Pratite nas

Reagiranja

Otvoreno pismo Mladena Pavkovića generalu Branimiru Glavašu

Objavljeno

na

Dragi generale,

sutra će se o vama pisati romani i snimati filmovi. Da ste kojim slučajem bili američki general i da ste tamo prošli samo djelić onoga što u Hrvatskoj doživljavate zadnjih desetak godina, kao istaknuti vojskovođa pobjedničke vojske, budite uvjereni da bi o tome već znao dobar dio svijeta. A ovako… vas hapse, zatvaraju, ponižavaju, kako se sjete.

No, dobro, osudili su vas i vi ste dobar dio kazne izdržali. Međutim, ako je suditi po onom za što su vas teretili, stječe se dojam da ste vi, kao hrvatski branitelj, dragovoljac, general Hrvatske vojske, jedan od najodlikovanijih hrvatskih ratnika – “glavni ratni zločinac”, pa ispada da vi niste branili Osijek i Slavoniju, već da ste tijekom hrvatskog Domovinskoga rata samo nanosili blato, prašinu i smrad na prvoj crti obrane.

Naime, ako ste vi ratni zločinac, kako vas sramno i neopravdano prikazuju, onda se postavlja pitanje: tko je u Osijeku u vrijeme rata ubio oko tisuću civila, muškaraca, žene i djece, tko je to ranio oko pet tisuća ljudi, tko je u ovome gradu srušio na stotine obiteljskih kuća, niz katoličkih crkava, dječjih vrtića, škola, gađao bolnicu, uništavao gospodarske i ine tvrtke, tko je zapravo napadao i bio agresor na Slavoniju, odnosno Hrvatsku?

Ne, to danas nitko ne pita, kao ni to: što bi se dogodilo s Hrvatskom da je pod vašim vodstvom Osijek pokleknuo, da su srpski agresori zauzeli ovaj grad, kao što su okupirali Vukovar?

Oni koji su zajedno s vama branili i obranili ovaj dio Hrvatske ne mogu se načuditi: zbog čega svi ti silni srpski agresorski vojnici, domaće izdajice, dezerteri i doušnici nisu ni problem ni predmet istraga? Kako to da ni jedan, ali baš ni jedan okupatorski general nije prošao ni desetinu ili bolje rečeno nikakvu životnu kalvariju koja bi se mogla usporediti s vašim progonom?

Kad je Haaški sud sudio hrvatskim generalima Gotovini i Markaču u prvo vrijeme svi smo govorili i pisali da je riječ o političkom sudu i da je taj sud nepravedan, pa čak i na strani agresora. Međutim, tek se danas vidi da su vas sudili u Hagu vi biste vjerojatno već odavno bili slobodan čovjek.

Nakon što su vas ponovno uhitili, po tko zna koji puta, najavili ste štrajk glađu. Kao što vidimo vi ne odustajete. Bojimo se za vaš život. Najlakše je reći “prekinite štrajk glađu”. No, mi ćemo prije istaknuti da bi se trebao i morao ispuniti vaš legitiman i legalan zahtjev da se branite sa slobode, da imate barem približno iste uvjete kao oni “preko”, odnosno da vas ne tretiraju gore od onih koji su napadali hrvatsku državu, rušili i klali.

Štrajkom glađu uništavate si zdravlje i život. “Oni” to nisu zaslužili, vjerujte. Ali, vi ste još jednom pokazali da ne bježite od istine, od lica pravde, ali da se ne možete pomiriti s nepravdom, tim više što mnogi znaju da je u vašem slučaju riječ o montiranom političkom procesu. Onaj tko je sve to dobrano smislio nije ni sanjao da će završiti iza rešetaka, a riječ je, među ostalim, o dr. Ivi Sanaderu, najvećem političkom cirkusantu i izdajniku u Hrvata.

Čudi nas da se jače ne čuje glas protivljenja od relativno velikog broja hrvatskih generala, čudi nas njihova “tišina”, kao da su se prepali, (svaka čast iznimkama), a u vrijeme rata nisu se bojali ni tenkova.

Stoga, pozivamo sve nadležne institucije da razmotre smisao i svrhu pritvaranja generala Branimira Glavaša, inače Junaka hrvatskog Domovinskoga rata.

A ako žele nekog pritvoriti i suditi, neka to učine s onima koji su čak bili i saborski zastupnici i koji su svojedobno pisali: “Nakon žestokih borbi konačno je palo i posljednje ustaško uporište u Vukovaru – vukovarska bolnica”, a ne da se takvi danas ismijavaju s ljudima koji su poput Glavaša bili – prvi kad je trebalo!

[ad id=”40551″]

Mladen Pavković

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Reagiranja

HASANBEGOVIĆ O ODLUCI USTAVNOG SUDA: ‘Ova odluka je povratak cenzure iz vremena komunizma’

Objavljeno

na

Objavio

“NDH bila nacistička i fašistička tvorevina”: Ustavni sud donio važnu i dalekosežnu odluku.

Hoće li se sada zabraniti knjige u kojima se iznose povijesne interpretacije suprostavljene odluci Ustavnog suda? Hoće li one biti proglašene protuustavnom literaturom, pita Hasanbegović

Vijeće za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima još nije dalo preporuke za tretman tih režima, a Ustavni sud već je jasno definirao NDH kao negaciju temeljnih vrednota ustavnog poretka Hrvatske.

Stoga je teško očekivati da bi Vijeće svojim preporukama, koje Vlada namjerava pretočiti u zakon, moglo ići ispod razine odluke Ustavnog suda kojom je poništena odluka Općinskog vijeća Čačinaca od 11. travnja 1997., a kojom je jedna ulica dobila naziv 10. travnja. Izdvojeno je mišljenje imao sudac Miroslav Šumanović, izabran prošle godine kao kandidat HDZ-a, koji smatra da nije na Ustavnom sudu da određuje povijesne istine i da ne postoji društveni konsenzus o karakteru NDH.

Prije desetak dana skupina povjesničara, među kojima je i Zlatko Hasanbegović, uputila je apel protiv propisivanja službene istine. Njega je dosad online potpisalo preko tisuću ljudi. Hasanbegović ističe da su htjeli upozoriti upravo na stvari kakva je odluka Ustavnog suda.

– Značajan dio ozbiljne srednjostrujaške historiografije krši tu odluku. Hoće li se sada zabraniti knjige u kojima se iznose povijesne interpretacije suprostavljene odluci Ustavnog suda? Hoće li one biti proglašene protuustavnom literaturom?

Ova odluka predstavlja poziv na povratak cenzure iz vremena komunizma. Moj bi stav bio jednak i da je Ustavni sud, skupina nekompetentnih ljudi izabranih temeljem političke trgovine, procjenjivao jugoslavenski komunizam. Pozivam premijera Plenkovića da raspusti Vijeće, jer je Ustavni sud već dao pravorijek, rekao nam je Hasanbegović.

Dakle, podizanje (vraćanje) biste Ive Lole Ribara i crvena zvijezda petokraka sukladne su ustavnim vrednotama hrvatske države. Za Dom spremni i Ulica 10. travnja nisu.
Još malo pa će i svi Hrvati koji su rođeni 10. travnja biti proglašeni protuustavnom kategorijom. Jadni smo, da jadniji ne možemo biti.

facebook komentari

Nastavi čitati

Reagiranja

Mladen Pavković: Dijele lekcije, a kad se upali svjetlo bježe kao miševi!

Objavljeno

na

Ovoga je dosta. U zadnje vrijeme relativno mnogi dijele lekcije hrvatskim braniteljima. Netko kaže da treba konačno  priznati i reći istinu, da nisu svi „branitelji“ bili branitelji! Zatim zamjeraju pojedinim udrugama proizašlim iz Domovinskog rata da se ponašaju i da svojim zahtjevima podsjećaju na SUBNOR, što izaziva osjećaj nelagode.

Zatim ističu da su pojedinci izmanipulirani, od političara i političkih stranaka, da se odnos društva prema njima značajno promijenio, u smislu da ih se drugačije doživljava i gleda, da su izgubili na dignitetu i zaslugama koje su neupitne. Uz to neki pišu da se mnogi branitelji još i danas srame „akcija“ u Savskoj, odnosno onog šatora i njihovih samozvanih lidera.

Nu, priznaju braniteljima da su oni ispred svih, jer su to zaslužili obranom Domovine narušenim zdravljem i izgubljenim životom.

Dakle, „oni su ispred svih“, ali moraju i trebaju biti poput ovčica. Nisu oni ti koji se trebaju buniti što njihova djeca nisu zaposlena, što dobar dio njih nema nikakvo zaposlenje, što neki već i kopaju po kantama za smeće ili „uživaju“ gledajući tajkune, odnosno njihovu imovinu koju su opljačkali dok su se oni borili. Ako se pobune, onda su „izmanipulirani“, onda je to tek „šačica“ ili mala skupina branitelja, koji predstavljaju sami sebe. Govore i da ima iznimno mnogo braniteljskih udruga, a ne vide da raznih humanitarnih, vinogradarskih, pčelarskih, konjskih, alkoholičarskih i tko zna kakvih sve ne ima daleko, daleko više. One im ne smetaju, jer nisu „izmanipulirane“ i jer među njima nema „lažnih“ članova!

Branitelji nisu mala djeca, pa da se svatko s njima može igrati kao s lutkama na koncu. Osim toga, što znači da nisu svi „branitelji“ branitelji? Branitelji su oni koji su stekli status branitelja. To bi isto tako bilo da netko kaže da su većina rukovoditelja firmi – „kriminalci“, pa da zbog toga „nitko“ ne želi kupovati njihovu robu. Druga je stvar što pretežno oni koji su rat proveli u podrumu „cijene branitelje“, ali ne i one koji su „branitelji“, a nisu branitelji. U tome je „kvaka“. Na taj način se naprosto vade zbog čega ne žele pomagati akcije branitelja, jer oni bi pomagali kad bi svi branitelji bili branitelji, ali kad među njima ima lažnih i sličnih (što oni znaju!), e onda ne bi. To su priče za malu djecu.

Branitelj je branitelj. I točka.

U zadnje vrijeme sve se češće čuje da pojedine braniteljske udruge podsjećaju na SUBNOR. To ih smeta. A ne smeta ih što istinske udruge SUBNOR-a još uvijek postoje, što su sve brojnije, i obilno su financirane državnim novcem, kao recimo četničke Novosti, pupovčev SNV i druge,  s ciljem da ruše sve što hrvatski diše!

Tko se od tih braniteljskih dušobrižnika bunio na srbijanske derneke koje svako malo priređuju razni  pupovci? Da, bune se, ali tako da ih nitko ne čuje.

A kad „zagrmi“ neka braniteljska udruga ili neki branitelj to „ne čuju“ ili se pak svim sredstvima negativno okreću prema tim ljudima i govore i pišu kako su „isti kao partizani“ ili „komunisti“ i tome slično.

Stoga, vi koji ste u vrijeme rata bili u mišjim rupama, koji ste u to vrijeme „studirali“  ili plesali  Žikina kola, koji ste se obogatili na grbači  hrvatskih dragovoljaca i stradalnika odite u tri „pm“ i ne dijelite nam lekcije!

Jaki ste samo kad je ugašeno svjetlo, a kad se upali nema vas nigdje!

Da to ste vi!

Mladen Pavković

facebook komentari

Nastavi čitati