Pratite nas

Reagiranja

Otvoreno pismo premijeru i ministrima: Pomozite nam, nemojte ništa raditi!

Objavljeno

na

Pitam se na temelju kojih podataka vi radite analitiku, procjene i simulacije? Ako to ne radite, kako onda donosite odluke, piše Ante Gugo u otvorenom pismu kojeg prenosimo sa portala PolitikaPlus.com :

Gospođe i gospodo članovi hrvatske Vlade, želio bih Vas zamoliti da ostatak svog mandata ne pokušavate izvući zemlju iz krize. Tako ćete nam napraviti puno manje zla, nego kad nešto pokušavate raditi. Zašto ne biste još ovih nekoliko mjeseci mirno sjedili i gledali što se zbiva, kao što ste to radili i preteokle malo više od tri godine? Istina, zemlja je u tom vremenu potonula u propast, ali nekako polako i očekivano. Ovi Vaši sadašnji pokušaji nalik su spašavanju utopljenika iz živog blata. Zbog koprcanja, utopljenik još brže tone.

Kad sam prije nekoliko dana slušao svog premijera kako navodi razloge zbog kojih očekuje izlazak iz recesije, pomislio sam da se radi o nekoj šaljivoj radijskoj emisiji. Gospodine Milanoviću, Vi ste svoj optimizam temeljili na činjenici da je ova Vlada stvorila nekakve pretpostavke i da je uvela nekakvog reda. Niste naveli nijedan konkretan projekt, niste ponudili nijedan opipljivi dokaz, niste govorili o brojkama i garancijama. Vaša uvjeravanja bila su na čistoj teorijskoj razini. Pretpostavke su stvorene, a hoće li one nekom biti dobre, samo dragi Bog zna.

Meni se čini da bi posao Vlade trebao biti drugačiji. Premijer i ministri trebali bi se baviti konkretnim poslovima koji dokazivo mogu donositi investicije, rast proizvodnje i BDP-a, bolji životni standard i kvalitetniju socijalnu sliku nacije. Vi biste ljudima trebali omogućavati da rade i vraćaju svoje dugove. Ne biste im dugove trebali opraštati. Ne biste to smjeli raditi ne samo zato da ne stvarate ružnu naviku i da na socijalno ugrožene ne stavljate žig društvene sramote, nego i zato što to proizvodi suprotne efekte za buduću socijalnu sliku Hrvatske.

Prolazi prvi tjedan Vaše akcije oprosta dugova zbog koje se cijeli svijet sprda s nama. Ni uz najbolju volju mediji nisu pronašli još nijednog građanina kojem su dugovi oprošteni. Lako je propisati mjere, ali treba njihovu provedbu učiniti brzom i efikasnom. Tu ste već zapeli. Dakle, ako za 8 tjedana, prema Vašoj najavi, oprost duga treba dobiti 60.000 građana, to znači da se svakog tjedna treba obraditi i riješiti 7.500 zahtijeva. U prvom tjednu nije riješen nijedan. Znači, prosjek povećavamo na 8.500 predmeta tjedno jer imamo 7 dana manje od roka koji ste odredili za provođenje mjera oprosta.

Gospodine premijeru, gospođe i gospodo ministri, zašto mi se čini da je ova Vaša mjera o opraštanju dugova samo još jedan paušalni potez kojemu nije prethodila temeljita analiza mogućih posljedica?

Teleoperateri već najavljuju povećanje cijena svojih usluga. Vi ste obznanili da će oni građanima oprostiti 91 milijun kuna. Tako bi trebalo biti u teoriji, a baš teoriju voli naš premijer. On malo mari za činjenice i stvarnost. Dakle, teleoperateri će oprostiti, ali neće se odreći svoje zarade. Kako rekoh, najavili su povećanje cijena svojih usluga. Ali, kao što vidimo, od cijele te priče o oprostu malo će ostati. Očito je da teleoperateri neće morati oprostiti 91 milijun kuna jer je ova mjera po svim svojim detaljima samo obični spin u predizbornoj godini. Velike telekomunikacijske tvrtke za to nije briga. Oni će svoje cijene povećati tako da pokriju taj 91 milijun kuna gubitka, a ako toliko ne oproste, nikomu ništa. Imat će povećanje dobiti, njihovi će menadžeri sebi povećati premije, a sirotinja će sve to još jednom platiti zbog loših odluka nesposobne Vlade.

Gospodine premijeru, gospođe i gospodo ministri, malo sam zabrinut i zbog razine Vaše neodgovornosti za javno izgovorenu riječ. Kad su se predstavnici seljačkih udruga javno požalili na neefikasnost Vaših mjera za pomoć blokiranim poljoprivrednicima, resorni ministar Jakovina javno ih je nazvao lažovima i izvrgnuo ih ruglu. Rekao je kako nije istinit njihov podatak o tome da je u Hrvatskoj oko 70 % OPG-ova pod blokadom. Iznio je preciznu brojku o 1331 OPG-u koji je u blokadi. Prije dva dana, Jutarnji list dobio je podatak da je oko 30.000 OPG-ova pod blokadom Porezne uprave. Dakle, u tu brojku nisu uključeni OPG-ovi koji su blokirani zbog banaka, dobavljača, lokalne samouprave te zbog zakupa i nekih drugih razloga.

jakovinaPitam se, premijeru i ministrice i ministri hrvatske Vlade, je li vaš kolega Jakovina svjesno lagao i obmanjivao hrvatsku javnost ili u tom trenutku nitko nije imao sređeni podatak o broju blokiranih OPG-ova?

Ako je u pitanju svjesna laž, ministar bi morao odstupiti. Zar je ona visoko podignuta letvica stvarno pala u moralnu kaljužu?! Ako gospodin Jakovina nije lagao, onda to znači da vi sad morate priznati da u trenutku kad je on to pričao nitko u državi nije imao sređene podatke o broju blokiranih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Ako je tako, a izgleda da jest, pitam se na temelju kojih i kakvih podataka vi radite analitiku, procjene i simulacije? Ako to ne radite, kako onda donosite odluke?! Nije vrag da odluke donosite…. Izgleda da ih ipak donosite onako odoka, što bi rekao narod, više kao neku vrstu spina u predizborno vrijeme, nego kao nešto što može dati stvarne učinke i što je nastalo na temelju dobre analize podataka i dosadašnjih kretanja.

Nemojte se ljutiti što sam malo pesimističan. Nekako mi je teško vjerovati u socijalne mjere koje provodi ministrica koja je svom stranačkom kolegi javno zamjerila druženje s čistačicama. Teško mi je vjerovati u rad Vlade koja ne smjenjuje takve ministre kao što su ona ili ministar Jakovina. Zato Vas molim, nemojte nas Vi više izvlačiti iz krize. Sjedite mirno kao i dosad i pričekajte da prođe još ovih nekoliko mjeseci. Tako ćete napraviti najmanju štetu.

[ad id=”40551″]

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Reagiranja

Mladen Pavković: Zatvarali bi one koji su 1991. ratovali – Za dom spremni!

Objavljeno

na

Oporbeni IDS, javljaju mediji, izradio je prijedlog Izmjena i dopuna Kaznenog zakona u sklopu kojeg predlažu zatvorsku kaznu za isticanje fašističkih simbola, što, kako naglašavaju, podrazumijeva i isticanje  simbola i pozdrava „za dom spremni“, koji se vežu za ustaški režim.

Kao prvo, za nešto takvog zatvorske kazne, pa i zabrane, nikada nisu donijele ništa dobrog, uvijek su manje-više bile – kontraproduktivne.

Ovog puta će to biti još i više, jer glavni razlog predlaganja drastičnih mjera je usklik – „Za dom spremni!“ Naime, kad bi se taj „ludi“ zakon pretvorio u djelo, onda bi se moglo dogoditi da i onaj tko je ratovao, bio ranjen ili ginuo uz taj pozdrav u hrvatskom obrambenom Domovinskom ratu također bi mogao završiti onkraj brave, ili bi jednostavno svi koji su 1991. nosili te oznake postali građani „drugog reda“! Drugo, ako se već razmišlja o nečem takvom, to bi trebalo provesti u „paketu“ tj. da se zabrane fašistički, nacistički i komunistički simboli, ali i četnički koji su vezani uz Domovinski rat. Onda nikakvi ratni zločinci poput Vukašina Šoškočanina ne bi mogli imati „privatne“ spomenike, kao što ih imaju danas, a na kojima piše (na ćirilici) da „ovdje počiva komandant  odbrane Borova Sela, narodni junak, proglašen na velikoj narodnoj srpskoj  skupštini u Belom Manastiru 25. septembra 1991. godine.“.Osim toga, trebalo bi sankcionirati i sve one koji poput nekih članova IDS-a na ovaj ili onaj način sustavno „guraju“ projekt odcjepljenja Istre od Hrvatske, odnosno koji žele Istru proglasiti – Republikom! To je mnogo opasnije teza od usklika „Za dom spremni“, jer bi nakon njih to mogli (kad bi poludjeli!) zatražiti Dubrovčani i drugi. I ode Hrvatska, bez četnika, u tri PM!

Sad se postavlja pitanje: što su ti koji su bili i koji jesu na vlasti učinili da primjerice djeca u školi znaju što je to antifašizam, komunizam, nacizam i fašizam, te  što je to Domovinski rat, i protiv koga smo se mi borili? Sankcije bi trebalo uvesti i za ratne profitere, dezertere i izdajice. Trebalo bi još jednom „pročešljati“ popise amnestiranih srpskih i inih četnika, od kojih se dobar dio ponaša kao da su pobijedili u Domovinskome ratu, a ne kao da su (pomilovani) zločinci.

Dakle, idemo po redu. Prvo ćemo ustvrditi tko su bili oni koji su nakon završetka II. svjetskog rata počinili u ime Tita i partije strašne i neviđene zločine nad nevinim Hrvatima te zabraniti sve simbole pod kojima su to činili. Zatim, ćemo doći do Domovinskog rata te sankcionirati isticanje svih četničkih simbola, poglavito onih koji se vežu uz rehabilitiranog (!) četničkog zlotvora Dragoljuba Dražu Mihailovića, koji je Srbima i danas „svjetla točka“. Onda idemo kazniti one koji svake godine u Kumrovcu, ali i na drugim partizansko-komunističkim skupovima, ističu i nose simbole propale Jugoslavije, zločinačke JNA, ali i Tita.

Trebalo bi kazniti i spodobe  koji viču: Smrt fašizmu-sloboda narodu, jer se  taj uzvik nalazi  i na svim, ali baš na svim, važnijim dokumentima SK, KOS-a, Udbe i drugih organa i bio je sastavni dio  popisa za „odstrel“ nevinih Hrvata! (Uče li i o tome djeca u školi?)

Vjerujemo da ćemo čitav prijedlog ovog (suludog) Kaznenog zakona pročitati i u četničkim „Novostima“, koje iz tjedan u tjedan provode četničku politiku, pa će nam i u svezi toga mnoge stvari biti jasnije! (Zar ne Pupovac?).

Mladen Pavković

facebook komentari

Nastavi čitati

Reagiranja

Matko Marušić: Neprihvatljivo je da HNK potpadne pod utjecaj umjetničkih aktivista i kulturnih revolucionara

Objavljeno

na

Objavio

Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu objavilo je plakate koji asociraju na bludne radnje kako bi privukla pretplatnike za novu kazališnu sezonu.

Reagirao je prof.dr.sc. Matko Marušić, Katedre za istraživanja u biomedicini i zdravstvu Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Splitu, u pismu HNK i Ministarstvu kulture, koje prenosimo u cijelosti:

Gospođe i gospodo navedeni u adresama,
prosvjedujem protiv prostačkih poruka u javnom prostoru!

Ne mogu prihvatiti da Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu kao kulturna ustanova velike tradicije i nacionalnog značaja potpadne pod utjecaj umjetničkih aktivista i kulturnih revolucionara. Ova je marketinška kampanja krajnje neukusna i uvredljiva za većinu poreznih obveznika od čijeg se novca HNK financira.

Da, Zagreb me zanima, jer sam u njemu, sretno, ugodno i uljuđeno živio 40 godina. Osim toga, on je moj glavni grad i kralježnica hrvatske tradicije i kulture.

Nova marketinška kampanja Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu neukusna je, prostačka i neprimjerena za kulturnu ustanovu velike tradicije i ugleda. Mene kao prosječnog građanima ona vrijeđa i tražim da ju povučete te da ubuduće koji ne uznemiravate i vrijeđate većinu hrvatskih građana odgojenih u pristojnim obiteljima.

Matko Marušić, Split

facebook komentari

Nastavi čitati