Pratite nas

Ova Vlada podmuklo ukida demokraciju, a mediji o tome šute!

Objavljeno

na

Jedne dnevne novine objavile su ovih dana da je Vlada premijera Milanovića definitivno dbacila sve predložene promjene izbornog zakonodavstva, što znači da će se parlamentarni izbori 2015. godine održati po starim pravilima unatoč brojnim manjkavostima izbornog zakonodavstva i unatoč mogućnosti da Ustavni sud te izbore kasnije proglasi nezakonitima i nelegitimnima.

peđaKada tome pridodamo da predsjednik saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav Peđa Grbin ovih dana najavljuje skore izmjena Zakona o referendumu, izmjene kojima će se gotovo pa onemogućiti neposredno izjašnjavanje građana (potpisi će se najvjerojatnije prikupljati isključivo u državnim institucijama), nameće se pitanje kani li to aktualna vlast potkraj mandata ukinuti, odnosno posve zanemariti demokraciju te ostaviti tek privid vladavine naroda?!

Otvorene liste u Saboru predlagao i prije 10 godina

Kako komentira navedene poteze vlasti i jesu li oni doista znak da vlastodršci više i ne skrivaju da im je stalo isključivo do vlastiih interesa, a ne do interesa naroda, upitali smo Peru Kovačevića, bivšeg saborskog zastupnika HSP-a i pravnog eksperta koji je prvi, još prije deset godina, u Hrvatskom saboru predlagao uvođenje preferencijalnog glasovanja i mogućnost opoziva zastupnika od strane onih koji su ih izabrali.

– Najavljeno odustajanje od promjena izbornog zakonodavstva i najavljene promjene Zakona o referendumu veliki su korak unatrag. Vladajući tim potezima doista ukidaju demokracaiju – ističe u uvodu Pero Kovačević, koji je je kao saborski zastupnik tri puta predlagao reformu izbornog zakonodavstva, odnosno uvođenje otvorenih lista i dopisnog glasovanja.

I 2004. su kao i danas govorili da još nije vrijeme!

– Predlagao sam da svaki glasač bira 14 pojedinačnih kandidata sa svih ponuđenih izbornih lista, te da kandidati koji osvoje najviše glasova u pojedinoj izbornoj jedinici (bez obzira na uspjeh stranačke liste) kasnije zastupaju građane te izborne jedinice u Saboru. Ti moji prijedlozi su išli u saborsku proceduru 2004., 2005. i 2006. godine, a zastupnici dvije najveće političke stranke i tada su reagirali jednako kao i danas. I SDP-ovci i HDZ-ovci rekli su da su projedlozi dobri, ali da još nije vrijeme za takve promjene. Deset godina kasnije opet govore da još nije vrijeme, što znači da za njih nikada nije ‘pravo vrijeme’. Nije ni čudo, doduše, da tako govore, jer su itekako svjesni da mnogi od njih po pravilima preferencijalnog glasanja ne bi nikada ušli u Sabor. Pitam vas u kojoj izbornoj jedinici bi, primjerice, Zoran Milanović ili Branko Grčić prošli, ako bi se glasovalo za kandidate, a ne za liste? Vjerojatno ne bi ni ušli u parlament. Oni su toga svjesni i zato se tako žestoko opiru promjena izbornog zakonodastva i uvođenju otvorenih lista – naglašava Kovačević, te dodaje da mu je drago da je udruga ‘U ime obitelji’ za rujan najavila prikupljanje potpisa uz pomoć kojih se treba održati referendum o preferencijalnom glasanju i promjenama izbornog zakonodavstva.

Referendum U ime obiljelji jedini može spasiti demokraciju

– Nadam se da će Željka Markić uspjeti skupiti dovoljan broj potpisa, jer to je jedini način da demokracija u Hrvatskoj opstane! Ako inicijativa ne prođe, Grbin i njegovi će postrožiti kriterije za referendum, što znači da narod više neće imati mogućnosti da neposredno utječe na izborne procese i događanja u državi. Peđa Grbin priča gluposti kada tumači da izmjene Zakona o referendumu tobože idu u pravcu lakše i brže provjere podataka birača. Istina je da on želi onemogućiti održavanje referenduma odredbom da se potpisi više ne mogu skupljati na trgovima i na ulicama, što je dosad bilo moguće. Samo što ne traže da javni bilježnik obavezno ovjerava potpise građana za referendum! Oni, dakle, doista ukidaju demokraciju, a mediji o tome šute, što je i najstrašnije u cijeloj toj priči – zaključuje pravnik Pero Kovačević.

Gušenje demokracije kritizirao čak i provladin GONG!

Valja napomenuti da su tvrdo odbijanje izmjena izbornog zakonodavstva od strane Vlade premijera Milanovića ovaj put žestoko kritizirali čak i oni koji su dosad bili vrlo blagonakloni prema svim potezima lijevo-liberalne Milanovićeve koalicije.

– Nije mi jasno što ova Vlada misli ostaviti kao vlastito naslijeđe kada odustaju i od promjene izbornog zakonodavstva, koje bi dovelo do više razine demokratizacije i većeg utjecaja građana na izbor zastupnika”, izjavio je tako nedavno Dragan Zelić, izvršni direktor GONG-a, odakle su prije toga stigli prijedlozi za promjene načina izbora zastupnika.

Iz GONG-a su predložili smanjenje broja izbornih jedinica, zabranu kandidiranja osobama osuđenima za ratne zločine i gospodarski kriminal, uvođenje preferencijalnog glasanja, profesionalizaciju Državnog izbornog povjerenstva.

U Vladi, međutim, ne prihvaćaju ništa od tih ideja, baš kao ni preporuku Ustavnog suda, bez obzira na sve moguće ozbiljne i štetne posljedice.

Autor: Damir Kramarić/hrvatski-dom.hr

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Komentar

Račan-Lončarova smrtna presuda Hrvatskoj! Hrvatska je izdajom dovedena pred smrt….

Objavljeno

na

Dezintegracijski procesi SFRJ uzrokovani su mnoštvom povijesnih, kulturoloških, gospodarskih te inih uzročnika. Rasprave o tom procesu trajati će desetljećima..

Racionalnost, konstruktivnost i umjerenost hrvatskog suverenizma zrcali se iz dokumenta pod nazivom Model konfederacije u Jugoslaviji, koji predsjedništvu Jugoslavije u listopadu 1990., predlažu Hrvatska i Slovenija.  Prijedlog je odbijen.

Nažalost, kao puno puta u povijesti hrvatske pregovaračke i opće pozicije grubo su rušene i unutar Hrvatske.

1. Prvi višestranački izbori u Hrvatskoj nakon II svjetskog rata, održani su u prvom krugu 27.travnja 1990., te u drugom krugu 6.svibnja 1990.  Na izborima je uvjerljivo pobjedio HDZ. Dotadašnja, komunistička, Račanova, Vlada,SKH-SDP, je 23. svibnja 1990. – svega osam dana prije okupljanja prvog demokratskog, višestranačkog saziva Sabora sa HDZ-ovom većinom, predala cjelokupno naoružanje hrvatske Teritorijalne obrane neprijateljski nastrojenoj JNA. Takva vrsta odluke, tijekom prijelaznog, tehničkog mandata Vlade nije dopuštena i debelo vonja veleizdajom.  Zapovjednik teritorijalne obrane bio je Ivica Račan.

 Hrvatska je tako ostala bez mogućnosti naoružavanja 273000 vojnika, bez lakog topništva minobacača,lakih oklopnih vozila,….. 

Istovremeno, slovensko rukovodstvo,  donosi zdravorazumsku i zakonitu odluku te odbija predati oružje svoje TO u ruke JNA. 

U isti izdajnički kontekst može se svrstati odluka sborskih zastupnika SKH-SDP, koji demonstrativno napuštaju sabornicu tijekom glasovanja o Deklaraciji o proglašenju suverene i samostalne Hrvatske, sukladno volji građana izraženoj na referendumu 19.svibnja 1991.

2.Vijeće sigurnosti UN, 25. rujna 1991., donosi odluku o embargu na oružje za područje SFRJ. Argumentacija te odluke temelji se na “činjenici da je Jugoslavija pozdravila namjeru VS UN-a, u pismu upućenom od njezina predstavnika i “nakon što je saslušana izjava ministra vanjskih poslova Jugoslavije”.

U arhivu UN-a, dakle, ostalo je zapisano da je Budimir Lončar, tadašnji ministar vanjskih poslova Jugoslavije, presudno utjecao da se uvede embargo na nabavu oružja, u trenutku kad je Hrvatska bila u najgoroj vojnoj situaciji.

“Svrgavanje hrvatskih neofašista” je počelo već 1. listopada. Srbija koristi embargo i šalje ultimatum RH i počinje granatirati Dubrovnik, JNA pokušava zatvoriti obruč smrti oko Vukovara. Žestoki napadi JNA i pobunjenih hrvatskih Srba te četničkih postrojbi iz Srbije istovremeno se odvijaju diljem Hrvatske. Kadijević izjavljuje “cilj JNA je svrgavanje neofašističkih hrvatskih vlasti”. Tuđman 5. listopada poziva sve građane RH na obranu. Alija izetbegović pak izjavljuje: “Zapamtite, ovo nije naš rat”. Dva zrakoplova JNA 7. listopada raketiraju Banske dvore. Sabor RH dan poslije proglašava JNA i Srbiju agresorima.

Hrvatska je izdajom dovedena pred smrt….

Ž.M. Zenga/Kamenjar.com

facebook komentari

Nastavi čitati

Hrvatska

“Antife” izviždale Predsjednicu na spomen uloge katoličkih svećenika u priključenju Istre matici zemlji

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović danas je boravila u Pazinu povodom Dana Istarske županije i i 70. obljetnice Pariške konvencije

Predsjedničin je govor u Pazinu izazvao pljesak prisutnih nakon što je pozdravila ‘antifašiste’ Istre, ali i zvižduke negodovanja kad je spomenula doprinos Katoličke crkve pripajanju Istre Hrvatskoj.

Na njenu izjavu da je poseban doprinos u narodnoj borbi za slobodu dalo katoličko svećenstvo, prisutni su burno reagirali s negodovanjem. Kolindu Grabar Kitarović, međutim, zvižduci nisu smeli, nego je mirno nastavila.

Treba naglasiti da je katoličko svećenstvo predvođeno don Božom Milanovićem, objavom spomenice hrvatskog svećenstva u Istri, i na druge načine tijekom Pariške mirovne konferencije dalo ključan doprinos konačnoj međunarodnoj potvrdi Pazinskih odluka.

Jednake je zvižduke na spomen utjecaja Katoličke crkve na Istru dobio i saborski zastupnik Anton Kliman, koji se također obratio prisutnima i čestitao obljetnicu.

Bez negodovanja prisutnih nije prošao ni ministar mora, prometa i infrastrukture, Oleg Butković, čiji je govor također bio prekidan povremenim zvižducima.

Prošle su 74 godine od slavnih pazinskih odluka kojima su istarski narodni predstavnici potvrdili već prije izraženu odlučnost Hrvata i domoljuba svih nacionalnosti o priključenju Istre matici zemlji Hrvatskoj, izjavila je između ostalog predsjednica Republike Grabar-Kitarović.

Prošle godine imala sam čast posebno odlikovati istaknutog antifašista Ljubu Drndića, autora proglasa o 13. rujna 1943., proglasa kojim je autentično izražena volja naroda o pripadnosti Istre Hrvatskoj i ujedinjenju, kako je istaknuto, s ostalom našom hrvatskom braćom uz poklik “Živjela hrvatska Istra!”. U tom pokliku izražena je sva ljubav istarskih Hrvata prema domovini koji su, iako su od nje kroz većinu svoje prošlosti odvojeni granicama oduvijek pripadali. To domoljublje nisu mogli gušiti fašistički progoni i zločini, nego su naprotiv, potaknuli otpor tijekom kojega su kroz više od dva desetljeća borbe za slobodu i narodna prava život dali mnogi domoljubi, a mnoge su hrvatske obitelji bile prognane. U Istri su pale prve žrtve fašizma u Europi i u njoj se razvio prvi antifašistički pokret. Svaki istarski domoljub bio je antifašist, neovisno o ideološkoj pripadnosti, kazala je.

Domoljublje Istrijana istim je žarom došlo do izražaja i u Domovinskom ratu, najvećim mogućim odazivom u postrojbe Hrvatske vojske i policije, kazala je između ostalog predsjednica Republike.

Kako su se Boris Miletić i povijest kao znanost posvađali

 

 

facebook komentari

Nastavi čitati