Ozakonjeni istospolni brakov i u Hrvatskoj, pod firmom “životno partnerstvo”

0

Zakon o životnom partnerstvu usvojen je danas u Hrvatskom saboru uz većinu glasova. Za zakon je glasalo 89 zastupnika, a protiv je bilo 16 zastupnika, javlja crol.hr. U Hrvatskoj su time brak, izvanbračna zajednica, životno partnerstvo i neformalno životno partnerstvo zakonski priznati kao zajednice koje predstavljaju obiteljski život. Prema Zakonu o životnom partnerstvu osoba istog spola, istospolni parovi će uživati ista prava kao i bračni partneri, osim prava na posvajanje djece, javljaju hrvatski mediji, a prenosi Hrvatski Medijski Servis

images_18Amandman o uvođenju prava na posvajanje djece Igora Kolmana, Šime Lučina i Branka Vukšića nije prihvaćen.’.

Iz Inicijative za životno partnerstvo ističu kako se ovim Zakonom gotovo u potpunosti izjednačavaju prava LGBT osoba i njihovih obitelji te se ostvaruju preduvjeti za socijalnu stabilnost istospolnih parova. Naime najveći dio prava i obveza koje regulira Zakon o životnom partnerstvu tiče se upravo socijalnih prava: pravo na obiteljsku mirovinu, zdravstvo osiguranje preko životnog partnera/ice, pravo i obveza uzdržavanja partnera/ice, jamči slobodu kretanja i pripadajućih prava na čitavom području Europske unije, nediskriminaciju i jednakost na tržištu javnih i privatnih usluga, osigurava ravnopravnost u području stanovanja i poreznih olakšica, daje zaposlenim životnim partnerima ili partnericama pravo na plaćeni dopust i njegu drugog partnera/ice, regulira nasljeđivanje, kao i područje obiteljskog života istospolnih parova s djecom kojih u Hrvatskoj ima sve više i više.

Zakon o životnom partnerstvu stupit će na snagu osmog dana od objave u Narodnim novinama, a prva istospolna vjenčanja tako će se moći održati sredinom kolovoza.

Inicijativa za životno partnerstvo i ZG Pride pozivaju sve LGBT osobe i istospolne parove da koriste prava iz Zakona o životnom partnerstvu. To su prava koja nam kao građanima i građankama RH pripadaju, ističu.

‘Zakon o životnom partnerstvu velik je korak naprijed za ljudska prava u Republici Hrvatskoj i još veći za jednakost, dostojanstvo i prava LGBT osoba u našoj zemlji’, zaključuje Zagreb Pride./HMS/

facebook komentari