Ozana Bašić: Još uvijek nisam dobila pismeni otkaz od MrežeTv

1

Prošlog vikenda društvenim mrežama proširila se vijest kako je autorica jedne od najgledanijih emisija Mreže TV, Ozana Bašić, dobila otkaz. Kako je uredništvo ove TV kuće bilo zasipano upitima o istinitosti ove vijesti, ono se odlučilo u nedjelju potvrditi ovu informaciju na svojem Facebook profilu. Njihovo priopćenje o prekidu suradnje prenosimo u cijelosti, a za komentar smo upitali i voditeljicu Ozanu Bašić.

“MrežaTv već punih 20 godina gaji neovisan status i ne pripada niti jednoj političkoj orijentaciji. Do sada smo u povijesti tvrtke bili i više mjeseci zatvarani zbog takve otvorene politike. Ipak, mi se i dalje borimo jednakim žarom za pravo da se čuje istina o stvarnim događajima i pojavama u hrvatskom društvu i na tome nećemo stati. Oluja je bila jedna od emisija koja je tome doprinosila vrlo aktivno. Nažalost, njena autorica Ozana Bašić je u posljednje vrijeme svojim ponašanjem u redakciji (izderavanje na kolege s pozicije zvijezde, prebacivanje vlastitih pogrešaka na druge i sl.) i ne prihvaćanjem kritika za uredničke propuste (jednostrano prikazivanje činjenica, ne davanje prilike napadnutim da se brane i sl.) povredila novinarsku etiku ponašanja. Kako nije i nakon više upozorenja svoj odnos promijenila bili smo prisiljeni donijeti odluku o raskidu suradnje.

Nikakvih pritisaka, zastrašivanja niti prijetnji na uredništvo nije bilo niti bismo na njih reagirali. Stoga špekulacijama takvog tipa nema mjesta.

I dalje ćete u našem programu gledati jednako polemične i otvorene emisije koje će voditi naši drugi urednici, a MrežaTv neće niti milimetra odstupiti od svoje programsko uredničke orijentacije zasnovane na istini i domoljublju.

S poštovanjem,

Uredništvo MrežeTV”

Ozana Bašić: Postupak MrežeTV je pokazatelj odnosa prema novinarima u Hrvatskoj

Kako je uredništvo iznijelo i pojedinosti odnosa svoje donedavne zaposlenice i kolegice, za komentar smo zamolili i urednicu emisije Ozanu Bašić, koja je ekskluzivno za naš portal prokomentirala svoj otkaz.

“U konzultaciji sa svojim odvjetnikom izjavljujem da sam i dalje zaposlenica Mreže TV, no nažalost mogu samo reći u zaštitu svog dostojanstva da Mreža TV nije uspjela izdržati ni toliko da mi uruči službeni otkaz ili ono što već namjeravaju, nego me na jedan sasvim neprimjeren način kleveću. O mojim daljnjim koracima izvijestit ću pravovremeno zainteresiranu javnost, nakon utvrđivanja svog statusa sa mojim poslodavcem, a o eventualnim daljnjim koracima vidjet ću sa pravnim stručnjacima. Ovo je svakako jedan vrlo ozbiljan trenutak koji upozorava u kakvom se položaju mnoge kolege novinari nalaze što se tiče njihovih statusa i prava na iznošenje činjenica i slobode govora i novinarstva.

Rasprava na zidu Mreže TV

Stav Uredništva izazvao je mnoge komentare gledatelja i pratitelja koji su uglavnom nezadovoljni ovom odlukom, a mnogi su tražili da se TV kuća i konkretnije odredi spram svoje odluke jer je to u interesu gledatelja, koji najavljuju prestanak praćenja programa. Općeniti je dojam kako je uredništvo izbjegavalo odgovore na konkretna pitanja gledatelja, a mi donosimo neke od komentara:

Drago uredništvo, možete li odgovoriti na tri pitanja:

1. Je li Oluja bila najgledanija emisija Mreže TV?
2. Navedite barem 3 konkretne emisije (datum, gosti, tema) koje su narušile novinarsku i profesionalnu etiku i koje su, sukladno tome, bile sporne do te mjere da se morala raskinuti suradnja?
3. Je li sukladno istim principima profesionalne i novinarske etike objaviti status prema kojem se “optužena” novinarka ne može braniti?

Odgovor: Mi smo odgovorili jer je jedan dio gledatelja ponukan krivim informacijama poćeo širiti dezinformacije. Prljavo rublje nema smisla iznostiti, a vaše je pravo da hvalite ili kritizirate naše buduće poteze..

Ženske udruge iz Domovinskog prosvjeduju zbog otkaza Ozani Bašić

Predstavnice ženskih udruga iz vremena Domovinskog rata poslale su i prosvjedno pismo protiv otkaza novinarki Ozani Bašić vodstvu Mreže tv koje je dalo otkaz voditeljici, kako kažu, najgledanije emisije „Oluja” Ozani Bašić.

“Mi potpisnice ovog pisma sa zgražanjem i nevjericom primile smo vijest o otkazu koji je novinarki i urednici popularne emisije „Oluja” odlučilo dati vodstvo „Mreže tv”. U trenutku kad je istinske solidarnosti među novinarima u hrvatskim medijima sramotno malo i kad je hrvatski medijski prostor sveden na razinu banalnosti i ideološkog smeća držimo svojim pravom i obvezom prosvjedovati protiv poniženja koje je doživjela gospođa Ozana Bašić”, stoji u pismu koje potpisuju Slavica Bilić-prva Predsjednica “Bedema ljubavi”pokreta majki za mir, Dunja Vatovac-prva Predsjednica “Hrvatska pozadinska fronta”, Mira Halapa- “Hrvatska žena”-Sesvete, Jelica Sarajlija-“Mi za našu Gardu”, Ivana Haberle-Predsjednica udruge “Žene u Domovinskom ratu”-Zadar, Zdenka Farkaš-“Centar Apel”-Centar za zaštitu ljudskih prava zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja, Jasenka Polić Biliško-Hrvatska bašćina te Shenida Bilalli-režiserka ratnih dokumentarnih filmova.

“Činimo to svjesne odgovornosti kako naspram vremena nastanka naših Udruga i Domovinskog rata tako i budućnosti zemlje koju, sad je to više nego očigledno, uz gospodarsku prožima i duboka kriza hrvatskih medija. Trajno manipuliranje našim novinstvom, TV postajama i Internet portalima poprima alarmantne razmjere”, drže potpisnice pisma.

“Ovaj najnoviji slučaj kojem vodstvo „Mreže TV” želi dati minorni gotovo rutinski značaj posebno nas ponižava. Razlog je u činjenici da je gospođa Ozana Bašić hrabrošću, dosljednim istraživačkim novinarstvom i ustrajnim traganjem za istinom govorila o temama koje ostali mediji uglavnom ( uz časne iznimke ) izbjegavaju”, stoji u pismu.

“Umjesto priznanja i podrške urednica i voditeljica daleko najpopularnije emisije „Mreže TV” dobiva otkaz! Kao i u drugim sličnim slučajevima računa se na inertnost i ignoranciju javnosti i medijskih kolega. I jedno i drugo nažalost realnost su današnje Republike Hrvatske no razmjeri takvog stanja nalažu našu odgovornost i dosljednu solidarnost. Braneći časni rad gospođe Ozane Bašić mi branimo istinske vrijednosti i nesebičnost naših brojnih članica koje su u teškim danima rata i patnje samozatajno i bez političkih ambicija i žudnje za vlašću osvjetlale obraz hrvatskog naroda”, kažu potpisnice prosvjednog pisma.

[ad id=”40551″]

>>Ozana Bašić dobila otkaz!

facebook komentari