Paco de Lucia, Enrique Iglesias, Marc Anthony dobitnici Grammys Latinos

1

Pokojni gitarist Paco de Lucia i superzvijezda Enrique Iglesias dobitnici su najvećih nagrada Latin Grammys na svečanoj dodjeli jučer navečer na kojoj su umjetnici pozdravili plan predsjednika Baracka Obame da pomogne regularizirati status pet milijuna ilegalnih useljenika u Sjedinjene Države.

Najugledniji spektakl za glazbenu industriju na španjolskom i portugalskom jeziku odao je počast španjolskoj gitarističkoj legendi, Pacu de Luciji koji je umro u veljači u dobi od 66 godina.

De Lucia je nagradu osvojio postumno za album godine Cancion Andaluza koji je ujedno proglašen najboljim albumom flamenca, a preuzela ju je njegova udovica.

Enrique Iglesias, sin Julia Iglesiasa, pjevača medenoga glasa, obožavatelje je stekao jezičnim crossoverom (izvedbom pjesama u kojima miješa engleski i španjolski jezik) i osvojio tri nagrade, uključivo za Bailando (Dancing pjesmu godine koju je snimio s kubanskim umjetnicima Descemerom Buenom i Gente de Zona.

Nitko od njih nije bio na dodjeli nagrade, no posvetili su je kubanskome narodu u posebnoj videoporuci.

Marc Anthony, bivši suprug Jennifer Lopez osvojio je nagradu za najbolji album salse 3.0.

Taj Njujorčanin kojega su roditelji porijeklom iz Portorika pozdravio je prije početka svečanosti plan useljeničke reforme što ga je u četvrtak predstavio američki predsjednik. Reformom Obama želi privremeno regulirati boravak 5 milijuna useljenika koji u SAD-u žive bez valjanih dokumenata. Nikada nisam nijednog američkog predsjednika čuo da govori o nama ‘latincima’ onako kako je to učinio Obama, rekao je kolumbijski pjevač Carlos Vives, također jedan od dobitnika nagrade.

Skupina Calle 13 na svečanosti je pozvala publiku da ne zaboravi sudbinu 43-oje nestalih meksičkih studenata, za koje se pretpostavlja da su ubijeni i pozvala je vlasti te zemlje da učine sve kako bi istražili aferu koja je potresla Meksiko, prenosi hrt.hr.

facebook komentari

  • 1diablo