Ovako je Charlie Hebdo ismijavao genocid u Bosni i Hercegovini

2

hb1

Mjesec dana prije Božića 1994. godine objavljeno je 127. izdanje magazina na kojem je prikazana šokantna karikatura koja je prikazivala izlog sa dijelovima ljudskog tijela, među kojima se ističu genitalije.

Iznad izloga piše “Igračke”, a dječak sa majkom pokazuje na prodavnicu govoreći “E ovo sam baš tražio od Djeda Mraza”.

hb2

Tri dana nakon što su počela prva iskopavanja masovnih grobnica u Srebrenici i oko nje, a pod jurisdikcijom Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, Charlie Hebdo objavio je izdanje koje je na naslovnici imalo nesvakidašnju karikaturu.

Na slici je prikazan turist sa svinjskim nosem dok leži na iskopanoj masovnoj grobnici u pijesku. Iznad nje stoji slogan iz studentskih protesta u Francuskoj iz 1969. godine “Sous les paves la plage” ili u doslovnom prijevodu “Ispod pločnika je plaža”.

hb3

Karikatura iz siječnja 1993. godine odnosi se na mašineriju silovanja u ratu u Bosni i Hercegovini. Slika prikazuje vojnika koji siluje mnoštvo žena.

Umoran od zločina on koristi poznati slogan sa demonstracija iz 1969. godine “Halte aux cadences infernales” koji se odnosi na “Protivljenje paklenim normama proizvodnje”, aludirajući da “siluje više nego što može”.

Klix.ba

facebook komentari

 • peppermintt

  kad sve zbroijš ovi su izgleda po zadatku ovakvi napraviti što veći kaos…..

 • gost

  ismijavao genocid????? Dajte molim vas! Mislio sam da znate bolje. Karikature prikazuju ratnu sliku BiH i obracaju pozornost na najugrozenije ,na zene i djecu. I dok su se djeca na Zapadu radovala Bozicnim darovima, nasa su zivjela u strahu i bili su svjedoci gore prikazanog “izloga”. “Djeda Mraz”/Santa Claus je simbol Zapada, a u izlogu, nasoj stvarnosti, vidimo sto nam je donio tih 90-tih.

  Srpski vojnik (vojska) je prikazan kao netko tko siluje do iznemoglosti, radi sto hoce i koliko hoce i nitko ga ne zaustavlja.

  Karikaturu sa turistom mislim da razumiju samo Francuzi, jer je na koncu njima i upucena.

  Karikature su trebale,na svoj nacin, probuditi svijest i savjest kod Francuza i potaknuti ih na djelovanje. One su kritika Zapadu, a ne ismijavanje genocida. Budimo sretni da su uopce mislili na nas. Npr. tko od nas danas misli na djecu i zene Sirije, Ukrajine,Nigerije, Sudana,,, ?