Ova Vlada podmuklo ukida demokraciju, a mediji o tome šute!

  0

  Jedne dnevne novine objavile su ovih dana da je Vlada premijera Milanovića definitivno dbacila sve predložene promjene izbornog zakonodavstva, što znači da će se parlamentarni izbori 2015. godine održati po starim pravilima unatoč brojnim manjkavostima izbornog zakonodavstva i unatoč mogućnosti da Ustavni sud te izbore kasnije proglasi nezakonitima i nelegitimnima.

  peđaKada tome pridodamo da predsjednik saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav Peđa Grbin ovih dana najavljuje skore izmjena Zakona o referendumu, izmjene kojima će se gotovo pa onemogućiti neposredno izjašnjavanje građana (potpisi će se najvjerojatnije prikupljati isključivo u državnim institucijama), nameće se pitanje kani li to aktualna vlast potkraj mandata ukinuti, odnosno posve zanemariti demokraciju te ostaviti tek privid vladavine naroda?!

  Otvorene liste u Saboru predlagao i prije 10 godina

  Kako komentira navedene poteze vlasti i jesu li oni doista znak da vlastodršci više i ne skrivaju da im je stalo isključivo do vlastiih interesa, a ne do interesa naroda, upitali smo Peru Kovačevića, bivšeg saborskog zastupnika HSP-a i pravnog eksperta koji je prvi, još prije deset godina, u Hrvatskom saboru predlagao uvođenje preferencijalnog glasovanja i mogućnost opoziva zastupnika od strane onih koji su ih izabrali.

  – Najavljeno odustajanje od promjena izbornog zakonodavstva i najavljene promjene Zakona o referendumu veliki su korak unatrag. Vladajući tim potezima doista ukidaju demokracaiju – ističe u uvodu Pero Kovačević, koji je je kao saborski zastupnik tri puta predlagao reformu izbornog zakonodavstva, odnosno uvođenje otvorenih lista i dopisnog glasovanja.

  I 2004. su kao i danas govorili da još nije vrijeme!

  – Predlagao sam da svaki glasač bira 14 pojedinačnih kandidata sa svih ponuđenih izbornih lista, te da kandidati koji osvoje najviše glasova u pojedinoj izbornoj jedinici (bez obzira na uspjeh stranačke liste) kasnije zastupaju građane te izborne jedinice u Saboru. Ti moji prijedlozi su išli u saborsku proceduru 2004., 2005. i 2006. godine, a zastupnici dvije najveće političke stranke i tada su reagirali jednako kao i danas. I SDP-ovci i HDZ-ovci rekli su da su projedlozi dobri, ali da još nije vrijeme za takve promjene. Deset godina kasnije opet govore da još nije vrijeme, što znači da za njih nikada nije ‘pravo vrijeme’. Nije ni čudo, doduše, da tako govore, jer su itekako svjesni da mnogi od njih po pravilima preferencijalnog glasanja ne bi nikada ušli u Sabor. Pitam vas u kojoj izbornoj jedinici bi, primjerice, Zoran Milanović ili Branko Grčić prošli, ako bi se glasovalo za kandidate, a ne za liste? Vjerojatno ne bi ni ušli u parlament. Oni su toga svjesni i zato se tako žestoko opiru promjena izbornog zakonodastva i uvođenju otvorenih lista – naglašava Kovačević, te dodaje da mu je drago da je udruga ‘U ime obitelji’ za rujan najavila prikupljanje potpisa uz pomoć kojih se treba održati referendum o preferencijalnom glasanju i promjenama izbornog zakonodavstva.

  Referendum U ime obiljelji jedini može spasiti demokraciju

  – Nadam se da će Željka Markić uspjeti skupiti dovoljan broj potpisa, jer to je jedini način da demokracija u Hrvatskoj opstane! Ako inicijativa ne prođe, Grbin i njegovi će postrožiti kriterije za referendum, što znači da narod više neće imati mogućnosti da neposredno utječe na izborne procese i događanja u državi. Peđa Grbin priča gluposti kada tumači da izmjene Zakona o referendumu tobože idu u pravcu lakše i brže provjere podataka birača. Istina je da on želi onemogućiti održavanje referenduma odredbom da se potpisi više ne mogu skupljati na trgovima i na ulicama, što je dosad bilo moguće. Samo što ne traže da javni bilježnik obavezno ovjerava potpise građana za referendum! Oni, dakle, doista ukidaju demokraciju, a mediji o tome šute, što je i najstrašnije u cijeloj toj priči – zaključuje pravnik Pero Kovačević.

  Gušenje demokracije kritizirao čak i provladin GONG!

  Valja napomenuti da su tvrdo odbijanje izmjena izbornog zakonodavstva od strane Vlade premijera Milanovića ovaj put žestoko kritizirali čak i oni koji su dosad bili vrlo blagonakloni prema svim potezima lijevo-liberalne Milanovićeve koalicije.

  – Nije mi jasno što ova Vlada misli ostaviti kao vlastito naslijeđe kada odustaju i od promjene izbornog zakonodavstva, koje bi dovelo do više razine demokratizacije i većeg utjecaja građana na izbor zastupnika”, izjavio je tako nedavno Dragan Zelić, izvršni direktor GONG-a, odakle su prije toga stigli prijedlozi za promjene načina izbora zastupnika.

  Iz GONG-a su predložili smanjenje broja izbornih jedinica, zabranu kandidiranja osobama osuđenima za ratne zločine i gospodarski kriminal, uvođenje preferencijalnog glasanja, profesionalizaciju Državnog izbornog povjerenstva.

  U Vladi, međutim, ne prihvaćaju ništa od tih ideja, baš kao ni preporuku Ustavnog suda, bez obzira na sve moguće ozbiljne i štetne posljedice.

  Autor: Damir Kramarić/hrvatski-dom.hr

  facebook komentari