Ovo je cijela paleta Kukurikavaca ‘umočenih’ u sukob interesa. Ostavke im ne padaju na pamet!

  2

  “U takvim se zajednicama stvara unutarnja etika. Svaka politička stranka definira neke kriterije unutar kojih je neko ponašanje legitimno. Javnost može izvršiti pritisak, ali teško da će to uroditi plodom. Sam sukob interesa nije problem, on je samo jedno od pretpostavki korupcije. Na tom području u Hrvatskoj treba puno raditi da se shvati da su sukobi interesa prethodnica korupcije”, kaže sociolog Slaven Letica.

  Političku komunikaciju hrvatske ljevice dugo su “krasile” izjave o poštivanju europskih uzusa odgovornosti javnih dužnosnika. Najavljivali su nam europske standarde, ali, čini se, zasad ništa od toga. Kad je riječ o sukobu interesa visokih državnih i nižih lokalnih dužnosnika, još uvijek  hrvatski “reformirani komunisti” lutaju po balkanskim vrletima vlastite neodgovornosti. Sudeći prema dosadašnjim rezultatima “Kukuriku koalicije”, sukob interesa im je jedno od najbolnijih mjesta, a lijeka nema. Osim, naravno, ostavke koju je malo tko od prozvanih za sukob interesa u ovoj vladi spreman staviti na stol i pokazati elementarnu razinu odgovornosti pred hrvatskom javnošću. “Pedalu” kod premijera Milanovića, ruku na srce, dobili su ministar turizma Veljko Ostojić, kad se otkrilo da povezan s prodajom vrijednog zemljišta u Istri, te ministrica okoliša Mirela Holy, koju je fotelje stajala poruka poslana putem elektronske pošte. Tada je hrvatski premijer prozborio “urbi et orbi” o visoko podignutoj ljestvici, ali  kriteriji su mu u međuvremenu teško stradali u hrvatskoj političkoj močvari, ako je tih kriterija kod našeg premijera ikad uopće i bilo. Prije će biti da je spomenuti dvojac otišao zbog unutarnjih stranačkih razmirica, nego iz moralnih razloga.

  Ne funkcionira kultiviranje političkog morala

  Najnoviji slučaj sukoba interesa, kojim nas je “obradovao” premijerov kabinet, priuštila nam je ministrica kulture Andrea Zlatar Violić. Nju je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa prijavilo DORH-u zbog vlasničkog udjela u tvrtki Duga strana d.o.o., a kojoj je Ministarstvo kulture doznačilo 1,2 milijuna kuna. Pomenutoj ministrici “odrezana” je i kazna od 15 000 kuna. Ako se ovakve ministričine radnje ponište, novac će spomenuta tvrtka morati vratiti u proračun, no ostaje i dalje pitanje političke odgovornosti cijenjene ministrice. No, za očekivati je, a poučeni prošlim iskustvima, da će premijer i ovu političku štetu znati ublažiti i pokušati staviti pod tepih što je prije moguće. Dug je ešalon političara i dužnosnika, kako iz SDP-a, tako i ostalih stranaka “uklopljenih” u vladajuću koaliciju, koji su moralno pali na sukobu interesa.

  Poznati hrvatski sociolog Slaven Letica smatra da ministrica Andrea Zlatar Violić neće podnijeti ostavku, jer u Hrvatskoj ne funkcionira kultiviranje političkog morala.
  “U konkretnom slučaju, Andrea Zlatar dolazi iz stranke koja je preplavljena cijelim nizom koruptivnih postupaka. U takvim se zajednicama stvara unutarnja etika. Svaka politička stranka definira neke kriterije unutar kojih je neko ponašanje legitimno. Javnost može izvršiti pritisak, ali teško da će to uroditi plodom. Sam sukob interesa nije problem, on je samo jedan od pretpostavki korupcije. Na tom području u Hrvatskoj treba puno raditi da se shvati da su sukobi interesa prethodnica korupcije”, kaže Letica.

  Prije “slučaja” ministrice Andree Zlatar Violić, na testu je pao ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, koji je kažnjen s 10 000 kuna. “Globu” je Jakovina platio jer je i nakon što je postao ministar zadržao upravljačka prava u svojoj tvrtki “TJ-prom”. Zakasnio je “samo” devet mjeseci i nemušto se posipao pepelom kad je uhvaćen s prstima u pekmezu. Naravno, niti on nije našao shodno da politički odgovara, a niti je premijer vidio u ovome nešto vrijedno političke odgovornosti. O visoko podignutoj ljestvici tada, kao niti sada, ni prozboriti.

  Osuđenici za kaznena djela gosti crvenih tepiha

  Zapošljavanje i dobijanje unosnih poslova po obiteljskim vezama već je postalo tragikomični pratitelj Kukuriku koalcije. Ministrica graditeljstva Anita Mrak Taritaš morala se opravdavati kad je otkriveno da joj je suprug zaposlen u državnom Plinacrou. I šefa Milanovićeva kabineta, mlađahnog Tomislava Sauchu, prozivali su jer je odvjetnički ured u kojem radi njegova supruga potpisao ugovor s famoznim Plinacroom. Saucha je šefu ponudio ostavku, ovaj je to odbio, a kasnije je Povjerenstvo utvrdilo da sukoba interesa u tom slučaju nije bilo. Ipak, Milanoviću se dobro “zatreslo” u kabinetu, ali svi su akteri  politički preživjeli. Ako si dobar s premijerom, sve ti je oprošteno.

  Za uhodanu praksu “uhljebljavanja”, da spomenemo taj nes(p)retni izraz, Letica kaže da je postala kriterij političkog ponašanja. Upućuje na slučaj esdepeovca Jurice Meića koji je nedavno diplomirao u 37-oj i po političkoj liniji je zapošljen kao savjetnik kod ministra Miranda Mrsića. I u ovom slučaju, smatra Letica, ministar je morao dati ostavku, a nije.

  “Odgovornost pred javnošću je pitanje osobnog morala. Nekad je postojao strah od Boga i srama u  lokalnoj zajednici. Kad nas su ljudi koji su osuđeni za kaznena djela gosti crvenih tepiha i televizijskih emisija. Kad je nestao strah od Boga, na pravnoj državi je da djeluje”, zaključio je Letica.

  dnevno.hr

  facebook komentari

  • peppermintt

   Kako ono vele ljestvica na visoko, jes al u …mal ne rekoh
   ljigavci, lopine, bezveznjaci

  • peppermintt

   Kako ono vele ljestvica na visoko, jes al u …mal ne rekoh
   ljigavci, lopine, bezveznjaci