Otvoreno pismo Mladena Pavkovića predsjedniku Vlade Republike Srbije

6

Vučiću, vi ste sebi najveći neprijatelj. Žalosno, ali je tako.

Gospodine Aleksandre Vučiću,

nakon što je čak i Europski parlament donio rezoluciju, o zasad, na žalost, neosuđenom balkanskom krvniku Vojislavu Šešelju, napokon ste otvoreno i jasno ponovno pokazali svoje pravo lice, tj. da ste i dalje na liniji Karlobag-Ogulin-Karlovac-Virovitica, za što ste se zajedno s Šešeljem i Nikolićem zalagali i u vrijeme Domovinskog rata.

U beogradskoj “Politici” (petak, 28. studenoga 2014.) među ostalim ste izjavili da je “Rezolucija Evropskog parlamenta uvredljiva za Srbiju”. To ste vjerojatno zaključili po tome da je cijela Europa na jednoj, a da ste vi na drugoj strani.

Međutim, kad se pročita vaš komentar na rezoluciju, umjesto da se pokrijete preko glave i priznate makar svoje greške iz Domovinskog rata, kad ste, kako kaže Šešelj, zajedno s njim i Nikolićem bili na prvim crtama agresije, vi i dalje nastavljate bitku za koju i sami znate da ćete je izgubiti ili bolje rečeno još se više osramotiti.

Dakle, u tom dnevnom listu vi ste uz ostalo izjavili: “Da li treba da hapsimo Šešelja zbog njegovih reči upućenih meni, ili Tomislavu Nikoliću, ili zbog onoga što je rekao o Zoranu Đinđiću? Zašto se u rezoluciji ne pominje Zoran Đinđić? Što niste doneli rezoluciju o nacisti Šimuniću, ili o Tompsonu i njegovim ustaškim pesmama, ili o Ante Gotovini, već su oni dočekivani kao heroji. Kakvo je to licemerje? Šta, mislite da ćemo da ćutimo, da ne smemo da odgovorimo? Mi ćemo da štitimo Srbiju, nećemo vam dati da je ponižavate lažima i neistinama.”

Eto, već po tome se lijepo vidi da vi šumom, a cijela Europa drumom. Hrvatskog nogometaša, reprezentativca, časnog i uvaženog Josipa “Joe” Šimunića nazivate nacistom!? A on još bio dijete (rođen 1978.) kad ste vi igrali u “reprezentaciji” agresorske Srbije! A, ako ne znate, a očito da ne znate, onda vas treba poučiti da je nacizam bila državna ideologija u Njemačkoj od dolaska NSDAP-a na vlast 1933. do vojnog poraza njemačke vojske 1945., kad je zabranjen u zemlji svog nastajanja. Međutim, Srbi su zajedno sa Crnom Gorom i zločinačkom JNA početkom devedesetih očito preuzeli “štafetu” od poražene Njemačke, pa su doživjeli to što su doživjeli. Nadalje, gospodine Vučiću, spominjete “kao grom iz vedrog neba” hrvatskog pjevača Marka Perkovića Thompsona i njegove “ustaške pjesme”! Kao prvo, ovaj je čovjek u vrijeme rata bio na suprotnoj strani od vas, Šešelja, Nikolića i sličnih. Vi ste bili srpski dragovoljci, a on – hrvatski. Vi ste napadali, a on se branio! No, o kakvim vi to ustaškim pjesmama govorite? U Hrvatskoj, vjerujte, nema većeg i značajnijeg pjevača domoljubnih pjesama, a one se umnogome razlikuju od “ustaških”, iako su u vrijeme rata svi Srbi za hrvatske branitelji govorili da su “ustaše”. Kad bi vam rekao da kažete barem jednu “ustašku” pjesmu koju je snimio Thompson, odnosno koju izvodi na svojim koncertima što biste odgovorili? Za vas su očito, na žalost, sve ustaške pjesme koje govore o obitelji, domovini i Bogu! A jedino takve su na repertoaru ovog iznimnog pjevača. Za vas je nacist i general Ante Gotovina, iako ga je Haaški sud oslobodio svih optužbi! Gotovina je, ako se ne sjećate, “sam” porazio pola četničke vojske, ali po vojničkim pravilima, nije bio kukavica, već Junak Domovinskoga rata! I on je po vama nacist jer je branio svoje! (Sic!).

Odgovarajući na pitanje o utjecaju rezolucije na odnose Srbije sa Hrvatskom, rekli ste:

 • “Želimo dobre odnose sa Hrvatskom, ali hvala im na svemu što su govorili. Jasno nam je šta misle o nama i šta nam žele. Srbija nije uništila nijednu latiničnu tablu, a imamo ih 10.000. Nemojte da nam predavanja o demokratiji i ljudskim pravima drže Hrvati, koji nisu u stanju da sačuvaju deset tabli na ćirilici.”

Vjerojatno mislite na “ćirilićne table” koje su postavljene po Vukovaru. Ne, nisu, gospodine Vučiću, Vukovarci protiv ćirilice, oni su protiv ćirilice koja je stigla na žalost i s vama, Šešeljem, Nikolićem, Kadijevićem, Miloševićem, Stanimirovićem, Šljivančaninom i drugima 1991. u Vukovar. Sjećate li se kako je izgledao taj grad i što je bilo s desetinama tisuća nevinih Hrvata 18. studenoga 1991.? Vi u Srbiji nemate ni jednu Ovčaru, a mi ih zasad imamo 145! Osim toga, ni jedan srpski ratni zločinac još uvijek, na žalost, nije odgovarao za razrušenu vukovarsku ratnu bolnicu, baš za ništa što se tiče zločina u ovome gradu, ali ni za zločine u Škabrnji i mnogim drugim gradovima i mjestima diljem Hrvatske. Pa, ako ste tako veliki “demokrata” što ne dozvolite da se barem na srpske koncentracijske logore u kojima su nakon okupacije Vukovara mučeni i ubijani Hrvati (a bili su po cijeloj Srbiji) postave spomen-ploče na ćirilici i latinici? Kad bi se to i dogodilo, recite iskreno, kako dugo i koliko bi ih uspjeli sačuvati?

A što se tiče dosadašnjih odnosa Hrvatske sa Srbijom ne možete reći da nisu bili dobri. U želji za tim poglavito je prednjačio i prednjači predsjednik RH Ivo Josipović.

Vi bi, gospodine premjeru, sve Hrvate koji su sudjelovali u obrani svoje Domovine strpali u Haag, na robiju. A na pitanje, kad bi Haag naredio da Šešelj bude uhićen, kažete:

 • “Ne primam naređenja od Haga, niko sa mnom tako ne razgovara. Predsjedniku vlade samo narod Srbije može da izda naređenja.”

Šešelj vam je u tom istom listu ovako odgovorio: “Moguće je da Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić odluče da me na silu isporuče. U tom slučaju moraju da me uhapse i vode sudski postupak koji traje minimalno 14 dana. Ja se tome radujem, da me moji (čujte sad ovo!) glavni saučesnici u svim eventualnim ratnim zločinima i zločinima protiv čovečnosti hapse i isporučuju Tribunalu. Šta bi čovek više od toga mogao da poželi”, rekao je.

Dakle, već i s toga je više nego jasno da vam nisu Hrvati najveći neprijatelji, već da ih itekako imate i u svojoj blizini. Pa, prvo se obračunajte s njima… Baš u tome, kako ne vidite, ide vam u prilog i donesena rezolucija, koja je snažno osudila Šešeljevu patološku retoriku, poticanje na mržnju i pokušaj sabotiranja europskog puta Srbije.

No, rezolucija nije donijeta, kako vi tvrdite, zbog predstojećih predsjedničkih izbora u Hrvatskoj, jer da je tome tako onda bi to bilo, slažemo se s vama, – neodgovorno. Prije bi bila neodgovorna vaša izjava da je Europski parlament u povodu Rezolucije o Šešelju “izašao u susret mržnji i ksenofobiji”.

Stoga, gospodine Vučiću, kako god okrenuli, vi ste ipak sebi najveći – neprijatelj.

Mladen Pavković

predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.)

facebook komentari

 • Herceg-Bosna

  ma ovaj četnik je rođeni retard,,
  a tribalo je berlinski zid premjestiti na granicu sa srbojim!

  • Agromentum

   Berlinski zid bi bio prikratak, ali zato bi bio prikladniji kineski zid. 🙂

   • Herceg-Bosna

    e baš tako 🙂

 • Agromentum

  Odličan tekst! Ako bi Šešelj morao u Haag, onda bi najlogičnije bilo da se vrati “u paketu” zajedno s Vučićem i Nikolićem.

  • wolf

   U znak dobre volje dajemo seku i bracu Pusic.
   Dodat cemo i frljica da ne kriva avion.