pupovca, Stanimirovića, Pusićke, Sanadera, Bajića …i inih, a ne da eventualno budu zadovoljni oslobađanjem Gotovine i naknadom jastrebu Mili iz svojega džepa opet…!? Zar ne vidite da Hrvatska može i nakon svega , biti država koju vode dirigirani slijepci !? Zašto ne tražite naplatu Ratne štete od agesora koji je zataškan…!? Razočaran sam i frustriran svoim vođama ! Toliko od Ive naive o bajkama i basnama.