Papa Franjo danas u jednodnevnom posjetu Albaniji

0

Papa Franjo doputovao je u Albaniju, malenu i siromašnu državu većinski muslimanskog stanovništva, u jednodnevni posjet tijekom kojeg će se susresti s društvom gdje različite vjeroispovijesti žive u skladu a Crkva je manjinska ali dinamična.

Zrakoplov Pape sletio je u zračnu luku Majka Tereza glavnog grada Tirane. Putovanje u Albaniju popraćeno je izvanrednim mjerama sigurnosti jer su nepotvrđene informacije ukazivale na moguću opasnost od napada pokreta džihadista.

Papa Franjo će u Albaniji govoriti o vjerskoj toleranciji u jeku međunarodne mobilizacije protiv džihadističke skupine Islamske države.

papa-franjo-danas-u-posjeti-albaniji_1411282311_2

Na povratku iz Južne Koreje u kolovozu, papa je u razgovoru s novinarima u zrakoplovu pohvalio albansku vladu nacionalnog jedinstva kao modela kohabitacije muslimana, pravoslavnih i kršćana.

Rekao je i da želi odati počast žrtvama totalitarnog režima Envera Hohxe, jednog od najokrutnijih u komunističkom bloku. Hoxha je zabranio sve religije 1967., zatvorio katoličke svećenike, neke i ubio, i zaplijenio ili uništio njihove crkve.

Rimokatolika u Albaniji danas ima samo oko deset posto. Međutim, najpoznatije albansko lice u svijetu je katoličko – dobitnice Nobela za mir Majke Tereze, beatificirane 2003. godine.

U Tirani će se papa Franjo sastati s albanskim političkim čelnicima, uključujući socijalističkog premijera Edija Ramu, slaviti misu na trgu posvećenom Majci Terezi, razgovarati s lokalnim vjerskim vođama i posjetiti dom za djecu.

Franjo je drugi papa koji će posjetiti Albaniju. Sveti Ivan Pavao II. bio je tamo 1993., u ranim danima problematične postkomunističke tranzicije.

A jučer je papa Franjo ustanovio posebno povjerenstvo za reformu crkvenoga postupka proglašenja ništavnosti ženidbe. To novo tijelo treba izraditi prijedloge za pojednostavnjenje i skraćenje postupka pri čemu će ostati nedirnuto načelo nerazrješivosti braka. Odluka o ustanovljenju povjerenstva, kojemu je na čelu dekan Rimske rote mons. Pio Vito Pinto i koje treba odmah započeti s radom, donijeta je još u kolovozu, izvijestila je Ika.

facebook komentari