…ovdje gdje kamen već vječno stoji

33

Ovdje sam od početka
u ovom kamenu
provirujem noktima, i zubima, i borama na čelu
ovdje gdje kamen već vječno stoji
i ostajem za vječno (sa mnom što neprestano nestajem nekamo)
i to je ono po čemu jesam
u svjetlosti i ovdje
jer svjetlost iz kamena izbija
a naokolo je tama
ili zapravo nešto po čemu se prepoznaje
a ona još nije sasvim stigla
samo joj predstraže kruže
ne obznanjene nastupaju njezine vojske
ali ja sam u samome kamenu
i u njemu doista bivam
doduše- iscrpljen zbog stoljetnoga sjaja
ali ipak!
I ostat ću ovdje
ovdje gdje kamen već vječno stoji
i ostaje: za vječno.

Stihovi: Josip Pupačić

[ad id=”93788″]

facebook komentari

 • Bosna

  i ovo na slici je kulturno istorijsko naslijedje Bosanske nacije i spojeno je sa nama Bosanskim Muslimanima kao sto su lula mira, bizoni, indijanci i kauboji spojeni sa Amerikom

  • Alan B’Stard

   Mašala inšala bismila aa . dobar si! Samo grabiš! kontaš, boli me qrc, sve moje a!?

   • Bosna

    i h, zaboravio si slovo h bez cega nista nema taj smisao 🙂

  • Pero Ercegovac

   Ti ljudi u tim grobovima su bili Katolici, samo da znaš ;o)

   • Bosna

    pa da su bili katolici sto su pravili stecke oni bi na svakom svecku nacrtali hiljadu krstova a vidi skoro nema ni jednog na stecku, jedno obicno nesubjektivno posmatranje 🙂

    • Pero Ercegovac

     Ima ih. Ima križeve i ljiljane kao simbole Majke Božje i Svetog Trojstva na više od ukupno 10.000 stećeka, i ima i imena i prezimena i zato znamo da su pripali Crkvi jer su zapisani u knjigama duša Crkve. Problem je to što većina muslimana nisu obrzovani i onda ne znaju koristiti crkvene arhive i obične arhive. Možda ne znaš ali do dolaska Turaka na tlu Bosne i Hercegovine, to znači na ovoj strani Drine, nije bila ni jedna Pravoslavne Crkva. Okupatori su ih doveli sa sobom. Bogumilizam npr. jer bil mali heretički pokret koji nije dugo trajao i na kraju su bili ponovno asimilrani u RKC 14. stoljeća. Zemlja je bila katolička. Ako hoćemo goviriti o nacionalnosti to ti je druga priča. Ali morašznati o EU7 i I2a2b genotip, tzv. hrvatsko-dinarski genotip koji samo mi i vi djelimo i koliko ja znam vjera naših zajedničkih predaka su bili katolici i kroz genotip Hrvati. Sve drugo je na razini SANU što očito vi Bošnjaci su odlučiii pratiti na svoj svojstven način.

   • Bosna

    hercegovina a ne ercegovina, ponosno slovo H hahahhahaha, i to je Bosanska hercegovina, Bosanski ljubuski i Bosanska capljina

    • Pero Ercegovac

     Vidi koliko si neobrazovan. Ovako moj predak Ante, prvi Ercegovac, pred krajem Hrvatsko-turskg rata između 1715. do 1720. (gdje btw uz mlečansku pomoć muslimanski okupatori su dobili po tamburi) je živio na Livanjskom polju. Bio je ratnik koji se vratio na svoje imanje. Livno je nažalost još bilo okupirano. Lokalni mali begić je prijetio da ako ne će se preobratiti ubt će njega. Naravno Ante je ubio maloga umišljenog begića i pobjegao preko Dinare u Kijevo. Tamo se zaposlio kao krejinec (graničar) ali je morao promijeniti prezime da izbjegava osvetu jer mi znamo kako musimani turci su s time. Ali kao znak da nikada ne će zaboravi odkuda je potekao uzeo prezime Ercegovac, očito ne znaš da u Dalmatinksoj zagori se ne izgovori “H” i tako je došao do Ercegovac. I ponosan sam s time. Očito tvoji su bili kukavice da su tako lako naustili vjeru Spasitelja Isusa samo da može platiti manji porez. To nije baš ponosna stvar. Ali OK sada tu si sada, musliman si i ne znaš svoju povijest ali imaš sreću da mi Hrvati nismo Srbi, mi vas ne ćemo ubiti radi toga, prihvatili smo da ste napustili svoj etnikum radi lakšeg života ali mi je žao za tebe (Tvoj Vječnu Dušu) i tvoju lozu da ste napustili Krista. Molit ću krunicu za tebe i tvoje pretke većeras. Btb i naravno tvoju porodicu. Ja te blagoslovim u ime Krista.

     • Bosna

      ma cim bjezis u srednji vijek navodis na zakljucak da si kukavica koja se nemoze nositi sa svakodnevnim problemima a o buducnosti da nepricam, svi tvoji izgovori i zivotni neuspjesi su srednji vijek, neki navodno dobiveni rat od prije 200 godina i to primjerima koji upucuju na najgore zlocine i neuklapanje u sredinu kao i rjesavnje najmanjih problema zlocinom..koliko sam shvatio tvoji preci su ubijali neduzne radi nekog govara..gajis istorijsko sjecanje zlocina?

     • Pero Ercegovac

      Okupator, pripadnik heretičke arijanistike sekte, je mu prijetio smrću jer se vratio na svoje ognjište i nije se preobratio na tu sektu i on je odgovorio i to je zločin? Po tvome on je trebao prihvatiti smrt od ruku nekog okupatora iz Azije?!?! Teško je tvoj um. Čuj, kako se osjećaj znajući da Muhamed je pedofil (ušao u krevet sa ženom kada je imala 8 iako je čekao dvije godine jer su se udali kada je imala 6), ubojica (likvidarao gdje je god stigao) i lopov (krao po karavanama)?

      Eto neki citat za tebe: “Gospodo, ja sam Hrvat i Hrvatski nacionalist, i ne samo da sam ja Hrvat i Hrvatski nacionalist, nego su Bosanski Muslimani kao cjelina Hrvati, dio Hrvatskog naroda” – Džafer-beg Kulenović.

      I da te malo više učim: Oko 1588-1589 g. bosanski musliman Mehmed Erdeljac uradio je ljubavnu pjesmu “Chirvat turkisi” – “Hrvatska pjesma”. Pisano arebicom. Ovo je najstariji, do sada pronadjeni, tekst muslimanske pisane knjizevnosti na narodnom jeziku.

     • Bosna

      i hahaha, ma to je sve laz i propaganda..kao i lazni citati Bosanskih Muslimana..i Geronimo je davao izjave da je bijelac i da nije apac hahahahahhaha

     • Pero Ercegovac

      Nije. Piše u Surama. Ali to je najveći problem s Islamom. Sve na arapskom i zato većina muslimana ne znaju čitati Kuran, kamoli sure i ništa ne znaju o svojoj vjeri. Zašto? Jer cij je pročiriti arapski utjecaj po svijetu kroz manipulaciju ljude i uništivnje naroda da bi mogli stvoriti jedan islamski narod. Samo problem je da ne će uspijeti ni europljanima i kinezima jer to su dvije rase koje su dostigle civilzacijske domete koji Arapi ne mogu ni sanjati. I danas po Dubaiju i ZAE sve te zgrade su umotvorenje japanskih i europskih inženjera. Odi naći hrvatski prijevod i pročitaj njegovu povijest. Ni jedan mufti ili imam će to negirati jer tako se piše u tim knjigama. Piše puno druge gluposti osobito o Isusu koji su jako kontradiktorni i nažalost poslao puno duša u pakao. Jer najveća hereza je ta arijanistička hereza da je Isus samo čovjek kada nije, Isus je Bog, odnosno Sin Svetog Trojstva, isto Sveto Trojstvo Katoličke Crkve koji u heraldici ima simbol ljiljani kao na grbu Trpimirovića, jel ;o) Ali poštujem da više ne želiš biti Hrvat nego Bošnjak ali tvoji su preci nisu bili Bošnjaci nego Hrvati. Ja želim samo mir i jaku Hrvatsku i dobar odnos s kolijevkom Hrvatske države Bosnom. Ali prije svega savjetujem da uzmeš Bibliju u ruke i naući tko je Bog i zašto je velik!

     • Bosna

      moze jedno pitanje? Isus je po tvom vjeruvanju Bog? Bog sve zna, je li tako?

     • Pero Ercegovac

      Naravno i znao da će mora biti žrtvovan jer to je bio predviđen u knjizi Danijel. kroz cjelu evanđelju je govorio da će mora biti ubijen. Zato govorim odi pročitati Bibliju jer onda ćeš prokužitit da je Muhamed je lagao jer njegova interpretacija ne postoji. Morao je utjelovati u čovjeka da bi mogao pokaziti nama put. Vrlo jednostavno.

     • Bosna

      i nisam bas upoznat sa religijom i istorijom ali zar Isus na neka pitanja apostola ,,kada ce se vratiti na zemlju i kada je smaak svijeta?,, odgovorio da on ,,NEZNA niti to iko zna, ni andjeli, osim oca svojega,, ako NEZNA na to pitanje a Bog sve ZNA kako je on svevisnji?

     • Pero Ercegovac

      Ej, sada ne govoiš istinu jer ova mala pričica je jedna od klasičnih pitanja imama kao ovaj o kako Isus je od gline stvorio pticu koja nigdje nije u Bibliji ;o) Ovako, cijela priča o smaku svijeta se nalazi u knizi Otkrivenje, koja zadnja knjiga Biblije i gdje se ne bavi sa svjetovnim životom Isusa nego s krajem vremena ;o) Isus nije rekao da ne zna, nego je proročio da nije za ljude da znaju jer samo Bog Otac zna kada će i biti, poanta te priče je bila zapravo upozorenje ljudiima da ne vjeruju u lažne proroke i da je On sam Riječ i s njegovim dolaskom sva proračanstva Prvog Zavjeta su ispunjena. To znači nema više proroka jer je On je Taj, zato je odgovorio “Ja jesam”. Svi koji su došli nakon Njega i rekli da su proroci su lažni i od Sotone. Zato tada je došao kao janje ali slijedeći put će doći kao sudac sa simboličnom mač. Ali naravno imami ne govore o nastavku priče iz tog pitanja ;o) Odi pročitati Evanđelja. Onda dođi pitati što hoćeš.

     • Bosna

      tesko nalazim vremena za vjerske knjige, vjerovao ili ne, nekako mi je ljepse nesto lakse, smijesnije i komicnije procitati ili pogledati..dobar Bosanac, u nasoj Bosanskoj kulturi mi vjerujemo i u dobrotu drugih a i u njihovu velicinu, nismo iskljucivi iako najvise volimo svoje

     • Pero Ercegovac

      Putovao sam svijetu i mogu reći ja se tobom slažem, Bosanci jesu dobri ljudi. Ja ih jako volim. Ali što ti sada govoriš o svojoj bosanskoj kulturi je zapravo bit kršćanstva, svaki čovjek je dobar i vjerujemo dobroti svakog čovjeka samo je jedini pravi put do Boga je kroz Isusa ali Bog je jedini Otac i sudac. To znači što se nas tiče mi moramo voljeti i pedere ali ne njegov grijeh, mi moramo voljeti okupatora ali ne njegov grjeh kao što moramo voljeti neprijatelja ali ne njegov grjeh jer smo mi svi grješnici i samo Božja milost može na spasiti i ništa više.

      Evo ako nemaš vremena pročitati pogledaj svjedočanstva Walida Shoebata (na engleskom je bez prijevoda ali imam osječaj da znaš engleski), prva snimka traji samo 10 minuta, ako ti je dosadno i ne možeš spavati druga snimka traji sat vremena, ili ćeš naučiti nešto novo ili ćeš zaspati od dosade ;o))))

      https://www.youtube.com/watch?v=TJLffHCXriM (drugi dio ima odgovor na tvom pitanju ;o) )

     • Bosna

      bit slobode je ostaviti i ne muciti zrtve, nas, i ne odredjivati nam ko smo i sta smo ako kazemo mi kako nismo isti i da smo posebna drzava i nacija 🙂

     • Pero Ercegovac

      Očito nisi dobro pročitao što sam napisao. Rekao sam da prihvaćam da ste napustili hrvatski korpus i sada sebe zovite Bošnjacima. To je vaša prava ali istina je istina. Prije 1993. taj narod nije postojao i vaši pretci, čak kada su već prešli na Islam, su sebe smatrali Hrvatima. I genetika to pokazuje. Zato možete biti što želite ali ne možete falsificirati povijest (pustite te gluposti Srbima jer oni su majstori za takvu idijotariju ;o)). To je već napisano. Dokument su tu. Ali država Bosna je druga stvar. Vi ste tada napravili katastrofalnu grješku kada ste izjednačili državu Bosne s bošnjačkim narodom, jer za takvu homogenazaciju ni Hrvati, ni ovi Vlaji, ne će to prihvati, i automatski ćete imatu manju državu ako nastavljajte tako. Da ste bili pametni vi bi pratili pravaški put jednog Alije Šiljka i zajedno mi bi se izborili jednu pravu federaciju, izbaciti tzv. Srbe preko granice i onda lijepo suživot. Nažalost pratili ste liniju majorizaciju i sami ste stvorili svoju zamku. Šteta kada smo isti etnikum :o)

     • Bosna

      pa nemoguce da smo postali 1993 godine, da prije nismo postojali nebi imali iz cega ni postati 1993 godine (to je opet laz i propaganda koja nema razuma)..to je kao da kazes da je beba rodjena bez mame

     • Pero Ercegovac

      Do 1961. i promjene statusa naroda u SFRJ-u, vi ste se po svim popisima se vodili kao Hrvati, po osmanskim, austro-ugarskim i monarhističkimm jugoslavenskim onda jedan komunist, ateist, ne vjernik, Tito, se odlučio na savjetu Djilasa i Rankovića da vas bez plebiscita prebaciti u kategorij veliki “M” Muslimani, t.j. nacionalnost Musliman. I tako ste se deklarirali u Domovini sve do početka DR-a u BiH-u 1992. Ali nakon puno rasprava Izetbegović se odlučio 1993. na ime Bošnjak i to je to. Vi ste to prihvatili. To moramo poštivati.

     • Bosna

      nista manje, nista..

     • Saga

      🙂

     • Pero Ercegovac

      BTW srednji vijek je završio u 15 stoljeću, a ne 1700. ;o)

     • Bosna

      Hlivno je i danas Bosna, bio je neki pokusaj okupacije ali Bosna opet dolazi

     • Pero Ercegovac

      Bosna postoji i to poštujemo jer Bosna je kolijevka Hrvatske države i zato nije ni u interesu Hrvata da Bosna bude nestala jer je dio nas kao što je Boka, Hum, Zahumlje, Srijem, Dalmacije i Istra. Od kuda tebe da mi Hrvati ne volimo Bosnu?

      Evo malo još povijesti za tebe, a ovaj put iz heretičkog islamskog izvora:
      http://nezavisna-drzava-sandzak.com/html/genetika_u_sandzaku.html

     • Bosna

      i hahhaha volim i ja USA ali Amerikanci mi odredjuju koliko, sta i kako.., jos nisam postao Amerikanac dok mi ljudi ne dopuste..volim i milijon dolara a volim i ..

     • Pero Ercegovac

      Nisi postao Amerikanac jer kao i ja nisi Amerikanac. Ali jesi dio hrvatskog etnikuma. Samo ti sebe smatraš Bošnjakom što poštujem, ali ako Bog da i ti si spašen kada umreš (i ja to želim iz dubine mog srca) tamo gore nećeš naći svoje koji se preobratili nego tvoje starije pretke koji su se zvali Mislav, Hrvoje, Ljutiša, Tomislav, Borna, Miroslav, Vojislav (hrvatsko ime btw) itd. itd..

     • Pero Ercegovac

      Taj tz. lani citat je u osmanskim arhivima.

     • Bosna

      u arhivima je dosta toga lazno

     • Pero Ercegovac

      Ako u tim arhivima koji sami Turci su napisali ne postoje ni jedan koncept Bošnjaka ali govore o Osmanima hrvatskog porijetla onda nemam što dodati. Ne može se falsificirati ti dokumenti iz tog vremena. Ozbiljni islamsko-turski znanstvenici istražiaju to područje na sveučilištima u Ankari i Carigradu. Na kraju Suljeman Demirel kada je došao na sprovod Tuđmana je sam priznao da je hrvatsko porijetlo iz Bosne. Evo malo više o tome: http://www.dnevno.ba/vijesti/najbrojnija-dijaspora-hrvatske-korijene-ima-cak-10-milijuna-turaka-32223/

 • Saga

  Veliki, veliki hrvatski pjesnik Josip Pupačić…
  P.S. Hvala Uredništvu portala “Kamenjar” na prelijepom otklonu od dnevne politike. 🙂