Pahor reagirao na pismo Kolinde Grabar-Kitarović europskim institucijama

11

Slovenski predsjednik Borut Pahor podržava slovensku vladu i graničnu policiju u dosljednoj kontroli schengenske granice, priopćio je u četvrtak popodne ured slovenskog predsjednika, u reakciji na pismo hrvatske predsjednice europskim čelnicima, kojim upozorava na potrebu rješenja zaoštrenog graničnog režima sa Slovenijom.

Kako se navodi u Pahorovoj izjavi, dostavljenoj medijima povodom pisma hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović predsjednicima Europske komisije, Europskog vijeća i Europskog parlamenta u vezi s nedavnim kolonama na slovenskim i hrvatskim graničnim prijelazima te povodom novinarskih upita na tu temu, Pahor podržava odluku vlade da provede europsku uredbu namijenjenu sigurnosti i jačanju nadzora na schengenskoj ranici prema Hrvatskoj, o čemu su njegova stajališta bila izražena i do sada.

“U svim predsjednikovim izjavama pa i u njegovu govoru parlamentu u studenom 2015. (povodom izbjegličke krize) predsjednik je naglasio da se granica najintegriranijih članica Europske unije ne smije pomaknuti s naše južne granice na našu sjevernu granicu na Karavankama (s Austrijom)”, pojasnili su u Pahorovu uredu.

Pahor je u izjavi ponovo naglasio da je ostanak Slovenije u eurozoni i Schengenskom prostoru slovenski nacionalni odnosno državni interes “od stretegijskog značenja”.

Istodobno, Pahor navodi da podržava napore vlada Slovenije i Hrvatske da u međusobnom dijalogu donesu sve odgovarajuće mjere za brži protok putnika na granici onoliko koliko im dopušta europska uredba, rečeno je u kabinetu slovenskog predsjednika.

Prije toga, Pahora je da reagira na pismo hrvatske predsjednice pozvao ministar vanjskih poslova Karl Erjavec.

Erjavec je na konferenciji za novinare kazao da su u pismu predsjednice Kolinde Grabar Kitarović i neistine kojima se sugerira da su slovenske striktne mjere kontrole schengenske granice povezane s Erjavčevim nedavnim izjavama o problemima koji bi se mogli pojaviti s turistima u turističkoj sezoni u Hrvatskoj, ako se do tada ne riješi granični prijepor očekivanom presudom sudaca u arbitraži koju Slovenija očekuje uskoro.

Erjavec je kazao da se njegovom izjavom u Hrvatskoj manipuliralo i da je zloupotrebljena te da u njegovoj izjavi nije bilo prijetnji blokadom na granici za vrijeme turističke sezone.

Provođenje europske uredbe o graničnoj kontroli nema nikakve veze s  arbitražom, naveo je u izjavi slovenski predsjednik te dodao da “u svjetlu očekivane odluke Arbitražnog suda” nastoji da odnosi dviju država ostanu “dobrosusjedski i prijateljski”, kakvi su i bili.

Kolinda Grabar-Kitarović poslala pismo upozorenja europskim čelnicima

facebook komentari

 • bubnjar

  Nikad mi nije bilo jasno zašto Hrvatska ne koristi svoj geopolitički položaj, koji je jednak položaju Srbije, samo s druge strane (na razmeđi istočnog i zapadnog interesa), za svoju korist.
  Ako su Srbi s Rusima, a nabacuju kost Zapadu, mogli bi mi biti sa Zapadom, a nabacivati kost Rusiji.
  Onda se ne bi odnosili prema nama kako se odnose sada i kroz cijelu povijest.
  Ali očito nema u Hrvatskoj na vidiku pravih ljudi koji bi ju vodili.

  • Maks

   Nema ti goreg udarca srbiji kao podrske Crnoj gori pri ulasku u NATO, isto BiH i Kosovu, to sve ostale sitnice baca u sjenu. Oko tog nema puno galame malo tko primjeti “ne spominje ni Domazet” a geostrategijski jako vazno .

   • Dusko Besenic

    I ne samo Srbiji…podrška CG za NATO je još veći udarac Rusiji,jer su se nadali nekako dokopati pomorske baze na Jadranu.

    • Maks

     Srbi i rusi i jesu zajedno. I podrska srpskom ulasku u EU je klopka, morat ce priznati Kosovo i dosta ostalih stvari , oni ce ratovati medjusobno na kraju.

     • Dusko Besenic

      Ako Bog da!

     • Sivooki

      Haaaahaha!

 • Agromentum

  Mentalni balkanci iz Slovenije misle da su jedna od “najintegriranijih članica Europske unije”. Kad ih ne bi poznavali, pomislili bi da to i jesu. Samo neka se oni najprije počnu ponašati kulturno i civilizirano, i sve ostalo će biti lakše rješiti.

  • Susjed RH

   Teško je očekivati od mentalnih balkanaca iz Slovenije, kulturno i civilizirano ponašanje.
   Zato ih mi u Hrvatskoj i nazivamo, s punim pravom, “zapadnim Srbima”.

   • Sivooki

    Zlovencima.

    • Dusko Besenic

     🙂 može i Zlobencima.

   • Dusko Besenic

    Pogrešno…oni su “podalpski četnici” !