Pratite nas

Pack: Ne postoji stabilnost u BiH

Objavljeno

na

Bošnjaci, Srbi i Hrvati izašli su na ulice širom Bosne i Hercegovine kako bi prosvjedovali protiv Vlada, koje krive za stanje u toj zemlji. Nemiri se tako pored Ukrajine odvijaju i u BiH, na još jednoj granici sa Europskom unijom, stoji u tekstu objavljenom na stranicama Europskog parlamenta.

Doris Pack, njemačka zastupnica u Europskom parlamentu članica Europske pučke stranke, koja je pisala izvještaj o napretku BiH na EU putu, osvrnula se na moguće scenarije i budućnost ove zemlje.

Nemiri su pokazali da se ekstremno podijeljeno društvo može ujediniti kada postoji zajednički cilj i volja. Smatrate li da je tako moguć napredak zemlje, ili je to prijetnja ionako slaboj stabilnosti ove zemlje?

Doris Pack:
 Ne postoji stabilnost u BiH, i ja očekujem ove nemire već duže vrijeme. Politički lideri nisu spremni pronaći kompromis, nisu u stanju riješiti nijedan problem koji je krucijalan za građane. Nadam se da će politički lideri, koji se još nisu povukli i koji su odgovorni za svu situaciju, početi slušati.

Kako će trenutna situacija utjecati na progres BiH po pitanju članstva u Europskoj uniji?

Doris Pack
: Ova situacija može dovesti do bolje političke situacije u zemlji samo ako politički lideri naprave korak naprijed kako bi riješili probleme. Mi možemo samo pružiti ruku pomoći, kao što činimo stalno, i pokazati da smo još zainteresirani za budućnost ove zemlje. Snažno zastupanje Europske unije i Međunarodne zajednice trebaju uvjeriti ljude da ustraju na putu prema Europskoj uniji.

Što Europska unija može učiniti da se poboljša situacija u BiH te da se ova zemlja izvuče iz slijepe ulice?

Doris Pack
:Mi nismo glumci, i mi pokušavamo pokazati liderima u BiH koje korake da poduzmu, iako mislim da oni veoma dobro znaju što trebaju raditi. Sramotno je da su interesi lidera totalno drugačiji od interesa građana, koji žele biti dio EU i imati bolju budućnost.

Prosvjednici su glasno ukazali na neslaganje sa preglomaznom administracijom, koja je sklona korupciji. Struktura zemlje – bazirana na neefikasnom ustavu, dubokim etničkim podjelama umjesto zbliženih građana – treba snažno uobličavanje.

No to ne možemo napraviti mi izvana. Mi možemo pripremiti konstrukciju za bolji život, no mora postojati želja za time unutar države. Ako je nema, bojim se da ćemo se susresti sa dugotrajnom teškom situacijom.

Bljesak

[box_info]

m raguzPredsjednik HDZ-a 1990. i zastupnik u državnom Parlamentu Martin Raguž hospitalizran je danas u bolnici u Sarajevu zbog problema s kralježnicom. Naime, Raguža su problemi s kralježnicom zatekli u klupama državnog Parlamenta, a smješten je na Odjelu neurologije bolnice u Sarajevu. Tijekom sutrašnjeg dana izvršiti će se pretrage i točnije znati njegovo zdravstveno stanje.

Trenutačni savjet liječnika je strogo mirovanje, no Raguž se nada da će se uskoro oporaviti, kako bi se mogao vratiti svojim dužnostima. Kako je potvrdio za Republiku problemi s kralježnicom su starijeg datuma, te se s njima bori već 4-5 godina.

[/box_info]

facebook komentari

Najave

Velimir Bujanec dao intervju za emisiju “Božanstvena komedija”

Objavljeno

na

Objavio

Velimir Bujanec dao je intervju za emisiju “Božanstvena komedija”

NEDJELJA 21:15 – UREDNIK BUJICE GOSTUJE NA LAUDATO TV!

Velimir Bujanec dao je intervju za emisiju “Božanstvena komedija” koju uređuje velika četvorka – Marin Periš, Matej Sunara, Stanko Stojić i Josip Kežić…

Tema emisije je MP Thompson, najpopularniji hrvatski glazbenik, napadi na njega i njegovu vjernu publiku, a voditelj Bujice svoje je argumente suprotstavio mišljenju notornog Jurice Pavičića. Intervju s Bujancem je sniman na zagrebačkoj Šalati, gdje je MP Thompson nedavno održao spektakularni koncert koji je po običaju silno zasmetao jugo-ljevičarima.

“Božanstvenu komediju” pogledajte u nedjelju 24. rujna s početkom u 21:15 na Laudato TV, a nova sezona Bujice sa paprenim temama i sjajnim gostima starta u ponedjeljak 02. listopada na Z1 i 10 partnerskih televizija!

PHOTO: Marin Periš je intervju s Velimirom Bujancem za “Božanstvenu komediju” snimio na vrhu najviše skakaonice na zagrebačkoj Šalati. Jer, soko’ je za neke ipak previsoko…

facebook komentari

Nastavi čitati

Kronika

DUBROVNIK: NIKADA NEĆEMO ZABORAVITI: ODRED NAORUŽANIH BRODOVA

Objavljeno

na

Objavio

Slavni Odred naoružanih brodova bio je dragovoljačka postrojba čiji se početak djelovanja veže za 23.rujna 1991.i prvu plovidbu glisera Sveti Vlaho.

Odred su osnovali Aljoša Nikolić, Miljenko Bratoš i Rudi Butković. Zadatak odreda bio je probijanje pomorske blokade Grada i uspostava morskog koridora za dopremanje lijekova, hrane, naoružanja i streljiva za uspješnu obranu Dubrovnika.

Pripadnici ONB-a gliserima su prevozili i ranjenike, kao i branitelje koji su iz svih krajeva Hrvatske dolazili pomoći dubrovačkim braniteljima. U sastavu ONB-a bilo je 22 brodice raznih veličina koje su prevezli preko 5000 ljudi i više od 4000 tona različitog tereta. Ova ekipa, njih 117, pod vodstvom Aljoše Nikolića, držala je Grad na životu. Odred je bio jedan od najvažnijih faktora za održavanje obrane i preživljavanje stanovnika. Vozili su po najtežim vremenskim uvjetima, a zanimljivo je kako nisu izgubili niti jedan brod. Posljednji i očuvani primjerak jednog od naoružanih brodova, sveti Vlaho, restauriran je i izložen na Batali kao muzejski primjerak, piše Nportal

Nagrađeni su Plavom vrpcom Novog vjesnika, nagradom za hrabra i humana djela na moru 1992.godine. Odred je odlikovan 2006.Redom Nikole Šubića Zrinskog za iskazano junaštvo njihovih pripadnika u Domovinskom ratu. Unatoč hrabrosti i požrtvovnosti, sudjelovanja u oslobađanju Slanog, i konačnog oslabađanja Konavala,zauzimanja HE Plat, nijedan pripadnik ONB-a nije dobio časnički čin ni ratno odlikovanje. Aljoša Nikolić je malo prije svoje smrti, 2010.

Plavu vrpcu i skulpturu Galeb donirao Muzeju Domovinskog rata, koja je izložena u tvrđavi Imperijal na Srđu.
Dubrovnik će se uvijek sjećati hrabrih pripadnika Odreda naoružanih brodova i nikada neće zaboraviti ni one koji su izgubili svoje živote tijekom Domovinskog rata: Miljenka Bratoša, Gorana Gojkovića, Đura Raguža Kanadera, Matka Soče i Zdenka Zorića.

facebook komentari

Nastavi čitati