Pratite nas

Otvoreno pismo predsjedniku HNS-a BiH i predsjedniku HDZ-a BiH, dr. Draganu Čoviću

Objavljeno

na

Poštovani Predsjedniče! Obraćamo Vam se u dobroj namjeri, u korist širih nacionalnih interesa, budući da smo duboko uvjereni kako su Opći izbori 2014. izbori u kojima će se hrvatski narod u BiH opredjeljivati za zaštitu temeljnih nacionalnih prava i vrijednosti kakve su suverenost, konstitutivnost i jednakopravnost hrvatskog naroda u BiH, zaštita digniteta Domovinskog rata i zaštita stečenih prava branitelja i članova njihovih obitelji, zaustavljanje daljnjeg iseljavanja hrvatskog naroda iz Bosne i Hercegovine i zaustavljanje trenda neuposlenosti i općeg pada životnog standarda koje traje već nekoliko godina na prostorima u kojima obitava hrvatski narod u BiH.

draganMi, hrvatski branitelji u BiH, podržavamo Vaše napore da kao predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH okupite sve hrvatske političke državotvorne snage i napore da se hrvatskom narodu u BiH vrate sve ustavno-pravne pozicije koje mu pripadaju, i zato Vas želimo upozoriti na sljedeće:

Nemojte dopustiti da na listama ponovno budu gluhonijeme političarke i političari koji ne osjećaju mučeništvo svog naroda, njihovu strpljivost, tjeskobu i zabrinutost za svoju budućnost. Konkretno, nemojte dopustiti da izborne liste sastavljaju dugogodišnji premijeri, ministri, direktori, načelnici općina i njihovi interesni lobiji. Liste moraju biti sastavljene od uglednih hrvatskih pojedinaca kojima hrvatski narod u BiH može ukazati povjerenje, koji svakodnevno žive sa svojim i uz svoj narod. Nemojte dopustiti da županijski, federalni i državni parlamenti postanu dobro plaćena radna mjesta na kojima će se upošljavati rodbina i prijatelji bez ikakvog političkog znanja, bez nacionalne osviještenosti i upitnih političkih stručnih kvalifikacija.

U posljednjih dvadeset godina, hrvatski narod u Bosni i Hercegovini se od naroda koji se u Domovinskom ratu oslobodio svih povijesnih okova danas pretvorio u trpeći narod koji u svojoj strpljivosti proživljava mučeništvo i sumnja u vlastite vrijednosti, što je isključiva zasluga pohlepnih, nesposobnih i bezosjećajnih hrvatskih političara koji nemaju potporu hrvatskog naroda u BiH. No, imajući u vidu tko ima ovlast i na koji način se predlažu liste jasno je vidljivo zašto se ti isti pojedinci godinama održavaju na političkoj sceni bez kvalitetne analize njihova rada.

Stoga, mi, hrvatski branitelji u BiH, zahtijevamo drastične kadrovske promjene u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti, i jasno i glasno ćemo reći koja imena političarki i političara nećemo podržati na listama, što će biti jasan znak tko treba da ode s političke scene, zajedno s onima koji su ga predložili.
Vrijeme je da odvojimo žito od kukolja kako bi hrvatski narod u BiH vratio povjerenje u političare koji su dužni voditi svoj narod u bolju budućnost.

S poštovanjem!

 [one_half] UDRUGA DRAGOVOLJACA I VETERANA

DOMOVINSKOG RATA HR-HB MOSTAR

Petar Zelenika

 

 UDRUGA OBITELJI POGINULIH

HRVATSKIH BRANITELJA HVO HB

Jasna Zlomislić                                                                     

 

UDRUGA RODITELJA HRVATSKIH

BRANITELJA POGINULIH U DOM.RATU

Zdenko Perić

 

UDRUGA SPECIJALNE POLICIJE IZ

DOMOVINSKOG RATA HR-HB

Zdenko Jurić

 

UDRUGA NOSITELJA RATNIH

ODLIČJA HVO HB

Lazar Martinović

[/one_half]

[one_half_last]

UDRUGA MALOLJETNIH DRAGOVOLJACA

  DOMOVINSKOG RATA HZ HB HNŽ

   Mirko Krezić

 

UDRUGA UDOVICA DOMOVINSKOG

RATA GRADA MOSTARA

Marina Ćorić

 

UDRUGA ORGANIZATORA

OTPORA HVO U BIH

Jadran Topić

 

 HVIDRA MOSTAR

Andro Perić

[/one_half_last]

 

 

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Povijesnice

19. listopada 1991. – Konvoj liječnika bez granica

Objavljeno

na

Objavio

Konvoj humanitarne organizacije „Liječnici bez granica“ tek je 19. listopada 1991. napokon propušten u opkoljeni Vukovar.

Jedan od pokušaja ulaska 11. listopada zaustavljen je zato što je u kolima Hitne pomoći navodno pronađena ručna bomba.

U međuvremenu, 13. listopada zadnji veliki pokušaj proboja prema Vukovaru nije uspio, a hrvatske snage zaustavljene su, uz velike gubitke, na ulasku u Marince.

Unatoč svemu Europska zajednica zatražila je prekid operacija JNA kako bi humanitarni konvoj ušao u grad.

Nakon što su uz brojne prijetnje i opstrukcije ipak uspjeli ući, „Liječnici bez granica“ izvukli su iz vukovarske bolnice 112 ranjenika. No s druge strane ulazak konvoja u Vukovar srpske postrojbe zapravo su iskoristile da poprave i učvrste napadačke položaje, piše HRT

Kada je 19. listopada konvoj oko 11 sati krenuo prema Nuštru preko Bogdanovaca i Marinaca, započela je pucnjava te je  kolona zaustavljena. Do 15 sati konvoj s ranjenicima još uvijek je bio u Bogdanovcima, a napadi teškog topništva JNA na Nuštar nisu prestajali.

Konvoj je stoga nastavio put prema Srbiji, ali je jedan  kamion naletio na minu pri čemu su ranjene dvije medicinske sestre iz Švicarke i Luksemburga.

Konvoj je ipak nastavio prema Šidu, a na povratku, kod Lipovca, preuzeli su ga hrvatski redarstvenici. Tako je, nakon više od 12 sati lutanja, konvoj stigao u sigurne ruke. Zbog svih opasnosti kojima su bili izloženi medicinski djelatnici i ranjenici, odustalo se od daljnjih pokretanja humanitarnih akcija izvlačenja ranjenika.

Mali dio ranjenika nekako je ipak uspio naći put do slobode izvlačeći se početkom studenog. No najveći dio pacijenata vukovarske bolnice, naočigled europskih promatrača, po okupaciji odveden je na Ovčaru i likvidiran, što će ostati upamćeno kao najprimitivniji oblik neljudskosti velikosrpskog agresora.

facebook komentari

Nastavi čitati

Politika

(VIDEO) Verbalni okršaj Marasa i Radina u Saboru: Kaj ćeš ti meni govoriti da sjednem!?

Objavljeno

na

Objavio

Tijekom današnje sjednice Sabora došlo je do svađe SDP-ova Gordana Marasa s Furiom Radinom koji danas predsjeda saborskom sjednicom.

Maras je pokušavao odgovoriti ministru obrane Damiru Krstičeviću, koji ga je, među ostalim, pitao da li je služio vojni rok.

Radin Marasu nije dopuštao da se za to koristi institutom povrede Poslovnika tvrdeći da to ne može učiniti na izlaganje ministra.

Maras je odbijao sjesti nakon što mu je Radin uskratio riječ i dao riječ Željku Glasnoviću.

I HDZ-ovi zastupnici su Marasu  iz klupa također dovikivali da sjedne. “Neću sjesti! Kaj ćeš mi ti govoriti da sjednem?”, govorio je Maras no na kraju je sjeo. Iako je još jednom dignuo ruku da se javi za riječ, to mu nije bilo dozvoljeno.

facebook komentari

Nastavi čitati