Pratite nas

Reagiranja

Ozana Bašić: Još uvijek nisam dobila pismeni otkaz od MrežeTv

Objavljeno

na

Prošlog vikenda društvenim mrežama proširila se vijest kako je autorica jedne od najgledanijih emisija Mreže TV, Ozana Bašić, dobila otkaz. Kako je uredništvo ove TV kuće bilo zasipano upitima o istinitosti ove vijesti, ono se odlučilo u nedjelju potvrditi ovu informaciju na svojem Facebook profilu. Njihovo priopćenje o prekidu suradnje prenosimo u cijelosti, a za komentar smo upitali i voditeljicu Ozanu Bašić.

“MrežaTv već punih 20 godina gaji neovisan status i ne pripada niti jednoj političkoj orijentaciji. Do sada smo u povijesti tvrtke bili i više mjeseci zatvarani zbog takve otvorene politike. Ipak, mi se i dalje borimo jednakim žarom za pravo da se čuje istina o stvarnim događajima i pojavama u hrvatskom društvu i na tome nećemo stati. Oluja je bila jedna od emisija koja je tome doprinosila vrlo aktivno. Nažalost, njena autorica Ozana Bašić je u posljednje vrijeme svojim ponašanjem u redakciji (izderavanje na kolege s pozicije zvijezde, prebacivanje vlastitih pogrešaka na druge i sl.) i ne prihvaćanjem kritika za uredničke propuste (jednostrano prikazivanje činjenica, ne davanje prilike napadnutim da se brane i sl.) povredila novinarsku etiku ponašanja. Kako nije i nakon više upozorenja svoj odnos promijenila bili smo prisiljeni donijeti odluku o raskidu suradnje.

Nikakvih pritisaka, zastrašivanja niti prijetnji na uredništvo nije bilo niti bismo na njih reagirali. Stoga špekulacijama takvog tipa nema mjesta.

I dalje ćete u našem programu gledati jednako polemične i otvorene emisije koje će voditi naši drugi urednici, a MrežaTv neće niti milimetra odstupiti od svoje programsko uredničke orijentacije zasnovane na istini i domoljublju.

S poštovanjem,

Uredništvo MrežeTV”

Ozana Bašić: Postupak MrežeTV je pokazatelj odnosa prema novinarima u Hrvatskoj

Kako je uredništvo iznijelo i pojedinosti odnosa svoje donedavne zaposlenice i kolegice, za komentar smo zamolili i urednicu emisije Ozanu Bašić, koja je ekskluzivno za naš portal prokomentirala svoj otkaz.

“U konzultaciji sa svojim odvjetnikom izjavljujem da sam i dalje zaposlenica Mreže TV, no nažalost mogu samo reći u zaštitu svog dostojanstva da Mreža TV nije uspjela izdržati ni toliko da mi uruči službeni otkaz ili ono što već namjeravaju, nego me na jedan sasvim neprimjeren način kleveću. O mojim daljnjim koracima izvijestit ću pravovremeno zainteresiranu javnost, nakon utvrđivanja svog statusa sa mojim poslodavcem, a o eventualnim daljnjim koracima vidjet ću sa pravnim stručnjacima. Ovo je svakako jedan vrlo ozbiljan trenutak koji upozorava u kakvom se položaju mnoge kolege novinari nalaze što se tiče njihovih statusa i prava na iznošenje činjenica i slobode govora i novinarstva.

Rasprava na zidu Mreže TV

Stav Uredništva izazvao je mnoge komentare gledatelja i pratitelja koji su uglavnom nezadovoljni ovom odlukom, a mnogi su tražili da se TV kuća i konkretnije odredi spram svoje odluke jer je to u interesu gledatelja, koji najavljuju prestanak praćenja programa. Općeniti je dojam kako je uredništvo izbjegavalo odgovore na konkretna pitanja gledatelja, a mi donosimo neke od komentara:

Drago uredništvo, možete li odgovoriti na tri pitanja:

1. Je li Oluja bila najgledanija emisija Mreže TV?
2. Navedite barem 3 konkretne emisije (datum, gosti, tema) koje su narušile novinarsku i profesionalnu etiku i koje su, sukladno tome, bile sporne do te mjere da se morala raskinuti suradnja?
3. Je li sukladno istim principima profesionalne i novinarske etike objaviti status prema kojem se “optužena” novinarka ne može braniti?

Odgovor: Mi smo odgovorili jer je jedan dio gledatelja ponukan krivim informacijama poćeo širiti dezinformacije. Prljavo rublje nema smisla iznostiti, a vaše je pravo da hvalite ili kritizirate naše buduće poteze..

Ženske udruge iz Domovinskog prosvjeduju zbog otkaza Ozani Bašić

Predstavnice ženskih udruga iz vremena Domovinskog rata poslale su i prosvjedno pismo protiv otkaza novinarki Ozani Bašić vodstvu Mreže tv koje je dalo otkaz voditeljici, kako kažu, najgledanije emisije „Oluja” Ozani Bašić.

“Mi potpisnice ovog pisma sa zgražanjem i nevjericom primile smo vijest o otkazu koji je novinarki i urednici popularne emisije „Oluja” odlučilo dati vodstvo „Mreže tv”. U trenutku kad je istinske solidarnosti među novinarima u hrvatskim medijima sramotno malo i kad je hrvatski medijski prostor sveden na razinu banalnosti i ideološkog smeća držimo svojim pravom i obvezom prosvjedovati protiv poniženja koje je doživjela gospođa Ozana Bašić”, stoji u pismu koje potpisuju Slavica Bilić-prva Predsjednica “Bedema ljubavi”pokreta majki za mir, Dunja Vatovac-prva Predsjednica “Hrvatska pozadinska fronta”, Mira Halapa- “Hrvatska žena”-Sesvete, Jelica Sarajlija-“Mi za našu Gardu”, Ivana Haberle-Predsjednica udruge “Žene u Domovinskom ratu”-Zadar, Zdenka Farkaš-“Centar Apel”-Centar za zaštitu ljudskih prava zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja, Jasenka Polić Biliško-Hrvatska bašćina te Shenida Bilalli-režiserka ratnih dokumentarnih filmova.

“Činimo to svjesne odgovornosti kako naspram vremena nastanka naših Udruga i Domovinskog rata tako i budućnosti zemlje koju, sad je to više nego očigledno, uz gospodarsku prožima i duboka kriza hrvatskih medija. Trajno manipuliranje našim novinstvom, TV postajama i Internet portalima poprima alarmantne razmjere”, drže potpisnice pisma.

“Ovaj najnoviji slučaj kojem vodstvo „Mreže TV” želi dati minorni gotovo rutinski značaj posebno nas ponižava. Razlog je u činjenici da je gospođa Ozana Bašić hrabrošću, dosljednim istraživačkim novinarstvom i ustrajnim traganjem za istinom govorila o temama koje ostali mediji uglavnom ( uz časne iznimke ) izbjegavaju”, stoji u pismu.

“Umjesto priznanja i podrške urednica i voditeljica daleko najpopularnije emisije „Mreže TV” dobiva otkaz! Kao i u drugim sličnim slučajevima računa se na inertnost i ignoranciju javnosti i medijskih kolega. I jedno i drugo nažalost realnost su današnje Republike Hrvatske no razmjeri takvog stanja nalažu našu odgovornost i dosljednu solidarnost. Braneći časni rad gospođe Ozane Bašić mi branimo istinske vrijednosti i nesebičnost naših brojnih članica koje su u teškim danima rata i patnje samozatajno i bez političkih ambicija i žudnje za vlašću osvjetlale obraz hrvatskog naroda”, kažu potpisnice prosvjednog pisma.

[ad id=”40551″]

>>Ozana Bašić dobila otkaz!

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Reagiranja

Poglavar Islamske zajednice u BiH ‘napao’ hrvatsku predsjednicu

Objavljeno

na

Objavio

Poglavar Islamske zajednice u Bosni i Hercegovine Husein Kavazović uputio je hrvatskoj predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović pismo u kojemu je ustvrdio kako ona i još neki hrvatski dužnosnici zlonamjerno pokušavaju diskreditirati Bošnjake povezujući ih s terorizmom, objavljeno je u ponedjeljak.

Kako se navodi na mrežnim stranicama Rijaseta IZ u BiH, Kavazović je pismo ovakvog sadržaja na adresu hrvatske predsjednice uputio zbog njenih opetovanih optužbi na račun BiH i Bošnjaka kojima se bosanski muslimani i njihova država etiketiraju kao potencijalna teroristička opasnost za susjede i Europu.

Potankosti iz pisma nisu navedene, no stoji kako reis Kavazović od predsjednice Grabar-Kitarović i drugih tijela i dužnosnika Hrvatske traži da “prestanu sa zlonamjernom kampanjom koja za cilj ima diskrediranje Bošnjaka i sijanje straha od njihovog prisustva u Europi”.

Kavazović je od hrvatske predsjednice zatražio i to da radi očuvanja dobrosusjedskih odnosa objasni dokaze na temelju kojih iznosi svoje tvrdnje o tome da su muslimani u BiH i okruženju opasnost po Hrvatsku i Europu.

Pismo poglavara bosanskohercegovačkh muslimana uslijedilo je nakon tvrdnji iz ureda hrvatske predsjendice da u BiH ima između pet i deset tisuća radikaliziranih osoba koje predstavljaju potencijalnu sigurnosnu prijetnju na tragu islamskog terorizma.

Utemeljnost takvih tvrdnji ranije su opovrgnuli visoki bosanskeohercegovački dužnosnici te ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić, no nisu naveli kakvi su zapravo razmjeri terorističke prijetnje u BiH.

Kolinda Grabar-Kitarović: Zabrinuta sam procesima u BiH i retorikom prema Hrvatskoj

facebook komentari

Nastavi čitati

Reagiranja

Željka Markić: Treba mijenjati nepravedni izborni sustav

Objavljeno

na

Objavio

“Smatramo da je potrebna promjena izbornog sustava, ali nismo s nikim razgovarali o tome do sada. Kao i druge referendumske inicijative, to planiramo sami, a onda nam se mogu pridružiti svi koji žele. Nismo razgovarali s gospodinom Đapićem, niti sa bilo kojim drugim političarem o provedbi tog referenduma”, istaknula je predsjednica udruge U ime obitelji, dr. Željka Markić u razgovoru za N1 na medijske napise da je Ante Đapić krenuo u pripremu referenduma koji bi promijenio način izbora manjinskih zastupnika u Hrvatski sabor, koji udrugu povezuju s tom inicijativom.

Kako je istaknula dr. Markić, velik broj građana traži novi pokušaj referenduma na koji će se i odlučiti ako građana volontera bude u dovoljnom broju. A onda će pozvati ostale da im se pridruže u izmjeni izbornog sustava.

Robert Bajruši u Jutarnjem listu objavio je tekst prepun laži koji bi mogao biti znak da su političke kaste zabrinute zbog mogućnosti demokratizacije izbornog sustava.

“NOVI UDAR RADIKALA: SPREMAJU POTEZ KOJI ĆE IZAZVATI NOVE SUKOBE Đapić i Markić žele referendumom onemogućiti izbor Pupovca na manjinskim listama”, naslov je danas objavljenog teksta.

Podsjetimo, potreba promjene izbornog sustava postala je važna tema u Hrvatskoj nakon što je građanska inicijativa U ime obitelji organizirala od 21. rujna do 5. listopada 2014. izjašnjavanje birača o potrebi raspisivanja referenduma kojim bi se u Ustav RH ubijela načela glasovanja koja potiču demokratizaciju izbornog sustava i političkih stranaka u Republici Hrvatskoj.

Željeli su pokrenuti referendum na kojem bi birači mogli donijeti odluku o unošenju u Ustav RH stručno utemeljenih, cjelovitih i suvremenih izbornih načela i time ostvariti cilj da:

1) saborske zastupnike biramo imenom i prezimenom,

2) da svi hrvatski državljani koji žive u Hrvatskoj i izvan nje mogu glasovati i dopisnim i elektroničkim putem,

3) da sve stranke imaju jednake uvjete natjecanja za Sabor,

4) da svaki glas birača vrijedi podjednako u svim izbornim jedinicama.

Radilo se o načelima za demokratizaciju izbornog sustava:

1.) mogućnost davanja tri preferencijska glasa bez cenzusa
2.) smanjenje izbornog praga s pet na tri posto
3.) biranje najmanje 20 zastupnika u svakoj izbornoj jedinici ovisno o broju birača
4) mogućnost glasovanja dopisnim i elektroničkim putem
5.) ujednačavanje vrijednosti glasa birača u izbornim jedinicama
6.) izborne jedinice ne smiju dijeliti županije RH i Grad Zagreb
7.) prikupljanje minimalno 3000 potpisa za kandidacijsku listu izvanparlamentarne političke stranke ili nezavisne liste koja želi kandidirati svoje predstavnike u Sabor, te
8.) zabrana zajedničkih kandidacijskih lista dviju ili više političkih stranaka.

Na temelju loše uređenog Registra birača Ustavni sud presudio je da više od 380.000 potpisa građana nije dovoljno za održavanje referenduma iako ta brojka premašuje 10 posto od ukupnog broja birača u Republici Hrvatskoj.

Referendum o promjeni izbornog sustava nikad nije održan iako je udruga U ime obitelji prikupila više od 380.000 potpisa. Tada je ministar Bauk tvrdio da u Hrvatskoj ima nešto više od 4 milijuna birača te da zbog toga Inicijativa nije prikupila dovoljan broj potpisa – 10% od 4 milijuna. Na taj način je spriječio održavanje referenduma o promjeni izbornog sustava.

Ustavni sud je na žalost prihvatio takvo tumačenje SDP-ovog ministra Arsena Bauka, iako su podaci Državnog zavoda za statistiku i Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje pokazivali da je u tom trenutku u Hrvatskoj prebivalište imalo 3,5 milijuna punoljetnih osoba, a samim time i mogućih birača. U ime obitelji je tim povodom predala i tužbu Europskom Sudu u Strasbourgu, radi utvrđivanja legitimnosti ovakve odluke Ustavnog suda.

Sabor je 13. veljače 2015. izglasovao promjene izbornog sustava jedino u u pogledu uvođenja jednog preferencijskog glasa, i to s cenzusom od 10 posto, što je Udruga U ime obitelji ocijenila previsokim da bi se stvarno realizirao preferencijski glas.

Ostale novine u Zakonu, poput zastupljenosti 40 posto žena i muškaraca na kandidacijskoj listi, kao i odredbu o 1500 potpisa potrebnih za kandidaturu stranaka i nezavisnih lista te odredbu o zabrani kandidiranja za osuđene za zlouporabu položaja i ovlasti, srušio je Ustavni sud 24. rujna 2015.

facebook komentari

Nastavi čitati