Connect with us

Reagiranja

Otvoreno pismo Mladena Pavkovića predsjedniku Vlade Republike Srbije

Published

on

Vučiću, vi ste sebi najveći neprijatelj. Žalosno, ali je tako.

Gospodine Aleksandre Vučiću,

nakon što je čak i Europski parlament donio rezoluciju, o zasad, na žalost, neosuđenom balkanskom krvniku Vojislavu Šešelju, napokon ste otvoreno i jasno ponovno pokazali svoje pravo lice, tj. da ste i dalje na liniji Karlobag-Ogulin-Karlovac-Virovitica, za što ste se zajedno s Šešeljem i Nikolićem zalagali i u vrijeme Domovinskog rata.

U beogradskoj “Politici” (petak, 28. studenoga 2014.) među ostalim ste izjavili da je “Rezolucija Evropskog parlamenta uvredljiva za Srbiju”. To ste vjerojatno zaključili po tome da je cijela Europa na jednoj, a da ste vi na drugoj strani.

Međutim, kad se pročita vaš komentar na rezoluciju, umjesto da se pokrijete preko glave i priznate makar svoje greške iz Domovinskog rata, kad ste, kako kaže Šešelj, zajedno s njim i Nikolićem bili na prvim crtama agresije, vi i dalje nastavljate bitku za koju i sami znate da ćete je izgubiti ili bolje rečeno još se više osramotiti.

Dakle, u tom dnevnom listu vi ste uz ostalo izjavili: “Da li treba da hapsimo Šešelja zbog njegovih reči upućenih meni, ili Tomislavu Nikoliću, ili zbog onoga što je rekao o Zoranu Đinđiću? Zašto se u rezoluciji ne pominje Zoran Đinđić? Što niste doneli rezoluciju o nacisti Šimuniću, ili o Tompsonu i njegovim ustaškim pesmama, ili o Ante Gotovini, već su oni dočekivani kao heroji. Kakvo je to licemerje? Šta, mislite da ćemo da ćutimo, da ne smemo da odgovorimo? Mi ćemo da štitimo Srbiju, nećemo vam dati da je ponižavate lažima i neistinama.”

Eto, već po tome se lijepo vidi da vi šumom, a cijela Europa drumom. Hrvatskog nogometaša, reprezentativca, časnog i uvaženog Josipa “Joe” Šimunića nazivate nacistom!? A on još bio dijete (rođen 1978.) kad ste vi igrali u “reprezentaciji” agresorske Srbije! A, ako ne znate, a očito da ne znate, onda vas treba poučiti da je nacizam bila državna ideologija u Njemačkoj od dolaska NSDAP-a na vlast 1933. do vojnog poraza njemačke vojske 1945., kad je zabranjen u zemlji svog nastajanja. Međutim, Srbi su zajedno sa Crnom Gorom i zločinačkom JNA početkom devedesetih očito preuzeli “štafetu” od poražene Njemačke, pa su doživjeli to što su doživjeli. Nadalje, gospodine Vučiću, spominjete “kao grom iz vedrog neba” hrvatskog pjevača Marka Perkovića Thompsona i njegove “ustaške pjesme”! Kao prvo, ovaj je čovjek u vrijeme rata bio na suprotnoj strani od vas, Šešelja, Nikolića i sličnih. Vi ste bili srpski dragovoljci, a on – hrvatski. Vi ste napadali, a on se branio! No, o kakvim vi to ustaškim pjesmama govorite? U Hrvatskoj, vjerujte, nema većeg i značajnijeg pjevača domoljubnih pjesama, a one se umnogome razlikuju od “ustaških”, iako su u vrijeme rata svi Srbi za hrvatske branitelji govorili da su “ustaše”. Kad bi vam rekao da kažete barem jednu “ustašku” pjesmu koju je snimio Thompson, odnosno koju izvodi na svojim koncertima što biste odgovorili? Za vas su očito, na žalost, sve ustaške pjesme koje govore o obitelji, domovini i Bogu! A jedino takve su na repertoaru ovog iznimnog pjevača. Za vas je nacist i general Ante Gotovina, iako ga je Haaški sud oslobodio svih optužbi! Gotovina je, ako se ne sjećate, “sam” porazio pola četničke vojske, ali po vojničkim pravilima, nije bio kukavica, već Junak Domovinskoga rata! I on je po vama nacist jer je branio svoje! (Sic!).

Odgovarajući na pitanje o utjecaju rezolucije na odnose Srbije sa Hrvatskom, rekli ste:

  • “Želimo dobre odnose sa Hrvatskom, ali hvala im na svemu što su govorili. Jasno nam je šta misle o nama i šta nam žele. Srbija nije uništila nijednu latiničnu tablu, a imamo ih 10.000. Nemojte da nam predavanja o demokratiji i ljudskim pravima drže Hrvati, koji nisu u stanju da sačuvaju deset tabli na ćirilici.”

Vjerojatno mislite na “ćirilićne table” koje su postavljene po Vukovaru. Ne, nisu, gospodine Vučiću, Vukovarci protiv ćirilice, oni su protiv ćirilice koja je stigla na žalost i s vama, Šešeljem, Nikolićem, Kadijevićem, Miloševićem, Stanimirovićem, Šljivančaninom i drugima 1991. u Vukovar. Sjećate li se kako je izgledao taj grad i što je bilo s desetinama tisuća nevinih Hrvata 18. studenoga 1991.? Vi u Srbiji nemate ni jednu Ovčaru, a mi ih zasad imamo 145! Osim toga, ni jedan srpski ratni zločinac još uvijek, na žalost, nije odgovarao za razrušenu vukovarsku ratnu bolnicu, baš za ništa što se tiče zločina u ovome gradu, ali ni za zločine u Škabrnji i mnogim drugim gradovima i mjestima diljem Hrvatske. Pa, ako ste tako veliki “demokrata” što ne dozvolite da se barem na srpske koncentracijske logore u kojima su nakon okupacije Vukovara mučeni i ubijani Hrvati (a bili su po cijeloj Srbiji) postave spomen-ploče na ćirilici i latinici? Kad bi se to i dogodilo, recite iskreno, kako dugo i koliko bi ih uspjeli sačuvati?

A što se tiče dosadašnjih odnosa Hrvatske sa Srbijom ne možete reći da nisu bili dobri. U želji za tim poglavito je prednjačio i prednjači predsjednik RH Ivo Josipović.

Vi bi, gospodine premjeru, sve Hrvate koji su sudjelovali u obrani svoje Domovine strpali u Haag, na robiju. A na pitanje, kad bi Haag naredio da Šešelj bude uhićen, kažete:

  • “Ne primam naređenja od Haga, niko sa mnom tako ne razgovara. Predsjedniku vlade samo narod Srbije može da izda naređenja.”

Šešelj vam je u tom istom listu ovako odgovorio: “Moguće je da Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić odluče da me na silu isporuče. U tom slučaju moraju da me uhapse i vode sudski postupak koji traje minimalno 14 dana. Ja se tome radujem, da me moji (čujte sad ovo!) glavni saučesnici u svim eventualnim ratnim zločinima i zločinima protiv čovečnosti hapse i isporučuju Tribunalu. Šta bi čovek više od toga mogao da poželi”, rekao je.

Dakle, već i s toga je više nego jasno da vam nisu Hrvati najveći neprijatelji, već da ih itekako imate i u svojoj blizini. Pa, prvo se obračunajte s njima… Baš u tome, kako ne vidite, ide vam u prilog i donesena rezolucija, koja je snažno osudila Šešeljevu patološku retoriku, poticanje na mržnju i pokušaj sabotiranja europskog puta Srbije.

No, rezolucija nije donijeta, kako vi tvrdite, zbog predstojećih predsjedničkih izbora u Hrvatskoj, jer da je tome tako onda bi to bilo, slažemo se s vama, – neodgovorno. Prije bi bila neodgovorna vaša izjava da je Europski parlament u povodu Rezolucije o Šešelju “izašao u susret mržnji i ksenofobiji”.

Stoga, gospodine Vučiću, kako god okrenuli, vi ste ipak sebi najveći – neprijatelj.

Mladen Pavković

predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.)

facebook komentari

Continue Reading
Advertisement
Comments

Reagiranja

MILJAVAC: “U stvaranju je Memorandum 3, a Srbi nikako ne odustaju od ovog prostora”

Published

on

By

Uoči posljednjih priprema za svečanost ‘Sloboda 2017.’ u povodu dana oslobođenja Beograda u Drugom svjetskom ratu predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je kako Srbija polako, ali sigurno jača borbenu i vatrenu moć svoje vojske te najavio je i da Srbiji iduće godine stiže još šest helikoptera.

U sklopu priprema za svečanost ‘Sloboda 2017.’ Vučić je izjavio kako Srbija nabavkom novih deset MiG-ova 29 ima snagu u zraku kakvu nemaju sve zemlje bivše Jugoslavije zajedno.

General Pavao Miljavac potvrdio je kako je MiG 29 snažan zrakoplov, no kako ne znamo kako je opremljen. “Treba saznati s kojim je radarskim,  raketnim sustavom i obrambenim sustavom opremljen”, rekao je general za Direktno.hr i dodao kako je jedino za sad sigurno da su ojačali zrakoplovstvo i da to treba respektirati.

Međutim, general Miljavac ističe da je izjava Aleksandra Vučića malo pretjerana. “Naše Ministarstvo obrane sada nabavlja zrakoplove i Srbija neće dugo biti dominanta u zraku nigdje osim u možda u Makedoniji. Mađari imaju Gripene, ako se ne varam Rumunji su naručili 26 komada F 16 s modernom elektronikom, tako da izjava o jakom zrakoplovstvu ni sad ne drži vodu, a uskoro uopće neće”.

Miljavac je poslao i znakovitu poruku.

“U stvaranju je Memorandum 3, a Srbi nikako ne odustaju od ovog prostora. Uvijek su imali potporu svojih akademika i vojnih stručnjaka u tim težnjama te samo pronalaze nove načine da izmišljaju nove probleme kako bi djelovali. Čak i događaji koji su se nedavno događali kod nas imaju potporu izvana, a koliko će ta djelovanja biti uspješna i koliko će to biti prepoznato ovisi o onima koji vode državu sada i oni koji su odgovorni za sigurnost države”, upozorava general Miljavac te dodaje kako se jako malo stvari u visokoj politici i međunarodnim odnosima događaju slučajno.

Miljavac napominje da Hrvatska mora biti na oprezu jer stvari se ne poboljšavaju u odnosima sa Srbijom već se s novim tezama i problemima dodatno kompliciraju.

“Teza o građanskom ratu koju je izrekao ministar obrane Republike Srbije u Hrvatskoj pokušaj je izvrtanja istine o Srbiji na ovim prostorima, a sa zakonom o međunarodnoj juridistikciji pokušaj je pretvaranja Srbije u moralnu vertikalu koja želi na ostale prebaciti dio svoje krivice.”

General Miljavac napominje da odnosi nisu više jednostavni i da će se dodatno komplicirati, a da je sve to dio jednog hibridnog rata. “U parlamentu se tijekom rasprave o nabavci zrakoplova moglo čuti kako je potrebnije financirati znanost, no kako može znanost na grubu silu odgovoriti.  Već smo iskusili rat, platili veliku cijenu upravo zbog toga što nismo imali s čime se braniti”, rekao je Miljavac, piše Direktno.hr

Vučić: Srbiju više nitko ne može nekažnjeno napasti

facebook komentari

Continue Reading

Reagiranja

Odgovor predsjednika Vlade Plenkovića slovenskom premijeru Ceraru

Published

on

By

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković odgovorio je predsjedniku Vlade Republike Slovenije Miri Ceraru te zahvalio na pismu upućenom 16. listopada ove godine.

U odgovoru predsjednika Vlade Plenkovića navodi se:

“U pismu potvrđenu privrženost  Slovenije dobrosusjedskim odnosima i dijalogu s Hrvatskom, što u potpunosti zrcali i već poznata hrvatska stajališta, vidim kao dobar temelj za nastavak našeg dijaloga započetog prigodom susreta u Ljubljani 12. srpnja ove godine.

Koristim stoga ovu prigodu ponovno Vas pozvati u Zagreb, kako bismo, slijedom već ranije obavljenih priprema, održali naš idući sastanak u terminu koji bi nam zajednički odgovarao.

Slovenska stajališta o arbitražnom postupku i arbitražnoj odluci dobro su mi poznata kao što sam siguran da su Vama poznata hrvatska stajališta o tome.

No, razlika u polaznim stajalištima ne bi nas trebala priječiti da u konstruktivnom ozračju, u duhu partnerstva i međusobnog razumijevanja, pronađemo konkretna rješenja koja bi bila u interesu i na korist naših dviju država i naša dva naroda.

Predlažem stoga da na našem sastanku raspravimo sva otvorena pitanja između naših dviju država, uključujući i pitanje granice”, stoji u odgovoru predsjednika Vlade Republike Hrvatske  slovenskom kolegi.

Cerar u pismu Plenkoviću predložio osnivanje povjerenstva za demarkaciju granice

facebook komentari

Continue Reading