Ozlijeđen pirotehničar kod Drniša. Još dugo će mo imati uvijek nove žrtve krvave prošlosti

0

Kod Drniša je teško ozlijeđen 36-togodišnji pirotehničar.

Prilikom razminiranja kod Ružića na teško pristupačnome području, brdu Medenjak, stao je na zaostalu protupješačku minu tzv. paštetu, javlja HRT.

Tijekom razminiravanja nedaleko od Drniša, u selu Ružići, u zaseoku Lunići, dogodila se tragedija, naime, jedan od pirotehničara nakon što je stao na minu u eksploziji je ostao bez stopala.  Nažalost, iako je ovo samo po sebi tragična vijest moglo je biti i još gore, od Domovinskog rata do danas veliki broj ljudi izgubio je život od zaostalih mina, piše narod.hr.  Protupješadijske mine neposredno nakon Domovinskog rata najrasprostranjenije u Hrvatskoj,  a očito ih ima dosta i danas.

Prema prvim informacijama pirotehničar je stao na minu koja se u žargonu pirotehničara zove ”pašteta”, radi se o protupješačkoj mini koja je istog trenutka eksplodirala.  Nakon tragedije, koja se dogodila oko podneva, po unesrećenog pirotehničara poslan je helikopter koji će ga prebaciti do splitske bolnice.

Važno je reći da je razminiravanje nepristupačnog drniškog područja pokrenuto prije nešto više od mjesec dana, a trebalo bi se završiti do kraja ovog mjeseca. Naravno, ova tragedija će uvelike usporiti ovaj proces. Na području Šibensko-kninske županije treba pregledati  još 32,6 kilometara kvadratnih područja koje se smatraju sumnjivim i na kojima su posijane smrtonosne mine, navodi se u tekstu.

[ad id=”40551″]

facebook komentari