Pratite nas

Kronika

Ozlijeđen pirotehničar kod Drniša. Još dugo će mo imati uvijek nove žrtve krvave prošlosti

Objavljeno

na

Kod Drniša je teško ozlijeđen 36-togodišnji pirotehničar.

Prilikom razminiranja kod Ružića na teško pristupačnome području, brdu Medenjak, stao je na zaostalu protupješačku minu tzv. paštetu, javlja HRT.

Tijekom razminiravanja nedaleko od Drniša, u selu Ružići, u zaseoku Lunići, dogodila se tragedija, naime, jedan od pirotehničara nakon što je stao na minu u eksploziji je ostao bez stopala.  Nažalost, iako je ovo samo po sebi tragična vijest moglo je biti i još gore, od Domovinskog rata do danas veliki broj ljudi izgubio je život od zaostalih mina, piše narod.hr.  Protupješadijske mine neposredno nakon Domovinskog rata najrasprostranjenije u Hrvatskoj,  a očito ih ima dosta i danas.

Prema prvim informacijama pirotehničar je stao na minu koja se u žargonu pirotehničara zove ”pašteta”, radi se o protupješačkoj mini koja je istog trenutka eksplodirala.  Nakon tragedije, koja se dogodila oko podneva, po unesrećenog pirotehničara poslan je helikopter koji će ga prebaciti do splitske bolnice.

Važno je reći da je razminiravanje nepristupačnog drniškog područja pokrenuto prije nešto više od mjesec dana, a trebalo bi se završiti do kraja ovog mjeseca. Naravno, ova tragedija će uvelike usporiti ovaj proces. Na području Šibensko-kninske županije treba pregledati  još 32,6 kilometara kvadratnih područja koje se smatraju sumnjivim i na kojima su posijane smrtonosne mine, navodi se u tekstu.

[ad id=”40551″]

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Kronika

Damir Kajin: Što je antifašizam za sadašnji vrh IDS-a?

Objavljeno

na

Objavio

Policija je nešto, a DORH baš ništa

Što je antifašizam za sadašnji vrh IDS-a? Ispričat ću slučaj Marije Kapetanke, priča nam Damir Kajin, bivši saborski zastupnik. Tko je ta časna žena? Radnica u turizmu, danas umirovljenica, majka dvojice sinova, narodna pjesnikinja, a osim toga pjeva i u crkvenom zboru. Po kome je dobila nadimak?

Po svojoj majci koja je u drugom svjetskom ratu bila dva puta ranjena i koja je kraj rata dočekala sa činom kapetana JNA. Inače toj istarskoj heroini nacisti za vrijeme Romelove ofanzive ubili su oca, mater, tri brata i dvije sestre od kojih je jedna bila u sedmom mjesecu trudnoće, nastavio je Damir Kajin.

Mužu naše Marije komunističke vlasti nacionalizirale su 3 ha zemlje u srcu Rovinja kojemu je ta zemlja vraćena 90-tih godina. Jasno, do tada je ta zemlja bila kao dio općenarodne imovine sa pravom korištenja Grada Rovinja urbanizirana, ali u trenutku povrata, IDS istu deurbanizira.

I sada bit. Brat pok. izraelskog predsjednika i premijera Peresa dolazi do Mesića koji vapi za investicijama. Tako on dolazi do Marije Kapetanke u Rovinj. Bio je zainteresiran za kupnju iste, a Marija ju je željela prodati. Jasno, uvjet je bio da se nekada urbanizirana zemlja ponovo urbanizira. Ona kumi vrh IDS-a: “Molim vas učinite to”, ali ne ide. Dakle, gradska vlast nije htjela, odnosno nije bila zainteresirana da se dogodi strana investicija i time zaposli nekoliko desetaka Rovinjaca, upozorio je Kajin.

I onda dolazi neki emisar i pred Mariju stavlja ponudu: “Može, ali to košta 600.000 €. Bila bi ona i na tu ucjenu pristala, ali brat izraelskog predsjednika je poručio: “Mi tako ne poslujemo”. Nakon toga nikad se više nije vratio niti u Istru, niti u Hrvatsku. A zanimljivo je da gradski i županijski oci koji žive u istoj ulici gdje i Marija o tome ništa ne znaju makar su joj prvi susjedi kojima se u više navrata obraćala, kaže nam Kajin.

Tako je propala jedna strana investicija, a još jedna časna, stara istarska familija nije se uspjela socijalno i ekonomski osigurati.

Židovska općina u Zagrebu o svemu je obavještena. Policija je nešto odradila, no DORH baš ništa i život ide dalje, a IDS govori o antifašizmu, zaključio je Kajin.

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Ponovno zastrašivanje Hrvata Novog Travnika!? Oštećeno Spomen obilježje hrvatskim braniteljima

Objavljeno

na

Objavio

Da su Hrvati Novog Travnika ugroženi dokazuje i najnoviji incident. U noći sa petka na subotu nepoznati  “vandali” su po drugi put u zadnji godinu dana oštetili spomen obilježje poginulim hrvatskim braniteljima.

Ovaj put oštečen je i odnešen mramorni križ sa ugraviranom šahovnicom. Postolje križa je bačeno, a mramorni križ težak 70 kg je odnešen.

Ovaj čin je organiziran svjesno i sa jasnim ciljem zastrašivanja Hrvata i katolika Novog Travnika. Podsječamo da je isti spomenik oštečen prije nekoliko mjeseci, kada su sa spomenika odnešene golubice, piše centralna.ba

Uviđaj su obavili pripadnici Policijske stanice Novi Travnik.

facebook komentari

Nastavi čitati