Pratite nas

Komentar

Pandorina je kutija otvorena – što nam donosi?

Objavljeno

na

Od jutros će Gibraltar biti mnogo bliže Bosni i Hercegovini od dalekog tjesnaca tamo negdje između Atlantika i Sredozemlja. Nakon uhićenja osumnjičenih, otvorit će se pandorina kutija monopola, pranja novca, korupcije, financiranja političkih stranaka, podobnih tvrtki, napuhanih događaja… zorni, možda do danas i najreprezentativniji, primjer funkcioniranja elita ove zemlje.

eronet2

Priča o Eronetu priča je o iznimno intelegntnom i godinama građenom sustavu nadzora, pranja i uporabe milijunskih sredstava javnih poduzeća u Bosni i Hercegovini.

Osigurati monopol, imidž i mirnu javnost

Mostarska je tvrtka, dugogodišnjim se direktorima mora priznati, cijeli svoj vijek bila uspješna. Suvereno je vladala telekomunikacijskim tržištem iz njega ubirala izdašne plodove.

Političkim utjecajem svojih mentora putem zakonodavstva i čvrste ruke državnih regulatornih agencija osiguran joj je najveći dio kolača (čitaj monopol), visokim bedemima zarobljena konkurencija, a vještom spregom s marketinškim agencijama pribavljani dojmovi društveno odgovorne tvrtke.

Javnost vjeruje kako tvrtka s tvrtka s modernim poslovima mora trošiti ogromne svote za reklamu i promidžbu kako bi održala ogromne prihode. Za takove poslove, vjeruje se također, mora imati moderne i skupe reklame, masovne kampanje i sponzorirati najveće događaje. Posao je sklopljen s Kulenovićevom S.V.R.S.A. koja je obavljala sve poslove, birale događaje, kampanje, izvođače i na poslijetku račune dostavljala Eronetu. Eronet se čuo i vidio na svakom koraku.

Formalni blagoslov, osiguravao se “transparentnim” odobravanjem velikih ugovora od strane nadzornog odbora koji bira Federlana vlada. Za ono što vidi javnost pravni okvir je zadovoljen. Za domaćeg promatrača – sve sjajno i tranparentno.

Za uzvrat, Eronet je preko “svoje” agencije, vješto balansirajući malim iznosima, velikim iznosima plaćao određenoj političkoj skupini bliske medije, kulturne događaje, bezbrojne “male” poslove…

Direktori su, naizgled, za svoje poslove i uspjehe, dobijali samo svoju redovnu plaću.

Ako već perete – nećete preko naših banaka

Idealni Eronetov sustav vjerojatni bi trajao u nedogled da ga nije raskrinkala tipična balkanska bahatost i neumjerenost.

Austrijski i slovenski istražitelji rutinskim su pregledom uplata na račune pojedinaca, posebice onim koji dolaze i egzotičnih zemalja, otkrili sumnjive transakcije čiji je trag vodio u srce Eroneta. Marketinška agencija, registrirana na Gibrltaru, uplaćivala je milijunske iznose na privatne račune direktora svoje najveće tvrtke partnera. Normalnom, ne samo istražitelju nego i promatraču, dosta.

Interpol je vrlo brzo završio istragu o pranju novca preko banaka u inozemstvu, a dostavljajući podatke bosnasko-hercegovačkim istražnim tijelima čekao njen završetak. Istraga o korupciji prepuštena je ovim drugim.

Bh Pravosuđe čekalo “politički trenutak”?

Za razliku od inozemnih istražitelja, iako s dostupnim i osobama i dokazima, domaće su pravosudne institucije više od tri godine “provodile istražne radnje”. Jutros iznenada, urodile su uhićenjima i konačno objavljenom sumnjom u korupciju, izvlačenje novca iz javnih poduzeća i njegovo pranje.

Jesu li čekali politički trenutak? Jesu li osjetili kako politički mentori Prlića i ostalih gube utjecaj i moć? Ili su važnija neka druga pitanja na koje “Gibraltar” treba dati odgovor?

Hoće li raskrinkavanje ovoga sustava konačno narušiti monopol javnih tvrtki na deklariranom slobodnom tržištu? Hoće li politički neovisne tvrtke, njihovi vlasnici i uposleni prestati biti “niža rasa”? Hoće li Gibraltar prekinuti ozakonjeni običaj političkih imenovanja nauštrb stručnih?

Je li ovo, naposlijetku, konačan početak rušenja političko-ekonomskog sustava koji je u svojih dvadeset godina unazadio ovu zemlju jednakom žestinom kao i rat iz kojega je nastao?

Pravosuđe će dati odgovor.

Piše Bojan Šunjić, Dnevnik.ba

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Komentar

Andrej Plenković: Dobro je što je predsjednica posjetila Rusiju

Objavljeno

na

Objavio

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je sinoć u Bruxellesu da je dobro što je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović otišla u posjet Rusiji.

Rekao je kako je put u Rusiju pripreman posljednjih desetak mjeseci. Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić vodila je hrvatsku delegaciju prije dva tjedna u Moskvu, pripremila sadržajno ovaj posjet, sve ono što se odnosilo na gospodarski dio suradnje.

Hrvatska gospodarska komora kao i obično koordinira naše gospodarstvenike koji su zainteresirani za sudjelovanje na gospodarskom forumu, bilo je dvoje ministara iz Vlade, jedna državna tajnica i cijeli tim savjetnika. Mislim da je predsjednica bila sasvim dobro praćena u svojim aktivnostima, istakno je Plenković.

Komentirao je i navodne izjave šefa Sberbanka Hermana Grefa da je lex Agrokor oštetio njegovu banku i da će se boriti za povrat uloženog novca, rekavši kako je ključno da Sberbank stalno sudjeluje u privremenom vjerovničkom vijeću. Ima informacije o svemu što se radi, sudjeluje u procesu donošenja odluka, dolazili su s predstavnicima drugih banaka u Vladu prije donošenja zakona i imali su sav prostor kao i drugi vjerovnici. Bilo bi dobro da Sberbank bude jednako konstruktivan kao i druge banke koje su prije davale kredite Agrokoru, kaže Plenković.

Premijer je rekao da nije znao za podatak da je Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) proteklih godina davala kredite Agrokoru u ukupnom iznosu od 905 milijuna kuna. Pročitao sam u medijima i kada se vratim u Zagreb, želim vidjeti cjelinu informacija o odlukama HBOR-a proteklih godina i različitim kreditima koji su davani, rekao je Plenković.

facebook komentari

Nastavi čitati

Komentar

Fra Mario Knezović: Čovjek sam medija i ako je išta apsurdno i pristrano to su izjave odvjetnika okrivljenih

Objavljeno

na

Objavio

Čovjek sam medija i ako je išta apsurdno i pristrano to su izjave odvjetnika okrivljenih.

Oni ne smiju biti sudionici u medijima. Što oni imaju reć osim toga da brane svoje klijente i kažu da je svak nevin.

Druga stvar je još čudnija. Ako je na Agrokorovom računu bilo samo par kuna od kud sada tolika lova da Todorić unajmi skupoga stranoga odvjetnika?

Što se tiče svih dionika u propasti Agrokora postoje samo dvije konstatacije: ili su ti direktori bili totalni glupani ili su lopovi. Jedno od toga dvoga jesu. Treće opcije nema. A upravo će tu treću opciju pronaći u dobroj mjeri korumpirano pravosuđe. Sram me je u kakvome društvu živim.

Sramota je da se neke zadrži u pritvoru što su dali stolove da se na njima piše peticija za opće dobro, dok se na slobodi nalaze zloćudni rušitelji brojnih života koji cijelu naciju bacaju na koljena.

Dokle god su odvjetnici, čitaj navijači u svojim predmetima što je njihovo pravo i častan posao, u medijima nema nam sreće.

Sudcima i odvjetnicima je mjesto u sudnici, a kriminalcima u pritvoru. Dotle smo došli da bi trebali u Hrvata pjevati srpsku himnu “Bože pravde”!

 

Slaven Letica: Uspon i pad jedinoga hrvatskog oligarha Ivice Todorića

facebook komentari

Nastavi čitati