Otvoreno pismo prof. dr. Ivi Bancu

17

Poštovani!

Gledajući sinoćnju emisiju na HTV-u, emitiranu povodom održavanja predsjedničkih izbora u Republici Hrvatskoj i objave izbornih rezultata, žestoko nam je zaparala uši Vaša izjava kojom ste naveli kako su „bobanovci“ poduprli Ivu Josipovića umanjujući na taj način izborni rezultat HDZ-ove kandidatkinje, Kolinde Grabar Kitarović. Vašu insinuaciju nismo dobro razumjeli, stoga Vam upućujemo otvoreno pismo s namjerom da nam pojasnite koji to „bobanovci“ podržavaju dr. Ivu Josipovića kao budućeg predsjednika RH.

Mr. Mate Boban je 18. studenog 1991. godine, na dan pada Vukovara, izabran za predsjednika Hrvatske zajednice Herceg-Bosne, političke, vojne, kulturne i gospodarske organizacije hrvatskog naroda u BiH koju su poduprle sve općine s hrvatskom većinom s jednim jasnim ciljem: zaštititi sveukupne interese hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini.

Mi, kako vi kažete, „bobanovci“, smo u to vrijeme jedini bili za izlazak Bosne i Hercegovine, zajedno s Hrvatskom i Slovenijom, iz jugoslavenske federacije i jedini smo bili spremni u Bosni i Hercegovini vojno i politički suprotstaviti se velikosrpskoj agresiji.

Mi, tzv. „bobanovci“, jedini smo u Bosni i Hercegovini prihvatili svaki plan koji su donosili međunarodni predstavnici, od Kutiljerovog, Van’s Owenovog, Owen – Stoltenbergovog, Washingtonskog do Daytonskog sporazuma, iako znajući kako svi ti sporazumi predstavljaju paket mjera za rješavanje sveukupnih interesa na zapadnom Balkanu i koji su uglavnom bili, kako se kasnije pokazalo, na štetu hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini.

Hrvatska zajednica Herceg-Bosna i Hrvatsko vijeće obrane, kojima je utemeljitelj i prvi predsjednik bio mr. Mate Boban, isključivo su imali za zadaću obraniti biološku opstojnost hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini i izboriti se za punu teritorijalnu i institucionalnu jednakopravnost hrvatskog naroda u BiH.

Nažalost, u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini su postojale snage koje nisu željele neovisnost Republike Hrvatske, koje se nisu mogle pomiriti s nestankom AVNOJ-evske Jugoslavije, i koje su od samih početaka bile protiv hrvatskog pokreta kojem je na čelu bio dr. Franjo Tuđman, nazivajući ga „strankom opasnih namjera“.

Svima je danas jasno kako je ta hobotnica koja okuplja sljedbenike Titove ideologije i hrvatske strane plaćenike iskoristila Hrvatsku zajednicu Herceg-Bosnu i tragediju hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini za obračun s demokratskim snagama u Republici Hrvatskoj i povratak neokomunista na sve strateške pozicije u Republici Hrvatskoj.

Opći izbori u Bosni i Hercegovini i predsjednički izbori u Republici Hrvatskoj upravo pokazuju političku obnovu demokršćanskih snaga u hrvatskom narodu, koju je utemeljio prvi hrvatski predsjednik, dr. Franjo Tuđman, i stoga nam nije jasno kako to mi „bobanovci“ podržavamo Ivu Josipovića, koji za nas predstavlja obnovu crvene buržoazije u Republici Hrvatskoj, koji prikriva zločine počinjene nad hrvatskim narodom nakon Drugog svjetskog rata, podržava gušenje slobode medija i demokracije, koji zajedno sa svojim savjetnicima poput Jovića podriva suverenitet Republike Hrvatske, podržava obezvrjeđivanje i obespravljivanje Domovinskog rata i branitelja Domovinskog rata, i koji je, što je najgore od svega, uz Mesića, Manolića, Vesnu Pusić i Antu Nobila, jedan od glavnih kreatora udruženog zločinačkog pothvata, s jasnom namjerom da se hrvatski demokršćanski pokret u Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini proglasi zločinačkim, što bi bivšim komunističkim vlastodršcima trajno otvorilo put povratka na vlast, uvelo političku podobnost, medijsku cenzuru, što u prijevodu znači obnovu komunističke diktature.

Poštovani gospodine Banac, mi koji smo rođeni u komunističkoj Jugoslaviji, za razliku od vas koji ste živjeli u Americi, odlično znamo razliku između hrvatskog antifašizma, čiji je simbol bio dr. Franjo Tuđman, i antihrvatskog fašizma, kojeg su predstavljali pripadnici OZNE, KOS-a, DB-a, sudovi i tužiteljstva komunističke partije, i mi „bobanovci“ savršeno razumijemo razliku između onoga koga i što predstavlja predsjednička kandidatkinja Kolinda Grabar Kitarović, a koga predstavlja kandidat SDP-a, HNS-a, IDS-a, dr. Ivo Josipović.

Hrvatski helsinški odbor se, zahvaljujući Vama, Ivanu Zvonimiru Čičku, Zoranu Pusiću, Žarku Puhovskom i sličnima, pretvorio u političku organizaciju koja kreira kolektivnu krivnju hrvatskog naroda i koja je stavljena u funkciju određenih domaćih i međunarodnih političkih moćnika, umjesto da štiti ljudska prava i zalaže se za individualizaciju ratnih zločina, stavljajući jasno do znanja kako ne postoji kolektivna krivnja niti udruženi zločinački pothvat.

Mi „bobanovci“ koji se još uvijek borimo za jednakopravnost hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini, želimo Vam puno sreće, zdravlja, razboritosti i mudrosti u 2015. godini, a gospođi Kolindi Grabar Kitarović želimo uvjerljivu pobjedu u drugom krugu predsjedničkih izbora u Republici Hrvatskoj.

S poštovanjem!

KOORDINACIJA UDRUGA PROIZIŠLIH

IZ DOMOVINSKOG RATA HZ-HB

Kamenjar.com

facebook komentari

 • Daran Mardi Bašić

  Ako je Zirdum Bobanovac onda ok.
  Ali nije 😛 😛

  • Lilith

   Nadam se da će profesor objasniti što je mislio! Inače mi se sinoć u komentarima učinio korektan! Vidjet će mo!

   Pozdrav Daranu Bašiću Mardiju

  • peppermintt

   priša je u antifašiste 😛 :)))

  • cleuna

   Hrvatski pozdrav i Sretni Blagdani!

  • Stvarno nije u redu da se ne javiš starome prijatelju i saborcu. Baš smo se lijepo gledale preko optike. Nego gdje ti je onaj pajdo Joška Sopta? Ide li u Brijeg, kako su njegovi? Viđa te li Zvonka?

   • Otporaš

    Misliš li na Zvonka Bušića? O kojem Sopti ti pričaš? Joški! zar ne. Pa on je naš, zar to nisi znao?
    A što se tiče gospodina Mate Boban, prvog predsjednika naše slavne Republike Herceg- Bosne, on je sve od sebe dao za naš zajednički cilj, a taj cilj je svima nama mio i drag, jer je – TAJ CILJ – NAŠA REPUBLIKA HERCEG-BOSNA – bio cilj sviju NAS, žitelja, stanovnika, građanka i građana, Hrvatica i Hrvata Republike Herceg-Bosne.

    • Lilith

     Otporašu, Šefik se odmetnuo od našeg cvijeća u neprijateljske redove

     • Otporaš

      To nisam znao. Znači da ge je netko drugi PRIKALEMIO!

     • Laž.

     • Lilith

      To su ti ljudi za sto lira u sto vira. Danas je s nama, a sutra najljući protiv nas….

     • Nemoj srati, ovo je uvreda.

    • Dečko, mislio sam na ovog malog Zvonka Rudolfovog Ivića.
     Nego kad stavljate ta tupava imena ne mogu znat koje koji. A ovaj deran lilith me sad uvrijedi ko niko do sad. Ja sa njim sve lijepo, toliko puta sam ga čuvao a one meni da sam u neprijateljskim redovima. Pa mene politika uopće neinteresira. Nabijem ga na onu stvar onako balavog.

     • Otporaš

      Lako zato, Šefike. Ima i zato lijeka. Daću ti jedan primjer, istiniti primjer, ako ti bude nešto značio, upotrijebi ga. Istinita priča koja se je dogodila na tržnici – to je bilo svake srijede prije – u Imotskome, mislim 1953 ili 1954. godine.

      Žena prodavala salatu, zavezana u rukovet. Naišao malo postariji čovjek sa štapom, zaustevi se pred ženom i pita ju: “pošto je rukovot salate, drugarice”? Žena sa sela pa odgovori ovako: “gospon, salata je 50 dinara”. Drug se naljuti i ljutito gospođi odgovori da joj je salata skupa. Nato gospođa njemu reče “…ajde ti stari u prkno…”, našto se drug povrati i ženi: “Ukoliko ne povratite riječ, tužit ću vas…”. Žena uplašena, nezna šta bi rekla, na koncu reče iz svega glasa: “Gospon, izlazite iz prkna…”.

      Eto, Šefik, predpostavimo da je Lilith, onda se ti nemaš zašto ljutiti za njegovu krivicu. Predpostavimo da je Lilith u pravu, onda se posluži ove naše hrvatske seljanke filozofijom i reci Lilith-u da ćeš se povratiti u naše cvijeće. Tako bih ja postupio.
      Iskreni poZDrav tebi i svim drugima oko tebe. Otporaš.

     • Lilith

      Vidiš ti moj Otporašu s kim mi imamo posla! Kakva se sve bjelosvjetska bagra okomila na nas!

     • Ma Lilith je meni drag, valjda I zna da da ja nisma nigdje ni išao pa se nema gdje ni vraćati. Tako vam je to.