Papa Franjo: Današnji čovjek živi u iluziji vlastite slobode

0

Riječ ´otkupljenje´ se rijetko koristi, no radi se o temeljnom pojmu.

Njime se označava najradikalnije oslobođenje koje je Bog mogao ostvariti za nas, za čitavo čovječanstvo i stvoreni svijet – poručio je papa Franjo u svojoj katehezi na današnjoj jubilejskoj audijenciji, koja polazi od teksta Prve poslanice apostola Petra (usp. 1 Pet 1,18–21), te govori o Božjem milosrđu koje se ostvaruje u Otkupljenju, u spasenju po krvi njegova sina Isusa.

No, čini se da današnji čovjek ne voli misliti da je oslobođen i spašen putem Božje intervencije.

Suvremeni čovjek misli da je slobodan i da smije raditi što god želi, no to nije istina.

Koliko li se samo obmana ljudima podvaljuje pod izlikom slobode; koliko li je samo novih vrsta ropstva nastalo u ovo naše doba i to u ime lažne slobode! Toliko robova… I oni govore: ‘Ja to radim jer želim; ja uzimam drogu jer mi se sviđa; ja to činim jer sam slobodan…“ Oni su robovi i postaju robovima u ime slobode. (…) Potreban nam je Bog da nas izbavi iz svih oblika ravnodušnosti, sebičnosti i samodostatnosti – rekao je Sveti Otac.

Pozvani smo na novi život i Krist, postavši jednim od nas, nam je omogućio da postanemo sinovi i kćeri Božje.

I Isus Krist, Jaganjac Božji bez mane, se žrtvovao za nas kako bismo primili oproštenje, ljubav i radost.

Poručio je kako će biti trenutaka u životu kad ćemo biti kušani i kad ćemo trpjeti, ali tada smo pozvani usmjeriti svoj pogled prema Isusu Raspetome: on je taj koji trpi za nas i s nama, koji je uvijek uz nas, otkrivajući tako neizmjernu Božju ljubav prema nama – kazao je Papa.

Koliko li samo stranica Svetoga pisma svjedoči o Božjoj brižnosti i ljubavi prema svim ljudima, a posebno prema malenima, slabima kao i onima koje je društvo odbacilo.

Što smo više u potrebi, to je prema nama milosrdniji. I budući da zna naše slabosti, ide nam u susret sa samilosnim suosjećanjem.

Poznaje naše grijehe i opraštan nam; on uvijek oprašta! Prema tome, draga braćo i sestre, otvorimo se Gospodinu kako bismo primili Njegovu milost! Jer, kao što psalmist kaže: ´u Gospodina je milosrđe i obilno je u njega otkupljenje´ (130,7) – poručio je papa Franjo na kraju današnje kateheze.

facebook komentari