Pratite nas

Reagiranja

Otvoreno pismo: Špika ‘očitao bukvicu’ Mirjani Kasapović

Objavljeno

na

Predsjednik stranke Blok umirovljenici zajedno Milivoj Špika uputio je profesorici Mirjani Kasapović otvoreno pismo u kojem ističe da njegova stranka BUZ nikada ne može biti svrstana „u kontekst nekakve hrvatske radikalne desnice“, te da on osobno ne može biti „predstavnik desnog populizma“.

Otvoreno pismo Milovoja Špike je reakcija na tekst „Hrvatski desni radikali od ‘normalne patologije’ do ‘patološke normalnosti’“ Mirjane Kasapović objavljen u tjedniku „Globus“, a koji je prenio i portal Jutarnji.hr pod naslovom „Kako su u politiku ušli manijakalni depresivci, infantilni i maligni narcisi, neizlječivi psihopati, zloćudni sociopati i bolesni egoisti.

Špika u pismu ističe kako ovo nije prvi put da ga se „bezrazložno i potpuno pogrešno etiketira ili svrstava, no kada se to dogodi od osobe poput Mirjane Kasapović, čiji javno iznesen stav ili promišljanje ima i određenu težinu, onda moram reagirati kako bi zaštitio dignitet stranke kojoj sam na čelu, ali isto tako i svoj osobni“.

„Ne samo da sa radikalnom desnicom ja osobno, kao i ukupna politika BUZ-a nemamo apsolutno nikakvih dodirnih točaka, već se i sam grozim svega vezanog uz radikalizam odnosno svega onog  u što i s kime ste me bez ikakvih argumenata doslovno utrpali.  Moje ponašanje kao i sve rasprave u Saboru su uvijek nalazile uporište u snazi argumenata sa kojima sam raspolagao, a ni u jednom trenutku nisu bile, kako vi imputirate, na valu nekog (radikalnog) populizma, ponajmanje desnog“, poručio je Špika Kasapović.

Ističe Špika u pismu da su njegovi istupi u vezi „(ne)funkcioniranja vlade i parlamentarne većine bili jasan stav njegoce stanke kao i  njegov osobni, te su bili na tragu upravo onoga što se na koncu dogodilo: postići žuran prekid agonije u kojoj su svi građani imali štetu zbog nefunkcionalne vlade“.

„Kako mi uopće nije prihvatljivo to što navodite moram vas upitati: ‘Gdje ste vi u svom tom mom djelovanju kao saborskog zastupnika, uključujući sve replike, pojedinačne rasprave, pa i 21 raspravu u ime kluba, uopće mogli naći bilo što da bi se moglo staviti u kontekst desnog radikalizma, ili pak mene osobno otvoreno povezati sa desnim populizmom?’“, pita Špika.

„Nije li na koncu, odnosno nakon nekoliko mjeseci no što sam javno izrekao i stav sveukupne javnosti bio identičan mome, tj. da se neuspješan eksperiment sa vladom Tihomira Oreškovića treba što prije privesti kraju? Zar je sada neka krivnja ili možda odgovornost na onome koji je to očito shvatio puno prije većine?“, nastavlja.

„Dakako da je vaše pravo, neovisno o vašoj političkoj preferenciji,  označiti BUZ minornom strankom, no podsjetiti ću vas da smo isto tako za mnoge  „bili minorni“ i kada smo imali rejting i preko 5%, kao i da su istovremeno „relevantni“ politički faktori iz nekih razloga bile neke stranke (i sada su) čiji rejting uglavnom počinje ili je počinjao sa 0%, no to je kako neki vole kazati realna politika i sa time svi mi koji smo „u igri“ moramo živjeti pa ma koliko nam to u određenom trenutku ne odgovaralo, čak i onda kada je svima potpuno jasno i vidljivo kako neki mediji na krajnje vulgaran način rade na kreiranju javnog mnijenja u korist neke od opcija“, poručio je Špika Kasapović.

Složio se Špika s Kasapović da su „neki predstavnici ‘radikalne desnice’  u prethodnom sazivu Sabora (kao i na lokalnoj razini) neopravdano dobili nerazmjerno veliki parlamentarni i medijski prostor, no napomenuo je da je stavljanjei BUZ-a u isti kontekst potpuno promašeno i krajnje nekorektno, „ne samo radi BUZ-ova samo jednog saborskog mandata, već i zbog toga što iz nepoznata razloga BUZ nikada nije imao čast biti pozvan u neku od ozbiljnijih političkih emisija tipa Otvoreno, NU2 ili slično na nacionalnoj razini gdje bi mogao prezentirati javnosti programe ili stavove stranke“.

„Možda će netko kazati kako broj preferencijalnih glasova ipak kaže sve ili makar dovoljno kada se nekoga politički valorizira, no iz iskustva „vlastite kože“ mogu slobodno reći kako se i te kako slažem sa jednim uvaženim kolegom koji je javno kazao kako „nije bitno kako se preferencijalno glasa već tko te glasove broji“, zaključio je Špika u otvorenom pismu upućenom profesorici Mirjani Kasapović.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Reagiranja

Mladen Pavković: U Pazinu su hrvatsku Predsjednicu dočekali i ispratili partizanskim pjesmama

Objavljeno

na

Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović nije se nadala da će na svečanoj sjednici Skupštine Istarske županije u Pazinu (25. rujna 2017.) doživjeti zvižduk za zviždukom.

I to od koga? Od onih koji Hrvatskoj drže lekcije o antifašizmu! Sram ih može biti!

Zviždali su Predsjednici samo na spomen katoličkog svećenstva i Katoličke crkve u Hrvata. Oni priznaju za „Boga“ samo Tita, partiju i komunizam. I dalje se ponašaju „crno bijelo“. Partizani, Tito i komunisti uvijek su bili dobri i pošteni, a svi drugi, a najviše Hrvati, – „ovce za klanje“! E, stanite malo vi koji nikada niste trpjeli Hrvate i Hrvatsku (svaka čast iznimkama), kojima je „svetinja“ Josipović, Mesić i Rade Šerbedžija, osvježite se  hladnom vodom i pogledajte gdje živite? Još ste uvijek u Hrvatskoj, iako neprestano težite nekakvoj imaginarnoj Republici, na čelu s nekakvim Jakovčićem.

U svom govoru, Predsjednica je bila vrlo korektna, ali što to vrijedi kad je došla među ljude koji jedva čekaju da iskale svoj bijes na Hrvate i Hrvatsku, na sve ono što nema veze s bivšom, propalom Jugoslavijom. Pljeskali su samo kad se u dvorani spomenulo Titovo ime. Čak su i skandirali jednom od najvećih komunističkih zločinaca. Istina, Tito je bio na čelu pobjedničke vojske do 1945., ali je isto tako, od završetka II. svjetskog rata, bio na čelu komunističkih krvnika koji su pobili na stotine tisuća nevinih Hrvata, među kojima je bio i veliki broj svećenika.

Na tom skupu ekstremnih ljevičara, komunista i Jugoslavena (svaka čast iznimkama) govorili su i Stjepan Mesić, Franjo Habulin, Valter Flego i drugi. Flego je, među ostalim „podučio“ i Predsjednicu da je „povijest učiteljica života“, ali da „neki još uvijek nisu ništa naučili iz nje i da je zato potrebno prisjećati se, ponavljati istinu, njegovati i baštiniti antifašizam“.

Tamošnji borci „iz 1941.“ nikako ne mogu gospođi Kolindi Grabar Kitarović oprostiti što im je tita iz svoje radne sobe poslala u ropotarnicu, ali to nije razlog da se i na ovakvim mjestima ponašaju bezobrazno i nekorektno, jer ipak je ona došla na njihov poziv i bila njihov gost. Stoga ne stoji, kako smo čuli, da su danas u Hrvatskoj u opasnosti i antifašisti i demokracija, a još manje da će, kako su rekli, „val revizionizma ustaštva potopiti sve ono što je Hrvatsku činilo kulturnom, razvijenom, civiliziranom i europskom državom“.

S obzirom da u Hrvatskoj nema niti je bilo ustaša nakon II. svjetskog rata, oni su ti koji preokreću povijest samo da ih nitko ne pita: o Golim Otocima, suđenjima bez suđenja, masovnim grobnicama od Vardara pa do Triglava, ali i gdje su bili u vrijeme srbijanske i ine agresije? (Svaka čast iznimkama.)

Dobro je da je predsjednica RH vidjela kako se ponašaju ti ljudi, da je „antifašista“ svakim danom sve više i da su sve glasniji u dozivanju onoga za što smo mislili da smo u hrvatskom obrambenom Domovinskome ratu pobijedili!

Spomenimo još da hrvatsku Predsjednicu nisu ispratili domoljubnim pjesmama, već onima koje dobro znaju, a koje su se pjevale maršalu, kao što je: „Druže Tito mi ti se kunemo!“

Mladen Pavković

facebook komentari

Nastavi čitati

Reagiranja

Đakić: Vučić je smiješan. Što on ima sa zakonom?

Objavljeno

na

Objavio

Kada se već činilo da će dugo očekivani Zakon o pravima hrvatskih branitelja, koji je ovih dana aklamacijom prihvaćen od svih političkih opcija u saborskom Odboru za veterane, biti naposljetku donesen konsenzsom i mirno, svoje primjedbe na zakon javno su iznijeli Milorad Pupovac i Aleksandar Vučić.

Ovaj potonji, srpski predsjednik, o Zakonu se referirao na marginama zasjedanja Opće skupštine UN-a u New Yorku.

– U tom zakonu, u jednom članku govori se o agresiji Srbije i dijela stanovnika Hrvatske. Takva definicija i unošenje u zakone… to je za nas izuzetno teško – kazao je Vučić u izjavi za Radio televiziju Srbije (RTS).

Istodobno, Pupovac je o zakonu govorio za Radio Beograd. – Predloženi zakon za nas nije prihvatljiv jer se stvari koje su bile dio ratnih propagandi nastoje sada ozakoniti u pogledu odnosa prema Srbiji i u pogledu odnosa prema BiH i Crnoj Gori – naveo je Pupovac dodajući kako “ne može biti dobro da se Hrvatska neprestano vraća, održava i zaoštrava ratnu priču”.

Za Večernji list je najprije komentirao ministar branitelja Tomo Medved koji je kratko poručio kako su “odredbe novog zakona temeljene na Deklaraciji o Domovinskom ratu”. No novi prijedlog zakona kroz formulaciju “agresiju na RH izvršile su Srbija, Crna Gora, JNA i paravojne postrojbe iz BiH uz pomoć velikog broja pripadnika srpske nacionalne manjine u RH”, preciznije i šire imenuje sve agresore, s naglaskom na “veliki broj” Srba, dok Deklaracija ne spominje BiH te navodi oružanu pobunu tek “dijela srpskog pučanstva”, što je Pupovca i Vučića potaknulo na reakciju.

– Vučić je smiješan, što on ima sa Zakonom o hrvatskim braniteljima? Očito se boji naknade štete koju će Srbija prije ili kasnije morati platiti, koja se navodi u jednoj od pet pristupnih točaka Srbije u EU – kaže Josip Đakić (HDZ), predsjednik saborskog Odbora za ratne veterane.

– Što se tiče formulacije o “dijelu” ili “velikom dijelu” Srba koji su sudjelovali u agresiji i koja je za njih sporna, može se lako usporediti broj Srba koji je tada živio u Hrvatskoj i onaj koji se protiv nje borio. No činjenica je da je taj broj bio velik – kaže Đakić.

Član Odbora Zdravko Ronko (SDP) kaže pak kako podržava većinu članaka ovog zakona, no kako bi bilo točnije napisati da je dio srpske nacionalne manjine sudjelovao u agresiji, a ne “veliki broj” jer je dio Srba branio Hrvatsku.

Zastupnik Mosta Miro Bulj ima nedvosmislenu poruku za Vučića. – Je li broj bio velik ili nije, to Vučić najbolje zna, kao jedan od vođa pobune i pripadnik četničkih odreda. Bolje bi mu bilo da kaže gdje su naši nestali i da se bavi ratnom odštetom Hrvatskoj koja će ga koštati 40 milijardi eura. Sramota je da Vučić uopće komentira naš zakon, a da mu Pupovac suflira – zaključio je Miro Bulj. Dodao je i kako činjenica da su Srbi 90-ih okupirali trećinu Hrvatske dovoljno govori sama za sebe.

facebook komentari

Nastavi čitati