BiH

Otvoreno pismo SDP-u Hrvatske – Quo vadis Bernardiću?

Socijaldemokracija za cilj ima smanjiti negativne posljedice kapitalizma i tako stvoriti društvo blagostanja. Zbog ovakve definicije onoga što bi socijaldemokracija trebala biti nedvojbeno je da se ona već duže vremena nalazi na stranputici te da ne zna i nije sposobna odgovoriti znakovima vremena. Upravo na priči o vraćanju izvornim načelima socijaldemokracije Davor Bernardić pobijedio je na unutarstranačkim izborima u SDP-u Hrvatske.

Što zapravo radi i čime je preokupiran Davor Bernardić? U Zagrebu se nedavno sastao s glavnim tajnikom SDP-a Bosne i Hercegovine. Na sastanku je bilo riječi o ponovnom uspostavljanju dublje suradnje između SDP-a Hrvatske i SDP-a Bosne i Hercegovine te je potpisan memorandum o suradnji dvaju Foruma mladih.

Hrvatski studentski politološki forum (HSPF) smatra bilo kakvu suradnju SDP-a Hrvatske i SDP-a Bosne i Hercegovine izravnom izdajom hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini. Ovim putem želimo podsjetiti Davora Bernardića, ako je zaboravio (a naravno da nije), na sva ona djelovanja SDP-a BiH preko kojih su Hrvati u BiH bili majorizirani, diskriminirani i sustavno ugrožavani. Prvi primjer je savez „Alijansa za promjene“ (2000.) na čijem je čelu bio SDP BiH, a preko koje je zanemarena izborna volja Hrvata u BiH jer su u vlast ušle hrvatske stranke s minornom potporom. Nakon toga je dva puta uzastopno za hrvatskog člana Predsjedništva BiH izabran „Hrvat“ Željko Komšić (2006./2010.) kojega su izabrali bošnjački kvazi-socijaldemokrati. Najsvježiji primjer majoriziranja Hrvata od i preko SDP-a BiH je toliko puta opjevana „Platforma“ gdje su na vlasti u Federaciji BiH od 2011. do konca 2014.g., uz SDP BiH bile hrvatske stranke s gotovo nikakvom potporom, a izborna volja Hrvata brutalno je zanemarena.

HSPF poziva Davora Bernardića i sve ostale istaknute članove SDP-a Hrvatske da preispitaju svoju odluku o uskoj suradnji sa SDP-om BiH jer Hrvati u BiH će uvijek smatrati i smatraju bilo kakvu suradnju sa SDP-om BiH izravnom izdajom hrvatskog naroda u BiH, a u konačnici i izdajom nacionalnih interesa Republike Hrvatske. SDP BiH, naime, nema nikakvih zajedničkih točaka s ciljem socijaldemokracije koji je opisan na početku teksta. To je kvazi-socijaldemokratska stranka – jer u Bosni i Hercegovini socijaldemokracije nema, koja za cilj, gospodine Bernardiću, ima unitarnu Bosnu i Hercegovinu bez ikakvih mehanizama zaštite interesa malobrojnijih konstitutivnih naroda.

HSPF

BiH

Miloš Zeman: Bosni i Hercegovini prijeti opasnost daljeg širenja radikalnog islama

Predsjednik Češke Miloš Zeman izjavio je da BiH prijeti opasnost daljeg širenja radikalnog islama, te da to u velikoj mjeri financiraju izvori iz Saudijske Arabije.

Češki predsjednik je upozorio da taj novac ne služi da BiH postane bogatija, već da su to ulaganja u džamije, što može izazvati žarište vjerske netrpeljivosti.

“Četvorica predsjednika jasno su se složili da prije svega u BiH prijeti opasnost daljeg širenja radikalnog islama. Drago mi je da su moje kolege upozorile da to širenje u velikoj mjeri financiraju izvori iz Saudijske Arabije”, rekao je Zeman, prenose beogradski mediji.

On je nakon dvodnevnog summita šefova država Višegradske grupe u Seksardu, na jugu Mađarske, rekao da podržava integraciju zemalja zapadnog Balkana u EU, ali da je Kosovo upitno zato što ga nisu priznale ni neke članice EU, prenosi Srna.

Predsjednici Poljske Andžej Duda, Češke Miloš Zeman, Slovačke Andrej Kiska i domaćin sumita, mađarski predsjednik Janoš Ader razgovarali su tijekom summita o problemima i eurointegraciji zapadnog Balkana i ocijenili da ulazak regije u Uniju treba podržati, potaknuti i ubrzati.

Predsjednik Zeman izjavio je na kraju summita da se u potpunosti slaže s idejom angažiranja da zapadni Balkan uđe u EU, ali je napomenuo da upitno ostaje Kosovo, pošto njegovu neovisnost nisu priznale sve članice EU, javila je češka agencija ČTK.

Predsjednik Češke protivnik je odluke tadašnje češke vlade da nakon nekoliko mjeseci prizna neovisnost Kosova i, kako je sam nedavno ponovio, odbija u Prištini imenovati veleposlanika.

>>> Predsjednik Češke Miloš Zeman: U BiH već vijore crne zastave Islamske države

OSNOVANA UDRUGA PRIJATELJA KRALJEVSKOG GRADA JAJCA

U Domu hrvatskih branitelja HVIDR-e Grada Zagreba u subotu 07. listopada 2017. godine održana je Osnivačka skupštine Udruge prijatelja kraljevskog grada Jajca

Sjednicu Osnivačke skupštine Udruge prijatelja kraljevskog grada Jajca, intoniranjem himne Republike Hrvatske i minutom šutnje za sve poginule hrvatske branitelje, otvorio je uvodničar gospodin Mijo Crnoja te je pozdravivši nazočne iznio ciljeve i razloge osnivanja ovakve udruge.

Naglasio je potrebu povezivanja Hrvata kraljevskog grada Jajca i svih drugih njegovih građana s brojnim raseljenim Jajčanima koji žive na području Grada Zagreba, kao i širom Republike Hrvatske. Udruga će promicati kulturne i povijesne vrijednosti jajačkog kraja i dati svoj puni doprinos očuvanju narodne baštine Hrvata kraljevskog grada Jajca. U suradnji sa srodnim udrugama, radit će na organiziranju svekolike pomoći hrvatskom narodu u Bosni i Hercegovini. Danas u Republici Hrvatskoj živi daleko više jajačkih Hrvata nego što ih je ostalo živjeti u jajačkom zavičaju. To je posljedica ratnih događanja 90-tih godina kada je Jajce bilo okupirano, a njegovi stanovnici protjerani. Poslije rata veliki broj jajačkih Hrvata vratio se u Jajce, ali je isto tako veliki broj i onih koji su ostali živjeti na području Republike Hrvatske. Cijenimo kako ćemo kroz kvalitetno organiziranje i ozbiljan pristup biti u mogućnosti pomoći Hrvatima u Jajcu, ali i svim Jajčanima koji žive u Hrvatskoj. Stoga smo i predložili osnivanje zavičajne Udruge prijatelja kraljevskog grada Jajca, koja će zastupati interese svih svojih članova.

Cilj Udruge je okupljati raseljene Jajčane kao i prijatelje Jajca te sve ostale građane koji su voljni postati članovi Udruge, a koji će poštivati Statut, tijela i odluke Skupštine udruge.

U nedjelju 8. listopada Dan neovisnosti Republike Hrvatske proslavili smo svetom misom u Crkvi blažene Djevice Marije Anđeoske. Ovaj dom Božji u Sesvetskoj Sopnici za misu zahvalnicu i susrete raseljenih Jajčanki i Jajčana nisu slučajno izabrali, jer je poznat  po okupljanju zavičajnih udruga iz Bosne i Hercegovine.

Svečano euharistijsko slavlje u samostansko-župnoj crkvi predvodio je fra Anto Šimunović, gvardijan samostana sv. Luke i župnik u Jajcu, uz suslavlje sopničkog župnika fra Zdravka Dadića i samostansko-župnog vikara fra Stipe Karajice.

Misi zahvalnici za svoj zavičaj, za stradale branitelje te sve pokojne nazočili su i brojni uglednici i gosti iz društvenog, javnog i političkog života Zagreba, Hrvatske i Jajca, kao i predstavnici drugih zavičajnih udruga Rame, Kotor Varoša, Gruda, Banja Luke, Uskoplja, Prstena i Bosanske Posavine.

Nakon svete Mise druženje je nastavljeno u kripti crkve uz koju je Franjevački samostan svetog Ilije. Sopnički župnik fra Dadić i predsjednik Udruge prijatelja kraljevskog grada Jajca zahvalili okupljenima, posebno izaslanstvu pristiglom iz Jajca, na čelu s predsjednikom općinskog Vijeća Ivi Šimunoviću.  Osobita radost bila je vidjeti veliki broj mladih kojemu je ovo prilika upoznati se sa tradicijom, običajima i kulturom svoga zavičaja. Prilika je to jedna od rijetkih za zbližavanje i održavanje veze s rodnim krajem, a čuvanje jezika i kulture jamstvo su očuvanja od zaborava tako bogate i vrijedne tradicije.

Zorica Gregurić