Otvoreno pismo prof. Dubravku Lovrenoviću, kroatiziranom Bošnjaku katoliku iz Jajca

Poštovani profesore Lovrenoviću, mi branitelji oboljeli od PTSP-a, nakon upoznavanja s materijom Vašeg predavanja održanog 04. lipnja 2014. na Akademiji nauka i umjetnosti BiH, odmah smo prepoznali Vaš posttraumatski psihički poremećaj koji se dijagnosticira kao Teorija zavjere ili Akutni polimorfni psihotični poremećaj, tj. trauma povezana s obavljanjem posla u Sarajevu.

S obzirom da je Vaš uradak iz domene konspirologije, teorije zavjere, jasno je kako Vaš uradak proizlazi iz paranoje koju izaziva svaki oblik kroatizacije.
Vaše povijesno tumačenje koje Vas je dovelo do zaključka kako je kroatizacija Bošnjaka katolika započeta na prijelazu iz 19. u 20.st proizvela posljedice političke, kulturološke i psihološke naravi koje su izmijenile Bošnjacima katolicima njihovu stoljećima sedimentarnu i identitarnu krvnu sliku i napravile hrvatsku naciju, tj. pretvorile Bošnjake katolike u Hrvate katolike s transgeneracijskim preoblikovanjem njihovog političkog i kulturološkog habitusa, kod Vas je izazvalo psihološki poremećaj da se kao povjesničar ibretite činjenici kako su bosanskohercegovačka povijest, jezik i kultura postali hrvatski.

Prema našem mišljenju, Vaša dugogodišnja suradnja s udrugom „Dobri pastir” koja je bila proizvod Komunističke partije Jugoslavije, dovela Vas je u psihološko stanje koje negira postojanje hrvatske nacije i hrvatskog jezika, a potvrđuje kroatizaciju Bošnjaka katolika, Hercegovaca katolika, Posavaca katolika, Krajišnika katolika, Bokelja katolika, Janjevaca katolika, Bunjevaca katolika, Gradišćana katolika, Slavonaca katolika, Dalmatinaca katolika, istarskih katolika, Zagoraca katolika, Prigoraca katolika, Ličana katolika, Podravaca katolika, Srijemaca katolika, Neretljana katolika, otočana katolika i svih drugih katolika koji se osjećaju kao Hrvati, posebice sarajevskih katolika.

Mi, branitelji oboljeli od PTSP-a, znamo kako je Akademija nauka i umjetnosti BiH prepisala memorandum Srpske akademije nauka i umjetnosti Ilije Garašanina i Dobrice Ćosića koji su tvrdili kako ne postoji hrvatska nacija i jezik nego samo srpska nacija koja uvažava katoličku, islamsku i pravoslavnu religiju. U skladu s tim, i u Bosni se pojavljuje bošnjačka nacija koja negira postojanje srpske i hrvatske nacije i njihova jezika, a zagovara bosanski jezik i bošnjački naciju koja ima tri religije, katoličku, islamsku i pravoslavnu.
S obzirom da BiH ima tri prostora koja su branili pripadnici srpske vojske, pripadnici Hrvatskog vijeća obrane, te Bošnjaci islamske, katoličke i pravoslavne vjeroispovijesti koji su bili u Armiji BiH, bit će nam zanimljivo čuti mišljenje hrvatskih i srpskih povjesničara o Vašoj teoriji.

Mi, branitelji oboljeli od PTSP-a, znamo kako je uzrok Vašem stavu nagomilana srdžba koja se u kršćanskoj religiji smatra jednim od sedam zala, a kad se srdžbi pridruži nemoć proizišla iz neostvarivih političkih ciljeva, tada čovjeka obuzme neopisiva mržnja usmjerena prema svemu što je hrvatsko. Vaša neograničena mržnja, nastala iz shizofrenih povijesnih zaključaka, već više od 25 godina konstantno nanosi štetu hrvatskom narodu u Bosni i Hercegovini i stoga Vam naša Udruga želi pružiti pomoć kako bi i Vi pronašli unutarnji mir i prihvatili činjenicu kako ste u suštini Hrvat katolik jer Vam je to isto bio i otac, i djed, pradjed, i svi drugi Vaši preci koji su živjeli prije dolaska turskih osvajača u grad Hrvoja Vukčića Hrvatinića.

Sektor oboljelih od PTSP-a
KOORDINACIJA UDRUGA PROIZIŠLIH
IZ DOMOVINSKOG RATA

Povijesnice

17. listopada 1990. Prva utakmica Hrvatske nogometne reprezentacije protiv SAD-a

Na današnji dan, 17. listopada 1990. godine, hrvatska nogometna reprezentacija odigrala je svoju prvu povijesnu utakmicu.

Na Maksimiru je gost bila ekipa SAD-a, a Hrvatska je golovima Aljoše Asanovića i Ivana Cvjetkovića slavila 2:1.

U toj legendarnoj utakmici za Hrvatsku su nastupili Dražen Ladić, Zoran Vulić, Drago Čelić, Darko Dražić, Vlado Kasalo, Saša Peršon, Kujtim Shala, Zlatko Kranjčar, Ivan Cvjetković, Aljoša Asanović, Marko Mlinarić, a još su zaigrali i Tonči Gabrić, Gregor Židan te Mladen Mladenović. Izbornik je bio bivši hrvatski nogometaš, reprezentativac, trener, danas nažalost pokojni Dražan Jerković.

Utakmica je odigrana u sklopu proslave vraćanja spomenika banu Josipu Jelačiću na zagrebački Trg bana Jelačića: pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske dr. Franje Tuđmana odigrana je pred 30-ak tisuća gledatelja na stadionu Maksimir dan poslije postavljanja spomenika – 17. listopada 1990. u 19 sati.

Ideja provedena u tajnosti

Kada je Nogometni savez SAD-a objavio da želi u Europi odigrati dvije prijateljske utakmice za koje traže suparnike, tadašnji glavni urednik Sportskih novosti Darko Tironi prvi je inicijator ideje dovođenja američke reprezentacije u Hrvatsku.

Tadašnji predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Mladen Vedriš i dopredsjednik Rudolf Sabljak zbog političke situacije u tom trenutku proveli su tu ideju u velikoj tajnosti, najviše uz pomoć hrvatskog iseljenika Ivana Opačka i Vinka Hotka, te Jure Klarića, direktora tvrtke Voće koja je platila 90.000$ za troškove dolaska gostujuće reprezentacije.

Nakon što su dobili ukupno četiri ponude, Amerikanci su se odlučili za utakmice s Hrvatskom i Poljskom, koju su pobijedili u Varšavi (2:3) par dana prije utakmice s Hrvatskom.

Ante Pavlović je tada kao glavni tajnik Jugoslavenskog nogometnog saveza potpisao dozvolu za odigravanje utakmice bez znanja ikoga drugoga u Beogradu i prijavio je Fifi, s obzirom da je Hrvatski nogometni savez u to vrijeme bio član Jugoslavenskog nogometnog saveza.

Unatoč pokušajima Jugoslavenskog nogometnog saveza da spriječi odigravanje utakmice, to im nije uspjelo jer je FIFA izdala dozvolu za odigravanjem. Slična stvar se dogodila i sa slijedećom utakmicom hrvatske reprezentacije protiv Rumunjske u Rijeci.

Kako je Jugoslavenski nogometni savez u pokušaju sprječavanja utakmice zaprijetio da će kazniti sve nogometaše uz Jugoslavenske lige koji nastupe na ovoj utakmici, Izbornik Jerković je, da bi izbjegao eventualne kazne, momčad sastavio uglavnom od igrača koji su tada već igrali izvan Hrvatske. Igor Štimac, Davor Šuker, Željko Petrović i Borislav Cvetković nisu bili u sastavu zbog ozljeda, a Zlatka Vujovića (PSG), Tomislava Ivkovića (Sporting), Srećka Bogdana (Karlsruher SC), Harisa Škoru (Torino FC) i Davora Jozića (AC Cesena) unatoč njihovim osobnim željama za sudjelovanjem njihovi klubovi nisu pustili na utakmicu jer nisu imali tu obvezu, s obzirom se utakmica nije igrala u terminu predviđenom za nastupe A reprezentacija.

Vlado Kasalo je došao na utakmicu iz Nürnberga bez dozvole svoga kluba i za to je po povratku platio klupsku kaznu od 25 tisuća njemačkih maraka, a Aljoša Asanović, strijelac povijesnog prvog pogotka, je također imao problem s klubom, francuskim FC Metzom, koji je imao važnu utakmicu četiri dana poslije, ali je uspio nagovoriti vlasnika kluba da mu ustupi mali privatni zrakoplov kako bi došao na utakmicu i zanimljivo je da je morao izaći u 58′ minuti utakmice samo zato da bi stigao na zrakoplov, koji je morao sletjeti nazad u Francusku do ponoći.

Izbornik Jerković složio je svoj stručni stožer tako da je uključio glavne trenere iz tadašnja četiri hrvatska prvoligaša, to su bili Zdenko Kobeščak iz Dinama, Joško Skoblar iz Hajduka, Vladimir Lukarić iz Rijeke i Ivica Grnja iz Osijeka.

Prije utakmice bogat kulturno-zabavni program

Prije same utakmice priređen je bogati program. Bilo je tu velikih balona aeronautičkog društva Coning iz Varaždina, u velikom mimohodu prodefilirali su 110 sinjskih momaka i vitezova viteškog alkarskog društva, šibenska limena glazba, folklorni ansambli KUD-ova ‘Petar Zrinski’ iz Vrbovca i ‘Ivo Lozica’ iz Lumbarde na Korčuli u narodnim nošnjama, te viteško društvo ‘Kumpanija’ iz Blata na Korčuli. U glazbenom programu su nastupili Dubrovački trubaduri, Krunoslav Cigoj i Tomislav Ivčić, a u poluvremenu je nastupilo još i Prljavo kazalište.[

Prvi pogodak na utakmici – a samim tim i prvi pogodak za hrvatsku reprezentaciju u novijoj povijesti hrvatskog nogometa – postigao je Aljoša Asanović u 29-oj minuti. Četiri minute poslije Ivan Cvjetković je povećao vodstvo na 2:0, a oba su pogotka postignuta uz asistenciju Marka Mlinarića. Tim je rezultatom završilo prvo poluvrijeme.

U drugom je poluvremenu reprezentacija SAD-a pogotkom Troya Dayaka u 80-oj minuti utakmice ostvarila konačni rezultat 2:1. Kapetan hrvatske reprezentacije bio je Zlatko Kranjčar, a najboljim igračem utakmice bio je proglašen Marko Mlinarić kojemu je nagradu uručio doajen hrvatskoga sportskog novinarstva Mladen Delić.

Ova utakmica ima poseban značaj i po tome što na njoj promoviran dres hrvatske nogometne reprezentacije, koji će poslije postati i ostati jedan od najvećih hrvatskih brandova uopće. Taj prvi dres, prema kojemu su nastali sve ostale inačice dresa do danas, dizajnirao je akademski slikar Miroslav Šutej, kao i plakat za utakmicu.

BiH

Policija privela sedam osoba zbog skrnavljenje spomenika braniteljima u Novom Travniku

Policija u Novom Travniku privela je u utorak sedam osoba koje su tijekom vikenda sudjelovale u skrnavljenju spomen obilježja braniteljima Domovinskog rata Hrvatskoga vijeća obrane (HVO), a mediji navode da su vandali bošnjački mladići.

Kako se navodi u priopćenju MUP-a Srednjobosanske županije, novotravnički policajci završili su kriminalističko istraživanje nad sedam osoba u dobi od 19 do 23 godine, koji se terete da su uništili križ sa spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima u Novom Travniku.

Mladići su priznali da su u noći s petka na subotu srušili spomen križ težak 70 kilograma te su ga odnijeli sa sobom.

Policija je navela inicijale vandala koji su počinili ovaj prekršaj, M.B. rođen 1997., S.L. rođen 1998., H.G. rođen 1998., S.A. rođen 1999., B.R. rođen 1997., M.P. rođen 1994. i M.S. rođen 2000. svi iz Novog Travnika.

Policija će protiv njih Županijskom državnom odvjetništvu u Travniku dostaviti izvještaj o počinjenom kaznenom djelu.

Mediji navode kako su počinitelji bošnjački mladići, te da se radi o kaznenome djelu počinjenom iz mržnje.

Unatoč odlukama, Federacija BiH ne želi vratiti imovinu Katoličkoj crkvi u Travniku